Šta je novo?

OC Pentium 631, sta ocekivati?

• Začetnik teme Deleted member 2563
  • Datum pokretanja
D

Deleted member 2563

Guest
Dakle, u pitanju je Intel 631 3,0GHz sa 2MB cache-a, ploca Asus P5PL2-E, memorija Apacer 667 1GB modul. Sta ocekivati od OC-a? Neke preporuke do koliko da guram FSB, voltaze itd? Svaki savet dobrodosao...

Hvala!

Poslednja izmena od urednika:
Dakle, u pitanju je Intel 631 3,0GHz sa 2MB cache-a, ploca Asus P5PL2-E, memorija Apacer 667 1GB modul. Sta ocekivati od OC-a? Neke preporuke do koliko da guram FSB, voltaze itd? Svaki savet dobrodosao...

Hvala!

Prvo guraj FSB bez dizanja voltaze, vidi do koliko moze da gura tako, kad pocne da restartuje, daj mu malo napona, obavezno ili obori mnozilac memoriji ili joj daj napona da bi pratila procesor, ali bolje ovo prvo, napon gruvaj do 1.55V, verovatno imas fabricki kuler tako da ti ne ih preporucio mnogo zeze sa voltazom do nabavke boljeg, a realno mozes da ocekujes dobitak od nekih 500-600MHz, posto ti ploca nije bas najbolji kloker....
Aj, sad przi pa javi sta si uradio..... :wave:

Poslednja izmena:
Aj pa javi sta si uradio, jer u skorije vreme i ja razmisljam da ga uzmem pa me zanima sta moze.

Procesor je fenomenalan i za male pare se dobija AZDAJA bre. U maloprodaji kosta otprilike 85E a ove AMDejcice jede za doricak jer Intel je to!:D
P.S. Samo nabacite neku dobru maticnu(a da nije skupa) i sve ce poleteti... Npr. GA ili ABIT sa 945P chipsetom i podrskom za C2D a kostaju priblizno kao i sam cpu 85-90E

Poslednja izmena:
Preliminarno: bez ikakvog dizanja voltaze i bez ikakvih drugih zezancija osim dizanja FSB 3,53GHz stabilno. Nisam vise ni pokusavao, danas cu da vidim dokle ce tako.

Idemo dalje

4GHz, bez dizanja napona. :type:

Cime da testiram stabilnost, ja igrah battlefield 2 jedno sat.... Taj Prime neki a? :)

Bolja ploca ti je svakako porebna za bolji klok, ubedjen sam da bi tvoj primerak isao i na 4.5GHz za svaki dan, sa malo boljim kulerom kao sto je infiniti (sa istim sam izvukao skoro 5.7GHz).:)

Da izvestim: trenutno je napon na 1,44V, a procesor @4,5GHz. Temperatura 43C posle 2-3 3Dmarka.

Moj P631 sam terao do max 4.0ghz, bez dizanja napona.Sada se cene tih procesora smesne,
pa i ako ode u vecna lovista, nije neka para.

Imam isti procesor i MSI 945p Neo3 plocu i magistrala preko 220MHz jednostavno nece, bez obzira dali smaljivao latencije ili takt memorije na 400MHz ??? imam 2x256mb DDR533 Crosair value, ili ja nesto gresim ili je MSI ploca ocajna za occ, u biosu nepostoji opcija za podizanje napona procesora ali predpostavljam da do 4GHz nebi trebalo ba bude potrebe za tim...

Moj P631 sam terao do max 4.0ghz, bez dizanja napona.Sada se cene tih procesora smesne,
pa i ako ode u vecna lovista, nije neka para.

Cena je smesna kao i performanse istog. Taj na 4.5 Ghz moze samo da gleda u ledja jednoj AM2 3500+ @2.8Ghz.

Samo sto ce vlasnik 631 prilicno bezbolno da predje na C2D za 2-3 meseca, a i razliku si predstavio kao da je taj AM2 brzi za 200%, a sumljam i da je uopste brzi. Reci da su performanse smesne, u najmanju ruku je neukusno, da ne kazem bezveze. Ko sada pazari nov komp i uzme AM2 bice trenutno brzi (recimo 3800+ X2) ali na duze staze tvrdim da je to losije resenje. Na kraju krajeva daj neki rezultat iz nekog Bench programa za procesore pa da vidimo tacno...

