Šta je novo?

OC i napon

Placebo

Slavan
Učlanjen(a)
18.05.2005
Poena
320
Ovo pitanje sam vise puta postavio ali jos nisam dobio odgovor. Zanima me (jako) da li visok napon osim sto dize temperaturu ima jos nekog negativnog uticaja na CPU. Ako sam posle 6 sati prime95 (sva tri testa) ispod 53C sa 1,65V jel to znaci da smem jos da dizem napon? Inace i ovaj mi deluje previsok i proc drzim na 1.54V (1.425V*1.1) . Ovih 0.11V mi pomazu za jos 80MHz sto je jadno.

Placebo je napisao(la):
Ovo pitanje sam vise puta postavio ali jos nisam dobio odgovor. Zanima me (jako) da li visok napon osim sto dize temperaturu ima jos nekog negativnog uticaja na CPU. Ako sam posle 6 sati prime95 (sva tri testa) ispod 53C sa 1,65V jel to znaci da smem jos da dizem napon? Inace i ovaj mi deluje previsok i proc drzim na 1.54V (1.425V*1.1) . Ovih 0.11V mi pomazu za jos 80MHz sto je jadno.

Podizanje temperature je side efect. Primarno, povecan napon utice na povecanje struje koja protice kroz tranzistore pa se dzulovi gubici povecavaju. Koriscenje napona viseg od nominalnog na duze staze dovodi do elektromigracija koje mogu da izazovu ostecenje poluprovodnika.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno