Šta je novo?

OC Barton 2500+???

• Začetnik teme Začetnik teme micens
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

micens

Čuven
Učlanjen(a)
03.02.2002
Poena
619
Dakle model, kao sto na slicici (zakaceno)! Po tabelama bi trebalo da je od boljih primeraka!? Problem je sledeci, na default naponu radi besprekorno na 2GHz, ali na 2,2 ili kao Barton 3200+ nece???? Tarao sam ga do 1,75, ali posle pola sata Prime-a pukne (izbaci gresku, kao trebalo je da napravi krug za 0,4, a on napravi za 0,46...)! Ploca je Abit NF7 v.2.0 sa bios-om 2.4! E sad, jel treba jos nesto specijalno da uradim da bi on radio na 2,2 GHz ili sam samo lose srece i ubo ocajan primerak?

Prilozi

• DSC00002.gif
    DSC00002.gif
    20.2 KB · Pregleda: 157
Cime hladis taj procesor?

Ma neki stari krsh Seeze! Pomislio sam i ja mozda je do toga!? Ovako temperature sa njim su (naravno sad po ovom toplom vremenu, bez klime u sobi :d ): Na 2 GHz idle 44-45, full load oko 51; na 2,2 GHz na 1.75v ide oko 60-ak stepeni (malo vise koji stepen, naravno full load (Prime95)), dok ne pukne :d ! Da li moze da bude zbog toga?

Kao prvo eto ti info o tvom procesoru koji ti moze koristiti:

AMD Athlon XP
Core Barton
CPU Model 10
Performance Rating 2500+
Working frequency 1833
Package Type OPGA
Operating Voltage 1.65v
Max. Operating Temperature 85°C
L1 Cache 128KB
L2 Cache 512KB
Multiplier 11.0
FSB Frequency 333MHz
Stepping Code AQUCA
Manufacture Year 2003
Manufacture Week Week 16
Production Batch Q
Batch Production Number 0109
Laser Marker ID N/A
Process Technology 0.13µ
Estimated Thermal Power 65.31w
Codes
Code One AXDA2500DKV4D
Code Two 9341726250109
Code Three AQUCA0316SPQW
Generated by OPN-462 (v0.8.35)

Ja bih ti u svakom slucaju preporucio nabavku nekog boljeg kulera,jer tesko da ti taj speeze moze ohladiti o/c bartona pogotovo na ovim vrucinama.Da li uspeo da ga o/c do 2.2ghz i prime ti puca ili nisi ni uspeo da ga o/c do 3200+.U principu,uvek je pozeljno da ti je neka frekvencija prime certified,ali ako ti sve ostalo radi na toj frekvenciji onda ne bi trebalo da te brine sto prime puca(iz tvog posta nisam razumeo da li ti samo prime puca na toj frekvenciji ili ti nisi ni uspeo da poteras proc.na istu.Temp na 2.2 ti je dosta visoka,ja bih rekao da bi ti bolji kuler omogucio i veci o/c i ne bih prerano otpisao tvoj primerak procesora.

micens je napisao(la):
Dakle model, kao sto na slicici (zakaceno)! Po tabelama bi trebalo da je od boljih primeraka!? Problem je sledeci, na default naponu radi besprekorno na 2GHz, ali na 2,2 ili kao Barton 3200+ nece???? Tarao sam ga do 1,75, ali posle pola sata Prime-a pukne (izbaci gresku, kao trebalo je da napravi krug za 0,4, a on napravi za 0,46...)! Ploca je Abit NF7 v.2.0 sa bios-om 2.4! E sad, jel treba jos nesto specijalno da uradim da bi on radio na 2,2 GHz ili sam samo lose srece i ubo ocajan primerak?

Nisi imao sreće. To je to. Drži ga na 195 FSB.
Nemoj da se trošiš za cooler, nema svrhe.

PoZ

micens je napisao(la):

Nije u pitanju krug, vec zaokruzivanje na n-tu decimalu (u tvom slucaju je dobijeni rezultat odstupao od ocekivanog, sto naravno oznacava gresku u proracunu, koja je opet nastala kao produkt lose kalkulacije nestabilnog procesora, memorije koja ne trpi taj takt, loseg kontrolera ploce itd. itd. )

Nisi imao sreće. To je to. Drži ga na 195 FSB. Nemoj da se trošiš za cooler, nema svrhe.

A sto da ga drzim na 195 FSB kad na 200 (10 x 200) radi OK?

Ja bih ti u svakom slucaju preporucio nabavku nekog boljeg kulera,jer tesko da ti taj speeze moze ohladiti o/c bartona pogotovo na ovim vrucinama.Da li uspeo da ga o/c do 2.2ghz i prime ti puca ili nisi ni uspeo da ga o/c do 3200+.U principu,uvek je pozeljno da ti je neka frekvencija prime certified,ali ako ti sve ostalo radi na toj frekvenciji onda ne bi trebalo da te brine sto prime puca(iz tvog posta nisam razumeo da li ti samo prime puca na toj frekvenciji ili ti nisi ni uspeo da poteras proc.na istu.Temp na 2.2 ti je dosta visoka,ja bih rekao da bi ti bolji kuler omogucio i veci o/c i ne bih prerano otpisao tvoj primerak procesora.

Mogu ja da ga poteram i na default voltazi na 2,2 GHz, ali se tako restartuje posle neke zahtevnije aplikacije! Na 1,75v je u principu radio OK, jedino sto se grejao ko lud i pucao u Prime-u, a u CPU stability testu je prolazio i po par sati i probao da proteram 3D Mark 2003 (cisto da probam, jer je na nekim, nizim voltazama pucao bas na 3D Mark-u, a CPU stability test prolazio) i radio OK!

Poslednja izmena:
micens je napisao(la):
A sto da ga drzim na 195 FSB kad na 200 (10 x 200) radi OK?
Zato sto je 11x195 bolje nego 10x200...

CAR je napisao(la):
Zato sto je 11x195 bolje nego 10x200...

Od kada je bolje manji FSB, a veci mnozioc?

Nego, testirao sam ga danas jos, pa sam dosao do zakljucka da stabilno radi i na 10,5x200, odnosno na 2,1GHz ili kao 3000+ i to na default voltazi!!!???
E, sad mi je jos manje jasno zasto nece na 2,2????

micens je napisao(la):
Nije bolje... naravno. Visi FSB je uvek bolji nego nizi. 200 MHz je uvek bolje od 195 MHz.

Medjutim, 11x195 je uvek bolje od 10x200. 2145 je bolje od 2000 MHz, zar ne? 😉
A to je ono sto sam hteo da kazem. I sto je hteo i notax da ti kaze, na kraju krajeva. Zato je i pomenuo 195 MHz magistralu.

Ako ne moze bas na 11x200, tj. na 2200 MHz okruglo... moze nesto ispod. Sa magistralom na 195 MHz, dobijas za 50 MHz nizi krajnji klok... mozda toliko moze da izdrzi procesor?
Probaj tako... provrti Prime, Mark, neku igru. Ako ne, uvek ti ostaje onih 10.5x200.

micens je napisao(la):
Nego, testirao sam ga danas jos, pa sam dosao do zakljucka da stabilno radi i na 10,5x200, odnosno na 2,1GHz ili kao 3000+ i to na default voltazi!!!???
Eto tako... nece. Dogurao si do kraja.
Ma koliko mu napona gurao (naravno, ne racunamo neki 2.1V napon... a pritom bi ti trebalo i neko LN2 hladjenje 😉), nece na 2.2 GHz. Ne moze jezgro vise.

Isto k'o sto moj nece preko 2650 MHz, pa da ga je*es! :d:d

OK. Thanks!!! Probacu jos neke kombinacije, a ako ne ide pa nek stoji na 2,1GHz!!! Ipak je bolje nego da radi na onih 1833MHz!

micens je napisao(la):
OK. Thanks!!! Probacu jos neke kombinacije, a ako ne ide pa nek stoji na 2,1GHz!!! Ipak je bolje nego da radi na onih 1833MHz!

Ma kakvih 2.1ghz,pozajmi ti lepo od cara koju litru ln2(iz prve ruke sam saznao da je nabavio jedan oveci ln2 tank) i lepo ga teraj na 3ghz,nemoj verovati njegovim pricama da on svoj drzi na samo 2650,to on kaze samo onako 😀 😀 😀

Ma kakvih 2.1ghz,pozajmi ti lepo od cara koju litru ln2(iz prve ruke sam saznao da je nabavio jedan oveci ln2 tank) i lepo ga teraj na 3ghz,nemoj verovati njegovim pricama da on svoj drzi na samo 2650,to on kaze samo onako

😀 😀 😀 😀

micens je napisao(la):

AQUCA je izgleda losa serija!
Recimo ovaj koji ja koristim radi 100% stabilno na 2274 (227x10), cim ga gurnem preko 2300 puca na bilo kom naponu!
Kod djevojke ista serija AQUCA nece stabilno preko 2200Mhz.
Dakle, ili se zadovolji time sto imas ili kreni u ne bas tako laku potragu za nekim boljim primjerkom!
Poz

E, uspeo sam stabilno da ga nateram na 2,2 GHz (3200+), ali na voltazi 1,80v!!! E sad me interesuje da li je ovo velika voltaza (da ga ne sprzim slucajno 😡 )??? Jos jedno pitanje; U biosu mi je podesena voltaza na 1,8v, a iz ovih raznoraznih programcica (tipa CPU-Z, Central Brain Identifier 7.2,...) mi pokazuje max. voltazu 1,760v, a pri Prime-u padne i na 1,728v! Da li je to normalno?

micens je napisao(la):
E, uspeo sam stabilno da ga nateram na 2,2 GHz (3200+), ali na voltazi 1,80v!!! E sad me interesuje da li je ovo velika voltaza (da ga ne sprzim slucajno 😡 )??? Jos jedno pitanje; U biosu mi je podesena voltaza na 1,8v, a iz ovih raznoraznih programcica (tipa CPU-Z, Central Brain Identifier 7.2,...) mi pokazuje max. voltazu 1,760v, a pri Prime-u padne i na 1,728v! Da li je to normalno?
Problem je 99% u ploci. Imam takodje NF7S i imao sam iste probleme i to sa dva razlicita procesora. Prvi 2500+ je kod kolege sa foruma radio stabilno na def. voltazi kao 3200+ i to na NF2 Solteku, dok je kod mene odbijao da radi preko 2.1GHz bez obzira na voltazu (naravno nisam isao preko 1.85V jer cenim da je to vec preterano). Inace na 2.1GHz je radio ultra stabilno (15+ sati Prime95) i to na def. voltazi. Drugi primer je 2500+ mobilac iz carske shtale, seritfikovan od vlasnika shtale na 2.5GHz pri naponu od 1.8V vazdushno na ploci NF7 (btw pozdrav CARu 🙂). Kod Milana82bh od koga sam ga uzeo radio je na nesto preko 2.4GHz pri naponu od 1.75V na Epox-u 8RDA+ ako me secanje dobro sluzi. Kod mene isti taj procesor nece stabilno preko 2.3GHz pri 1.75V. U jednom trenutku sam probao na kratko i sa 1.9V da vidim da li ce hteti na bar 2.4GHz stabilno medjutim ne samo sto je Prime95 odmah pucao vec mi se i WinXP drmusao pri dizanju. Jednostavno NF7S ima neke bubice (da li sve, da li pojedini primerci, ne znam) i to ces morati da prihvatis. Situaciju mozda (ali samo mozda) mozes da poboljsas promenom Bios-a (jednog od nekoliko zvanicnih i gomile nezvanicnih). Inace ja sam licno u trenutku bio spreman i da dam 150e za cuvenu DFI plocu samo zbog ove *******cije, ali sam se brzo ohladio i "preboleo" situaciju.
Sto se tice pada voltaze, isti slucaj je i kod mene. Svi programi (osim Hardware Doctor-a) mi pokazuju ~ 0.05V manje nego sto sam namestio u Bios-u. Negde sam procitao da je to kod ove ploce normalno i da ona to "namerno" radi (pravilan izraz je valjda undervolt-ovanje). Da li je to stvarno normalno ili ne pouzdano moze da ti kaze samo onaj koji je projektovao plocu.
Pozdrav.

EDIT:
Sitna ispravka/napomena. Prevideo sam da ti imas obican NF7 v2.0, a ja NF7S v2.0. Medjutim to ne menja nista jer su simptomi isti sto ukazuje da i medju obicnim NF7 ima problematicnih (pre bih rekao nedokazanih) primeraka.

Poslednja izmena:
Roy Jones Jr. je napisao(la):
Drugi primer je 2500+ mobilac iz carske shtale, seritfikovan od vlasnika shtale na 2.5GHz pri naponu od 1.8V vazdushno na ploci NF7 (btw pozdrav CARu 🙂). Kod Milana82bh od koga sam ga uzeo radio je na nesto preko 2.4GHz pri naponu od 1.75V na Epox-u 8RDA+ ako me secanje dobro sluzi. Kod mene isti taj procesor nece stabilno preko 2.3GHz pri 1.75V. U jednom trenutku sam probao na kratko i sa 1.9V da vidim da li ce hteti na bar 2.4GHz stabilno medjutim ne samo sto je Prime95 odmah pucao vec mi se i WinXP drmusao pri dizanju. Jednostavno NF7S ima neke bubice (da li sve, da li pojedini primerci, ne znam) i to ces morati da prihvatis.
******* je ABIT. Kad mi je pricao ovaj drugar od koga sam porucivao te mobilne sta oni rade na drugim plocama, meni se plakalo... ali stvarno. I ASUS i EPoX su bili mnogo bolji za rad sa njim. Otprilike, NF7 je najgori za te mobilce. Na stranu to sto *ne moze nikako* da se ukljuci Power NOW!... vec je O/C bio najslabiji na ABIT-ovim nF2 plocama.
Ali, taj primerak konkretno je proban na dva ABIT-a, mom i Milanovom... 2.5 giga sa 1.8V Prime certified.

Inace, hteo sam i ja DFI-ja zbog toga! 😉
Roy Jones Jr. je napisao(la):
Sto se tice pada voltaze, isti slucaj je i kod mene. Svi programi (osim Hardware Doctor-a) mi pokazuju ~ 0.05V manje nego sto sam namestio u Bios-u. Negde sam procitao da je to kod ove ploce normalno i da ona to "namerno" radi (pravilan izraz je valjda undervolt-ovanje). Da li je to stvarno normalno ili ne pouzdano moze da ti kaze samo onaj koji je projektovao plocu.
Sta ces, tako je. Onaj moj pokojni NF7-S je znao pod opterecenjem da obori VCore skoro i za 0.1V!!
Ovaj obican NF7 je nesto bolji... al' sta mu vredi kad je bangav! :d:d

Pozdrav :wave:

Nazad
Vrh Dno