Šta je novo?

Od mog TFT-a bole oci

Stefan1

Čuven
Učlanjen(a)
05.09.2003
Poena
649
Vec vise od godinu dana koristim LG L1510s
Koliko god da smanjim brightness posle sat vremena rada(citanja teksta) pocnu da me peckaju oci.Nekad posle kraceg nekad posle duzeg vremena.
Cesto mi se desi i da mi puknu kapilari na levom(nekad i na desnom) oku.
Da li je to normalno i da li se svima desava.
Ja sam mislio da "stedi" oci ali kod mene izgleda suprotno.
Cak brightnes drzim na 50 i manje.

I jos nesto da li se nekom desilo da (ako nema genetske prediispoziicje) oslabi vid zbog konstantno dugog rada na racunaru ili su to price za malu decu

Hvala na odgovorima...
P.S. moderatori nemojte da brisete temu jer ja to ozbiljno mislim sto sam napisao a samtram da je ovo prikladna soba za to

nisam siguran da ce pomoci ali promeni frekfenciju osvezavanja na monitoru tj. podigni je na 85 herza.....ovo bi trebalo da ti malo olaksa rad na racunaru...

legend je napisao(la):
nisam siguran da ce pomoci ali promeni frekfenciju osvezavanja na monitoru tj. podigni je na 85 herza.....ovo bi trebalo da ti malo olaksa rad na racunaru...

Kakve veze ima promena frekvencije osvezavanja kod TFT monitora??

Stefan1 je napisao(la):
Koliko god da smanjim brightness posle sat vremena rada(citanja teksta) pocnu da me peckaju oci.Nekad posle kraceg nekad posle duzeg vremena.

I jos nesto da li se nekom desilo da (ako nema genetske prediispoziicje) oslabi vid zbog konstantno dugog rada na racunaru ili su to price za malu decu

Hvala na odgovorima...
P.S. moderatori nemojte da brisete temu jer ja to ozbiljno mislim sto sam napisao a samtram da je ovo prikladna soba za to

Sto se tice slabljenja vida pred ekranom,otkricu ti nekoliko tajni:

1)Od koka-kole ce ti otkazati zeludac
2)Od stripova ces zaglupaveti
3)Od muzike ces ogluveti
4)Od cokolade ce ti poispadati zubi
5)Od televizora/monitora ces oslepeti
6)Na treningu ces vrat polomiti(dobro,ovo zavisi od izbora sporta,moj je ragbi :d )

Sve ovo je tacno,ali samo ako preterujes u bilo cemu od ovoga,naravno da bi bilo zdravije da ceo zivot provedes cuvajuci ovce na Tibetu pasuci floru koja tamo nice,ali koji je onda smisao zivota?Zivot bez kompa?Neka hvala,a da konkretno odgovorim na tvoje pitanje,evo ja se od svoje 6. godine ne odvajam od kompa,a evo do sad,to jest do 26. godine ne nosim cvikere,samo kupi dobar monitor i udri

to je jednistven tft monitor :D ...
a da nisu oke otisle u qrac od :smoke: a? :D (SALA naravno)
ajd otidi ti do lekara i vidi da nisi mozda kratkovid, pri naprezanju ociju moze da dodje do pucanja kapilara i peckanja...(na zalost ozbiljan sam)

Poz.

Stefan1 je napisao(la):

Hvala na odgovorima...

Ozracila te radijacija ...

Odmakni to djubre najmanje 60cm od svojih ociju i uzivaj ! :party:

Bratello, to ti je samo od naprezanja ociju! Mali Hobit je u pravu! Skoci do lekara pa se pregledaj, oci mogu da bole i zbog problema sa bubrezima! Probaj malo da odmoris i ako pusis obavezno smanji pljuge. Iz licnog iskustva, pljuge su gore za oci nego za pluca! U svakom slucaju ne sekiraj se mnogo, pa da jos dobijes i cir na zelucu, sala mala!

Ti, u stvri, izgleda imas STVARNIH problema sa ocima i nije lose da odes do lekara.

Najiskrenije, ima sad aparata koji laserom perfektno proveravaju vid.
Nije skupo, ali je korisno iznad svega.

simpson H je napisao(la):
Kakve veze ima promena frekvencije osvezavanja kod TFT monitora??

Ma, decko nije ni procitao prvi post.

A za Stefana.. premali brightness izaziva kontraefekat, premala ostrina/kontrast/svetlina prouzrokuju da se oci naprezu vise nego sto je to potrebno kada je slika dobro namestena.
Ja sve svoje TFT ekrane drzim na max brightness-u, sem na notebook-u kada stekam bateriju :).
I nemam nikakvih problema.

Pozdrav!

ook momci vidim bili ste malo u zbilji malo u sali...
nisam kratkovid(za sada) a inace nepljugam

Izgleda da cu otici do lekara...ako neko ima jos neku ideju nek javi

zormanic je napisao(la):
Ti, u stvri, izgleda imas STVARNIH problema sa ocima i nije lose da odes do lekara.

Najiskrenije, ima sad aparata koji laserom perfektno proveravaju vid.
Nije skupo, ali je korisno iznad svega.

Mislis na ovu kliniku Sveti Vid sto kazu da laserom koriguju dioptriu...
modovi sorry malo offtopic

Nije losa ideja da skoknes da proveris vid. Trebalo bi da po privatnim optikama to vec rade za dz. Deset minuta posla u najvecem broju slucajeva, nije ni najmanje neprijatno... ne zahteva specijalnu aparaturu, samo set stakala.
Tvoj problem je karakteristican za dalekovide.
Mnogo nas je dalekovidih... neocekivano veliki broj. Neki zivot prozive a da i ne saznaju da su dalekovidi jer njihove oci to uspesno kompenzuju u uslovima u kojima ih ovi koriste. Neki imaju velikih problema mada nisu narocito dalekovidi. Mnogo zavisi od kvaliteta stofa. Oni koji nemilice eksploatisu svoje oci - dugo i cesto gledaju na blizinu - su svakako pod povecanim rizikom.
Da li los monitor moze da pokvari zdrave oci, bez genetske predispozicije?
Sta su zdrave oci bez genetske predispozicije? Ako zdrave i bolesne razdelis prema tome da li dijanostikujes bolest ili ne, medju zdravima ce se naci i oni koji imaju predispoziciju da obole ali jos nisu razvili bolest. A genetsko opterecenje ne moze da se izmeri... tek kad se oboli moze da se spekulise o tome.
Zakljucak: los monitor, dug i cest rad pred kompjuterom, moze da pokvari vid i mnogima je pokvario.

Jos jedna stvar mislim da je ovde vredna pomena - pozadinsko osvetljenje. Za udoban rad ti je ono neophodno. Ne mozes da radis u sobi gde ti je monitor jedini izvor svetlosti. Tastaturu, na koju cesto bacas pogled, i sve oko sebe, moras da vidis jednako jasno i lako kao i ono na sto gledas na monitoru, inace svako malo oko treba da se prilagodjava.

PS. Sad sam primetio ovaj komentar o laserskim metodama korigovanja dioptrije... Nisam oftalmolog, pa prema tome moram da se ogradim, ali ja to ne bih favorizovao pored naocara, i eventualno kontaktnih sociva. Stoji to da je komotnije trajno korigovati manu nego celog veka nositi naocari, i stoji da je metoda uspesna - ali to je hirurgija, atak na telo. To uvek treba izbeci ako je moguce. To ce ti svaki lekar, pod uslovom da ne zivi od takvih operacija, reci.
A i cena toga mislim da je 1000+ po oku. Nije par stotina evra sigurno.

Poslednja izmena:
Od davne '89 buljim nemilosrdno u razne CRT monitore, i nikada me nisu bolele oci.

Dok nisam poceo da gledam u laptopov TFT - prelepa slika! Osvetljenje fenomenalno, kontrast i ostrina savrseni... Ali su me uvek nakon visecasovnog "blejanja" u mraku (obicno gasim makinu oko 2 ujutru) bolele oci. Tako da sam i ja smanjio brajtnes na minimum i bol se izgubio... Od tada radim sa upaljenim svetlom, a to nikada nisam radio sa CRT-om...

Stefane probaj da experimentises sa kontrastom. Potpuno te razumem, jer kada sam dva dana prosle godine radio po 6 sati na jednom Xelo monitoru koji nije uopste bio podesen prema mojim preferencijamam glava me je ubijala i bolele su me oci. Sada kuci imam svoj LG 1710B i drzim kontrast na 83, a svetlo na oko 91 (max. je 100 za oba parametra, naravno). Na kompu mi je i muzika, Internet i TV, a i radim za kompom - dakle provedem dnevno solidno vreme ispred monitora i nikada nikakve nuspojave nisam imao.

Pa ako nemas visok pritisak, spondilozu, kocenje vratnih misica, suzenje vratnih arterija, glaukom, 47 godina (ko neki), ne opijas se, ne drogiras, TFT monitor ti NE MOZE NISTA ;)

@URGH! Zaboravio si da od kafe raste rep :D

P.S. Probaj da nadjes PINHOLE GLASSES, za pocetak..

Pozdrav!

TO ZA SVETLO ste izgleda upravu,evo sada gledam sat vremena tekst na mom LG L1510s i neosecam bol kao kada gledam,citam nocu u mracnoj sobi

neznam evo sve kristalno cisto vidim i na daljinu i n blizinu nisam primetio na ida sam dalekovid ni kratkovid.

Jedino sto mi posle nekog duzeg ciranja(ucenja)treba izvesno vreme da mi se oci prilagode na daljinu...(posle 10 min normalno vidim na daljinu) znate o cemu pricam sigurno

Ako do sad nisi imao problema s vidom onda kratkovid nisi sigurno. Kratkovidost se primeti jasno, tu covek nema dileme - corav i gotovo. Kratkovidi ne vide ni na blizinu kako valja, na daljinu jos gore. Ali dalekovidost je drugacija, ako nije velika, uz napor ona moze da se kompenzuje, i tada se ne primeti. Vid odlican! Zbog tog ektra napora, kad se pretera, a sta je preterivanje to zavisi i od situacije i od coveka, pocinju smetnje. E sad, cobanin ce tesko biti u situaciji da pretera, ali mi sigurno 'ocemo.
Bez obzira na dalekovidost, ja sam ga uzeo kao plastican primer... Moja poenta je da ako se vec javio problem onda treba poci od toga da oci mogu da budu slaba tacka. Ako u toj situaciji moze da im se pomogne onda je uradjena velika stvar.

A dobro difuzno ambijentalno svetlo, stabilna i ostra slika, tu ne treba mnogo diskusije - to je aksiom.

Meda je napisao(la):
Ozracila te radijacija ...

Odmakni to djubre najmanje 60cm od svojih ociju i uzivaj ! :party:
Ne lupaj! TFT ne zrači, a odmicanje monitora će mu samo više naprezati oči.

Ni ja nisam oftalmolog, ali slučajno znam proceduru laserske korekcije vida, pošto je žena mog brata od tetke podvrgnuta takvom zahvatu. Ona je imala baš veliku dioptriju, negde oko 4 - 5, ne sećam se - ili +, a stvarno je zgodna, šteta bi bilo da nosi naočare kao dno od tegle.
Koristi se hladni laser kojim se prave udubljenja u rožnjači, tako da se menja njen oblik, tj. čini se konvesnim ili konkavnim. Rožnjača jače prelama svetlost nego očno sočivo, tako da je veoma lako njenim malim korekcijama uticati na žižnu daljinu kompleksnog optičkog sistema koji zovemo oko. Nema, seckanja, niti bilo čega sličnog.
Ovakva procedura je nekad bila paprena, ne znam sada.
Naprezanje očiju škodi vidu, tu nema sumlje, ali od genetskih predispozicija zavisi koliko.

Kad imas nekoga sa velikom manom onda je laser opravdan. Nisam ja protiv hirurgije po svaku cenu. Ali, zamisli da ti dodje covek koji se zali na glavobolje u vreme spremanja ispita samo :p
Pih, ko ih tad nema, je l' :)
Medjutim, zakljucis da glavobolja ne dolazi od materije vec da je covek latentno dalekovid. Njemu da predlazes laser, a moze da uzme neke fine cvike, koje ce nositi samo kad cita, nema opravdanja.
To je kao kad bi zeni predlozio carski rez - da se ne muci na porodjaju.

