Šta je novo?

Od mog TFT-a bole oci

Uvod: Uh , kako sam se lepo zabavio citajuci ovaj "thread", ono " žena mog brata od tetke .....stvarno je zgodna, šteta bi bilo da nosi naočare kao dno od tegle" :laugh: ili " a jos se ceka nenormalno dugo(minimum par sati)".
Sala na stranu, ne treba se igrati ocima. Moj posao je takav da radim skoro ceo dan gledajuci predmete na radnom stolu, znaci na 40 do 60 cm razdaljine.
U takvim uslovima oko se sigurno zamara i ocni misic gubi na elasticnosti. A onda sam cuo kako teniseri po pravilu imaju dobar vid, posto njihov ocni misic, dok prati lopticu, radi "u punom rezimu". Da bih nekako kompenzovao zamor u toku dana poceo sam da radim jednu vezbu za oci (kasnije sam tu istu stvar cuo i kao preporuku od lekara). Dok idem na posao, u autobusu, u jednom trenutku fokusiram staklo a odmah zatim neki predmet u daljini, i tako nekih 15-20 minuta voznje. Jednostavno, treniram ocni misic. Naravno, ne moze da se radi dok vozis auto ,), ali na slican nacin svako moze da povremeno pomogne ocnom misicu. Nadam se da se i "minketa" slaze sa ovom mojom vezbom.
Kod podesavanja parametara monitora (osvetljaj, kontrast, boja, ...) ne treba dejstvovati samo na komandama samog monitora, vec treba podesiti i parametre na video kartici preko odgovarajuceg kontrolnog panela.
Od kada ja koristim TFT ekran probleme sa zamaranjem ociju sam sveo na minimum.
Pozdrav svima

Evo da iznesem i ja svoja iskustva, tema se s vremena na vreme ponavlja, što će reći - uvek je aktuelna.

Sa kompjuterima radim od '86 godine, intenzivno od '90 kada sam prešao na PC. Dakle, ne toliko zanemarljiv period. Za sve to vreme, pa na ovamo, često puta mi se dešavalo da me periodično glava zaboli, popucaju kapilari i slično, dakle - simptomi isti kao čoveku koji je startovao thread. Ne budem lenj, odem u "Optiku", na početku Kneza Mihaila-sa leve strane, tu je pregled dž, i laserski je (dakle, potrebno je da okom fiksiraš neki pejzaž i objekat u njemu, pa se na osnovu toga određuje dioptrija itd. Ne znam da li je laser u pitanju,lupio sam).
Bogu hvala, do sada mi se nije desilo da imam dijagnozu kratkovidosti, uvek mi je doktorka rekla da su navedeni simptomi posledica umora, nespavanja, spremanja ispita i sl. ali je strogo napomenula da ako se duži vremenski period simptomi učestalo ponavljaju, može doći do trajnog oštećenja vida (kratkovidosti).

Da skratim, raspitivao sam se ne samo tu nego i kod drugih oftamologa, i neko njihovo zajedničko iskustvo jeste:

1. Ne gledati TV iz ležećeg položaja, pogotovo NE sa ugašenim svetlom,
2. To isto važi i za monitor, dakle izbegavati veliki kontrast radne pozadine u odnosu na monitor. Poželjno je da osvetljenost pozadine bude približna osvetljenosti monitora. Neonka je poželjna, ili obična sijalica 75-100W.
3. Povremeno, u toku rada za računarom, ustati i odraditi vežbice tipa: zažmuriš i kružiš očima, izađeš napolje pa gledaš na daljinu, pa u blizinu, i još par nekih sličnih. Poenta je da je očni mišić kao i svaki drugi, te ako se ne "vežba" ili "razmrdava", pre će doći do disfunkcije, što bi rekli doktori, xex.
4. Ne čitati pri slabom svetlu, iz ležećeg položaja, to je takođe pogubno za vid.
5. Baviti se sportom (da, dobro ste pročitali, tu se takođe aktiviraju očni mišići).
6. Nije loše ni jednom dnevno dubiti na glavi (izgleda šašavo...), zbog bolje prokrvljenosti očiju, ali ne preterivati...

