Šta je novo?

OC venice e6 3200+ na ultra-d

emaniac

Slavan
Učlanjen(a)
30.01.2005
Poena
379
pre dva dana sam uzeo venice e6 3200+ i juce podigao na 240mhz, htt 4x, vid=1.5v (za svaki slucaj)
ram radi 1:1, vdimm=2.7v, 3-3-3-8-1t, ostali parametri po uputstvu iz nekog treda sa dfi foruma.
prolazi 2 puta #5 i dva puta #8 testove iz bios-a i po jedan krug quick test cpu-a i ram-a S&M 1.7.6

fsb 250, htt 4x, vid=1.5*104% i ram 1:1, vdimm=2.8v, 3-3-3-8-1t, sve ostalo isto, prolazi memtest iz bios-a (cak i sa vid=1.45v), ulazi u win, ali ne prolazi S&M testove...

imate li neki savet?
da mi ne prebacujete, procitao sam dfi faq tred i prosao kroz sve linkove sa njega.

ps. ovo mi je prva a64 makina, pa se mozda ne snalazim bas najbolje...

:wave:

Ili je mozda jednostavno primerak CPU-a takav da nece vise... Ove novije verzije su mnogo slabije nego ranije, tako da je i to skroz moguce...

pa, ako je tako, sta da radim...mislim da je za sad i 2400 mhz dovoljno

a da probam async delilac, jer ja mislim da me malko zeski memorija, a ne procesor...

poz.

Probaj to sa memorijom a mozes da probas i drugi bios. Ima ih dosta cini mi se.

Ht

A da smanjis HT = 3 ??? 😉

pa, za sad mi se ne spusta ram na 2T, to ostavljam za kraj

najnoviji rezultati :

9 x 285mhz, htt 3x, vid=1.525v, vdimm=3v, vchipset=1.6, vldt=1.3
ram radi ddr 522mhz, 9:10, 2.5-4-7-4-1t, tref=3072
prolazi 4 puta sve testove iz bios-a i jedan krug quick test cpu-a S&M 1.7.6 i 51 minut Prime95...occt radi svega 2 minuta...S&M pada tek na 4-tom mem testu, 15-ak % pred kraj...

inace, ovako, u radu je sasvim stabilan, cpu temp ne prelazi 36C u toku testova...

sta dalje?

Poslednja izmena:
zamenjena mesta modulima. kao i do sad, ubodeni su u nandzaraste slotove
9 x 295mhz, htt 3x, vid=1.525v, vdimm=3v, vchipset=1.5, vldt=1.3
ram radi 9:10, 2.5-4-7-3-2t, tref=3072

prolazi sat vremena sve memtest testove i sat vremena s&m avg testove.
temp ne prelazi 36C, ~800rpm

ALI, kad ram postavim na 1:1, pukcne s&m. memtest 5 & 8 prolazi...
a kad ostavim 9/10 a ht podignem na 300mhz ([email protected]), ne prolazi procesor -> bsod i reset.
da li mu treba josh volti?
a, da. cbid mi prijavljuje 1.4v, a sil guard 1.5 iako sam u biosu postavio 1.525
otkud tolike razilke,zna li neko?

hvala unapred...

@emaniac:

Meni CPU-Z prijavljuje 0.968v,a CBID 0.000v.

Koji OPN (Ordering Part Number) ima tvoj CPU?
Kod mene je ADA3200DAA4BW.

Da ne otvaram novi thread . Dakle imam takođe Venice 3200+ E6 i Epox 9nda3j 2x512 Mb Geil (ona plava sa hladnjakom ) Na 10x250 sistem radi savršeno ali kad probam 10x260Mhz i izađem iz bios-a počne da trepti lampica na monitoru i posle 10 sec sistem se digne ali sa default settings-ima 10*200Mhz probao sam da smanjim i HT na 3 i delilac memorije ne znam neznam tacno koliki je bio ali rezultujuća frekvencija je oko 200Mhz vid=1.525V . Da li je to maksimum što mogu da izvučem iz mog procesora?

