Šta je novo?

OCZ Vertex 4 SSD presented with Indilinx Everest 2 controller

Kupis m i prodas svoj c dok jos mozes, a naslednika ne cekas jer ce cena da mu bude ko zna koliko velika ... :D
Jel' tako? :)

Kada bih razmisljao logicno i zdravorazumski - naravno da je tako :)

No, posto to bas i ne cinim (i sasvim sigurno ne kada su delovi za komp u pitanju :d) - ipak cu da cekam onog naslednika sa surovim specifikacijama :D:D:D

Ja poručio, neka ide život:)
Sa ovih 256gb mislim da mi duuuugooo neće trebati sistemski (a i onaj drugi) disk.

... i ja sam se iznenadio kada sam video juce, deluje mi kao ultimativni best buy trenutno, taj odnos cene/brzine/kapaciteta mi deluje kao nenadmasiv :smoke:
BTW, bolja cena nego po vasceloj Evropi, bas gledao po geizhals-u, ni e-tail nema tu cenu :D ;)

Neverovatno, ali istinito, trenutno je Crucial m4 256GB jeftiniji u Srbiji nego u Evropi ili Nemačkoj, defintivno best buy. :smoke:

Crucial m4 SSD 256GB @ geizhals.eu

Poslednja izmena:
Ja poručio, neka ide život:)
Sa ovih 256gb mislim da mi duuuugooo neće trebati sistemski (a i onaj drugi) disk.

Javi se sa utiscima kada ti popunjenost SSD-a pređe 50 % pa da vidimo kako si onda zadovoljan. SSD diskovi imaju velikih problema da održe visoke performanse kada popunjenost pređe 50 %, a kad pređe 75 % to je drastično obaranje brzine upisa i čitanja, na dosta modela.

E sad, ne znam koliko je to OCZ uspeo da ispravi u najnovijem 1.5 firmveru, koliko vidim nešto je uspeo ali nedovoljno.

SSD je još uvek godinama daleko od pouzdanosti kakvu imaju klasični hard diskovi.

SSD je još uvek godinama daleko od pouzdanosti kakvu imaju klasični hard diskovi.

Od 2009. imam SSD-ove, a od 2010. ih koristimo i u firmi. Ni jedan još nije crkao, ni privatno ni na poslu.

Za to vreme kući mi je jedan WD Green otišao u večna lovišta, a na poslu ih je bilo solidno crklih. Takođe na oba Samsung hard diska sam morao da pečujem FW da ne bi imali problem ako ih okačim na SATA III, kao i dosta Seagate-a na poslu zbog čuvenog baga u FW.

Da ne pričam da su mi u skorije vreme dvojici kolega ispali laptopovi, jednom iz torbe, drugom sa stola i da su oba slučaja samo diskovi stradali, a da su imali SSD-ove ne bi bilo posledica.

Ako misliš da su hard diskovi mnogo pouzdani grešiš silno. Bez dobrog backup-a ni jednim ni drugim ne verujem za svoje podatke.

Poslednja izmena:
@ mighty78

Pa ograđujem se, ja nikada nisam imao SSD i nisam okusio njegove brzine, ali čitam i ovde i preko interneta da velika većina SSD-ova ima problem kada se kapacitet popuni preko 50 %, tipa da drastično opada brzina upisa i čitanja. Da li se i kod tebe u firmi i kod kuće to desilo ?

I da li redovno updateuješ firmware za SSD ?

Što se tiče pouzdanosti,znam da samo serverski hard diskovi imaju veliku pouzdanost, ovi hard diskovi za nas obične korisnike su dosta lošiji. SCSI Atached Serial 2, tj. SAS 2 je enterprise standard visoke pouzdanosti. Imaš čak i nekoliko SSD modela na ovom interfejsu, čini mi se.

Poslednja izmena:
@kosta10
To za popunjenost je bilo kod nekih modela iz prve generacije, to sad vise nije problem.

Imas i enterprise (serverske) SSDove. ;)

@kosta10: malo idemo u offtopic

Za popunjenost nemam problema, nisu mi nikad skroz popunjeni, tj retko kad preko 70% i miran sam.

Što se tiče FW, uglavnom su mi na poslednjoj verziji FW, ali ne update-ujem odmah. Sačekam malo, vidim reakcije pa onda. Intel 320-ca i Samsung 830 su mi došli u februaru sa i sada aktuelnim FW, pa nisam ništa morao da radim, a na M4 još nisam stavio poslednji. Jedimo su mi svi SandForce diskovi u firmi uvek na poslednjem FW, jer su najproblematičniji.

A za enterprise diskove, u firmi na primer imamo HP EVA 4400 storage, sad je već četiri godine stara i radi 24/7, sa dva enclosure-a od po 12diskova -10 su FC, tj. FC-SCSI na 10K, 14 su FATA. U proseku nam za godinu dana crkne 1 FC i 3 FATA. A to su diskovi od preko 1000€ komad. Pa ti vidi jel ne crkavaju :) A tek tu koliko je FW verzija bilo ...

