Šta je novo?

OC E2140 na jeftinoj ploci

Misko78

Čuven
Učlanjen(a)
03.05.2004
Poena
675
Moja oprema  
CPU & Cooler
Intel i5 12600K + Corsair 115i Elite Capellix
Matična ploča
MSI PRO Z690-P DDR4
RAM
Kingston Fury Renegade RGB 3200 4x16GB
GPU
Gigabyte Aorus Master 3080
Storage
Kingston KC3000 + WDC-WD120EFBX
Zvuk
Onboard
PSU
Corsair HX750
Kućište
Phantex P600S
Monitor
IIyama G-Master GB2770QSU
Miš & tastatura
Razer Basilisk Ultimate + Corsair K70 RGB MK2 LP
Laptop
Macbook Pro M3
Mobilni telefon
Iphone 15
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
Evo ovako nabavio sam E2140 M0 procesor i Gigabyte EP31-DS3L v1.0 plocu od bitnih stvari tu je jos i 2x2GB Kingston KVR 800MHz a sve je hladjeno sa TT V1 kulerom.

Procesor radi stabilno (10 sati Small FFT i 10 sati Large FFT u novom P95 koji pokrece dva thread_a) na 3.2MHz (8x400) i to mi je sasvim dovoljno ( a i memorija je dno dna) i vise me i ne zanima ali moram namestiti u biosu 1,43V posto je Vdrop na 1,39V a vdroop 1,366-1,375V.

Mojih par pitanja su:

- Coretemp 0.99.4 pokazuje idle temperaturu od 35°-37° dok je load temperatura 58°-64° u zavisnosti koji test radi. Tj. Max je 85°. Da li su ovo bezbedne temperature za 24/7/365?

- Uopste ne mogu da setujem bilo koji FSB izmedju 333 i 400. Prvo sam hteo da procesor drzim na 3.0 jer mu je potreban verovatno nizi napon a i da imam B plan kod dodje leto. Ali recimo kada je sve setovano na FSB 400MHz i samo smanjim na 375MHz ili cak na 350MHz sa onim naponima koji su potrebni za FSB 400MHz sistem nece da butuje i vraca na default setovanja. Gde gresim?

- Posto u biosu ne pisu naponi za NB, SB i FSB vec samo +0,1-0,3 koliko da daodajem ako uopste treba za FSB 400MHz?

- Da li uopste da radim vdrop mod (nasao sam bas za moj model ploce) ako sam nasao stabilno setovanje?

Poslednja izmena:
temp su ok, meni radi sa boxom kad se igram i sl. do neki 64c... 24\7 last 18 days :d
to za FSB je verovatno "rupa" u plochi...
ako ti je stabilan tako - kako je , nemash shta da dodajesh napon za SB i NB, ako zafali (nestabilan) daj mu malo
vdrop - tvoja stvar, meni lichno bi bilo svejedno ako sam mu nashao stabilan napon.

iskreno dosad sam imao utisak da ti nikada neche biti potrebno da ti neko potvrdi ili objasni neshto, po postovima delujesh prilichno informisan i iskusan
:wave:

iskreno dosad sam imao utisak da ti nikada neche biti potrebno da ti neko potvrdi ili objasni neshto, po postovima delujesh prilichno informisan i iskusan

Nesto znas nesto ne, konkretno ovo mi je da kazem tek neki 4-5 OC za C2D. Prvi je bio na nekoj ovakvoj kobinaciji gde je drugar hteo 2,8GHz i to je bilo stabilno bez ikakvih stelovanja. Onda ide 2-3 OC isto drugarima ali na jako dobrim plocama i tu je bilo sve lako po PS_u sa malim dizanjem napona i sa malim vdroop_om. E sad kad sam ja dosao na red imam par nedumica pa da ne gubim vreme bolje da pitam iskusnije intelase. Kad je AMD u pitanju tu sam stara kajla.

