Šta je novo?

OC procesora prepolovljava graficke performanse

Dusan K

Čuven
VIP član
Učlanjen(a)
03.07.2002
Poena
755
Moja oprema  
CPU & Cooler
Ryzen 7 5700X, Noctua C14S, 2x Noctua NF-A14
Matična ploča
B550I AORUS PRO AX
RAM
2x16GB Kingston 3600MHz
GPU
Asus TUF 3080 10GB
Storage
Adata SX8200 Pro M.2 512GB, Lexar NM710 2TB, Biostar S100 480GB, Western Digital Green 2.5 2TB
PSU
Corsair SF750
Kućište
Cooler Master NR200P
Monitor
Philips 65PUS7354
Pristup internetu
  1. Optički internet
Nisam znao gde da stavim ovo pitanje, posto je problem vezan za rezultat graficke kartice, ali je direktno uzrokovan OC procesora.

Naime, pomogao sam drugu da sklopi racunar (965P-DS3 rev. 3.3, 4300+, 2x1KB Kingston, MSI 7900GS 512MB OC Edition, ostalo manje bitno). Kada sam sve instalirao, pokrenuo sam 3D Mark 06 na default podesavanjima i dobio manje/vise ocekivanih 4900.

Posle toga sam OC procesor (odmah na 9x300, covek ga nece ni na toliko OC, verovatno ce ga drzati na 9x266), i sve je stabilno proradilo iz prve (bar sto se procesora i memorije tice). Medjutim, skor u 3DMarku je opao na 2700. Posle sam probao da OC i na 233 i 266, sa identicnim rezultatom. Ucitam default BIOS podesavanja, rezultat opet normalan.

PCI-E frekvencija je fiksirana na 100MHz, a menjam samo parametre vezane za OC procesora i memorije. Inace, instalirani su najnoviji drajveri (160.02).

Posto se dosta dugo nisam bavio OC Intela, ne znam sta propustam da podesim u BIOS-u.

Ha, juce se to isto desilo i meni sa istom plocom i memorijom! Naime, podigao sam brzinu FSB-a sa 266 na 300. Na 3dMarku dobio sam rezultat izmedju 3500-3900. Pre toga, na normalnoj brzini rezultat je bio 8636!!! Vratim sve na normalu, opet dobijem 8636.
Ajde, ako neko zna u cemu je problem nek postuje, bas me interesuje resenje!

Poslednja izmena:
proveri te sa nekim prog u win kolika je magistrala za pcie da li je 16x ili opadne na 8x na nekim plocama ume da opadne kada se pretera sa fsb

Heh...ja bi rekao da u ovom slucaju PCI-E radi na 1x 😀

Radi 100% na X1,( ako ne znash kako,proveri u cpu Z)...

A druga stvar nije kupio 4300+ 😀 😀 nego e 4300,malo sam bio zbunjen kad videh shta si napisao...😛

dodaj malo voltaze🙂

I imash kod Gigabyte-a sa CTRL + F1 otvarash napredne opcije,udji u Advanced settings,pa tamo stavi EIST na disabled,onda C1 i ne mogu se setiti shta josh,promenio sam plocu,kad to odradish radice na X16

Poslednja izmena:
Hvala na savetima, ali nisam bas pocetnik 😀 A inace slabo koristim Intela, pa otud ono 4300+😛

PCI-E je na 16x, nije u tome problem (to sam prvo proverio). Pogasene su sve te opcije u BIOS-u (CIA2, C1E, EIST i sl.), a sto se dodavanja napona tice - cemu da dodam? Procesor radi stabilno na 2.7 (ali se ista stvar desava i na 2.1 i 2.3), grafika je na defaultu.

Flesovao sam novi BIOS koji ispravlja slican problem (Fix PCI-E overclock issue), ali i dalje je ista situacija.

Znaci, tacno je u grafickim testovima prepolovljen FPS - CPU test skalira kako treba.

Dusan K je napisao(la):
(965P-DS3 rev. 3.3, 4300+, 2x1KB Kingston, MSI 7900GS 512MB OC Edition, ostalo manje bitno).
Sigurno je tako slab skor zbog 2x1 KB memorije.... :d

Dizi voltazu za NB preko 1.35V (otprilike, utvrdi tacno koliko ti treba, za svaku plocu je drugacije), to ce ti resiti problem.

Ma batalio sam trazenje resenja, posto se isposatvilo da igre rade kako treba (da budem iskren, i bolje nego sto sam ocekivao).

