Šta je novo?

OC Athlon XP 2400+

Maga

Slavan
Učlanjen(a)
08.05.2005
Poena
304
Evo resih i ja da pocnem sa OC pa me zanima da li neko zna do koliko moze da se klokuje xp 2400+ na ploci MSI K7N2 DeltaL? Ja sam uspeo da podignem magistralu na sa 133 na 146 sa mnoziocem 15 i dobio sam 2190mhz i mislim da je to neki maksimum. Pri sledecem povecanju magistrale sa 146 na 147 nije radio stabilno, startovao je windows ali se posle nekog vremena pojavljivao plavi ekran (na 150 mhz nece cak ni windows da podigne). E sad sta se dalje desava, pri podizanju magistrale on mi podize i magistralu za memoriju, na sta ja smanjim odnose dveju magistrala i opet je negde oko 200 mhz za mem (ili mozda ne treba teziti da uvek bude oko 200 mhz) Da li je opasno ako ode na 250-300?. Sledece sto me muci jeste problem sa mnoziocem. Po defaultu je x 15, ali kad u biosu udjem u meni za podesavanje mnozioca nalaze se vrednosti od 0 do 13. Nigde nema 15, 14.5, 14. Kako onda on po defaultu drzi 15? Posto sam po mom misljenju dobio neki maksimum (ponavljam po mom skromnom misljenju) interesuje me da li bih mogao dalje bezbedno dizati magistralu, posto bih smanjivao mnozilac (mislim da li bi to funkcionisalo i da li tako treba). Nalazio sam na nekim forumima da je neki tip na identicnoj ploci i sa xp 1700+ dogurao do 200 a ja ne mogu ni do 150. Sta je to u pitanju (u prevodu: gde gresim?) Mozda bi bilo korisno da napomenem da imam 2x256 mb super talent memorije i 1x256 kingston memory (a mozda ovaj podatak za memoriju i nema nekog znacaja)

:type:
Procesor je Thoroughbred B, default FSB 133MHz, multiplier 15.

Generalno, MSI serije mainboard-a zasnovanih na NF2 Ultra chipset-u nisu overclock-erske. Pretpostavljam da je ograničenje i mainboard. Nisi naveo koji RAM poseduješ, DDR333, ili DDR400.

Ukoliko poseduješ RAM koji je DDR400, u BIOS-u, konfiguriši RAM kao auto(matic), odnosno da uvek radi u DDR400 režimu, neovisno o frekvenciji magistrale procesora. Možeš isto konfigurisati putem FSB : DRAM ratio (ili slične, nisam preterano radio sa tom mainboard) opcije u BIOS-u.

Možeš li menjati multiplier, odnosno, da li je unlocked? Ako možeš, multilier konfiguriši na minimalnu funkcionalnu vrednost, FSB na maksimalnu, i tako konfigurisan sistem testiraj. Realno, FSB 166MHz ćeš postići sa tim procesorom i mainboard-om.

Ne nevažno, cooling. Koristiš li default (BOX) cooler, ili imaš kvalitetniju varijantu? Pošto je Thoroughbred B u 130nm, TDP je ipak značajan. Obrati pažnju na navedeno.

Predlog za testiranje iz mog iskustva je sledeći.

SuperPi(mod) je prvi izbor, jer detektuje nestabilnosti promtno (pri tom postoji mogucnost za slikanje - pored Vas cu i overclock-er postati), sledi Dekarina lista, odnosno S&M, Prime95 (posto je novija verzija od StressPrime04) i na kraju, OCCT.
I/O i multitasking koristim kao realnu probu. Copy/paste operacije, uopste, intenzivni read/write, kako bih otklonio mogucnost data corrupting zbog frekvencije magistrale (na razini RAM-a prevashodno), (de)kompresija UHARC i/ili RAR-om na maksimalnim parametrima, dekriptiranje AES koda, rad u Photoshop, audio-video konverzija etc.
Futuremark software izbegavam u sirokom luku, da ne kazem nekoj drugoj geometriji.

Zarad dodatnih informacija, svakako pročitaj Lukijin thread o testiranju stabilnosti, http://www.benchmark.co.yu/forum/showthread.php?t=75453

:wave:

Poslednja izmena:
idavik je napisao(la):
:type:
Generalno, MSI serije mainboard-a zasnovanih na NF2 Ultra chipset-u nisu overclock-erske. Pretpostavljam da je ograničenje i mainboard.
Za neki fsb veci od 200 .

Ukoliko poseduješ RAM koji je DDR400, u BIOS-u, konfiguriši RAM kao auto(matic), odnosno da uvek radi u DDR400 režimu, neovisno o frekvenciji magistrale procesora.
Za najbolje preformanse Ram:Fsb 1:1, tj. ako je fsb 166 ram na 333ddr.