Pre nekih pola godine sam se interesovao za cene u Svetom vidu. Bilo je red velicine 1500 evra po oku. Dolazio je neki Ceh jednom nedeljno koji je to radio po nekoj cuvenoj metodi.
U to doba je u Londonu bilo jeftinije!

minketa je napisao(la):
Pre nekih pola godine sam se interesovao za cene u Svetom vidu. Bilo je red velicine 1500 evra po oku. Dolazio je neki Ceh jednom nedeljno koji je to radio po nekoj cuvenoj metodi.
U to doba je u Londonu bilo jeftinije!

Ih... ma kak'i London,
nasi "strucnjaci" :smash: :eyebrows: :S: kad te poprave :smash: ima odma
' da ti se smrkne :sceptic: !

@minketa da li problemi sa okom(u slucaju da nisam dalekovid ili kratkovid) mogu da se rese i nekim lekovima i kapima ili je ta mogucnost iskljucena
Cim mi se zavrsi ispitni rok ici cu u neku od toh renomiranih oftamoloskih klinika

OD CRT-a su me bolele oci od visecasovnih sesija i pucali su mi kapilari - otkako sam presoa na tft sve je to nestalo - eto samo jedan kontra utisak - inace verujem da produzeno gledanje u monitor moze da poremeti vid - posebno u crt jer i sam osecam posledice visegodisnjeg buljenja u nekvalitetne monitore.

Ja bih ovde pre racunao na vezbe! Lekovi i kapi su od pomoci u nekim drugim situacijama.
Trebalo bi da svi oftalmoloski dispanzeri redovno odrzavaju treninge ali sam jedino siguran za Klinicki centar da je odrzao takvu praksu. U takvom slucaju odes dva puta da naucis vezbe pa onda nastavis sam.

Za pocetak ja ne bih otisao u privatnu kliniku, pogotovo ne u neku od renomiranih. Tamo ce da te oderu za pregled koji isto tako mozes da uradis i u domu zdravlja. Najbolje je da odes u studentsku polikliniku. Oni imaju dobru oftalmologiju. Za alternativu, ako ti se ne ceka, i slicno - pogledaj vece opticarske radnje, trebalo bi da rade osnovne preglede za dz.

ja sam jos pre pola godine bio u studentskoj poliklinici na redovnom oftamoloskom pregledu i tada su mi rekli da mi je na levom oku minimalna dipotrija(nesto 0.2 ili slicno)sto i ja sam neprimecujem plasim se da mi je na to uticao tft,mada tada sam imao tek 3-4 meseca tft,a to je mali period da bi mi ostetio vid(normalno ga koristim)...a da doktorka je tada rekla da je sasvim normalno da jdno oko za nijansu slabije vidi,meni je to bilo malo cudno zato mi se studentska poliklinika nesvidja,tj.vise nemam poverenja u njih,a jos se ceka nenormalno dugo(minimum par sati)

Istina je da dva oka nikad nisu ista, i da ne vide jednako dobro. To spada u normalne anatomske varijacije. Minimalna odstupanja od savrsenog uvek postoje, oko to moze uspesno da kompenzuje i covek nema nikakve smetnje. 0.2, pa cak i vise, potpada pod te normalne anatomske varijacije - ako covek nema smetnje. Tako da - doktorica te u tom smislu nije mazala. Ostaje samo pitanje koliko te je pazljivo pregledala. Treba imati vremena i strpljenja pa menjati stakla, neka probati vise puta ako covek nije siguran. Ako si bio na sistematskom pregledu onda se to radi kao na beskonacnoj 'ajao!' traci i za ocekivati je da se na nekom i podbaci. Opet, ako si bio sam, i jos pogotovo ako si aktivan, umes da razvijes kontak, podstaknes lekara da ti posveti malo vise paznje, onda mozes da dobijes odlican tretman za dz. Jedna od velikih prednosti studentske poliklinike je ta sto lekari rade s mladim i obrazovanim ljudima pa nisu smoreni kao oni sto rade s matorcima, hronicnim bolesnicima.

E sad, ako se tebi studentska toliko ne dopada, sve jedno da li je to zasnovano ili je predrasuda, ti idi tamo gde mislis da ces imati bolji tretman. U najmanju ruku, nezadovoljan i nepoverljiv neces biti od pomoci tokom pregleda.

Je l' imas jos uvek problema, od kako si poceo da radis sa svetlom?

Poslednja izmena:
iskreno da ti kazem i neradim toliko ovih dana (max pola sata)ali cinimi se da je bolje

Nazad
Vrh Dno