Šta je novo?

Odabir HiFi komponenti

Enthusiast

Slavan
Učlanjen(a)
06.01.2009
Poena
309
Poslednji par godina slušam muziku uz Creative XiFi Gamer i Altec Lansing ATP3. Pre nekog vremena sam se zainteresovao da kupim neki HiFi sistem.

Pre svega, zamolio bih sve koji žele da me odvrate da to ne rade jer sam svestan izbora. Mogao bih izdvojiti, za početak, oko 600€. Sistem bi koristio da slušam originalne CD-ove i FLAC-ove.

Naravno, sve komponente koje mi predložite moraju biti dostupne u Srbiji, Beogradu.

Uglavnom bih slušao džez i klasičnu muziku.

Soba je veličine 3,8m x 2,8m, ima krevet, dva manja plakara i nema tepih.

Unapred hvala.

Ne znam da li sam lepo postavio pitanje, probaću opet.

Apsolutni sam laik kada su HiFi sistemi u pitanju i tu trebam preporuku koji brend, koji model eventualno da kupim. Kada vidim pojačala, meni je sve isto: Telefunken, Sony, Technics.

Mislim da bi trebalo da se fokusiras na koliko-toliko pouzdanog prodavca pre svega. 600 eura je dobar budzet za KP. Ja bih uzeo neki integralac potpisan od strane NAD-a, Marantz-a ili HK-a. Yamahe su ok. Problem je da nadjes neko koje nije mnooooooogo radilo jer kondenzatori propadaju neminovno sa godinama.

Drugo, pazari neki cdp i zvucnike. Opet gledaj od koga uzimas! Ima dosta preprodavaca koji prodaju krsheve koje su pokupili po evropskim elektro-djubristima. Ima jedan lik za kog kazu da je super. Ne znam da li je protiv pravila da ga preporucim ovde?

A da, super bi bilo da pokupis zvucnike i amp od jednog coveka a da ih prethodno cujes kako voze tvoju muziku. Da vidis kako 'leze'...

Radije bih kupio sve novo. Dakle, ne polovno.

trebaju ti zvucnici, transport i pojacalo za 600 evra, novo ne moze...tesko i za 1000 evra novo...ne bacaj 600 evra na novo jer ces dobiti losiji zvuk od pristojnijeg kompjuterkog ili aktivnog sistema sa recimo bose companion zvucnicima...

Može li onda, neko, da napiše nazive komponenti i zvučnika do 1000€? Posle sa tom listom odem u radnju i kupim.

Mogu da se napišu predlozi, ali ti sam moraš da obilaziš radnje i da čuješ te kombinacije i da uzmeš ono što se tebi najviše sviđa. Kupovina HiFija može da bude prilično složena stvar, nemoj da se prema tome odnosiš kao da ideš u supermarket.

Sve mi je jasno. Ali da zaobiđem eventualnu situaciju da slušam kako zvuče setup-i od 1500€ i više. Da znam kada uđem u radnju da čujem sample ne slušam na ultimativnim, high-end sistemima. Nego kažem, mogu li čuti zvuk sa sistema do 1000€. Nadam se da sam sada bio jasniji.

Za 600e nema sanse da kupis novo. Za te pare mozes da kupis dobre nove zvucnike i kablove za iste (KEF Q300 na primer)

Ja bih se pre odlicio za Monitor Audio BX2, jeftinije duplo od q300, a rade za sve pare.

Moja kombinacija je BX2 i Onkyo TX-NR 609, i to ti je ispod 1000 eur, ja sam prezadovoljan.

Poslednja izmena:
Vidim da se u jednoj firmi prodaju kompleti amp + cdp + zvučnici koji bi trebalo da budu međusobno zvučno usklađeni, a sa popustom u odnosu na cenu kada se te komponente prodaju pojedinačno. Npr. NAD C326BEE + NAD C515BEE + PSB IMAGE B6 su 900e, onda YAMAHA AS300 + YAMAHA CDS300 + MONITOR AUDIO BX2 za 905e (taman ti ostaje za kablove), vredelo bi čuti i Marantz PM6004 pojačalo i CD6004 plejer, Dali Zensor 1 zvučnike ...

Poslednja izmena:
Možda može da se uklopi i AS500, vidim da je to pojačalo svuda odlično ocenjeno. U tom cenovniku (4Au...) za gore navedeni komplet stoji AS300, a cena je od AS500, pa proveri.

