Šta je novo?

Oc i3 540 3.06 ghz

ivan91

Slavan
Učlanjen(a)
28.07.2007
Poena
350
Mislio sam da znam da klokujem ,al sam se pogubio :D
naime, stigo sam do 3.8 ghz, i u prime 95 puca, pojavljuje se plavi ekran, znaci ram puca..
sad, klokovao sam tako sto sam samo fsb dizao, i na 3.8 ghz, ram radi na 1350 mhz cl8, sta ja sad tu treba mu radim da mi ram en bi pucao ? :D
podesavanaj za ram su sledeca :
662 HZ
FSB:DRAM 4 16
8
8
8
20
116
cilj mi ej, da ga naguram an 4 ghz na def V, hvala unapred :)

koliko ti je napon za ram?
probaj da stavis latencije na auto pa onda klokuj.

auto i jeste za ram..sam ga je postavio na ^^ podesavanja..
napon je 1.5 V na kolko je fabricki deklarisano..sl napon koji mogu mu anmestim je 1.65 V

ne znam,mozda je do ploce? ja ljude sto znam imaju p55..i nemaju problem,sa istim setovanjima kao ti.

ok, hvala, mozda ce neko drugi znati da mi kaze kako rucno da podesim ram ili sl..pozz

Vecina DDR3 1333MHz modula radi na CL9-9-9-24 latencijama (verovatno je isto i sa tvojima :) ), tako da te to koci u daljem kloku. Spusti latencije na pomenute pa teraj dalje. Jedan lik na netu je dogurao do 4.4 GHz, tako da 4GHz nije nikakav problem :)

jeste memorija je cl9, znaci trebam manuelno samo da vratim sa 8 8 8 20 , na 9 9 9 24 i da dizem fsb dalje ?
posto u biosu pored 8 8 8 20 ima jos brojki koje mogu da se podesavaju..
malo pre sam cackao namestio 9 9 9 21 i nije hteo se upali xD
i da, kak oda znam na kolko V radi ram ? everest, cpu-z ne pokazuej to, a u biosu isto nsiam nasao da psie negde..

Poslednja izmena:
Spusti latencije (CL, tRCD, tRP, tRAS / 9, 9, 9, 24), napon na 1.5v, save & exit i to je to :)
Ako u biosu stavis 1.5v za ram, onda ce na istom tom naponu da radi :D. Nema potrebe za gledanjem iz wina.

ostavicu napon na auto :D
ajde idem da probam, pa ak oradi odna ga dizem an 3.9 pa na 4.0 pa javljam :)

puca na 3.9 plav ekran i rest.
hmm da li je plav ekran sigurno ram ? ili mozda i proc ? mzoda mu je 3.8 max za def voltazu ?

Pojacaj voltazu za cpu. Cudno mi je da uopste pokusavas da prelazis 3.5 sa default voltazom.

Ne kaze se voltaza nego napon :smash:
Naravno da je moguce da mu je tu kraj (za def napon). Pojacaj ga malo pa teraj dalje :)

uff, ajde sad cu da mu dam malo gasa, pa da vidim kolko moze malisa.
koji je bezbedan napon za 32 nano ?
i da, imam u biosu opciju za gpu napon, jel smem njemu malo gasa da dam ? :D recimo da ga narokam na 740 mhz

Poslednja izmena:
dao sam mu, sa 1.256 na 1.280 V , ne znam ni kolko smem da mu dajem u koracima xD jel 1.3 V ok ?
linx daje gresku nakon 33 sec

Poslednja izmena:
1.3v bi trebalo biti ok, verovatno mozes i vise, ali pazi na temperature. Programe koje mozes koristiti za nadgledanje temperatura: HWmonitor, Realtemp, Coretemp itd.
GPU napon opcija u BIOSu je opcija za podizanje napona integrisane grafike, to ne utice na 4650 koju imas :). 4650 nema mogucnost podizanja napona za GPU.

Poslednja izmena:
za temperature koristim real temp i speed fan, everest..
msm da je do 70 C u sintetickim testovima ok ?
i smor za gpu, skroz sam zaboravio na integrisanu grafu u procesoru..:/

70C pod prime95 je OK. Zavisi koji sinteticki test koristis, ako je neki koji nije previse cpu zahtevan onda je 70C problem. Uostalom, probaj da igras neke malo zahtevnije igre pa vidi kakve su temp, u igrama ne bi smelo da ide do 70C i preko.

linx i prime 95..
usput evo me na 4 ghz, napon je 1.3 V msm da nije puno, 0.05 V vise, pusticu malo linX pa kacim sliku..hvala domcale na pomoci :)

Nema na cemu, tu smo da pomazemo jedni drugima :)
Sasvim ok OC ako mu za 4GHz treba samo 1.3v.

evo i slike,

a za 24/7 cu da ostaviti na 3.8 na def naponu..ne znaci mi nista tih 200 mhz ako se on ugreje 6-7 C vise..:p
na prolece uzimam CM TX3 pa ce biti mozda i 4.2
u svakom slucaju, sad su mi neke stvari jasnije :D
pozz

Sta ovaj SS pokazuje? :D Da CPU moze da prodje jedan krug linx-a? Stavi memory na all i pusti ga da se vrti najmanje 20 krugova. Pozeljno bi bilo dag a pustis 50 ili 75 krugova cisto da bi bio 100% siguran da je proc stabilan.

lol, pustio sam ga 20 krugova, proso je..xD a nisam ni razmisljo kad sam slikao xd sad je na 3.8 1.25 V, samo nznam dal da stavim mem na cl8 ili cl9, oba su stabilna..

box, koji je inace znas i sam, poprilicno jadan..:/
za def napon je ok, zato ga i drzim na 3.8 , al za overvolt mora min tx3..
ono sto mi nije jasno, da prema real temp itd, temperatura sa 80 C padne na 50 za 2 sec, po prekidu linX - a npr..malo mi je to nerealno ?

Koje su ti temperature na 3,8 kad je max. opterecen, sa box kulerom?
Zanima me jos da li je odnos izmedju rupa na ploci, tj. rastojanje izmedju njih, isto za lga 775 i 1156? Da li bih bez modifikacija da koristim kuler od D820?

Evo ja ga ubrzao za 20% (230x0160 = 3680) i temperatura sa box kulerom pri enkodovanju videa se krece do 67 stepeni a u Orthosu,posle 10 min , na prioritetu 9, penje se na 76 stepeni. Napon 1.312 V. U idle T je oko 35 stepeni.
Da li je ovo normalno?
Na def. je T u idle oko 25 a u Othosu ide do 67 stepeni.Pri obradi istog videa je oko 53 stepena.

isto i3 ?
meni na 3.8 ide do 70 C u linx, mozda i koji stepen preko..
al box je takav, i bez oca su slicne temp...

Da, i3 540. Da li moze kuler od D820 na 1156, da li je isti raspored i odnos izmedju otvora na ploci?
Taj kuler trenutno hladi C2D E4500 na drugom racunaru pa sam mislio da izvrsim rokadu ako moze.

Da, i3 540. Da li moze kuler od D820 na 1156, da li je isti raspored i odnos izmedju otvora na ploci?
Taj kuler trenutno hladi C2D E4500 na drugom racunaru pa sam mislio da izvrsim rokadu ako moze.

Kuler od 775 bi trebao da leze lepo i na novije intelove procesore.

Vrh Dno