Samo sto ce vlasnik 631 prilicno bezbolno da predje na C2D za 2-3 meseca, a i razliku si predstavio kao da je taj AM2 brzi za 200%, a sumljam i da je uopste brzi. Reci da su performanse smesne, u najmanju ruku je neukusno, da ne kazem bezveze. Ko sada pazari nov komp i uzme AM2 bice trenutno brzi (recimo 3800+ X2) ali na duze staze tvrdim da je to losije resenje. Na kraju krajeva daj neki rezultat iz nekog Bench programa za procesore pa da vidimo tacno...

Ma pusti ga, jos jedan koji radi u AMD-u?

Nije bas 200%,
http://www23.tomshardware.com/cpu.html?modelx=33&model1=444&model2=471&chart=174

Najverovatnije da te zeza takt PCI-E. Probaj da ga pomeris koji MHz gore-dole pa da onda probas preko 220. Znam da bi trebao da bude lockovan, ali nije.

Zanimljiva teorija, pokusacu.
Kada instaliram Core Centar i pokusam iz Win-a da klokujem dolazim do ok 238MHz odnosno 3.5x GHz tek tada mi izbacije plavi ekran ali jedino kada pomeram magistralu po 1MHz ako bi stavio odjednom i 10MHz sistem se odmah ukoci... :S: Memorija mi je bila na velikom taktu a u pitanu si ipak PC533 moduli tako da ima realnog mesta za jos jedan pokusaj pre mirenja sa sudbinom.

Nazalost promena PCI-E magistrale i novi bios nisu popravili stvari, vazno je da sutra stize Asus P5PL2-E...
@J Lo koliki je skor superPi 1M na 4.5GHz i dali je to max na koji ploca stabilno radi 300Mhz FSB?

Poslednja izmena:
Pa tako nekako i jeste, otprilike 20% brzi. Imao AM2, imam sada P4 dok ne uzmem C2D.
Neki test... meni je posle 1 meseca sa P4 svega dosta. Uzmem 3Dmark05, graficki test i u prvom testu, kada oni vojnici "cuce" iza "noge-stope" onog transportera, AMD je imao 25-26 sa 7900GS dobro overklokovanim, a P4 na 4Ghz ima celih 16FPS. Ova scena na AMD-u zavisi samo do grafike, tj. skalira sa OC 7900, a ovde sa taktom procesora. Sta onda ispada da je AMD 2x brzi u tom delu. Da bude tragicno po P4 ovo je vidljivo i u Aquamarku03 (75000 naspram 95000) i u Oblivionu (mnogo gori fps, losija igrivost, pada na 17-18 iz cista mira, na AMD-u ne ispo 26), pa Winrar kompresija, pa da ne nabrajam dalje (osvezavanje FamilyTable-a u Pro/ENGINEER-u, tragedija jedna po Intel P4). Naravno c2d u svim gore navedenim situacijama "satire" AMD, a o P4 seriji da i ne govorimo. Budimo realni i Intel je preko noci "zaboravio" na P4 i kao ni ne secaju se da su to ikada pravili. Cudno? Ne nije, samo je realno. Jedina vrednost je lak prelazak na C2D, samo to i nista vise. Budimo realni onaj [email protected] bi nosio oznaku (2.8/2.2)*3500+=4450+, a svi znamo koliko je 3500+ brzi od 3500Mhz P4 (jedno 20-30% u proseku).

Poslednja izmena:
@GoranM
Nerealno je uporedjivati DualCore sa SingleCore, ipak su to babe i zabe. Na tom istom mestu gde si ti imao 16fps sa P4 631 i 7900GS, ja sa svojim 631 @ 3GHz, 512MB (single chanel) i 7300GT DDR3 GLH imam 15fps, napocetku prvog testa kada se vojnici spustaju liftom (kontejnerom) imam 29fps.. a 7900gs je po meni skoro ako ne i duplo brzi od 7300GT DDR3 tako da ipak mislim da kod tebe nesto nije uredu sa kompom, windowsom, drajverima....

