Šta je novo?

OC brand name racunara?

Matthias

Čuven
Učlanjen(a)
16.09.2001
Poena
649
Ima li neko neku informaciju da li se i kako moze kloknuti CPU kod ovih brandiranih racunara?
U konkretnom slucaju na poslu imam Lenovo racunar A57 sa C2D procesorom, ploca je neka G31 Lenovo (valjda posto to pise na njemu, ne znam ko pravi njima ploce).
Nazalost u BIOS i o od overclock-a. :S:
Postoji li neka tajna kombinacija preko tastature da se udje u advanced podesavanja BIOS-a?

Možes samo fizički da radiš modove na CPU ili da menjaš SPD od memorija, ali za sve to treba da vadiš CPU i RAM i da testiras na nekoj drugoj mašini.
Prvo sagledaš mogućnosti chipseta g31, max podržan FSB i frekvencija DDR2, a ogleda se u tome da li preoznaje CPU sa 333MHz FSB ili ako ubaciš ram koji je DDR2@800MHz, da li će ga prepoznati tako ili spustiti na 667MHZ. Sa OC rama možeš malo da dobiješ ;)
Ali je zato CPU druga priča :)
CPU možeš da klokuješ samo ako je neki c2d sa 200 ili 266 FSB, jer jedino možeš da OC ako radis BSEL & VID mod.
CPU OC radiš i testiraš na drugoj mašini i tražiš max na nekoj normalnoj voltazi. Kad to utvrdiš radiš modove prema mogućnostima proca.

Pitanje je svrhe tvog OC ako je brend mašina, ako ti služi za net i office, pretpostavljam da nemaš neku bolju grafičku, već integrušu i ovim OC nećeš ništa dobiti. Možeš samo da spržiš ili zezneš nešto;)

:wave:

Hvala na savetu.
Na CPU mod sam potpuno i zaboravio. Mada zbog garancije mi se ne radi tako nesto a i zasto da radim kada nemam nikakve opcije za OC u BIOS-u (zaboravih slovo n u gornjem postu :)). Dzaba ja modujem kada ne mogu menjati cak ni mnozioc ili FSB .
Videcu neku softversku varijantu bar za menjanje FSB-a.

A i svakako je G31 najjeftiniji cipset, tako da sumnjam da ce da bude neki overkloker.

Nazad
Vrh Dno