Poslednja izmena:
Mojih par pitanja su:

- Coretemp 0.99.4 pokazuje idle temperaturu od 35°-37° dok je load temperatura 58°-64° u zavisnosti koji test radi. Tj. Max je 85°. Da li su ovo bezbedne temperature za 24/7/365?

- Uopste ne mogu da setujem bilo koji FSB izmedju 333 i 400. Prvo sam hteo da procesor drzim na 3.0 jer mu je potreban verovatno nizi napon a i da imam B plan kod dodje leto. Ali recimo kada je sve setovano na FSB 400MHz i samo smanjim na 375MHz ili cak na 350MHz sa onim naponima koji su potrebni za FSB 400MHz sistem nece da butuje i vraca na default setovanja. Gde gresim?

- Posto u biosu ne pisu naponi za NB, SB i FSB vec samo +0,1-0,3 koliko da daodajem ako uopste treba za FSB 400MHz?

- Da li uopste da radim vdrop mod (nasao sam bas za moj model ploce) ako sam nasao stabilno setovanje?

- temperature su ok.

- nisam se susreo sa takvom situacijom, ali sam citao o tome. Mozda je u pitanju FSB wall ili FSB rupa, gx-x je imao takva iskustva sa Biostar P35 i E2180...

- ne mogu tacno da ti kazem, ali +0.1 bi moglo da odradjuje posao

- to sam proceni. Licno, da imam dovoljno znanja i prakse, uradio bih, a ako imas garanciju nemoj da se cimas...

- temperature su ok.

- nisam se susreo sa takvom situacijom, ali sam citao o tome. Mozda je u pitanju FSB wall ili FSB rupa, gx-x je imao takva iskustva sa Biostar P35 i E2180...

Imao sam i ja na E4300 + Biostar TF965PT - problem je bio u tome shto se plocha zaglupivala i nije htela da radi iznad 350 FSB ako bi memoriju ostavio na auto ili ako bi je pak postavio na 5-5-5-15 isto nije radila 6-6-6-18 nije radila jedino je htela da radi na 4-4-4-12.... Znam glupo je ali ***...

Ja sam imao problem kada stavim FSB veci od mislim 300 i multi 7, znaci 8 i 6 rade skroz oke, i FSB 350 radi normalno, cak je meni ta ista ploca i proc sljakalo sve zajedno 2-3 meseca (dok nisam uzeo novi plocu) na 400FSB bez dizanja bilo kakvog napona.

Ono sto moze da ti pomogne je da probas f7 bios posto je on tada bio najstabilniji iako je izasao f8, toliko od mene.

Ja sam imao problem kada stavim FSB veci od mislim 300 i multi 7, znaci 8 i 6 rade skroz oke, i FSB 350 radi normalno, cak je meni ta ista ploca i proc sljakalo sve zajedno 2-3 meseca (dok nisam uzeo novi plocu) na 400FSB bez dizanja bilo kakvog napona.

Ono sto moze da ti pomogne je da probas f7 bios posto je on tada bio najstabilniji iako je izasao f8, toliko od mene.

Multi nisam dirao uopste, stalno je na 8. Hvala za ovu informaciju, probacu pa cu javiti rezultate. :)

Imao sam i ja na E4300 + Biostar TF965PT - problem je bio u tome shto se plocha zaglupivala i nije htela da radi iznad 350 FSB ako bi memoriju ostavio na auto ili ako bi je pak postavio na 5-5-5-15 isto nije radila 6-6-6-18 nije radila jedino je htela da radi na 4-4-4-12.... Znam glupo je ali ***...

To je zbog mem. kontrolera u čipsetu.
Kod AMD-a je to problem sa procesorima (odnosno sa memorijama jer sa nekim čipovima npr. Micron, delioci rade kako oćeš a sa nekim obično jeftinim memorijama samo na nekim deliocima, obično bednim) i onemogućavaju ozbiljan OC.
Znam da nisam doprineo ništa temi al' reko čisto da napišem svoje iskustvo. :D

Poslednja izmena:
Totalna nebuloza, odlucim ja da ispoliram CPU i da mu odradim BSEL mod na 333MHz.