Zato malo i nisam siguran u ovaj Vertex 4, ne volim dok se FW ne ispegla. OCZ je malo na lošem glasu baš zbog FW-a, valjda će sa V4 nešto da urade da bi popravili svoj imidž po tom pitanju.

Javi se sa utiscima kada ti popunjenost SSD-a pređe 50 % pa da vidimo kako si onda zadovoljan. SSD diskovi imaju velikih problema da održe visoke performanse kada popunjenost pređe 50 %, a kad pređe 75 % to je drastično obaranje brzine upisa i čitanja, na dosta modela.

E sad, ne znam koliko je to OCZ uspeo da ispravi u najnovijem 1.5 firmveru, koliko vidim nešto je uspeo ali nedovoljno.

Ja ne benchmarkujem SSD-ove, nemam vremena, radi se po ceo dan, nisam toliko dokon, a i koristim OSX, na kome ti vaši programčići za igrarije "kome je najveći" ne rade.
Ovaj SSD kupujem isključivo zbog toga što je cenovno povoljan, zato što mi treba još prostora, a ne bih da popunjavam svoj SSD do vrha i na kraju zato što ću za svoj 120 gb SSD sada dobiti dobru cifru, tako da ću prostim dodavanjem još toliko para dobiti 2x veći SSD.
Mislim da je ovo dovoljno ubedljivo da bih se odlučio na kupovinu.
A ako nekoga zanima kako se ponaša ovaj SSD u realnom radu i nafilovan podacima, neka kupi jedan pa neka se igra do mile volje.

Zaboravih... Ako misliš da ću uzeti ovaj OCZ u naslovu teme, nije taj, rezervisao sam Crucial M4 256gb, u SandForce još uvek nemam puno poverenje, samo Intel i Crucial, a od skoro sam pratio i ovaj novi Samsung. Svi ostali me nisu zanimali.
Nadam se da će ga imati u Emmi-ju kada se vratim sa odmora u sredu.

Poslednja izmena:
Kosta... ako nisi bas najbolje upucen u neku materiju, nemoj da se izleces sa nekim "argumentima" i "cinjenicama". Drugi ti vec odgovorise na konto ovoga, pa da se ne ponavljam(o)... recimo samo da to sto ti kazes bas i ne pije vodu.
A ti si pre nedelju dana iscitao desavanja vezana za firmware Vertex-a 4 i onda poceo da izvodis neke zakljucke. I globalizujes, na osnovu toga. A to ne valja. Najkrace moguce receno.

*Neki* SSD-ovi imaju tih problema... a *neki* pak nemaju. Kljucna rec je - neki.
Ipak, da ne bi sirili pricu, da se drzimo konkretnog slucaja - a to je Crucial m4, koji RingeRaja namerava da uzme. Sa njim, prilicno sam siguran, takvih problema oko (drasticnog) opadanja performansi nema ni u najavi.
Kako to mogu da znam... a da nemam konkretno m4, i da nisam probao vec ovaj scenario? Pa lepo, ja imam C300... njegovog prethodnika, koji ima slican Marvell kontroler, samo prethodne generacije. I sa mojim SSD-om sam bas isprobavao ovu pricu, te sam popunio SSD do nekih 90% ukupnog kapaciteta, tako da je tek kojih desetak gigabajta ostalo slobodno... apsolutno nikakvih problema nije bilo, radio sam benchmarke u nekoliko navrata, brzine bile identicne kao kad je bio popunjen do pola - ali vala i identicne onim koje je imao kada je bio nov i tek izvadjen iz kutije.
I koristio sam tako neko vreme, bar mesec dana... opet - apsolutno nikakvih problema nije bilo, usporenja u realnom radu ni u najavi nisu bila vidljiva... a vala se ni skorovi u sintetici nisu pokvarili, sve je ostalo na istom nivou. Sto je cinjenica kojom sam ponajvise bio odusevljen.
I kakve veze taj firmware za Vertex 4 ima sa cinjenicom da RingeRaja hoce da kupi Crucial m4 od 256GB?

Nikakve, eto kakve... ama bas nikakve. Samo bezveze trcis pred rudu ;)
Ja bih bas rekao suprotno - pouzdaniji su dosta neg' HDD-ovi.

A sto se pak tice same *trajnosti*, kao jednog od elemenata pouzdanosti - opet, ovi "klasicni" (MLC) SSD-ovi su savrseno pouzdani i dovoljni za obicne korisnike, zaista ti ne trebaju neki sa SLC NAND-om za svakodnevnu - normalnu - upotrebu ;)

Eto, sad mislim da je sve kristalno jasno;)

Samo ti pazaruj taj SSD, ubedljivi best buy kod nas kada je rec o vecim SSD-ovima, tj. 240/256GB kapacitet ;)

P.S. A i preko, kako rekoh - a Accuphase lepo potkrepi linkom... bolja cena kod nas neg' po Svabiji i citavoj Evropi generalno :smoke:

Jašta ću, samo da ga bude na stanju kad se vratim:)
Danas sam ga "kupio" online.

