Šta je novo?

Ocisceni bad sectori sa HDD regenerator-om

Love Hunter

Slavan
Učlanjen(a)
10.07.2004
Poena
390
Maxtor 80 GB IDE.

Imao dosta problema sa bad sectorima, sistem padao itd. Disk otpisan. Uzmem Hiren's boot, nadjem onaj HDD regenerator program pustim da odradi posao i gle cuda preko 1200 bad sectora ocisceno.

HDD formatiran, i radi za sada normalno. Kolike su sanse za prezivljavanje, iako se koristi kao sekundarni cargo HDD, za crkavanje? Dobra stvar je sto ovaj HDD regenerator cisti bad sectore bez da dira podatke i filesystem. Sjajan je, svaka preporuka!

pa taj hdd ti nije vise za OS to je sigurno, jedino za podatke
(ali nece ti taj raditi jos dugo, cas ce ti raditi, cas nece...).
U svakom slucaju, bolje ti kupi nov hard a ovaj koristi za filmove ili razmenu podataka sa drustvom.

bilo bi interesantno koristiti taj disk intezivno da se vidi koliko ce tako da izgura posle "popravke" pa da javis kako se disk ponasa u radu. Da li je sve OK.

Pa da, zato i planiram da bude u server masini pa da ljudi koriste LAN sharing :) da vidimo kako ce da odradi posao.... pa ako crkne crkne nije velika steta i tako je resurektovan iz mrtvih :D
Inace, Maxtor power max je prvo javljao gresku uz preporuku da se drive zameni za nov... a posle 'popravke' isti test je prosao bez problema, i to onaj advanced test.

Da li HDD "drnda i zvrnda" i da li se greje ?

Najverovatnije su to bili "softverski" losi sektori.
Pusti MHDD par puta neka odradi skeniranje,pa ako sve prodje OK,postoji sansa da te disk jos dugo sluzi.

Ne drnda nista i ne greje se. Mislim u odnosu na primarni koji ispod sebe ima 8cm fan, se greje ali ne nesto za padanje u nesvest, standardno kao i svaki IDE @7200rpm disk bez hladjenja :)

I ja mislim da su bili samo softverski bad sectori.

Sta je MHDD? Videcu da li ima na Hiren's boot...

poz

da li si ti njemu uradio low-level format? tako se on najlakse "ocisti" od losih sektora.

iz iskustva ti kazem da takav hard drzis isljucivo samo za recimo torrente dok se svlace sa neta.

pa da, nije za sistem i shvatio je to momak definitivno :)

Definitivno :) Ali greota da se baci zar ne :) Kad moz' da radi kao cargo za neke temp podatke...

Nisam radio low level, ladno ne moze (tj. nije preporucljivo) dok je drugi HDD nakacen... kao moze i njega usput da formatira?! Mrzelo me da ga cupam pa je ovaj programce resio stvar.

Nasao sam i onaj MHDD sto sasa022 preporucuje, ali nemam pojma sta da radim sa njim, izadje komandna linija samo... a od help-a nije bilo vajde.

Hvala svima na savetima i komentarima!

Kada MHDD ocita podatke o disku pritisni 2 puta F4 i krenuce test ( provera od prvog do poslednjeg sektora )

Da li su bad sectori grupisani? Ako jesu napravi particije do ispred nji i iza njih i vozi.
Sumnjam da softwerski moze nastati 1200 bad sectora, a jos vise da ih hdd regenerator moze sve popraviti tj. on napise popravljeno a posle par dana problem na istom mestu :)

logicke bad sectore HDD regenerator ne opravlja jer oni su ustvari ispravni samo greskom obelezeni kao bad od strane OS-a...

ako je preko 1200 bad sectora onda je ili disk tezak krs ili su ti bad sectori softverski. Ne mora da znaci da je disk samo za storage, moguce je da je disk poprilicno zdrav samo je iz nekog razloga (mozda nekog gubitka struje ili neispravnog molex-a) doslo do pravljenja tih sofverskih bad sectora

treba da se taj disk preskenira MHDD-om pa da se vidi koliki je odziv sektora na disku, ako ima dosta "losih" (ne bad secotra) onda to znaci da je disk u losem stanju, ako ne - moze da se koristi i kao sistemski

Evo rezultata MHDD-a:

One prve najbrze odzive necu pisati...

<50 ms: 255
<150 ms: 9
<500 ms: 1

'sporijih' odziva nema ni jedan...

Na kraju pise 100%
Warning: 53640

Time: 28 min

Dakle izgleda da disk fercera? :) Samo onaj warning ne znam na sta se odnosi..

ako je preko 1200 bad sectora onda je ili disk tezak krs ili su ti bad sectori softverski. Ne mora da znaci da je disk samo za storage, moguce je da je disk poprilicno zdrav samo je iz nekog razloga (mozda nekog gubitka struje ili neispravnog molex-a) doslo do pravljenja tih sofverskih bad sectora

treba da se taj disk preskenira MHDD-om pa da se vidi koliki je odziv sektora na disku, ako ima dosta "losih" (ne bad secotra) onda to znaci da je disk u losem stanju, ako ne - moze da se koristi i kao sistemski

Bice da su bili softverski posto je MHDD ocitao 100% diska bez problema :)

Inace disk je bio u masini koja je imala problema prvo sa napajanjem a posle sa naponom u kuci... verovatno su oni krivci za ove softverske bad sectore. :)
:banana:

ti sektori sa malo losijim odzivom su normalna pojava na diskovima koji se koriste neko vreme
Obicno se grupisu na mestima gde je bio pocetak particija.
meni po ovome deluje da su softverski.

Pogledaj jos u SMART parametrima sekciju "realocated sectors count"...ako tamo stoji na 0 znaci da je sve ok.

Ja bi taj disk koristio neko vreme ipak obazrivo, odradio bih neki test za recimo mesec-dva i ako nema promene situacije znaci da je sve ok

Putem kog programa da vidim to? Ima neki SMART viewer na Hiren's bootu...

Postoje Maxtor-ovi test programi.

Preskeniraj ponovo deo diska gde ti je prijavio Warning ( 53640 sektor )

ma disk je u autu odavno....
pisao sam puno o tome , mislim i ovde.prica pocinje ovako
....ne moze niko da napravi monolit pa da svi sektori budu citljivi...
fimre koje prave diskove narucuju ploche od firmi koje prava ploche...
.... onda se teploche testiraju i dobri sektori adresiraju testiranjem
i upisivanjem zajedno sa firmwerom..... neki to zovu servo rutina.
Onda se dobri i losi razdvajaju i to je to...
E sad kako je Hard disk jedna cudna zivotinjica koja se kvari vremenom
postoje sektori koji crkavaju u vremenu ( realoceted sector count...) koji se
smestaju u neke liste...time upravlja SMART, on ih rasporedjuje i
pise koji su dobri a koji ne. Recimo vidi da je losih 10 on ih ubaci u tu neku tzv G listu kod Maxtora
i svi srecni i ne znamo sta nam je sa diskom, samo znas da on drlja vise posle dve tri godne, a on jadan vise i ne zna gde su mu sektori pa od originalne postavke nema nista, pa recimo sktori sa brojem u LBA 1 000 000 do 1 000 010 ne postoje al postoje 80 000 001 - 80 000 011...
Sve bi to bilo super i disk bi sebe translirau u rezervnu kopiju samo kad bi imao dovoljno mesta...
E sad ima svega 2-3000 rezervnih sektora, pa kad Smart popuni tablicu izbaci BAD sector koji svi zovu hardverski.....
E sad prica se komplkuje sa postojanjem Fabricke liste defekata u koju se mogu takode upisati bad sektori a koju programi tipa hdd regenerator ne koriste, sta recimo ako bi mogli is G liste da prebacimo u P i prakticno imamo NOV disk?

@duksa88

LBA >160 000 000 za HDD od 80GB - nesto jutros nisi u formi ;)

A @Love Hunter neka koristi disk dok radi jer gotovo da ne postoji DiamondMax Plus
koji posle par godina nije pomalo ( ili skroz :S: ) "u autu ".

pa zar je bitno da li je 160 000 000 ili 160 086 528 ili kolkilko vec, ako gledas malo pazljivije videces da se taj broj razlikuje bas zbog prethodne price...

Nije svejedno :D :p ;)

Uglavnom,ako je moguce treba odvojiti deo prostora na kom su sektori koji su "poceli da se kvare" i napraviti particiju/particije na "zdravom" delu diska.

to nema veze, jer disku ne znaci nista gde je particija. Time sto ti nisi formatirao particiju ne znaci da glava nece citati iz nje. Disk se okrece i ne mozes glavu naterati da ne cita nesto.
Za tvoju organizaciju je bitno koje su ti particije, za disk uopste nije bitno da li je na nekom lba ovaj ili onaj bajt, da li je formatirana ili neformatirana particijia. To je skroz pogresno razmisljanje, kad pricamo o ispravnosti diksa particije fajl sistemi o ostalo nemaju bas nikakve veze.

:wall::wall::wall: Sad si bas zamrsio....

Glava/glave bi trebale da pisu i citaju podatke sa tacno odredjene lokacije i nemaju sta da traze na nekom "neodredjenom" mestu - mogu samo da predju preko njega ako im se nadje na putu.
To bi valjda trebalo tako da funkcionise....

da ali ono sto ti gledas kao c i kao D ne znaci da je to i fizicki tako, ocu da kazem ako obelezis 10% u sredini diska i to ne formatiras, ne znaci da glava nikad nece otici tamo. ( cela prica se komplikuje ako dodamo jos da recimo novi wd 5000 imaju po 8 glava i 4 ploce...)

Mislim da se slazemo.
Jasno mi je da se glave krecu i preko neformatiranog dela.
Poenta je u tome da se broj pokusaja da se na "neformatiranom delu" nesto upise ili procita znatno smanjuje.

da ali ono sto ti gledas kao c i kao D ne znaci da je to i fizicki tako, ocu da kazem ako obelezis 10% u sredini diska i to ne formatiras, ne znaci da glava nikad nece otici tamo. ( cela prica se komplikuje ako dodamo jos da recimo novi wd 5000 imaju po 8 glava i 4 ploce...)

Primer, ja imam diska sa oko 12000 grupisanih bad sectora. Napravio sam particiju do pocetka bad sectora i particiju od kraja bad sectora i to tako radi kao da mu nije nista.
Koja je bila bolja opcija po tebi?

Postoje Maxtor-ovi test programi.

Preskeniraj ponovo deo diska gde ti je prijavio Warning ( 53640 sektor )

@Love Hunter neka koristi disk dok radi jer gotovo da ne postoji DiamondMax Plus
koji posle par godina nije pomalo ( ili skroz ) "u autu ".

Ja jedino znam za PowerMax? Skenirao sam i sa njim - i basic i advanced test i oba prolaze OK.

Preskeniracu opet taj sektor, valjda cu ga naci u onom moru :smoke:

Kako to mislis posle par godina svi DiamondPlus zezaju? Nije bas tako jer mi je primarni HDD isto Maxtor ali 160GB, i sa 8 MB cache-a. HDD regenerator nije nasao nista za 'popravku', PowerMax prolazi oba testa, a i MHDD je 100% ocitao sve, ne secam se da li je imao neki warning... A inace je krcat 'do lule', i tri windowsa i 2 linuxa na njemu. Znaci od FAT32 preko NTFS particija pa do ext3 i reiser particija. Ako to ima neke veze za njega uopste...

Vrh Dno