Šta je novo?

OCZ Vertex 4 SSD presented with Indilinx Everest 2 controller

peja

Čuven
Učlanjen(a)
21.06.2005
Poena
845
vertex43.jpg

https://www.nordichardware.com/news...ented-with-indilinx-everest-2-controller.html

A sto volim ovo.. 2TB support.
1TB SSD-ovi efektivno ne postoje jos uvek a obecavani su jos pre 2 godine :)

Inace, po ne-toliko impresivnim seq., izgleda da ce OCZ najzad izbaciti nesto sto prosto radi, a ne juri sto vece brojke.

Jos po ceni blizoj HDD u toj velicini, bilo bi milina. :banana:

Obio im se SF sa visemesecnom FW torturom o glavu! A u linku inace kazu da su im u OCZ rekli da ce konacna verzija biti blize 550MB/s :happy:

I nakon 3 meseca mirovanja teme, jel neko ovo video uzivo, probao, kakve su sad cene...?
E da zna li se kako mu radi TRIM (je li trom kao u sf22xx ili brz kao u m4) i ima li nekih problema (uopste)...?

I nakon 3 meseca mirovanja teme, jel neko ovo video uzivo, probao, kakve su sad cene...?
E da zna li se kako mu radi TRIM (je li trom kao u sf22xx ili brz kao u m4) i ima li nekih problema (uopste)...?

Pojavio se na vecim trzistima a uskoro bi trebalo i kod nas, stim sto iz iskustva ja preskacem uvoz prve serije V4 jer je nepisano pravilo sa OCZ-om da su prve serije felericne. naucio sam ovu lekciju od ranije (radeci godinama sa njima) :(
inace OCZ je u problemima zadnje dve godine prilicno i gube novac konstantno http://it.finance.yahoo.com/q?s=ocz&ql=1. Imaju i prilican problem sa stalnim rastom % reklamacija zadnjih meseci pogotovu (Agility 3 serija od pocetka godine ima od 7-18% rma kako kad (info od ostalih distributera)) http://news.techeye.net/hardware/oczs-ssd-failure-rate-reaches-boiling-point dok ocz i dalje tvrdi da je 1%. Zato kad su oni u pitanju najiskusnije je sacekati da prozuji prvi talas ili uzeti provereni model prethodne generacije kome su bugovi vec ispeglani. clanak techeye doduse treba uzeti sa rezervom (malo je stariji) a i nisu konkretno navodili brojke ali je cinjenica da ima vise rma. Ko hoce preverene diskove tu su uvek crucial m4, samsung 830, intel 330 i 520, mushkin chronos, patriot pyro sve modeli kojima su bugovi odavno popeglani (stize uskoro i corsair). Sto se tice cene, V4 bi trebalo da bude 10-15% skuplji od Vertex 3 (bar po cenovniku ocz od juce). bice uskoro dostupan i Patriot Magma na istom kontroleru kao i V4 (po nizim cenama) videcemo kako ce se on pokazati u praksi.

Vidim da se Vertex 4 pojavio kod nas za oko 17K, ima ga u na P*n-ovom lageru i u At**-u, jel ima neki OCZ entuzijasta da je kupio ovo čudo i kakvi su utisci? (mada je 2K skuplji od M4 i 830-ce :)

Mene žulja opasno da ga probam ali nema potrebe da menja moje više su mi nego OK za sada, i koštalo bi... Ali da bi ga probao bi, a možda i menjao moje takvim nečim, stvarno je zver! :-devil-:

Dali mu radi trim kako treba ili kao kod predhodnika :) znali neko ljudi nigde da nadjem taj podatak:(

Da se ne ponavljam, ima o tome već ovde
A ukratko, obzirom da je Marvell TRIM je sigurno brz, a možda i najbrži! ;)

Cena kod nas je ogromna vec u evropi ima po 110-120e pricekacu malo mozda goriguju cene sledecim uvozom jer je razlika frapantno velika ;)

Sad sam čitao test i začudio sam se, najblaže rečeno. Finalni 1.5 firmware je dosta sporiji negoli 1.5 beta, pogledajte primere kad je slobodan prostor na 25 % šta se dešava, drastično to brže radi sa 1.5 beta firmware-om. Napredak jeste u odnosu na 1.4 ali da je 1.5 final isto brz kao beta bilo bi mnogo bolje, ovako 1.5 firmware dobija ocenu 3 od mene, na skali 1 do 5.