Zaboravih... Ako misliš da ću uzeti ovaj OCZ u naslovu teme, nije taj, rezervisao sam Crucial M4 256gb, u SandForce još uvek nemam puno poverenje, samo Intel i Crucial, a od skoro sam pratio i ovaj novi Samsung. Svi ostali me nisu zanimali.

Ukapirali ljudi da ćeš kupiti Vertex 4, a ne M4 koji je CAR pomenuo.

A za Vertex 4 grešiš, nema on veze s SandForce-om. U pitanju je Marvell kontroler sličan onom u M4, ali sa specijalnim Indilinx firmware-om (btw. OCZ je kupio Indilinx). Dakle, kontroler je dobro poznat, ali je FW još uvek "u razvoju".

Za opreznost ne grešiš, mislim da još nisu to baš ispeglali i da V4 još nije pokazao da nema "bubice".

_DSC0456sm.jpg

Iskreno, nisam ni pratio nešto SSD scenu u poslednje vreme, ali mi je ostalo od pre, pa povezujem OCZ i SandForce.
A i sa Indilinx firmware-om se svojevremno nisam baš nešto usrećio... Prvi SSD koji sam svojevremeno kupio je bio Patriot TorX 60gb, mislim da je to bila prva verzija. Brljao, brljao i na kraju crkao. Dobio drugi na zamenu, brljao i on, pa sam ga na kraju prodao i rekao nikad više:) Kupio Intel i progledao.
Kao što sam i rekao, nije mi brzina primaran faktor, već stabilnost i sigurnost, a koliko sam pročitao ovde i drugde, sa kupovinom Crucial M4 SSD-a koji ima odličan kontoroler i isto tako pouzdan firmware to ću upravo i dobiti + cena je.... priceless.

BTW, zar nije sada OCZ Seagate?

BTW, zar nije sada OCZ Seagate?

Nije, Seagate ipak ne kupuje OCZ i deonice OCZ-a su pale na nivo pre glasina o otkupu.

Mislim da je Seagate prvenstveno zainteresovan za hibridne drajvove, budući koliko im brzo rade ovi novi diskovi sa 1TB pločama, hibridne verzije takvih drajvova bi verovatno bile jako interesantne. Ne bi po performansama stizali SSD-ove, ali bi verovatno bili dosta bolji od običnih diskova.

Inače, za OCZ je pored Seagate-a potencijalno zainteresovan Micron (vlasnik Crucial-a i Lexar-a).

Ko zna, možda naslednik Crucial M4 koga CAR čeka bude neki s onim OCZ Aragon kontrolerom koji najavljuju - šta misliš o tome CAR-e, da ti OCZ piše FW za narednog Crucial-a? :laugh:

Poslednja izmena:
Ok, stvarno se izvinjavam, CAR nisam upućen očigledno, ne dovoljno, u rad SSD-a. U pravu si za sve što si rekao, taj zaključak sam doneo baš na osnovu firmvera za OCZ Vertex 4, mislio sam da je i kod drugih sličan problem.

Sad me raduje da me je neko demantovao argumentima. Hvala.

Ko zna, možda naslednik Crucial M4 koga CAR čeka bude neki s onim OCZ Aragon kontrolerom koji najavljuju - šta misliš o tome CAR-e, da ti OCZ piše FW za narednog Crucial-a? :laugh:
Uuuuuuh... jezim se i pri samoj pomisli na to! :) :d
Imam slicno misljenje o OCZ-u i nji'ovim SSD-ovima (tj. firmware-ima za iste, pre svega ;)) kao i ti, mislim da to znas i sam, tako da te najlepse molim da ne budes ptica zloslutnica... :d

A kol'ko se secam, pricalo se o novom kontroleru bas iz Marvell-ove kuhinje, nikakav OCZ ili pak nekakav Aragon nije pominjan... eto, sad si me naterao da potrazim to u onoj m4 temi, i nadjoh - Marvell 88SS9187, treca generacija... nemoj da me strecas, nadam se da se nista nije promenilo u medjuvremenu :)

2 kosta10:
Samo nemoj da brzas, te da pravis neke generalizacije... i to na osnovu *jednog* SSD-a i njegovog kontrolera/firmvera... i to je to ;)

Ode ova tema na sasvim drugu stranu:wave:

Apsolutno, ove poruke su trebale u temu o M4, ne o Vertexu.

Nego jel ti probao drugar V4 sa preko 50% zauzetog prostora? Ako ništa, nek ubaci neke fajlove, pa nek obriše posle.

Apsolutno, ove poruke su trebale u temu o M4, ne o Vertexu.

Nego jel ti probao drugar V4 sa preko 50% zauzetog prostora? Ako ništa, nek ubaci neke fajlove, pa nek obriše posle.
Ocekujem da mi javi i posalje rezultat;)

Evo test,47Gb preostalog slobodnog prostora---

Uploaded with ImageShack.us

OK deluje, sa 60% popunjenog prostora kao da je još uvek u performance modu. Vrlo dobre brzine.

Inače, izgleda da je stigao uvoz V4 128GB u P*n, ali neka jako mala količina.

Pala cena, 16,000 rsd za 128gb, ali meni je preskupo i dalje

Nazad
Vrh Dno