Koliko sam primetio nisi menjao voltazu cpu-a. Kada vidis da je zapeo negde dodaj mu malo struje, za jednu vrednost vise, ali i obrati paznju na temperature.
Malo bolje napajanje je pozeljno kao i provetravanje sistema da bi se postigao i stabilan solidan oc a i da se ne bi desilo nesto nezeljeno.

Ja moju masinu drzim u ovom rezimu,dole je potpisana. Zanima me kako da podignem clock procesora , a da ga BIOS procita regularno,posto dalje mi daje samo na koliko MHz radi procesor.Da li neko ima ideju?

Alen78 je napisao(la):
Ja moju masinu drzim u ovom rezimu,dole je potpisana. Zanima me kako da podignem clock procesora , a da ga BIOS procita regularno,posto dalje mi daje samo na koliko MHz radi procesor.Da li neko ima ideju?

To zavisi od biosa. Sa starijim biosom ce ti ga procitati kao recimo XP 2800+ dok sa novijim verzijama cita ka Athlon XP ????MHz. To ti je potpuno ne bitno tj. procesor isto radi.

Trebalo bi na toj ploci da moze da ide 200fsb,spusti mnozioc na 10 pa polako podizi fsb,pa kad bude nestabilno malo povecaj napon(za minimalnu sledecu velicinu), da vidis da li ce moci da dogura do 200(tj. da nadjes neki max). Vodi racuna o temperaturi!Receno je da u biosu memoriju stavis na auto. Posle mozes da stavis mnozioc na 11 pa onda ispocetka dizes fsb,da nadjes maksimalni klok svog procesora,tj. najbolju kombinaciju(uvo je na brzaka)...Ja sam tako dosta isprobavao dok nisam nasao granicu svog cpu-a i ploce(koja takodje nije overklokerska),plafon je 12X189=2268mhz,za svaki dan 181X12

Poslednja izmena:
I ja sam to hteo nego mi je zakljucan mnozilac, verovatno nisi citao iznad. U svakom slucaju Hvala ti

Citao sam,ali ocigledno da te nisam dobro razumeo razumeo

Koliko moze da izgura proc sa slike na ploci 8RDA+? Jel moze da ide na 200Mhz? Trenutno imam 1800+ i 2x256 TwinMos i bez problema rade na 200Mhz. Kojim programom da proverim da li je taj 2400+ otkljucan?

Prilozi

• 2400+.jpg
    2400+.jpg
    44.2 KB · Pregleda: 106
Koliko moze da izgura proc sa slike na ploci 8RDA+? Jel moze da ide na 200Mhz? Trenutno imam 1800+ i 2x256 TwinMos i bez problema rade na 200Mhz. Kojim programom da proverim da li je taj 2400+ otkljucan?

Ako ti je ploca ultra 400,tj. revizija C1 onda moze sigurno FSB na 200MHz. Ja recimo drzim svoj Athlon 2600+ na toj ploci sa FSB 200MHz i mnoziocem 10.5 sto mu dodje nekih 2.1GHz, sve bez dizanja napona. Moze i sa mnoziocem 11 (2.2GHz) ali onda ume da zablokira, pretpostavljam da je do memorije koja je na 333MHz.

Uopste nije mi jasno da li odnos FSB : DRAM od 6:5 (moj slucaj) ima uticaj na brzinu ili stabilnost sistema?

Poslednja izmena:
Ako ti je ploca ultra 400,tj. revizija C1 onda moze sigurno FSB na 200MHz. Ja recimo drzim svoj Athlon 2600+ na toj ploci sa FSB 200MHz i mnoziocem 10.5 sto mu dodje nekih 2.1GHz, sve bez dizanja napona. Moze i sa mnoziocem 11 (2.2GHz) ali onda ume da zablokira, pretpostavljam da je do memorije koja je na 333MHz.

Uopste nije mi jasno da li odnos FSB : DRAM od 6:5 (moj slucaj) ima uticaj na brzinu ili stabilnost sistema?

