Šta je novo?

OCZ Vertex 3 PRO

Baš gledam. Kompletno ludilo, nema šta... SSD je jedina stvar kojoj se još radujem kad je PC u pitanju.

Jeste i onda kad počne da degradira posle par meseci reci ce ti OCZ support da je to normalno i da ne treba da radis benchmark sa ssd diskom često hahhaha. A da je brz, jeste!

Pa i realno.
Ovo ne cilja na servere niti benchere, obicnom korisniku je sasvim svejedno koji ce SSD novije generacije uzeti po pitanju performansi, jer prosto ne moze da iskoristi to.
Seq. brzine tek je nemoguce iskoristiti danas, sem kopiranjem kompresibilnih podataka ;)

I dalje je 4K mali :smoke:

Sa onakvim 4K skorovima - za zaobilazenje... bar za nekog ko ima C300.

Ovo ostalo zaista nije lose (tj. veoma je dobro), ali da ne moze da se napravi jedan kompletan uredjaj, koji ce potpuno da oduva - u svakom segmentu - neke od boljih SSD-ova prethodne generacije... prosto ne znam sta da kazem.
A onda, na sve to, ide jos i ova prica sto Thierry Henry iznosi...

A sa ovih 500MB/s, realno, mozemo samo da se slikamo...

Poslednja izmena:
Za 1. mart je najavljen izlazak i Intel 510 serije (470/315 MB/s), 20.000 4K random čitanje i 5.000 4K random pisanje.

Vidjećemo kako će to sve izgledati na testovima a prije svega u realnim aplikacijama kada uz Vertex 3 izađu ovaj Intel i Crucial C400 (isto valjda u martu). Dosta me zanima i kakve će cijene biti.

SLC rulz!

Ne smem ni da zamislim Vertex 3 EX. :S:

63a.jpg

:p

Brzinu zamisli, ali ne zamisljaj (pre)cenu :D

Kolika je realna maksimalna brzina u MB/s za SATA 3? Znači ne teoretska već realna, koliko može da prebaci?

Koliko košta najjeftiniji SLC SDD?

Pa koja je i poenta SLC-a ako nije poslednja generacija. MLC SSD-ovi poslednje generacije su bolji od SLC-a od pre 18 meseci...

Pa i mislio sam na sadašnje SLC-ove, zanima me koliko su skuplji od sadašnjih MLC modela, koliko bi trebalo na neki sadašnji SLC od 64 GB. Koliko znam prednost (jedina?) SLC-a je duži životni vijek, mada ne znam koliko je to bitno pošto ionako svi diskove mijenjamo svakih par godina, uzimamo veće i brže, a to će posebno biti izraženo kod SSD-ova jer se oni još više unapređuju od klasičnih hard diskova. Kao SLC može da traje 20 godina ali čemu to da držiš disk od 128 GB ili 256 GB toliko dugo :). Nego uzmeš neki nov i dobas MLC i guraš par godina, ionako se najviše koriste za sistemske diskove gdje se puno više čita sa njih nego što se piše po njima, a ako se ne varam ono što ih "troši" je pisanje a ne čitanje.

To su brzine za SATA 2, pitao sam za SATA 3 (6 Gbps) :)

Za toliko para se može kupiti duplo veći MLC.

Pa koja je i poenta SLC-a ako nije poslednja generacija. MLC SSD-ovi poslednje generacije su bolji od SLC-a od pre 18 meseci...
Poenta je u tome što je takva NAND organizacija mnogo robusnija i brža. Uvek će se za 18 meseci pojaviti nešto brže... ne možeš tako da gledaš.

SLC ima dva reda veličine veći broj upisa i prilično kraće vreme brisanja. Ja bih se uvek pre otvorio za manji SLC drajv nego za veći MLC, bez obzira na sve napredne wear-leveling algoritme.

