Šta je novo?

OCZ Vendetta 2 pitanje

Zakaci ga na neki drugi 3-pinski konektro na ploci nije jedini "cpu_fan" imas i pwr_fan

Namestio sam, samo sam u BIOS-u stavio CPU Fan Speed na IGNORED, i vise nemam tu gresku da mi prijavljuje. Vendetin ventilator se i dalje ne pali odmah, vec na kraju tog prvog screena (kad izista procesor, memoriju, USB i HDD info). To je pre ulaska u BIOS tako da nema problema, cim udjem u BIOS, vidim da su temperature OK, ventilator se vrti, tako da nema problema.

Tako je i meni bilo...

Ventilator zavrti tek kada cpu dodje na neku odredjenu temp, posto je ipak malo veci cooler treba mu malo vremena za to. Kada dostigne tu temp onda krece s radom.
Da ga kacis direktno na molex ne moras, bitno je da si iskljucio to da ti ne pokazuje error bezveze. Toje sigurnosna opcija neka, ako ti vent prestane sa radom da ti komp odmah signalizira. Najcesce u samom startu te opcije satiru jedna drugu... Vent se ne pali jer je kao temp dovoljno niska a ploca pisti jer ne radi vent. Bem ih mutave kad komplikuju toliko

Ventilator zavrti tek kada cpu dodje na neku odredjenu temp, posto je ipak malo veci cooler treba mu malo vremena za to. Kada dostigne tu temp onda krece s radom.
Da ga kacis direktno na molex ne moras, bitno je da si iskljucio to da ti ne pokazuje error bezveze. Toje sigurnosna opcija neka, ako ti vent prestane sa radom da ti komp odmah signalizira. Najcesce u samom startu te opcije satiru jedna drugu... Vent se ne pali jer je kao temp dovoljno niska a ploca pisti jer ne radi vent. Bem ih mutave kad komplikuju toliko

Ma nebitno, vent i ne mora da radi odmah, jer CPU i ne moze da se zagreje za toliko kratko vreme, jer ima veliki hladnjak, bitno je samo da ne pisti to sa ploce. Inace kuler sljaka vrhunski.

Ja nisam imao takvih problema dok sam imao Vendetta 2 kuler. :trust:

Meni radi sve odmah full brzina, drzim vent na 1500rpm da bi hladio sto bolje moze....

Ej sine, pogledaj sliku za temperature leba ti, nesto tu ne stima. Ovo su temp dok nista ne radim na kompu, znaci samo kretanje po windowsu i surfovanje netom, videces da je MB temp visa od CPU temp. Proverio sam i u BIOSu, to su stvarne temperature. Sto mi se greje ploca sad, probao sam i da izmestim graficku na drugi PCIe slot, da ima vishe prostora izmedju graficke i Vendette, i cak stavio kuler na stranicu da duva u chipset, i opet isto. Da nije procurela pasta na plocu ili sta vec, ne bi trebalo da MB temp bude ovako visoka. Vendetta je namestena na Performance u ASUS CPU fan i vrti se na oko 1100RPM, ako iskljucim ovu regulaciju, vrtece se izmedju 1400-1500RPM, ali nema veze, CPU temp je OK, samo me temperature ploce zabrinjavaju. Kad sam montirao kuler, nisu bile toliko visoke MB temp, sad kao da se povecavaju postepeno. Nesto sam zaebo, ne znam sta.

Prilozi

• Temp.webp
    Temp.webp
    162.8 KB · Pregleda: 65
Ma to je nista za plocu, ne opterecuj se tom temperaturom. Tebi se garant malo ugreje u kucistu kad je masina upaljena a onaj box dok duva baca taj vazduh na stranu i buva preko tih pasivaca na ploci. Vendetta to ne moze da zakaci jer duva na jednu stranu. To ti je objasnjenje zasto se to desava ali kazem ti nemas razloga za brigu uopste 😉

Posto treba da kupim procesor AMD 965 i da na njega postavim CM212+ mene zanima dali na njegovoj box varijanti vec postoji termalna pasta ili moram da stavljam posebno?

Na svaki box kuler je fabricki naneta pasta.

Pasta stoji naneta na cooleru ali posto ga neces koristiti vec ces staviti 212+ stavices pastu koja ide uz njega... Osim ako 212+ imas od ranije pa si pastu vec potrosio. E onda ces morati da kupis neku pastu.

A reci mi, da li da zamenim pastu na chipsetu, ako sam slucajno prilikom montaze kulera pomerio hladnjak sa cipseta? I kolika bi trebalo da bude optimalna temperatura ploce tj. cipseta?