I sta si mi sada odgovorio?:) Ja trenutno drzim 200 MHz uz XP 1800++ ali me zanima da li 2400+ moze da izgura? Tj da li je moguce da proverim da li je otkljucan ili moram da ga uzimam i rucno probam?:p

Poslednja izmena:
ne mora da znaci da ako imas 2400+ (koji i ne znas da li je otkljucan) i 1800+ koji je otkljucan da ce 2400+ biti brzi, samo zato sto je na defaultu brzi. ima vrlo lepih primeraka 1700+ procesora (pa i 1800+) koje ni mnogo jaci modeli Athlon Xp procesora ne mogu da stignu u overclocku.

sto se tice provere da li je otkljucan to mozes samo na 2 nacina - da probas u BIOS-u da menjas mnozilac i da psomatras promene ili da pogledas oznau na procesoru -objasnicu ti na primeru mog procesora:
AXDA 1700LT3C
JUIHB 0309UPMW
250135

ovo sto sam ti podebljao je datum proizvodnje - tacnije 9 nedelja 2003ce, svi procesori napravljeni do 40te nedelje 2003 su otkljucani, tacnije do 0340 ovo se naravno odnosi na TBred B jezgro, kao i na Bartone, za Palomino i TBredA verujem da ne vazi

To nema nikakve veze sa tim da li ima ultra 400 reviziju cipseta. Overklok potencijal zavisi od mnogo faktora. Od hladjenja, memorije, ploce, napajanja pa sve do samog primerka procesora koji je mozda i najvazniji faktor. Ja sam vidjao Bartone 2500+ na Abit NF7 ploci koji nisu hteli bas mnogo da se overklokuju bez obzira na to koliko im povecavao napon i sta god da radio. Naprosto nisu bili raspolozeni primerci ili je mozda bilo slabo napajanje ili ko zna.

Naravno da ima. Barton procesori provereno najbolje rade u sinhronom rezimu rada sa memorijom, znaci 1:1 ;)

I sta si mi sada odgovorio?:) Ja trenutno drzim 200 MHz uz XP 1800++ ali me zanima da li 2400+ moze da izgura? Tj da li je moguce da proverim da li je otkljucan ili moram da ga uzimam i rucno probam?:p

napisao sam iz razloga prema onoj slici sto si prilozio - FSB ti je na 266 a ne na 400, starije verzije te ploce nisu podrzavale 400MHz

a sto se tice procesora - uzmes i probas, kao da je to neka mudrost

napisao sam iz razloga prema onoj slici sto si prilozio - FSB ti je na 266 a ne na 400, starije verzije te ploce nisu podrzavale 400MHz

a sto se tice procesora - uzmes i probas, kao da je to neka mudrost

Nisi lepo razumeo.. Ja imam 1800+ i 8dra+ a to je slika tog procesora sa druge masine

Ja sam imao xp2400+ (onaj zilavi) u kombinaciji sa Abit nf7-s.

Vozio sam ga na 2.2ghz skoro 3god tj magistrala na 210 i mnozilac standardni tj 10.5!
Maximum neki koji je mogao da radi stabilno je bilo 2.26ghz i da sve to na standardnom default naponu!

Recimo da te uk***o :d

a zasto mislis da ga je ukenjalo? pa imas primeraka procesora koji imaju manji PR koji su isli na vece brzine od 2.26GHz na 1.65V. konkretno kod mene ide na 2.3GHz sa 1.65V

Pa bash tako "ima primeraka". A ima i onih drugih :D

AXDA 2400DKV3C
9427776280357
AIUCB 0239EPAVW

Evo sta pise... Otkljucan ili ne?:)

pise da je 39 nedelja 2002 godine, trebalo bi da je otkljucan. mada kad si vec dosao do njega, sto ga ne bocnes u plocu i isprobas ga?

pise da je 39 nedelja 2002 godine, trebalo bi da je otkljucan. mada kad si vec dosao do njega, sto ga ne bocnes u plocu i isprobas ga?

Nisam dosao do njega, rekao sam tom momku da procita i da mi kaze. Trebalo bi da ga uzmem ovih dana da ga probam ali ako je zakljucan necu uopste ni da ga uzimam :)

Jel "bi trebalo" ili jeste otkljucan? :D

Kod mene pomenuti procesor na Epox 8RDA3+ radi na 220x10 sa memorijom na 100% (ili ti 1:1, ili ti sinhrono).

Hvala svima.. Mozda je offtopic ali da ne otvaram novu temu.. Zanima me samo kolika je realna doplata 1800+ -->> 2400+ :)

Ja sam imao xp2400+ (onaj zilavi) u kombinaciji sa Abit nf7-s.

Vozio sam ga na 2.2ghz skoro 3god tj magistrala na 210 i mnozilac standardni tj 10.5!
Maximum neki koji je mogao da radi stabilno je bilo 2.26ghz i da sve to na standardnom default naponu!

2400+ je 15x133, ne znam kako je tebi 10.5 standardni mnozilac.

Lapsus :D
Ne znam stvarno davno je to bilo(secam se samo 10.5x210 za svaki dan i tako skoro 3god)
Moguce da je 15 mnozilac i da sam ga ja odmah spustio na 10.5 ;)

Nazad
Vrh Dno