@ starac : opn je identican
ja koristim ver 1.32 i prikazuje mi 1.504v

@zak982 : zaista ne znam, ovo mi je prvi 64bit cpu u vlasnistvu. da probas mozda da povecas vid na 1.55?
tref postavi na 3072, kao i ja.

znam definitivno da mojim modulima ne odgovara cas 3, bez obzira na mhz-e.

zak982 je napisao(la):
Da ne otvaram novi thread . Dakle imam takođe Venice 3200+ E6 i Epox 9nda3j 2x512 Mb Geil (ona plava sa hladnjakom ) Na 10x250 sistem radi savršeno ali kad probam 10x260Mhz i izađem iz bios-a počne da trepti lampica na monitoru i posle 10 sec sistem se digne ali sa default settings-ima 10*200Mhz probao sam da smanjim i HT na 3 i delilac memorije ne znam neznam tacno koliki je bio ali rezultujuća frekvencija je oko 200Mhz vid=1.525V . Da li je to maksimum što mogu da izvučem iz mog procesora?
pazi probaj da dizesh voltazu procesoru do 1,65v to ti je max safe zone naravno gledaj da ti memorija bude uvek tu negde oko ddr400 specifikacije!

@emaniac:
I kod mene je ver.1.32.

@zak982:
Probaj drugi bios.Kod mene je bios poprilično bugovit.U win.mi je temp oko 24C,dok je u biosu 35C.Voltaža po defaultu 1.400,a bios veli 1.570.

Kada stavim ruku na hladnjak i osjetim da je mlak,pod opterećenjem,onda je sve ok.Tim senzorima uopće ne vjerujem.

Poslednja izmena:
dal' je moguce? doduse, ja imam aerogate2, ali nisam ga jos prikljucio. sve mi stoji u horizontali, razbacano po stolu

to znaci da i ja treba da menjam bios pod hitno? na dodir je sve mlako, uvek.

Poslednja izmena:
he he!
promenio bios...sad je n4d623-2 sa Tmods v6.5 cd-a

cpu speed=2680mhz ili nesto slicno

htt=335
ht=3x
cpu div=8x
ram div=7/10 (150, sad ne znam napamet, ovo postujem s posla...)
vid=1.55
vldt=1.3
vchip=1.6
vdimm=3.0
2-3-6-3-7-12-2-2-1-1
tref=2048
1T
max async latency=8
read preamble=6

memtest1.65 #5 stabilno 3 kruga
memtest1.65 #8 stabilno 2 kruga
s&m cpu average stabilan
s&m ram short stabilan
occt jos nisam imao vremena da poteram
----------
temperatura cpu-a ne prelazi 37c, chipset je na max 38c a pwmic isto.
temp ram modula nisam jos merio, ali je na dodir vruca.
imate li nekih sugestija?
----------
(edit) :
imam jedno pitanje. kada pustim occt, on kulira 2 minuta i onda digne aktivnost cpu-a sa 0 na 90-ak %. u tom istom trenu, cpu temp mi skoci
sa 21@idle na 31-32@load !!!!!!!!!!
sta se to desava??? tako mi je bilo i sa predhodnim biosom, tako je i bez obzira na clock cpu-a (samo su idle i load drugacije) !!!
bas sam u cudu sta se desava?!?!?!

Poslednja izmena:
emaniac je napisao(la):
imam jedno pitanje. kada pustim occt, on kulira 2 minuta i onda digne aktivnost cpu-a sa 0 na 90-ak %. u tom istom trenu, cpu temp mi skoci
sa 21@idle na 31-32@load !!!!!!!!!!
sta se to desava??? tako mi je bilo i sa predhodnim biosom, tako je i bez obzira na clock cpu-a (samo su idle i load drugacije) !!!
bas sam u cudu sta se desava?!?!?!

Meni su jako cudna ocitavanja. Ne znam kakvo hladjenje imas (voda?) ali mi je malo cudnon da imas 21 u idle. To je skoro kao sobna temperatura, ako ne i manje. Za OCCT je normalno ako drzis onaj 30min test. Prvih 1min ne radi nista a onda opterecenje skace na skoro 100%. Ako neces da cekas, pokreni odmah torture test.

ma, ne smeta mi cekanje kod occt-a...
hladjenje mi u potpisu, al' si ti verovatno iskljucio prikaz.
koristim TT Sonic Tower + CM 120mmLED uboden u plocu.
idle mi je izm. 17 i 22c, na ~600rpm, sudeci po IT guardian-u.
sobna temp je ~19-20c, po slobodnoj proceni.
nije mi jasno zasto cpu temperatura reaguje toliko munjevito?
pipkam prstima cevke pri dnu, uvek su jedva mlake.
bazu cooler-a ne mogu da dohvatim.
problem je u tome sto se promene cpu temperature dogadjaju neverovatno brzo!!!
zar ne bi trebalo da je to malo inertnije?
da li nesto ne valja?

