Šta je novo?

OCAJ download prilikom UPLOAD-a

cobraman

Slavan
Učlanjen(a)
05.02.2009
Poena
415
Moja oprema  
Laptop
Asus vivobook pro 15 oled
Mobilni telefon
Huawei p30 pro
Pametni uređaji
Huawei gt2
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
Imam telekm 1024/128 adsl... Kad postavljam nesto na recimo fileserve, uploadujem - DOWNLOAD tj surfovanje KATASTROFA SPORO!!! Zar ne bi trebalo da su potpuno nezavisni upload i download, a?:S::smackbum:

Nikako nisu nezavisni.TCP/IP protokol zahteva razmenu podataka prilikom transfera (poslao-primio-šalji sledeći-šalji ponovo, da karikiram proces).Ukoliko ti je upload zakucan računar ne može da pošalje informaciju, odnosno šalje je sa zakašnjenjem računaru/serveru koji ti šalje podatke i zbog toga dolazi do smanjenja brzine.

Hvala na brzom odgovoru:wave:

Ja ne znam nijedan tip interneta (kablovski, wifi) gde to nije tako.

Nema to veze konkretno sa ADSL-om...
Kao što Darius reče to je grba TCP/IP-a.

Kao što Darius reče to je grba TCP/IP-a.

Zapravo je grba samo TCP protokola. IP nema nikakve veze sa transportom paketa.
Problem koji muči cobramana jedino ne važi u slučaju da se koristi neki streaming putem UDP protokola.

Ja ne znam nijedan tip interneta (kablovski, wifi) gde to nije tako.

Probao sam preko mobilnog telefona (telenor),koristeci ga preko bluetootha kao modem i tu nema smetnji za download! Upload je 320kbps a download pici na skoro 400 i nezavisni su,uploadovao sam fajl od 100mb i za to vreme krstario bez smetnji...

Zato što se koriste 2 nezavisna kanala.To ti je kao da imaš poseban link za download i poseban za upload.

Sorry momci, ali ta objasnjenja me ne zadovoljavaju - kao da mi ih je dala teta piljarka iz prodavnice dole.

Imam 2 linka jedan pored drugog, jedan adsl i jedan wireless, i na wireless-u se to UOPSTE ne desava.

Znaci ovde pricamo o sledecem:
Otvorim jednu tcp konekciju koja uploaduje (ne torrenti, ne nista)
Download na adsl-u se potpuno blokira

Da je tacno ono sto govorite, prosto bi se ack podaci delili sa 50% upload bandwidth i sve bi savrseno radilo, bas kao sto mi radi na wireless-u... Ajde neko malo strucnije objasnjenje ako moze please :)
Neko ima iskustva sa kablovskim netom na ovu temu?

Wireless uglavnom ima siri upload, tako su koncipirani paketi pa ti ne primecujes toliko to zagusenje, koje postoji i u tom slucaju samo je znatno manje izrazeno.

ali u ovom konkretnom slucaju imam 1mbps na adsl-u i 0.7mbps na wireless-u tako da to nije slucaj..
Citao sam malo po net-u, i na par mesta se pominju mali bufferi na ruterima.. Jos cu malo da pogledam - bas me interesuje.. Sustina je ako npr ogranicim na 0.95mbps upload konekciju, sve ce da ide punom brzinom jer ne dodje do potpunog cut-off-a ack-a.. E sad, kada bi moglo da se kaze ruteru da tako nesto radi? Mozda dd-wrt kroz koji idem na wireless radi vec tako nesto?

da, da, upload.. 8mbps down za adsl, i 2mbps za wireless

Imas program cfos speed skini.Mozda on pomogne.
cobraman imas pm.

Da li i taj wifi ide preko pppoe?

kod adsl-a naizmenicno ide upload i download, pa ti verovatno zbog toga ide sporo

Cini mi se da je mislio na to da, upload ima prednost u odnosu na download. Tako je bilo dok sa imao ADSL. Ako krenem nesto da uploadujem, download padne na 2-3 KB/s, dok upload ide max brzinom. Na kablovskom mi nije tako. Download padne na oko 70% pune brzine, a upload ide max. Ali opet moze da se surfuje, skoro bez problema.

kod adsl-a naizmenicno ide upload i download, pa ti verovatno zbog toga ide sporo

adsl je naravno full duplex kao i sve ostalo.. to "naizmenicno" se zove half duplex..
.
Na kablovskom mi nije tako. Download padne na oko 70% pune brzine, a upload ide max.

I ovo je "normalno"/ok ponasanje. tako se i meni ponasa wireless is svaki drugi normalni link.. znaci problem je verovatno negde u ili adslu ili ruterima..

Wi-Fi je half duplex i to nema veze sa ovim problemom.
Upload i na kablovskom ima prioritet ali je to na adsl-u bas izrazeno.

Nazad
Vrh Dno