CD playere zaobidji jer ne pustaju flacove, bar ovi sto ih ima kod nas i kostaju ispod 1000 evra...idi na hd player pa kasnije dokupi dac to je definitivno transport za sadasnjost i buducnost...ukoliko imas cd diskove koje bi hteo slusati narezi ih preko acurate ripa i dobices 100% kopiju po audio kvalitetu...

Hvala svima. Čisto da imam neke odrednice.

Ja bih se pre odlicio za Monitor Audio BX2, jeftinije duplo od q300, a rade za sve pare.

Moja kombinacija je BX2 i Onkyo TX-NR 609, i to ti je ispod 1000 eur, ja sam prezadovoljan.

Drago mi je da si prezadovoljan :) Cuo sam i RX2 i BX2 i nista mi se nisu svideli sa mojom muzikom. Stavise, RX2 je nevidjeno razocaranje za mene - basa nema uopste. Toliko je 'tanak' zvucnik da je to neverovatno. A ima onoliki drajver, najveci u klasi. Onkyo je uvek dobar izbor - daje najvise tehnologije za datu sumu novca.

Hvala svima. Čisto da imam neke odrednice.

Nema na cemu i samo jos par saveta. Toplo ti preporucujem BGB Studio i Player.rs za odabir komponenti (ovim redosledom). Tesko je opisati zvuk i dati preporuku osim ako ti ne opises tacno kakav zvuk volis. To cete i oni pitati. Tesko je naci zvucnik koji reprodukuje sve dobro. ALl-round zvucnici su retki u ovim cenovnim kategorijama u kojima se mi krecemo. Jedini takav zvucnik koji sam ja nasao je JBL Studio 530. Koliko je ruzan toliko je i fantastican.

Drago mi je da si prezadovoljan :) Cuo sam i RX2 i BX2 i nista mi se nisu svideli sa mojom muzikom. Stavise, RX2 je nevidjeno razocaranje za mene - basa nema uopste. Toliko je 'tanak' zvucnik da je to neverovatno. A ima onoliki drajver, najveci u klasi. Onkyo je uvek dobar izbor - daje najvise tehnologije za datu sumu novca.
Pazi, u pravu si, sve to zavisi kakvo uvo imas, koliko dnevno mozes da odvojis vremena za slusanje muzike itd...kada sam rekao prezadovoljan, to u sustini znaci da ja nemam zamerke uopste, ono koliko ja mogu da posvetim vremena, i kvalitet koji dobijem :)
Siguran sam da nije vrhunsku zvucnik sa cenom od 200 i kusur eur
Inace, to sa slusanjem je tricky, odes kod njih, a ono visok plafon, prostorija od 300 kvadrata itd, pa onda poslusas jednu kombinaciju, pa drugu, pa trecu, i onda ispadne ono kao sa parfemima, svi mirisu isto...
Tako isto i za Onkyo, koliko para, toliko muzike.

Poslednja izmena:
Ukoliko te interesuje samo stereo zvuk, poslusaj i Onkyo TX 8050. To je stereo receiver sa podrskom za DLNA i internet radio. Ima 4 digitalna ulaza + USB. Slican TX-NR 609, samo u stereo varijanti.

Pretpostavljam da i ostali proizvodjaci imaju slicne modele, pa pogledaj (poslusaj) i njih.

Pozdrav

Pazi, u pravu si, sve to zavisi kakvo uvo imas, koliko dnevno mozes da odvojis vremena za slusanje muzike itd...kada sam rekao prezadovoljan, to u sustini znaci da ja nemam zamerke uopste, ono koliko ja mogu da posvetim vremena, i kvalitet koji dobijem :)
Siguran sam da nije vrhunsku zvucnik sa cenom od 200 i kusur eur
Inace, to sa slusanjem je tricky, odes kod njih, a ono visok plafon, prostorija od 300 kvadrata itd, pa onda poslusas jednu kombinaciju, pa drugu, pa trecu, i onda ispadne ono kao sa parfemima, svi mirisu isto...
Tako isto i za Onkyo, koliko para, toliko muzike.

I ti si u pravu :) Akustika sobe menja stvari a slusao sam RX2 i mission 792 (kriminalan zvucnik za cenu koju ima) na jednom mestu a 530, Wdale 10.2 na drugom. Ipak, RX2 ima daleko manje basa od Q100 sto je nedopustivo :) Onkyo volim kao brend nego sam se nesto isprepadao posto je mom surako vrisnula hdmi ploca 3 puta za 18 meseci :( Model je 808...

