Javi se sa utiscima kada ti popunjenost SSD-a pređe 50 % pa da vidimo kako si onda zadovoljan. SSD diskovi imaju velikih problema da održe visoke performanse kada popunjenost pređe 50 %, a kad pređe 75 % to je drastično obaranje brzine upisa i čitanja, na dosta modela.
Kosta... ako nisi bas najbolje upucen u neku materiju, nemoj da se izleces sa nekim "argumentima" i "cinjenicama". Drugi ti vec odgovorise na konto ovoga, pa da se ne ponavljam(o)... recimo samo da to sto ti kazes bas i ne pije vodu.
A ti si pre nedelju dana iscitao desavanja vezana za firmware
Vertex-a 4 i onda poceo da izvodis neke zakljucke. I globalizujes, na osnovu toga. A to ne valja. Najkrace moguce receno.
*Neki* SSD-ovi imaju tih problema... a *neki* pak nemaju. Kljucna rec je -
neki.
Ipak, da ne bi sirili pricu, da se drzimo konkretnog slucaja - a to je Crucial m4, koji RingeRaja namerava da uzme. Sa njim, prilicno sam siguran, takvih problema oko (drasticnog) opadanja performansi nema ni u najavi.
Kako to mogu da znam... a da nemam konkretno m4, i da nisam probao vec ovaj scenario? Pa lepo, ja imam C300... njegovog prethodnika, koji ima slican Marvell kontroler, samo prethodne generacije. I sa mojim SSD-om sam bas isprobavao ovu pricu, te sam popunio SSD do nekih 90% ukupnog kapaciteta, tako da je tek kojih desetak gigabajta ostalo slobodno... apsolutno nikakvih problema nije bilo, radio sam benchmarke u nekoliko navrata, brzine bile identicne kao kad je bio popunjen do pola - ali vala i identicne onim koje je imao kada je bio nov i tek izvadjen iz kutije.
I koristio sam tako neko vreme, bar mesec dana... opet - apsolutno nikakvih problema nije bilo, usporenja u realnom radu ni u najavi nisu bila vidljiva... a vala se ni skorovi u sintetici nisu pokvarili, sve je ostalo na istom nivou. Sto je cinjenica kojom sam ponajvise bio odusevljen.
E sad, ne znam koliko je to OCZ uspeo da ispravi u najnovijem 1.5 firmveru, koliko vidim nešto je uspeo ali nedovoljno.
I kakve veze taj firmware za Vertex 4 ima sa cinjenicom da RingeRaja hoce da kupi Crucial m4 od 256GB?
Nikakve, eto kakve... ama bas nikakve. Samo bezveze trcis pred rudu
SSD je još uvek godinama daleko od pouzdanosti kakvu imaju klasični hard diskovi.
Ja bih bas rekao suprotno - pouzdaniji su dosta neg' HDD-ovi.
A sto se pak tice same *trajnosti*, kao jednog od elemenata pouzdanosti - opet, ovi "klasicni" (MLC) SSD-ovi su savrseno pouzdani i dovoljni za obicne korisnike, zaista ti ne trebaju neki sa SLC NAND-om za svakodnevnu - normalnu - upotrebu