Zezas ti mene pomalo a? :trust:

Optimalna temp chipseta zavisi od:
-ambijentalne temperature
-provetrenosti kucista
-modela ploce
-voltaze u biosu
-opterecenosti masine
i ko zna cega sve
Stvarno nebih mogao da ti odgovorim na to pitanje ali pa ovim vrucinama ocekujem da temp budu bas tu negde kao sto su tvoje.
Nisi pomerio hladnjak sa chipseta, ne brini nista, sve ti je uredu covece. Idi i uzivaj, odigraj neku igru umesto sto samo gledas temp.

Zezas ti mene pomalo a? :trust:

Optimalna temp chipseta zavisi od:
-ambijentalne temperature
-provetrenosti kucista
-modela ploce
-voltaze u biosu
-opterecenosti masine
i ko zna cega sve
Stvarno nebih mogao da ti odgovorim na to pitanje ali pa ovim vrucinama ocekujem da temp budu bas tu negde kao sto su tvoje.
Nisi pomerio hladnjak sa chipseta, ne brini nista, sve ti je uredu covece. Idi i uzivaj, odigraj neku igru umesto sto samo gledas temp.

U pravu si, nek greje, samo nek sljaka, ako nesto rikne, zamenice se, nije problem. Danas sam prvi put odvrnuo ventilator na grafickoj na 100%, smejao sam se ko lud, to duva kao kompresor, ohladi GPU sa 70C na 50C za 5-10 sekundi max, u zivotu nisam cuo tako sistanje od ventilatora.xD

@q3railer

Informacija koju sam dobio na Asusovom forumu

The 'motherboard' sensor is always embedded near the Super I/O chip and is reading the temperature of the board... which will be close to the temperature of the air surrounding it. Boards with sensors in this location are always affected by the video card configuration and it is generally a good idea to use a thermally advantaged case for such boards (if not all boards)... a case with a side panel air chimney or fan directly over this area.

Znaci motherboard temperature nije temperatura cipseta i na nju direktno uticu temperature graficke i ostalih kartica. Pozicija senzora moze biti razlicita kod razlicitih ploca kod mene konkretno je odmah ispod PCI-E 16x slota.

@q3railer

Informacija koju sam dobio na Asusovom forumu

Znaci motherboard temperature nije temperatura cipseta i na nju direktno uticu temperature graficke i ostalih kartica. Pozicija senzora moze biti razlicita kod razlicitih ploca kod mene konkretno je odmah ispod PCI-E 16x slota.

OK, znaci nema frke onda, nece riknuti nista. U sustini, rekao bih da senzor nije u blizini graficke, jer sam graficku pomerao u drugi PCIe slot, i grejanje je isto. Moze biti da je senzor ploce blize procesoru pa da ga Vendetta zagreva na neki nacin. Probao sam da stavim kuler cisto da vidim koji mi je izduvavao vazduh iz kucista direktno na cipset, samo sam ga polozio na cipset i nista nisam dobio time. A kako i graficku sam izmestao, onda senzor definitivno nije kao kod tebe, verovatno je blize CPUu, pa ga mozda Vendetta zagreva vise. U svakom slucaju, komp radi ok, ne gasi se pod opterecenjem ili pregreva kriticno pa da ima razloga za brigu. Testirao sam i u prime95, CPU je isao max 58C i ploca 48C, tako da je ok. U ugricama se ploca kao vise greje, isla je do 51C, tako da mozda i graficka utice donekle, ali senzor sigurno nije tu, jer se isto grejala i u drugom PCIe slotu koji je dosta dalje. Tako da ne znam, samo nek radi, necu vise da se zaludjujem time. Hvala na pomoci sa asusovog foruma. :wave:

Da li postoji neka posebna tehnika ubacivanja gumenih srafora u ventilator ili mora malo da se koristi sila ?

Kad nesto nece da ide treba samo malo da liznes 😀
Salu na stranu, to stvarno tesko ide, lizni ih i ice ce 40% lakse. Onu stranu koja prodje kroz rupu vuci a s druge strane nadji nesto tupo da poguras samo dok onaj najdeblji deo ne prodje. To je to.

Sad citam ovo sto sam napisao, ceo post mirise na sex hahaha :d

Poslednja izmena:
:lupko: Nikad mi ne bi palo na pamet da liznem mada ima logike i te kako. 😀

@edit: Samo da ustanovim da nisam nesto pogresio prilikom monaze:
AM3
Hladnjak se postavi tako da je ventialator okrenut kad dole, snala se zategne i to je to.
Posto je ventilator naslonjen na stipakljku od snale, nekako mi je logicno da se prilikom demontaze prvo skida vent. pa onda ostatak?

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno