Šta je novo?

Ocuvanje baterije

marin

Slavan
Učlanjen(a)
05.08.2005
Poena
319
Koristim asusov laptop, ali uglavnom u kuci ili u mestu gde imam strujnu uticnicu. Laptop je tako non-stop ukljucen u struju.

Razmisljam, da li je bolje po bateriju da se ovako koristi laptop (stalno u struji), ili redovno prazniti bateriju, pa ponovo puniti ?

stalno u struji ili ako ti nije potrebna baterija tj ne iskljucujes ga mozes da je izvadis.

Nije dobro puniti je i prazniti. Ovako sto se stalno odrzava punom joj odgovara, ako nema previse toplote. Ako se dosta greje nece dugo potrajati...

Ne znam odakle vam to. LiION baterije moraju da se pune i prazne da bi odrzavale kapacitet. Ne valja ni da su 100% pune, ni potpuno prazne, kada se cuvaju najbolje je da budu na 40-50%, a to je nemoguce ako se koriste. Zato laptop u kuci treba koristiti kao napolju ili izvaditi bateriju pa na punjac.

Ne znam odakle ti to jer po tebi svaklih par sati treba iskljuciti adapter dok se ne isprazni baterija a tako nesto niti ko radi niti takav savet moze bilo gde da se procita na internetu.

Malo sam gledao po netu i posle svega sto sam procitao ili izanalizirao pre nabavke laptopa i na osnovu mog iskustva je stvar po meni sledeca...

Laptop koristim iskljucivo na struju sa izvadjenom baterijom koja nije ni blizu izvora toplote ako imam prikljucak negdi, naravno napolju je na bateriji jer nema drugog izbora...

razlozi su:
1. Kada je laptop ukljucen na struju - greje se i baterija bez obzira koliko malo cime joj se smanjuje radni vek i trajanje
2. Baterija ima svoj radni vek od oko 1000 (recimo) punjenja, posle cega nema isti kapacitet vec opada, i zato je bolje pustiti da se skroz isprazni pa da se skroz napuni jer time dobijas veci zivotni vek baterije - broj punjenja je proizvoljno izabran tako da... ali recimo tako negdi
3. Kada baterija duze nece biti koristena najbolje jeste da se isprazni po nekima na 80% a po nekima 50% i cuvati gde nema toplote velike, znam ljude koji je cuvaju u hladnom, ja je ispraznim na oko 60% i stavim gde nece biti na suncu i toplom.

Grejanje baterije se moze smanjiti koriscenjem laptop postolja sa ventilatorima, sto ti svakako preporucujem jer hladi ceo komp i nema pregrevanja ni jedne komponente a ni baterije.

Odgovor na tvoje pitanje je i na drugim forumima ovakav /stoji u mojim notes - nemam tacan link/ (od ljudi koji se bave hardverom):
Najbolje je da kad je laptop u mogucnosti bude spojen na struju sa izvadjenom baterijom. Zbog zivotnog trajanja baterije i zbog grejanja baterije cime se on smanjuje. Jedini razlog da bateija stoji u laptopu je to sto ukoliko dodje do nestanka struje mozes izgubiti sve sto si uradio ako nisi stisnuo save, a sa baterijom se to nece desiti...

Hope da sam ti help!

Poslednja izmena:
Decko je postavio jednostavno pitanje:
Razmisljam, da li je bolje po bateriju da se ovako koristi laptop (stalno u struji), ili redovno prazniti bateriju, pa ponovo puniti ?

Odgovor je jednostavan: Za bateriju je najbolje da je uvek ukljucen u struju i da se baterija ne prazni bez potrebe, kada je laptop prikljucen na struju baterija se ne koristi za rad laptopa.

Decko je postavio jednostavno pitanje:

Odgovor je jednostavan: Za bateriju je najbolje da je uvek ukljucen u struju i da se baterija ne prazni bez potrebe, kada je laptop prikljucen na struju baterija se ne koristi za rad laptopa.

Odgovor je APSOLUTNO TACAN ali nije ceo, fali mu deo, da se time greje baterija i malo po malo se gubi na snazi baterije sto ce se odraziti tek kroz koju godinu. /Na vecini laptopa mozda neces ni primetiti razliku mozda za 3-4 godine/
Ja licno vadim bateriju, ali nisam je vadio dok HP nije objavio da su u neke laptopove stavili baterije koje se previse greju pa su znale da pregreju laptop i da ga upropaste. Posto imam hp ne zelim da rizikujem, tako da... vadim, pre toga nisam.