Poliranje je proslo bez greske ;) , medjutim posle BSEL moda ploca nije htela da upali i na kraju sam shvatio da taj mod ne radi na glupavim Gigabyte plocama. Obrisem ti ja skupo placeno srebro i jos skuplje vreme utroseno da se to odradi kako treba, ploca se upali i ja kao iz zezanja da probam ponovo na 375MHz na def. naponu, i ono proradi :zgran: Odradjeni svi testovi, 15 sati P95 sve radi savrseno a CPU leden (30­° idle, 52° full; MX2 pasta; TT V1 kuler na 1200rpm). Pre toga probao BIOS po Sonetovoj preporuci ali nije bilo rezultata, a sad ovo... :D

Poslednja izmena:
Evo jedno slično iskustvo: ja kada preteram sa OC-om, recimo uzmem novu memoriju pa ne znam njen limit, meni nekad neće ploča da prihvati ni stari OC domet koji je recimo na 11x 278 i onda moram da spustim na 11x 250 ili 11x 233 pa da iz par puta (11x 245; 11x 255; 11x 266; pa tek onda) to sve dignem na starih 11x 278.
Zašto je to tako ne znam, ali sam to primetio sa više procesora različitih generacija i uglavnom na Biostar pločama.

dizhi ga na def naponu koliko mozhe, pa kad zakuca ako ti zhelish vishe, daj mu malo napona, za 0.1 recimo i dizhi dalje kad zakuca spushtaj MHz ili dizhi voltazhu. u svakom sluchaju pazi na temperature, gledaj da ne prelazi 70C pod orthosom...

A kakva je situacija sa PCIe frekvencijom na toj ploci? Ja imam GA P31 DS3L i mora da ide opcija auto u biosu da bi ploca radila na vecem fsb od 333. Medjutim, PCIe nije onda zakljucan na 100mhz (dakle ploca nece da boot-uje sa fsb preko 333 i sa bilo kojim podesavanjem pcie frekv osim auto). Ja sam pomocu riva tuner-a spustio takt graficke da bi bila stabilna na fsb od 400+. Da li je ista situacija sa GA EP31 DS3L?

imam i ja P31-DS3L ali je proc E2160

nešto mi ne ide da bude stabilan na 2.7ghz, budi se on, ali se kroz par dana posle paljenja probudi na 1.8, ne znam zašto (stavljao sam 300*9 pa se memorija spusti sa 800 na 750), stavljao sam +0.1V na Northbridge i FSB (misleći da je problem u tome) a napon procesora je 1.34... zna li neko šta da mu radim, izluđuje me?

p.s. hladjenje je box

I to je poznati bug sa ovom plocom, vec je bilo reci u temi o GA P31 DS3L, posle odredjenog vremena ploca sama setuje default vrednosti, nisam siguran da li je u pitanju cold boot i da li zavisi od revizije ploce. Ja imam rev 1.1 i OC mi se nikad nije resetovao sam od sebe, mada meni masina radi bukvalno 24/7, dakle ne gasim uopste, a resetujem samo povremeno zbog update drivera i slicno. Pogledaj u temi o ovoj ploci, mozda ima nesto korisno da ti pomogne.

Evo i ja da se pozalim na slicnu stvar. Ploca je msi p965 neo-f v2, sa najnovijom verzijom biosa. 2140 je ispoliran kao i CM GeminII, stavljena je CM nano fusion pasta. Procesor trenutno sa velikom mukom radi na 2GHz (8x250). Samo jedan MHz preko toga (8x251) i racunar se restartuje sa porukom o preteranom overkloku. Temperatura proc. je niska. O 300 ili 400 MHz fsb mogu samo da sanjam Podizao sam napon do 1.5V, ali nista ne pomaze. Napajanje i RAM su ok (cooler master i Patriot). Kupio sam ga sa namerom da radi bar na 3GHz, pa mi dodje da ga pojedem od muke.

meni se isto desavalo , nabodem ga na p35 cipset i vola 3.2 ghz....

Nazad
Vrh Dno