Šta je novo?

OC za 6000x2 i Transcend AXERam PC-800

terzazak

Čuven
Učlanjen(a)
27.02.2007
Poena
805
Posto nisam bas vican u oc-vanju pitanje za one iskusnije.Ovaj moj proc. i mem. u defaultu rade na :
procesor 3000 mhz ..mnozilac x15.... vcore 1,4 v
FSB 200 mhz
memorija je na 376 MHz( 752 ) 4-4-4-12 1,8 v
HTT x5
@ivanbo2003.." Stvar je u tome sto kod integrisanog mem. kontolera rade samo celobrojni delitelji pa ako izaberes opciju 800 u BIOSu,onda je divider 3000Mhz/400=7.5(efektivno 8 a ne 7.5 zbog neophodnosti celobrojnog divider-a)"

Posto sam hteo da podignem frkvenciju memorije probao sam da malo oc-ujem i dobio sam sledece rezultate:
procesor 3180 mhz ....mnozilac x12....vcore 1,45 v
FSB 265 mhz
memorija 397,5 mhz 1,85 v ...u biosu sam podesio DDR2-667 .Kad su podesavanja na auto ili DDR2-800 prijavljuje gresku.
HTT x4
Radio sam everest test za stabilnost i za sada prolazi.Evo nekih rezultata...
Nisam jos probao druge testove jer nisam siguran smem li da nastavim.Pa rekoh da pitam za savet da li sa ovim podesavanjima dobijam na brzini??Jel' ovo bolje nego defaultu??Smem li dalje da testiram comp??
I ako ima neko savet za neka bolja podesavanja...
Hvala unapred..

Prilozi

• sshot-2.jpg
    sshot-2.jpg
    101.1 KB · Pregleda: 68
  • sshot-3.jpg
    sshot-3.jpg
    101.9 KB · Pregleda: 58
  • sshot-4.jpg
    sshot-4.jpg
    142.4 KB · Pregleda: 90
  • sshot-6.jpg
    sshot-6.jpg
    124.9 KB · Pregleda: 72
A zar nije bilo jednostavnije samo da podignes FSB na ~220mhz, tj da ne spustas mnozilac na dole. Tako bi namestio memoriju da ti radi na ~400mhz a procesor bi ti radio na oko 3200mhz.

Nece...sve sto mogu da podignem FSB je do 208mhz.Cim podignem vise ne prolazi test ili uopste nece da podigne win.Zato sam i probao da menjam podesavanja,ali sam se opet vratio na default.Podigo sam FSB na 208..vcore na 1.45v i neznam da li smem jos da podignem(mislim na napon)?

Poslednja izmena:
Cao,problem je u Vdimm-u ja mislim(ogranicenje ploce na 1.95V za mem. napon).
Inace ,sto se Vcore-a tice,mozes da ides do 1.55V u principu,vazne su temperature jezgra.Gledaj da budu manje od preporucenih za tvoj sistem(63 stepena C ).

Pa zar nije default vdim za ovu mem. 1.8v na 800 mhz??Barem toliko pise na njoj, a i zato sam je uzeo.Probao sam prvo corsair xms,ali sistem nije hteo da se podigne sa njom jer trazi veci napon...(barem sam ja to tako zakljucio)
Menjao sam dosta kombinacija sa mnoziocem,dividerima itd.Probacu da podignem napon za mem i proc jos malo pa onda da dignem fsb.Inace sad mi temp za proc ide od 45-55c.Obicno je negde oko 48c.Mozda da smanjim HT na x4??(sad je HTT 1065mhz)
Pozz

Poslednja izmena:
Smanji HTT obavezno na 4x ili cak i manje.Apsoultno ne utice na performanse.Ja sam cak drzao i na 1x (!) jedno vreme,cisto iz zezanja i svi testovi su bili 1-2% u rasponu od rezultata sa 5x!

Mislio sam da si terao mem. na preko 800Mhz pa otud 1.95V kao ogranicenje.Na primer moji Geil ultra 667 cas3 moduli rade na DDR2-900 cas 4 sa 2.1V.
Srecno pri OCu ;)

Poz

Smanjio sam HT na x4 i podigo voltazu za po malo(vcore 1.465v i mem na 1.85v) i fsb na 215mhz.Ono sto sam odmah primeto da je temp. za proc. odmah spala :zgran:(ne znam zasto ,ali mi se svidja)
Buni me sto cpuz i everest razlicito prikazuju vcore..????
Evo kako izgleda sve ovo...

Prilozi

• sshot-3.jpg
    sshot-3.jpg
    272.7 KB · Pregleda: 89
Poslednja izmena:
Moze CPU verovatno do 3.4Ghz,samo je fora da se load temp. drze pod kontrolom.Koristi OCCT ili novi Orthos za testiranje.Mozes slobodno ram-u da das maximalnih 1.95V ako ides preko 800Mhz,to je samo 8% preko def. napona.
Za CPU kao sto rekoh,mozes da smanjis HTT na 3x recimo i da ides do 1.55V(mada mislim da je dovoljno i amnje od 1.5V za 3.3Ghz).Ugasi sve spread spectrum opcije ako ih ima u biosu.

41C je temp. sa senzora na samoj ploci,dok su Core1,2 temperature sa DTS-a iz samog procesora(dakle to su tacnija ocitavanja).Koristi CoreTemp(poslednju verziju) da bi lakse pratio temperature preko DTS ocitavanja.

Poz

Spread spectrum-e nisam nigde video..
Sad sam skinuo zadnje verzije Coretemp i OCCT-a pa idem da testiram...
Poz

Poslednja izmena:
Evo mene opet.Isprobao sam razne kombinacije, ali nsam bas zadovoljan...:wall:
Podigo sam voltazu na max i za proc....1,525 v i za mem....1,95 v , ali nece vise od 3225mhz.Cim poddignem FSB jos malo ne prolazi test.Inace koristio sam zadnje ver. OCCT i CoreTemp.
@Ivanbo2003 Daleko sam od onih 3,3 ghz ..(verovatno ja ne umem bas najbolje da podesim sve , mada nije toliko komplikovano..).
Cudno mi je to sto ponekad prodje test ,ali se comp. odjednom ugasi ???
Temperature tokom OCCT-a idu do 70c, a u idle oko 45 c.
Sada drzim proc. na 3150mhz ..FSB 210.... Spustio sam malo da me ne zeza.
Za sada sam izgubio volju i vreme da dalje experimentisem.Sad mi je jasnije zasto svi kazi da je za OC bolji(valjda laksi) Intel...

A na koliko ti radi memorija? Probaj da je podesis na DDR 677 pa onda dizi FSB.

Sad radi na DDR-800 (393 mhz), a probao sam i 667, ali zezaju oni divideri.Nikako da podesim da mi odgovara.
Zainatio sam se pa sam probao ponovo...
FSB 273
HT x3
DDR-667 radi na 860 mhz
CPU radi na 3003 mhz
Napone sam podigo mem. na 1,95 v ,a proc. na 1,525 v...CPU-Z pokazuje 1,41, a Everest 1,59 v za proc. Dokle smem da podizem napon za proc(na ploci moze da ide do 1,565 v)?????
Temperatura u idle oko 40 c ,a sa OCCT ide do 70 c...mereno sa CoreTemp..
E sad da li je ovo bolje od starog ????
FSB 210
HT x4
DDR-800 na 793 mhz
CPU na 3150 mhz
Poz

Poslednja izmena:
Gledaj da ti clock procesora bude sto veci.Ako mozes da namestis pri tome i da ram bude blizu 800Mhz sa cas 4,to bi bilo idealno!
Nadji min. Vcore koji je potreban za 3.2Ghz(213x15) ,stavi divider na 800(ovako ce ti ram pri clocku CPU-a od 3.2Ghz raditi ravno na 400Mhz),stavi HT mnozilac na 4x(ili cak na 3 da budes siguran),24/7 Vcore pri 3.2Ghz moras sam da odredis preko OCCT-a-dok ne prodje bar 6 sati.Vdimm mozes na 1.95V da stavis,kao sto rekoh to je samo 8% preko def.(mada ako ce memorija da radi na 800Mhz,onda mozes da ostavis i na 1.8V tj def.).

Znaci ja bih isao na 3.2Ghz za CPU i 400Mhz cas 4 za ram pri podesavanjima koja sam naveo.

@ivanbo2003..namestio sam kao sto si mi napisao i sta da kazem:Klanjanje
FSB 213 mhz
CPU 3195 mhz 1,45v
Mem DDR-800 399,5 mhz 1,9v
HT x3
Slicno sam vec probao, ali sa HTx4 i nije islo..(da li zbog HT ne znam)
Pustio sam OCCT jedno 30 min i za sada ide.Tem u testu oko 65-66c...
Kasnije cu jos malo da kombinujem..Odoh da gledam Zvezdu...!!!!
Hvala puno na savetima..
Poz :wave:

Poslednja izmena:
Ma ne treba ti 6 sati test ,daj mu da ti izripuje jedan dvd i ako ne pukne ok...cudi me ono sto ti se gasi ,koje napajanje imas?Dobro ti je gore cojek reko ,mnozilac na maksimum da manje opterecujes fsb...

Napajanje iz potpisa..Chieftec 650-14c 650w modularno..Ne bi trebalo da ono pravi problem,mada skoro sam ga uzo(Jedno desetak dana).Istog dana kad i mem.

