Šta je novo?

oc amd 64 athlon 3400+

mile_ug

Slavan
Učlanjen(a)
09.01.2008
Poena
309
pozdrav drustvo,

cito sam dosta o oc, ustvari skoro sve sto ima na forumu 🙂
i skonto sam sržd radnje samo nemogu da se snadjem u biosu jer su oznake drugacije
fsb stoji na 200 al ide do 250. nisam ga diro.e sad sta ja trebam uradit da on malo bude brži, (a zanima me na koliko se max može podici),mada nebi to se usudio da ispitam 🙂 molim koga za pomoc samo ono da mi malo pojasni

masina je athlon 64 3400+ socket 754 2,4 ghz ,ploca nforce3 150
memorija ddr512 na 400.

Prvo sto treba da znas je kako da ozivis komp posle neuspelog (preteranog) OC-a. Clear CMOS jumperom na ploci (vidi uputstvo ploce) ili vadjenjem baterije biosa na 10-ak sekundi, naravno iskljuci kabal napajanja.

Ostalo moras sam da otkrijes. Pocni sa podizanjem fsb-a u malim koracima, od po 5 recimo, i svaki put save&exit i ulazis u Win. Ako sve prodje kako treba ponavljas radnju dok se ne desi da ne mozes u Win, tada vratis na prethodnu vrednost i to je to. Naravno pazis da memorija ne ide puno preko 400 MHz da ona ne bi bila ogranicavajuci faktor. Stabilnost tako OC-ovanog sistema proveravas Orthos-om na prioritetu 9 nekoliko sati. Ako Orthos pokaze nestabilnost ponovo malo smanjis takt procesoru i testiras dok ne dobijes da Orthos vrti bez pucanja bar 6h.

Ako si procitao sve teme vezane za OC- na ovom forumu ne znam onda kako ti nije jasno.

Dobrodosao na forum.

Pozdrav i ziv bio.

(a zanima me na koliko se max može podici),mada nebi to se usudio da ispitam 🙂 molim koga za pomoc samo ono da mi malo pojasni

.

Ne boj se,nista necesh sprziti od hardvera dok ne dirash voltaze.Najgore sto moze da se desi je eventualno neki BSOD ili pucanje win-a u najgorem slucaju.
Osiguraj podatke sa C particije (slike,dokumenta,sejvove itd) pa polako,u malim koracima podizi FSB...Pogasi i sve startup programe zbog brzeg boot-a.

hvala sa savet imam hdd 250 giga i par particija tako da se nebojim za podatke

a za memoriju koliko nesme da ode daleko?

Ajde josh jednom...Klokujesh dok se ne pojave prvi znaci nestabilnosti (pucanje aplikacija ili zabode win prilikom boot-a) a tada na scenu stupa podizanje napona za komponentu na koju sumljas da je uzrocnik problema(taj korak za sada preskoci).
Kad izgubish mogucnost boot-a odradi clear cmos kao shto ti je Sicky objasnio i BIOS se vraca na pocetne vrednosti.
Znaci ne diraj voltaze i nista nece "izgoreti"...

e druze sad sam dizao onako ko sto mi je Sicky rekao fsb po pet i sa 200 sam digao na 210 ,onda u cpu-z mi je pokazao 2520 mhz a memorija sa 200 na 210 se popela. super temperatira se nije promenila mozda stepen dva gore al se vrati. super hvala vam , ako budem jos dizao javicu ....

e druze sad sam dizao onako ko sto mi je Sicky rekao fsb po pet i sa 200 sam digao na 210 ,onda u cpu-z mi je pokazao 2520 mhz a memorija sa 200 na 210 se popela. super temperatira se nije promenila mozda stepen dva gore al se vrati. super hvala vam , ako budem jos dizao javicu ....

Pokusaj jos malo to da podignes nemoj se sada zadovoljiti sa dizanjem fsb-a za 10. Znam nije zgodno prvi put to sam raditi ali dok ne dizes napone bezbedno je, a imas proceduru ako ne uspe boot u Win. Ustvari ako se plasis bolje sada stani, shvatio si princip pa kad budes imao nesto sto je vredno OC-a neki Intel 😀 onda ces vec to komotnije raditi.

Pozdrav i ziv bio.

imam proglem fsb dignem na 215 i radi normalno al cim dignem na 216 il vise komp se resetuje nece da digne sistem. u cemu je problem???

Smanji HTT link na na 3X (600MHz)

Namesti memorijski delioc na manju vrednost (ako ti je sada DDR400 - ti stavi na DDR 333)

Isključi C'n'Q

Dodaj malo (ali vrlo malo) napona procesoru i memoriji - ako je potrebno.
(kada posle budeš testirao stabilnost - utvrdićeš koliki ti naponi zaista trebaju)

Za box hlađenje možeš da ideš najviše do 1.45V za CPU.

evo ti u attachment-u koristan program:

Prilozi

Poslednja izmena:
cim sam memoriju bacio na 333 zasteka ploca morao sam izvadit bateriju da dodje sebi

Ako ploča neće da prihvati niže setovanje za brzinu memorije ostaje ti samo fsb : uz malo sreće moći ćeš da stigneš na 220-230MHz, samo sa malo većim naponom za memoriju i labavijim latencijama.

pa i dizo sam ga tak negdje... ima i drugo resenje 🙂 uzet novu plocu i procesor ovo je zastarilo...vec odavno..mada radi dobro

Nazad
Vrh Dno