Radije bih kupio sve novo. Dakle, ne polovno.

Otiđi u 4Audio i uzmi Nad 316bee pojačalo, PSB Alpha B1 zvučnike i Nad C466 digital tuner i streamer. To ti je idealan sistem za tvoju sobu i za muziku koju slušaš.

Da budem iskren, slusao sam taj 316bee i meni je zvucao jako lose... I ne samo meni. Dok mi je polovnjak od 10.000 din, NAD C350 bio bar 2 klase bolji. Jos bilo lepo stanje i imao je oridjidji daljinac. Nisam se ni cenjkao, toliko je bio na oglasu.
Pa zvucnici, Arcus AS3 za 60e, pa AS6 za 60e... Ironija je da taj sistem gotovo 100% brise pod sa svim ovim novim kombinacijama sto ste naveli. Za ~150eu. Vifa/Seas, izuzetna kombinacija. A da, ko moze da se pomiri sa ruznocom, Mission Cyrus-i idu jeftino sad (cca ~120e za Cyrus 2)...

Ali avaj, novo, celofan...

Poslednja izmena:
^ Verovatno si u pravu, ali nemaju svi usi toliko istancane da mogu da primete bas svaku razliku

A i taj nad je ruzan za sve pare (izgleda kao EI Nis iz boljih dana), ipak je to i audio vizuelno zadovoljstvo.... ;)

Da budem iskren, slusao sam taj 316bee i meni je zvucao jako lose... I ne samo meni. Dok mi je polovnjak od 10.000 din, NAD C350 bio bar 2 klase bolji. Jos bilo lepo stanje i imao je oridjidji daljinac. Nisam se ni cenjkao, toliko je bio na oglasu.
Pa zvucnici, Arcus AS3 za 60e, pa AS6 za 60e... Ironija je da taj sistem gotovo 100% brise pod sa svim ovim novim kombinacijama sto ste naveli. Za ~150eu. Vifa/Seas, izuzetna kombinacija. A da, ko moze da se pomiri sa ruznocom, Mission Cyrus-i idu jeftino sad (cca ~120e za Cyrus 2)...

Ali avaj, novo, celofan...

Čovek je naveo da preferira novo i budžet koji je na raspolaganju. U skladu sa time sam dao i predlog. Lično bih stavio bolje (i skuplje) Nad pojačalo u ovoj kombinaciji, pošto sam je slušao i radi izvanredno. Ne bih rekao da bilo šta briše pod sa time u toj klasi cena (a da je novo). A pogotovo matori Cyrus 2 ne briše pod time, koji sam slušao godinama u svoje vreme, a i danas je jedan primerak živ kod mog druga i često ga slušam. Matore su to sprave, otišlo se napred, digitalija drugačije svira od tog vremena, pogotovo hi-res flacovi, itd...

Juče sam bio u Korato prodavnici, u komšiluku, na Vračaru. Slušao sam Bowers & Wilkins 802 Diamond.

To je neverovatno. Par košta 15000€. Čovek mi povezao i 17 nekih predpojačala i ja sam definitivno odustao od svake kupovine. :D

Imao sam kod sebe tri audio CD-a napravljenih od 100% FLAC-a (sa What.CD trackera). Classical, jazz, drone, musique concrète, sve je to zvučalo nadrealno i sada sam zbunjen. :D

Ma to je bar lako, uzmi 15k eur i pravac tamo, verovatno će da ti daju i neko picence, dok broje parice :-D

Izgleda da dobar sistem i ne može da se kupi nov ispod 2000.

Juče sam bio u Korato prodavnici, u komšiluku, na Vračaru. Slušao sam Bowers & Wilkins 802 Diamond.

To je neverovatno. Par košta 15000€. Čovek mi povezao i 17 nekih predpojačala i ja sam definitivno odustao od svake kupovine. :D

Imao sam kod sebe tri audio CD-a napravljenih od 100% FLAC-a (sa What.CD trackera). Classical, jazz, drone, musique concrète, sve je to zvučalo nadrealno i sada sam zbunjen. :D

bas si izabrao na cemu ces da slusas :d

u klasi ispod 2000 samo sinevoice...novo

Nazad
Vrh Dno