SATA 3 limit je oko 500-550 MB/s - zato i ovi novi SSD-ovi koji su SATA3/SAS2 imaju bash te brzine ;)

Znači ovaj Vertex 3 EX je već na SATA 3 granici, da li onda možemo uskoro očekivati SATA 4? :p

Znači ovaj Vertex 3 EX je već na SATA 3 granici, da li onda možemo uskoro očekivati SATA 4? :p
A što pitaš kad ni Vertex 3 EX nećeš kupiti? :trust: Da nisi od onih što vole samo da gledaju? :d:d:d

Inače, nema potrebe za SATA 4 kada postoji SAS specifikacija koja omogućava multi-link interfejs. Znači, jedan HDD/SSD može imati 2 ili čak 4 6Gbps SATA linka u jednom priključku. Međutim, ako ni to nije dovoljno, postoje i druge interkonekcione tehnologije za priključenje storedža - recimo PCI-Express. ,)

E, sad'... kome ni 128 Gbps nije dovoljno (PCI-E v3.0 x16) taj ili negde greši u dizajnu aplikacije ili mu treba nešto mnogo snažnije od PC-a. :d

Ne, ne mislim kupovati Vertex 3 EX :), preskup a uz to nekome ko tek planira da kupi prvi SSD bilo koji će biti odličan u odnosu na HDD, nema potrebe za takvim koji prebacuje 500 MB/s :), tim prije što ne mislim mijenjati SATA 2 ploču. Pitao sam jer me zanimalo sa tehničke strane gdje to ide ako noviji SSD već sad dolaze do SATA 3 granice. Nisam ni znao za taj SAS.

Pitao sam jer me zanimalo sa tehničke strane gdje to ide ako noviji SSD već sad dolaze do SATA 3 granice. Nisam ni znao za taj SAS.
Ah, kuda ide... :) Biće jednog dana i SATA 4 specifikacija i SATA 5 i nešto deseto... U krajnjoj liniji kome treba nešto brže od SATA interfejsa ima Fibre Channel i Serial attached SCSI (SAS) koji gruvaju i preko 20Gbps. Kome ni to nije dovoljno taj može da kupi RAM-disk koji se instalira u PCI-Express slot i sastoji se od RAM modula napajanih baterijom. :smoke:

Ako ti je i to sporo, možeš kupiti nešto ovako i instalirati 512GB DDR3 1066 RAM-a. :D

X8QB6_spec.jpg

Kod Anand-a se ponasao EXTRA impresivno, cak do mere da sam se zapitao da li se tester nesto zeznuo:
http://www.anandtech.com/show/4159/ocz-vertex-3-pro-preview-the-first-sf2500-ssd/4

Sad cu da iscitam test, nego samo imam jednu obzervaciju... skocih (po navici) pravo na deo testa sa AS SSD-om, i vidim tamo da su testirali (standardno) samo sekvencijalne brzine citanja i upisa... koga briga za to?
Gde su oni testovi sto nas sve zanimaju, gde su one ostale kolone iz AS SSD-a... gde su 4K skorovi?

Ne znam, mozda je jako los V3P u njemu (i jeste po Guru3D, iako razbija na IOMeter u svemu), pa Anand nije hteo to da pominje. Mozda i nije hteo da gubi vreme jer vec ima random razultate iz IOmeter-a (da, nije to to, ali razlika ne bi mogla toliko velika da bude).

Ne bi, slazem se... ali i nije to to, slazemo se :p

No dobro, videcemo jos po neki test... tek pocinje ;)

Pojavio se i OCZ Vertex 3 - bez PRO jos uvek beta
Testovi na guru3d-u a razlike od PRO varijante su na trecoj strani
http://www.guru3d.com/article/ocz-vertex-3-240gb-review/3
bice dve velicine 120 i 240 sa cenama oko 250 i 500 dolara
performanse se ne razlikuju od (za neki procenat u ponekom testu) PRO varijante

i dalje skupo ali valjda ce cena da padne kad svi krenu da ih stancuju

Čitam sad naslov "Brži SandForce kontroleri" u tekstu za Vertex 3 i priča se samo o kontroleru kada se govori o brzinama ove nove generacije SSD-ova. Koliko se ubrzanja postižu kontrolerom a koliko unapređenom NAND memorijom? Nije valjda da je sve samo do kontrolera a da je NAND isti kao u prethodnoj generaciji? Jeste da je NAND sada u 25nm pa je sitniji ali niko ne kaže da se veće brzine postižu sa tim već se samo priča o kontrolerima.

Kod NAND memorije je daleko značajnija arhitektura, tj organizacija blokova i stranica, nego li brzina samih tranzistora jer ćeš u praktičnoj primeni pre udariti u granicu mogućnosti onog prvog. Kontroler u tom smislu ima jako veliki značaj.

Nazad
Vrh Dno