@GoranM
Nerealno je uporedjivati DualCore sa SingleCore, ipak su to babe i zabe. Na tom istom mestu gde si ti imao 16fps sa P4 631 i 7900GS, ja sa svojim 631 @ 3GHz, 512MB (single chanel) i 7300GT DDR3 GLH imam 15fps, napocetku prvog testa kada se vojnici spustaju liftom (kontejnerom) imam 29fps.. a 7900gs je po meni skoro ako ne i duplo brzi od 7300GT DDR3 tako da ipak mislim da kod tebe nesto nije uredu sa kompom, windowsom, drajverima....

Popredim 3500+ AM2 (single core) i P4 631 (takodje single core). Drugi put citaj pazljivije pre nego sto prokomentarises. jako dobro iz LICNOg iskustva znam kako radi jedno, a kako drugo >AMD je brzi od stare P4 arhitekture i u je tacka, nema ali i mozda. Sve je uredu sa kompom jer ta pojava je ista na svakoj P4 masini, pa cak i 915, 925, 930. Kompjutere sastavljam i prodajem vec 6 godina, tako da veruj mi znam da namestim drajvere ;) U ostalom sa AM2 na 2.8GHz i 7900GS imam 10019 u 3DMarku05. Hajde da vidim nekoga na ovom forumu da sa Intel P4 (ne c2d) i 7900GS prebaci 10000
:wave:

Poslednja izmena:
631 sigurno moze preko 10k u 3dmark2005 sa 7900GS karticom, ja sam sa sempronom 2800+ @ 2.5GHz izvlacio skoro 9k.

Pa mogao bi recimo J Lo da pusti 2005-icu pa da postuje rez da vidimo sta moze P631 na 4,5 Ghz i 7600GT (jes da nije 7900GS) da se ne biste svadjali/raspravljali :)

Hoces da kazes da ovaj link http://www23.tomshardware.com/cpu.html?modelx=33&model1=444&model2=473&chart=193 nevazi, koliko ovde vidim Intel 631 je u dosta dobrom broju testova bolji od 3500+ mada je i AMD odlican CPU takodje u dobrom delu testova, po meni odnos je pola pola. Mada kada se 631 stavi na 4.5 do 5GHz videcemo nikako da mi stigne asus... J Lo daj taj super pi rezultat...

Zamisli na www.intel.com (pardon tomshardware.com, to mu je isto) nema testa u 3Dmarku05. Bas se pitam zasto.

Nemoj 2x to da kazes ;).

Moze, verovatno sa suvim ledom i na jedno 6Ghz, ali to nije to. Meni je onaj AMD to davao za svaki dan 24/7. Nema od toga nista, nema 10.000 sa P4 i GS-om. Mozda ali na jedno 750+Mhz GPU i 2GHz mem uz CPU na 6GHz, ali bi onaj isti 2.8GHZ AMD sa 7900GPU-om na 750Mhz "bacio" opusteno preko 11.000. Zasto sada da e ubedjujemo kada je ocigledno. pogledajmo malo bolje nasu HWbot 3Dmark05 listu. Sve je tu jasno.

pogledajmo malo bolje nasu HWbot 3Dmark05 listu. Sve je tu jasno.

Tu tek nista nije jasno. Primer je moj rez sa 7300 kartom u 2k3, kolko vidim niko me jos nije prestigao sa jacom (7600) kartom na slicno ocovanoj masini i slicno ocovanom grafickom.

Sa sempronom mozda i moze, ali sa P4, tesko. [email protected] je davao 10019, a P4 na 4Ghz celih 8350, a sa podizanjem takta CPU-a to mas ne ide "linearno" gore. :)

Ako je tebi bacio 8350 bez tvikova sa tvikovima* ladno prelazi 10.000k bez da ide pod led. Znaci pricamo o vazduhu.

tvikovi*:
lod bias
igranje sa osom
igranje sa driverima
max oc na vazduhu
vmodovanje
zatezanje rama npr 1200mhz cl4-4-3-4 i sl

tvikovi*:
lod bias
igranje sa osom
igranje sa driverima
max oc na vazduhu
vmodovanje
zatezanje rama npr 1200mhz cl4-4-3-4 i sl
??? O cemu ti to, sta kao AMD ne moze da se "tvikuje*", ako to tooliko pomaze, sat onda onaj AMD moze 12000? mislim tih 2000 (20%) i dalje ostaje.

Nazad
Vrh Dno