Izvor wikipedija:

http://en.wikipedia.org/wiki/Lithium_ion_battery#Storage_temperature_and_charge

citaj disadvantages

Eve ti deo
# High charge levels and elevated temperatures (whether from charging or ambient air) hasten capacity loss.

# A unit that is full most of the time at 25 °C (77 °F) irreversibly loses approximately 20% capacity per year.
Poor ventilation may increase temperatures, further shortening battery life. Loss rates vary by temperature: 6% loss at 0 °C (32 °F), 20% at 25 °C (77 °F), and 35% at 40 °C (104 °F). When stored at 40%–60% charge level, the capacity loss is reduced to 2%, 4%, and 15%, respectively.

Poslednja izmena:
Pa on nije pitao koliko temperatura utice na trajanje baterije...Baterija je izmenljivi deo i to sto se greje i "malo po malo izgubi na snazi i to se oseti za koju godinu" nije razlog da neko vadi i stavlja bateriju non stop , laptop sluzi korisniku a ne obrnuto a i normalno je da se za koju godinu i bateria promeni (ukoliko laptop zadovolljava potrebe korisnika).

Sve u svemu: NE RAZMISLJAJTE O TRAJANJU BATERIJE , DRZITE LAPTOP UVEK UKLJUCEN U STRUJU KAD GOD STE U MOGUCNOSTI, IZBEGAVAJTE BESPOTREBNO PRAZNJENJE BATERIJE, BATERIJA IMA SVOJ "ZIVOTNI VEK" BEZ OBZIRA KAKO JE KORISTILI, KAPACITET BATERIJE SE MOZE OCUVATI MANJIM BROJEM CIKLUSA PRAZNJENJA\PUNJENJA I NA KRAJU VISOKE TEMPERATURE UTICU NEGATIVNO NA BATERIJE OBEZBEDITE DODATNO HLADJENJE UKOLIKO VAM SE LAPTOP PREGREVA.

Poslednja izmena:
Ne znam odakle vam to. LiION baterije moraju da se pune i prazne da bi odrzavale kapacitet. Ne valja ni da su 100% pune, ni potpuno prazne, kada se cuvaju najbolje je da budu na 40-50%, a to je nemoguce ako se koriste. Zato laptop u kuci treba koristiti kao napolju ili izvaditi bateriju pa na punjac.

60% je najbolje za cuvanje.
Ali opet 100% je zanemarljivo losije, a svaki pad do 0% prouzrokuje ubrzano starenje...
NiMH a narocito NiCD su trazile da se cesto prazne do kraja, pa ljudi po navici to i dalje rade. Jedini razlog zasto je dobro svakih par meseci isprazniti LiIon bateriju je da bi elektronika mogla da izmeri kapacitet baterije i da ti ispravno prijavljuje procente....

Ali sve ovo je mlacenje prazne slame, ako je laptop konstuisan lose tako da je greje sta god da joj radis nece izgurati 6 meseci sa kapacitetom preko 50% pocetnog...

Aj sad malo u realnost, posto izgleda da laptopovi kod nas tek ovih meseci postaju normalnija pojava.

Iz licnog iskustva, baterija mi prolazi oko 4-5 ciklusa dnevno... apsolutno ne pazim kako je praznim i koliko punim, cesto kad recimo dodjem kuci dotucem bateriju do 4-5% i onda punim, nekad je na punjacu vise dana i ne prazni se... anyway sta god sam radio sada ima preko 1000 ciklusa kapacitet je netaknut a ovo cudo ima vec 2.5 godine i uskoro je zrelo za otpis.

Relax... :) ako je baterija takvo djubre da ce rikne od 200 ciklusa onda i nije vazno sta radis.

Jedino sto zaista pomaze je da setujes da se recharge radi na nekom % da je ne bi stalno cimao kad padne na 95% recimo i da je ne puni uvek do 100%.

Lenovo preporucuje da recimo recharge radis sa oko 30% na oko 80% i to je dosta dobro... dok po meni bas ovo razvlacenje 5-100% najbolje radi.