Ma batalio sam trazenje resenja, posto se isposatvilo da igre rade kako treba (da budem iskren, i bolje nego sto sam ocekivao).
Ako ti u 3Dmarkovima nedaje dobar skor onda ni igre nerade onako kako mogu da rade, provrtri recimo test demo u fearu na istim vrednostima pa ces videti da sam upravu, znaci ako 3Dmarkovi nerade kako treba sve sto je vezano za grfiku u igrama neradi kako treba, verovatno niste startovali dovoljno zahtevne igre pa da golim okom vidis da nesto nevalja ili je tebi recimo stalker igriv sa 15fps meni nije ni sa 35 vec sa 60fps je pravo zadovoljstvo igrati se🙂

Ako ti u 3Dmarkovima nedaje dobar skor onda ni igre nerade onako kako mogu da rade

Vise puta sam vidjao tripovanja test programa da bih im pridavao toliku paznju. Postoji samo jedan test kome bezrezervno verujem, ali je to neka druga prica 😉

Proban je STALKER, covek je prezadovoljan kako to radi. U dosta zahtevnim podesavanjima (1152/864, AA+AF, Dynamic Lights) nema iznenadnih padova FPS - a svakako ih je drasticno vise od 15 🙂 . Mrzelo me da instaliram FRAPS, ali je jedino preskakanje koje sam primetio za 10-ak minuta koliko je probano ono prilikom ucitavanja novog sektora 🙂

Kao sto rekoh, covek je zadovoljan i kraj price. Racunar svakako nije kupio za igranje, a ni to sto pokrene nece biti u visim rezolucijama.

OK, kako hoces, ali samo da znas - problem nije resen, i dalje postoji.

@Dusan K
Nisi trebao uopste da postavljas pitanje vezano za problem ako nezelis da ga resis, ja ti samo kazema da ako 3Dmarkovi nerade kako treba tu nema nikakvog bagovanja nemogu svi markovi da se izbaguju to jes da sa nizim kloko daje bolji rezultat ako se izbaguje na bilo kom kloku davace los rezultat, postoji mogucnost da problem bude veci nego sto na prvi pogled deluje a da si ti primetio da nesto nije uredu sa 3Dmarkovima mozda pad performansi bude i u nekim drugim oblastima primene racunara kao sto je recimo video kompresija rad u Adobe Photoshop sa velikim formatima pusti super_pi ili CINEBENCH pa dobijene rezultate uporedi sa spustenim i podignutim klokom ako su rezultati losiji sa podignutim klokom onda generalno nesto nevalj (u CINEBENCH i super_pi manji skor je bolji da nedodje do zabune), zato sam ti i predlozio da provrtis fear jer ima svoj demo koji na kraju ispisuje prosecan broj freimova tako ces najbolje da znas dali nesto nije uredu sto se tice grafike.

Onako od oka se nista nemoze odrediti to se tako neradi:S:

Cekaj, lepo sam rekao da procesor radi kako treba i da su dobici proporcionalni dizanju takta (ukljucujuci i SuperPi, npr.), a da je problem nizi FR u grafickim testovima 3DMarka (tj. oko 50%). Rezultat CPU testa i tu dobro skalira sa dizanjem frekvencije. Znaci, procesor sigurno nije problem.

Ploca sumnjam da je problem (FSB 300 nije visoka vrednost), siguran sam da moze i mnogo vise. Sistem je stabilan sa OC procesorom, Orthos je vrteo citavu noc.

Pitao sam jer se sa ovakvim problemom nisam do sada sretao, a ni cuo da ga je neko imao. Uz to, kao sto rekoh, dosta dugo nisam OC Intel platformu, pa sam pomislio da propustam neku opciju.

Na kraju krajeva, za ono cime se covek bavi 99% vremena mnogo je bitnija procesorska snaga. Ako bude promena (zezacu se sutra ili prekosutra jos par sati sa racunarom), javicu rezultate ukoliko jos neko naleti na slican problem.

"Problem" je resen - reinstalacijom 3DMarka.

Pokrenuo sam STALKER, pustio FRAPS sa gore pomenutim podesavanjima i broj frejmova se vecinom kretao oko 45-50, a max oko 70.

Posle toga reinstaliram 3DMark i dobijem ocekivanih nesto iznad 5100 (ubijte me ako mogu da se setim tacnog rezultata). U stvari, vec na prvom game testu FPS je bio iznad 30, dok se ranije kretao oko 13-16.

Ova tema ko da je pisana po mom problemu, veceras sam ubacio novi proc i oma problem.
Dakle sve kao sto je receno, procesor e4300, poloca Gigabyte DS3, nakon oerclocka katastrofa sa grafikom, u Cpuz pise da je PCE n 1X. E sad potrazio sam opcije po biosu pa nisam uspeo da je vratim na 16x, iskljucio sam i EIST i C1E. Probacu sutra da flashujem bios.
Inace procesor izuzetno obecava, evo na default 1.325 voltazi sa stock coolerom, iz prve radi na 2.7, za sada nisam ni probavao vise, trenutno vrti Orthos, i radi!!!

Evo uspeo sam da resim problem, bas sam se bio nasekirao i namucio.
Problem se resava podizanjem PCI-E frkvencije u Biosu, nema neka vrednost na kojoj ce proraditi. Ja sam najpre probao na 101 pa nije pomoglo, onda sam odma stavio na 105 i opa, polecemo.
Nadam se da ce i drugima pomoci ovo.

Nazad
Vrh Dno