Takođe, od pre godinu-dve koristim TFT (isti taj LG1510S). Ono što je bitno kod tih monitora jeste da se dobro kalibrišu, tj. da se propisno instalira softver, i da se sa color-karticom koja se dobija uz CD odradi kompletna procedura kalibracije boja, kontrasta i osvetljenosti (procedura traje plafon 10 minuta), i rezultati mogu biti ekstremno bolji (čitaj: čitljivost veća, zamor pri radu manji itd.). Ovo najtoplije preporučujem.

Na poslu imam LG1710S, koji ima predefinisane "preset"-e tipa Day: text, movie, photo i Night: text, movie, photo, kao i User mode. To takođe pomaže, mada ja uvek koristim User mode, evo Brightness je 100 a kontrast 94 (veoma osvetljena kancelarija).

Raspisao sam se mnogo. E sad, neko će reći da sam ovde otkrio toplu vodu ovim pisanijem, ali ja sam samo hteo da pomognem nekome, i nadam se da sam barem malo uspeo. Da se razumemo, ni kratkovidost ne treba doživeti kao "kraj sveta", jednostavno treba prihvatiti to, i ako vam baš smetaju naočare-pametni ljudi izmislili su sočiva, mada su mene uvek više palile devojke koje nose naočare... :D :D :D

Citao sam pocetak, ali sam na drugoj stranici vec izgubio zelju da citam kilometarske post-ove :)

Ja sam pokvario vid i pored odlicnih CRT i pored TFT monitora. Imam dioptriju -0.75 i -1.00 i krenuo sam da nosim sociva pocetkom ove godine. I moja majka ima slicnu dioptriju, nesto preko 4, pa em sto joj stakla na naocarima nisu debela, em sto ima i sociva pored toga... Tako da ona Hobitova prica lepa zena greh da nosi tegle na ocima ne da ne pije vodu...
Inace ja sam svoj vid uspeo da zeznem tako sto sam jedno 1-1.5god konstanto piljio u monitor, a pored toga osim da pogledam u frizideru sta ima od hrane moji kapci su bili sklopljeni (citaj: spavao sam). Primetio sam da mi se vid pogorsava, posto sam ranije imao extra dobar vid, ali to nije bilo nista strasno niti mi je smetalo dok nisam krenuo da vozim. Najgore u celoj prici je bilo to sto mi se vid ponasao jako selektivno, nekada sam video odlicno, a nekada jako lose. To se desava cak i sada od kada nosim sociva.

Tako da one price pored dobrog monitora ne mozes da pokvaris vid ne piju vodu, ako ti ne vodis racuna o sebi. Znam likove koji imaju monitore u koje ja ne mogu da pogledam, a da me ne zaboli glava, a oni imaju savrseni vid, a sve to zbog toga sto ne sede 16h dnevno ispred njega, a ostatak prospavaju.

Anyway cuvajte oci, posle 1h gledanaj u monitor pogledajte na neko udaljeno mesto, jer je u principu taj oslabljeni vid rezultat toga sto se ocni misic navikao na jednu udaljenost i postao lenj, pa ga mrzi da se pomera ako hocete da pogledate nesto dalje :)
Neko je to vec spominjao, minketa cini mi se...

I ja buljim u CRT stalno (957P), pa mi je vid sasvim u redu. Mislim da je to malo i do genetike, kod mene u familiji niko nikad nije nosio cvike pre 50-te godine. Mozda ja za par godina budem izuzetak :d.

idi na studensku polikliniku ja sam bio i otkrili mi -1.5 na oba oka ali nadji i kljigu "baci naocare" knjiga je na engleskom i ja sam zahvaljujuci njoj naocare spakovao posle 3 meseca. a Lekari govore da minus nije moguce popraviti. Nosim ih samo ispred kompa jer osecam zamor ociju.

P.S: OBAVEZNO OTICI NA STUDENSKU POLIKLINIKU JAKO DOBRE CICE RADE TAMO KAO SESTRE UUUUUUUU OMA TI SE VID POPRAVI ;)

Jel tu knjigu pisao Bates? Ja imam njegovu knjigu od 300 i nesto strana kao pdf (ima da se skine za dz na iblindness.org) ali je knjiga vise oftamoloska i mrzi me to sve da citam. Jel ta tvoja knjiga vise okrenuta ka "krajnjim korisnicima"? Jel imas pdf ili papirnu knjigu?

Toliko vam je dobar vid da ste podigli thread star 4 meseca:)

Ako tih 300 strana u pdf-u procitas na crt-u, tesko da ce ti se vid popraviti. :D

pravilno kazes nece popraviti vid :) ali vredi procitati ja mislim da se radi o toj knjizi posto je to autor ali sam je imao na pozajmici pa sam je vratio.
Pljuskanje ociju hladnom vodom, pokrivanje ociju tokom 20 minuta.
To je najefikasniji nacin. Samo sada pokusajte stave se prsti desne ruke na celo pa leve preko nje ne pritiskajuci oci vec samo da bude skroz mrak. Ne razmisljajte o ocima o problemima vec o crnilu.
Sad cu dobiti nadimak sektas ali vec posle 5 minuta ce te odmoriti oci kao za 6 sati sna, i videcete razliku :)
Na taj nacin je i moj ortak uspeo da otkloni dalekovidost (puno lakse za 2-4 nedelje)

Najgore je sto treba da se praktikuje i dijeta istovremeno jer je to nacin lecenja putem preporoda tela.

geek jel mozes da mi posaljes tu knjigu mnogo mi nedostaje :)
poz

pa dobro ja sam rekao da meditirate a ne da zakuntate ccccccc :d

Voćko, danas postoje i stakla sa većim indeksom prelamanja svetlosti, što omogućuje da naočare ne moraju biti ekstra debele. Takva stakla su skuplja, ali daleko manje škode lepoti.
Druga stvar, kvalitet vida ima puno veze i sa genetskim nasleđem. Kažeš da ti majka nosi naočare, nije čudo što ih nosiš i ti. Meni recimo svi u familiji imaju brilijantan vid, a ja svoj još uvek nisam uspeo da pokvarim višečasovnim buljenjem u loše monitore i spremanjem ispita iz loše fotokopiranih, rukom pisanih skripti.
Treća stvar, ako si zaista tako izgledao sa trinaest godina moram reći da mi te je iskreno žao. Mora da su te u osnovnoj školi mlatili svaki dan.

samo kad si ti bio shmeker..

morbius je napisao(la):
Druga stvar, kvalitet vida ima puno veze i sa genetskim nasleđem. Kažeš da ti majka nosi naočare, nije čudo što ih nosiš i ti.

Ne mora da znaci da je genetski: problem je verovatno sledeci: Roditelji imaju dioptriju zato sto su navikli da pogresno gledaju (ne odmaraju oci dok gledaju i ne fokusiraju dok gledaju, nego naprezu oci i blenu nefokusirano). Deca uce nacin na koji gledaju od roditelja (kao sto sve nauce od nekog, jer im je mozak "blank" kad se rode) i zato i oni dobiju dioptriju.

Ovde vidimo ucenje staro grcke skole racionalista koja zastupa tezu da su deca po rodjenjiu "tabula rasa" i da se njihova licnos oblikuje iskljucivo vaspitanjem. Ovaj pristup otklanja religijske primese iz vaspitanja dece..... :) :) :)

:d Logika iz srednje rules evo i posle 6 godina pamtim neke stvari!!!!!!!!
:d

Jako smesno. Na srecu, nisam imao logiku u srednjoj :)

Neke stvari jesu genetske, ali nacin na koji se gleda je naucen. O tome je i Bates pisao. A mozak deteta jeste blank, sto se tice visih funkcija. Nize funkcije su naravno genetske (jer beba mora da ih ima formirane da bi mogla da funkcionise). A vecina stvari koje radimo su kombinacija i visih i nizih funkcija mozga.

Nazad
Vrh Dno