Bas je komplikovano sa ovim baterijama...

Mozda i jeste najbolje izvuci bateriju iz laptopa i onda nema problema. S druge strane mozda ce opet, s vremenom, od stajanja, izgubiti kapacitet? Naravno, ne kao kad bi je grejali unutra...

Dobio sam firmin laptop Fujitsu Siemens AMILO Notebook Li3710, pre više od godinu dana, OK je radio, neko ga je koristio i pre mene, sve u svemu, korektan komp.
Bateriju nisam nikada vadio, a pre 3 nedelje je počela da mu lampica svetli kao da se baterija puni, i tako non-stop. Medjutim, baterija se punila prvo do 97%, pa do oko 92%, a sada je na 85%.
((85% avaliable, plugged in, not charging) iako je uključen u struju).
Pitanje je, da li iko zna kojom tendencijom će se smanjivati kapacitet baterije?
Napominjem da ga 90% vremena koristim nakačenim na struju.
Hvala unapred

Aj sad malo u realnost, posto izgleda da laptopovi kod nas tek ovih meseci postaju normalnija pojava.

Iz licnog iskustva, baterija mi prolazi oko 4-5 ciklusa dnevno... apsolutno ne pazim kako je praznim i koliko punim, cesto kad recimo dodjem kuci dotucem bateriju do 4-5% i onda punim, nekad je na punjacu vise dana i ne prazni se... anyway sta god sam radio sada ima preko 1000 ciklusa kapacitet je netaknut a ovo cudo ima vec 2.5 godine i uskoro je zrelo za otpis.

Relax... :) ako je baterija takvo djubre da ce rikne od 200 ciklusa onda i nije vazno sta radis.

Jedino sto zaista pomaze je da setujes da se recharge radi na nekom % da je ne bi stalno cimao kad padne na 95% recimo i da je ne puni uvek do 100%.

Lenovo preporucuje da recimo recharge radis sa oko 30% na oko 80% i to je dosta dobro... dok po meni bas ovo razvlacenje 5-100% najbolje radi.

Apsolutno se slazem! Od modela do modela su stvari totalno razlicite, baterija je takva kakva je, tj., ne mozete uticati na nju. Jednostavno, nemojte se opterecivati time, koristite laptop za sta vam vec sluzi, ne za nervozu oko pojedinih delova, sta ce da crkne i kad. Nema nikakve potrebe vaditi je, ima laptopova na kojima rikne baterija za god. dana, ima i onih preko 10 godina starih pa im jos drzi makar 15-20 min. Pojedini proizvodjaci laptopova su napravili velik problem sa zivotnim vekom baterije, samo zbog "tako osmisljene" elektronike unutar nje, pa dve razlicite baterije sa identicnim celijama unutar sebe rade potpuno razlicito, samo zbog firmvera. I cesto se pokaze da su celije potpuno ok, a da kompletna baterija ne valja. Zbog svih ovih cuda, nervoza oko baterije ne pomaze, a vremenom ce se pokazati verovatno sta na trzistu valja, sta ne.. Uzdravlje!

Slažem se sa navedenim. Vaditi je glupost jer se gubi kapacitet a sa druge strane ostaje se bez izvrsnom ups-a plus zaštite u slučaju strujnog udara.

Rešenje je kad laptop ne radi isključiti dovod struje (pa se ni baterija koja je u laptopu neće zagrevati i rešen problem).

Pored ovog a povremeno uključiti laptop da radi isključivo na baterije isprazniti je do kraja i napuniti (sa naglaskom na povremeno)

Tesko je reci konkretno do kad ce baterija da bude upotrebljiva ali ako nastavis da koristis laptop kao i do sad, moze se reci da ce to vremenom konstantno da pada. Od vrha ka nize kapacitet opada brze nego recimo kad padne ispod 50% posto, tad ce sporije da gubi kapacitet i verovatno, kad dodje do neke granice (10ak-15%) ce se tu i zadrzati. Trebalo bi da sluzi jos nekoliko meseci, a FS je poprilicno los sa baterijama, tako da ni ne treba ocekivati nesto posebno. Znam da je FS ugradjivao dosta baterija od svega 2200mAh, sto teoretski i kad je nova baterija traje ispod 1h.

Nazad
Vrh Dno