Poslednja izmena:
Pazi kakva je situacija kod mene, znaci bez dizanja voltaze sa fsb na 220 pali win bez problema, medjutim puca u 3dmarku i orthosu, podigao sam voltazu na 1,4375 i sve prolazi bez problema. Ht mi je X5, napon memorije 2V sa latencijama 4-4-4-12 temp. u Orthosu su mi oko ~67... sad cu pokusati da nadjem max. za procesor.

Evo bas sam hteo da napisem nesto i puf comp. se iz cista mira ugasio???
Temp. je nornalna oko 45 c.Stvarno ne znam sta se desava..Kako mogu da proverim napajanje???
@Hector Ruiz..Meni nece da podigne win na 220 bez dizanja napona...

Poslednja izmena:
Ulazi u Win i 3405MHz medjutim puca u Orthosu,fsb 227 HT4, voltaza za procesor1.52 nisam isao vise ulazi u win i sa mnogo manjom voltazom medjutim puca u Orthosu posle nekih minut.

Mnogo bolje nego kod mene. Verovatno zbog maticne bolja je od moje...Na koliko drzis vcore u svakodnevnom radu??

Terzazak,verovatno je problem u ploci(mada ne znam tacno sta bi moglo da bude,preslaba naponska jedinica za CPU pri OCu?).Moze da bude i napajanje na primer ili lose ocitavanje temp. senzora na ploci koji gasi sistem usled "pregrevanja" procesora.
User Hector Ruiz ocigledno moze da postigne veci OC.Takodje,u XS AMD sekciji ljudi bez problema teraju 5600+ na ~3.2Ghz,dok 6000+ ide cak i do 3.5Ghz u jednom broju slucajeva.Cak i review-i ovog proc. su u vecini slucajeva navodli kao max OC nekih 3.3Ghz sa def. Vcore-om.

Ponovo mi se ugasio comp. i to dva puta za redom..Pocinje da me nervira...Moguce da je ili napajanje ili mem.jer mi se to desilo odmah kad sam prvi put upalio comp. posto sam ih ugradio.Probacu u servisu da vidim sta ce da mi kazu..
Poz

Probao sam Orthos na default(auto) podesavanjima i ne pokazuje gresku..Kad podignem FSB na 210 pokaze mi sledece:
2:FATAL ERROR: Resulting sum was 3675803720810496, expected: 2438406403878999
2:Hardware failure detected, consult stress.txt file.
Otprilike mogu da podignem FSB na 205 ,a dalje sledi error........

OK,na stranu to ,sistem ne bi smeo da se gasi na opisani nacin(kao sto si pomenuo,to se desilo i bez OCa).

Imas problem sa strujom...meni se takve stvari desavaju kad naponska mreza nije stabilna( citaj kad tica prne na dalekovod u nk :p)...i otpusti ostale komponente pa provjeri dokle ide taj fsb ,da znas na cemu si sa plocom...ako se ne varam m2n32 sli deluxe je nforce 590 ,a to su dobre ploce za klok...

Sad se i meni ugasio komp iz cista mira. To mi se desilo i juce ali kada sam preterao u o.c. znaci samo se ugasi. Inace masina je stara nekih mesec dana i nikakvih problema do sad nisam imao?! Tem. su bile oko 45 ukljucen Qool&Quiet i ventilatori na proc. i kucistu na silent.

@bole083 "ako se ne varam m2n32 sli deluxe je nforce 590 ,a to su dobre ploce za klok..."
Moja je M2N-E 570 Ultra i ona malo slabija za OC..
@Hector Ruiz :Sad se i meni ugasio komp iz cista mira."
Izgleda da imamo istu boljku..:wall:
Probacu za vikend da jos malo testiram...:crash:..Pa ako i dalje zeza moram u servis,a onda neki dan bez copmpjutera...(*** moracu onda da idem kod komsinice na kafu,uvece na pice,u kladionicu..sve teske i dosadne stvari..:D)
Evo dok sam ovo pisao opet se ugasio comp. i to na default-u....Definitivno nesto nije kako treba..
Poz

Poslednja izmena:
Jos jedna stvar me buni.Naime testirao sam mem. sa Memtest 86 i na ekranu prilikom testa pise da je moja mem. RAM 430 mhz,DDR-2 861 (128 bits)????
Pre testa sam sva podesavanja stavio na AUTO.U Cpuz pise da je ram 376 mhz,a ne 430 mhz??????
Jel to laze Memtest ili...

Evo sad sam dosao sa posla i zatekao ugasen komp. Izgleda da se opet sam ugasio?! Pocinjem da se nerviram...

Da li si pustao memtest 86???Ako jesi sta pise na koliko ti radi RAM??

Nazad
Vrh Dno