Na kraju testa spominje se da OCZ planira i 1.6 verziju firmwer-a koji će doneti još bolje performanse, tako da se nadam da će ovu manu ispraviti do tada. Jer koja je to glupost, samo zbog bržeg rada da se drži više od 50 % praznog prostora na SSD-u, pa ljudi nisu kupili ionako skupe SSD-ove da bi štedeli na njima.

Poslednja izmena:
Sličnih?! :zgran:
Da li si gledao brzine oba modela?!! :eyebrows::d

Drugar ipak odlucio za Vertex 4,evo i testa---

Odlične brzine. Koliko je inače zauzetog prostora na SSDu?

Ako nije problem, probajte ga kad je preko 50% napunjen, čisto da vidimo da ili ima posledica onaj storage mod u FW.

Trenutno je 30% zauzeto,ok kada ga rokne preko 50% okacicu test.

Kao i očekivano, fenomenalne brzine! Eto samo još videti posle tih 50%...

Kao i očekivano, fenomenalne brzine! Eto samo još videti posle tih 50%...
Videcemo,kod mene Vertex 3 samo sa systemom score 499,a sada sa 43% preostalog kapaciteta Score 488,
dok kod Agility 3 je mnogo veci pad.

Da, ali je tu Vertex 4 malo specifičan, pošto ima dva moda u kojima radi, tj. performance i storage mod, zavisno od popunjenosti hard diska.

FW 1.5 bi trebalo da je malo to sredio, zato me i interesuje kako će se pokazati kada je više od pola SSD-a popunjeno.

Zato sto uvoze "na kasicicu" (verovatno), kao sto su bojazljivo i nezainteresovano uvozili i mnoge druge modele ssd-a...

Jel vredi dati 105e za Vertex 4 128Gb ili ići na 256Gb za 190e? To su cene u HR, kad vratim PDV.

DA i ako mozes a i zavisno za sta ces koristiti eventualno veci, takodje DA. Naravno uz pretpostavku da je sad ok ili da ce sigurno FW biti potpuno ok.
Da li si siguran da ces uspeti vratiti sav pdv, bakrot je i hr ?

Jel vredi dati 105e za Vertex 4 128Gb ili ići na 256Gb za 190e? To su cene u HR, kad vratim PDV.

A sta mislis o SSD-u od 256GB, koji kosta ~180 evra... ali *kod nas*, u Srbiji, sa sve PDV-om placenim? :)
Nema lazi, nema prevare... ne moras da se cimas sa formularima i granicarima, nema overavanja papira... namely - Crucial m4, za tacno 21316 dinara... pa koliko god da je evro danas/sutra :d

Evo vidi: http://www.emmi.rs/ssd-ssd-sata3-256gb-crucial-m4.11.html?productId=24250

... i ja sam se iznenadio kada sam video juce, deluje mi kao ultimativni best buy trenutno, taj odnos cene/brzine/kapaciteta mi deluje kao nenadmasiv :smoke:
BTW, bolja cena nego po vasceloj Evropi, bas gledao po geizhals-u, ni e-tail nema tu cenu :D ;)

Kad se setim da su kod nas u februaru 830 i m4 128GB bili nešto preko 17.000 i koliki je tada bio kurs, ovo ispada odlična kupovina.

Yeap... stvarno fenomenalna cifra ;)

Da ne cekam naslednika, vala bih uzeo ovu 256-icu :smoke:

Kupis m i prodas svoj c dok jos mozes, a naslednika ne cekas jer ce cena da mu bude ko zna koliko velika ... :D
Jel' tako? :)

Nazad
Vrh Dno