Ista stvar je i kod mene.Sa 25C idle na preko 30C naglo. Samo kod mene temperatura pri opterećenju ide i preko 40C,jer je obični cooler.

Mislim da je razlog tome povećana voltaža,mada kod tebe ne vidim problem? 37C maks.je ništa.

ok. samo me zbunjuje brzina promene cpu temperature!!!
znaci, to tako treba? i sve je u redu s mojim hardware-om...
phhuuuu.......

ok, thanks. za vikend cackam dalje.u vezi toga, ima li neko iskusniji neku sugestiju?

poz.

emaniac je napisao(la):
nije mi jasno zasto cpu temperatura reaguje toliko munjevito?
pipkam prstima cevke pri dnu, uvek su jedva mlake.
bazu cooler-a ne mogu da dohvatim.
problem je u tome sto se promene cpu temperature dogadjaju neverovatno brzo!!!
zar ne bi trebalo da je to malo inertnije?
da li nesto ne valja?

Da, iskljucio sam prikaz sig-ova 🙂 Hm, bez obzira, malo je to. Ja nisam uspeo da dobijem ispod 30 u leru (regularna sobna temperatura, neoverklokovan CPU). Inace temp moze da skoci jako brzo (zamisli da imas milione tranzistora koji odjednom povuku puno struje) a poenta je u ocitavanju koje daje dioda u samom jezgru procesora a ne neki senzor na "perifieriji". Zato i postoji ta inercija. Isti je slucaj i kod mene kada pokrenem S&M, temp. skoro momentalno skoci po 10*C. Jos jedna stvar, ocitavanja se vrse sa nekim intervalom (1s ili vise s). Izmedju dva ocitavana temperatura raste ali se ocitavaju samo vrednosti na krajevima intervala. Ja sam podesio Motherboard Monitor da meri sa intervalom od 3s. Za te 3s moze dosta stvari da se izmeni.

P.S. Proveri kakva su ti ocitavanja u BIOSu.

u biosu je vrlo slicna situacija kao u smartguardian-u.
i, jos nesto mi nije jasno...

u everestu, computer/DMI, pod processors stoje mi dva cpu-a !
prvi navedeni je ok-to je taj, a za drugi mi pise da je status -disabled by user !!!

sta je sad to ?
izgleda da mnogo toga jos ne znam o a64, ili su neki gremlini u pitanju...
da li je jos nekome na Venice 3200+ isto?

poz.

evo mene opet, sa novim oc-om. nista spektakularno
u medjuvremenu sam spakovao sav 'krs' u chieftec-a i ostao bez gusara.
trenutno u ploci imam pqi modul od 512mb ddr400 BP pcb.
i bios nf4ld406
skinuo sam vristalicu sa chipset-a i stavio BLUE ICE II

azurno koristim lukijin A64Info i uz pomoc njega i clockgen-a sam postigao sledece:

cpu - 2720 mhz
ram - 209 mhz
vid - 1.525v
vddr - 2.6v
vldt - 1.2v
vchipset - 1.5v
fsb - 340 mhz
cpu multi - 8x
ht - 3x
htt - 1020 mhz
2.5-3-3-6-1t/120
mem div - 13
odd divisor correct - disabled
tref - 1296

sada temperature merim speedfan-om ;

cpu idle/full - 21/36-37
chipset idle/full - 32/40
pwmic idle/full - 33/42

s obzirom da nisam JOS kupio pcie vga, nisam terao 3dmark.
u memtest-u i s&m za sad je sve stabilno.
superpi takodje prolazi sve po ps-u.
ali prime pukne posle 3 sekunde.

ne znam da li je to bilo do predhodnih biosa ili do gusara, ranije nisam mogao da dohvatim 2700mhz, ni sa vise od 1.55v za cpu...

Poslednja izmena:
Memtest definitivno nije pouzdan za overclock. Sado Mazo najbolje testira FPU, kada zagreje proc. nekih 5-6 stepeni vise nego sto to radi prime, ali prime i occt najlakse izabace gresku ako nije u redu nesto sa memorijskom magistralom. Probaj prvo SuperPI 32 MB pa ce ti biti jasno ako prsne da je do memare.

Sto drzis HTT na 340 Mhz ?
Digni voltazu na memoriji slobodno na 2.7 - 2.8 v, pa smanji delilac, t.j. ubrzaj takt memorije. Radice ti PQI do 240 na CL2.5 3-3-6 1T, ako imas srece.
Stavi read preamble i async latency na auto.
Stavi bios sa prefixom - 3, koji je za sve vrste mem. modula. Radice ti dobro sa value ramovima.
TREF stavi na 3120 ili na 3072 - prvi ti je 15.6us 200mhz, drugi je 3.9us 200mhz.
U zavisnosti od memorije TREF parametar moze da pomogne ili "odmogne" u stabilnosti i performansama. Izbegavaj 200 mhz 7.8us.
Driving value takodje moze da pomogne, kao i driving strength, ali je opet - case sensitive parametar, u zavisnosti od tipa memorije, i samog primerka.
Predlog - Auto.

Usput, imam vrlo slican Venice 3000+ E6 koji radi stabilno na 2.85 Ghz, sa napucanim naponom na 1.66v, a na 2.7 radi na 1.5v. Cak je superpi 1M prosao na 2950 Mhz sa memorijom na 295 Mhz na CL2.5 3-3-6 1T, 28.6 sec.

Poslednja izmena:
thx, vrlo korisne sugestije.
probacu nocas ili sutra.

htt sam podigao da vidim dokle moze. i ubedjen sam da moze preko 370...
pqi nije moj, pozajmljen je, dok mi je gusar na rma, tako da ne bih puno da ga cackam...
a ovaj bios mi se ponasa najbolje, za sad.
samo nisam siguran koji su cipovi na ovom pqi-ju, do koliko max safe mogu da dizem napon?
da ga ne sprzim iako imam odlicno hladjenje memorije, al' ne bih da rizikujem kad nije moje.
a kakvo ti hladjenje imas, kad teras vise od 1.6v ?

poz.

Poslednja izmena:
puk'o superpi 32M posle nepuna dva minuta.
dok 1M prodje...

cpu - 2650 mhz
ram - 241 mhz
vid - 1.525v
vddr - 2.8v
vldt - 1.2v
vchipset - 1.5v
fsb - 265 mhz
cpu multi - 10x
ht - 3x
htt - 795 mhz
2.5-4-4-8-1t/180
mem div - 11
tref - 1296 (auto u biosu)
read preamble - auto
async latency - auto
drv value - auto
drv strenght - auto

superpi prolazi 32M, prime sam pustio blend istovremeno sa superpi i zaustavio
ga kad je isti zavrsio.

everest :
read - 3777
write- 3691
copy - 3680
latency - 44.1

mislim da je sad mnogo bolje! probacu jos malko...
drfedja, hvala ti na pomoci !

poz.

Poslednja izmena:
thx na sugestiji...
sacekace vikend...

emaniac je napisao(la):
evo mene opet, sa novim oc-om. nista spektakularno
u medjuvremenu sam spakovao sav 'krs' u chieftec-a i ostao bez gusara.
trenutno u ploci imam pqi modul od 512mb ddr400 BP pcb.
i bios nf4ld406
skinuo sam vristalicu sa chipset-a i stavio BLUE ICE II

azurno koristim lukijin A64Info i uz pomoc njega i clockgen-a sam postigao sledece:

cpu - 2720 mhz
ram - 209 mhz
vid - 1.525v
vddr - 2.6v
vldt - 1.2v
vchipset - 1.5v
fsb - 340 mhz
cpu multi - 8x
ht - 3x
htt - 1020 mhz
2.5-3-3-6-1t/120
mem div - 13
tref - 1296

sada temperature merim speedfan-om ;

cpu idle/full - 21/36-37
chipset idle/full - 32/40
pwmic idle/full - 33/42

s obzirom da nisam JOS kupio pcie vga, nisam terao 3dmark.
u memtest-u i s&m za sad je sve stabilno.
superpi takodje prolazi sve po ps-u.
ali prime pukne posle 3 sekunde.

ne znam da li je to bilo do predhodnih biosa ili do gusara, ranije nisam mogao da dohvatim 2700mhz, ni sa vise od 1.55v za cpu...

Hajde molim te posalji - atacuj sliku da vidim kako stoji taj CM Blue Ice na DFI NF4 ploci? Kako ces da stavis grafiku u PCI-e slot(zbog visine coolera)?
Ja sam isto razmisljao o zameni tog "urlajuceg" coolera ali sam na vreme shvatio da posle necu moci da ubodem grafiku. Pozdrav.

Nazad
Vrh Dno