Šta je novo?

Oc A64 ... latencije memorije i performanse?

Dark Angel

Čuven
Učlanjen(a)
19.01.2002
Poena
735
Moja oprema  
CPU & Cooler
XEON E5440 mod 775
Matična ploča
ASUS P5B
RAM
6 Gb
GPU
GIGABYTE 1050 TI
Storage
SSD Biostar 240Gb + HDD...
Zvuk
XONAR D 2
PSU
CORSAIR
Monitor
SAMSUNG 32" TV
Miš & tastatura
LOGITECH MX MASTER x2
Ostale periferije
LOGITECH Z-5500
Laptop
ASUS VIVOBOOK OLED 1513, MACBOOK PRO 5.2 + 7.1 + ...
Tablet
ASUS TRANSFORMER
Pristup internetu
  1. Optički internet
Komp iz potpisa - A64 Clowhammer 2800+ i Asus K8N-e deluxe uz 2x512 Mb KVRPC3200 Kingston DDR-a.

Komp sa latencijama memorije (2.8V) radi 2.5-3-3-7 1T radi na 270x9=2430 MHz .... undervoltovan na 1.450 V

Maximum sto sam izvukao sa latencijama memorije 3-4-4-8 1T je 290x9=2610 MHz .... na 1.550 V

Interesuje me da li da experimentisem sa latencijama memorije i koliko latencije pri ovakvim postavkama uticu na performanse tj. da li ostrija setovanja mogu nadoknaditi 200MHz razlike ili da ipak idem na 2.6 GHz ???

Nisi napisao na kojoj frekvenciji ti radi memorija...

Pretpostavljam u prvom slucaju da si je postavio na 333 tako da radi na 270*9/11=220.9 (441.8)?
U drugom moze biti na 237, ali verujem da je ipak 266 tj 290*9/14=186 (372)... Hm...
AMD-ov memorijski kontroler voli zategnute latencije, ali da mi ne bi lomili glavu, najbolje je da uzmes neki program i izmeris brzinu komunikacije sa memorijom u ta dva slucaja. Takodje proveri stabilnost i temperature pri punom opterecenju...

Prilikom bootovanja sistema i u jednom i u drugom slucaju prijavljuje brzinu DDR-a od 333MHz.

Temp na 2.4GHz ...... max 56-57 C

Temp na 2.6GHz ...... max 60 C

U kom programu da izmerim brzinu komunikacije sa memorijom ? Moze li sisoft sandra ?

Moze i sandra ali mi se cini da je plavusa ;)

U tom slucaju mislim da ti je 2.6GHz, ako je bas stabilno, bolje jer ti proc radi na vecoj frekvenciji, a i memorija pa ce bar jednim delom nadoknaditi cl... Tu ce ti i memorijski kontroler raditi na vecoj brzini tako da verujem da ces u svim testovima imati dobitke...

?

Evo u CPU-Z

Samo me buni brzina memorije ???
zasto prijavljuje PC4300 ??? kada je u pitanju Kingston PC3200 (ddr400) ???

Prilozi

• CPU-Z 1_40 HTML report file.txt
    2.3 KB · Pregleda: 74
Poslednja izmena:
sandra ili tvoj voljeni everest
pa zar nemozes da stavis drugi delioc za mem i tako da oboris mhz memorije i zategnes lat po starom
i ako mozes da stavis sliku cpu z posto vi ovaj txt fajl nije bas jasan
pa cu ti onda reci

Poslednja izmena:
!

sandra ili tvoj voljeni everest
pa zar nemozes da stavis drugi delioc za mem i tako da oboris mhz memorije i zategnes lat po starom
i ako mozes da stavis sliku cpu z posto vi ovaj txt fajl nije bas jasan
pa cu ti onda reci

mogu da stavim delioc CPU/13 ... ali tada obaram mem na 200MHz, a ovako je na 237 (CPU/11) .... ili to nema veze ???:zgran:

Evo vise podataka>

Core Speed ........................................ 2610.5 MHz
Multiplier x Bus speed .......................... 9.0 x 290.1 MHz
HT Link speed ................................... 870.2 MHz

Memory Size ...................................... 1024 MBytes
Memory Frequency ................... 237.3 MHz (CPU/11)
CAS# Latency (tCL) ................. 2.5 clocks
RAS# to CAS# (tRDC) .............. 4 clocks
RAS# Precharge (tRP) .............. 4 clocks
Cycle Time (tRAS) ................... 7 clocks
Bank Cycle Time (tRC).............. 10 clocks
DRAM Idle Timer...................... 16 clocks
Command Rate......................... 1T

pa sta fali lat 2 4 4 7 na 237 ?
ako sam te dobor razumeo ti to pitas

nije mi jasno zasto prijavljuje:

Memory SPD

Module 1DDR, PC4300 (270 MHz), 512 MBytes, unknown brand
Module 2DDR, PC4300 (270 MHz), 512 MBytes, unknown brand

kada su oba Kingstonova modula PC3200 (DDR400) ... 512Mb, a ne PC4300 ?

PS - Je li 2.5 - 4 - 4 - 7 bolje od 3 - 3 - 3 -7 ili nema razlike ?

Nema toliko razlike sa A64 procesorima kao kod K7 Athlona.
U principu, naj bitnije je da memorija radi sa 1T tajmingom.
Razlike između 2.5 - 4 - 4 - 7 i 3 - 3 - 3 -7 verujem da uopšte nema.
A šta je nejbolje, to vidi u Everestu, u Benchmark testovima za memoriju.
P.S. probaj da pospustiš Tras, slobodno i do 11, možda budu bolji skorovi.

i ja mislim da nema neke razlike
e da probaj sa ti zadnji tajmingom on skora i da ne utice na preformase
sto kaze SuperStarr 1T je zakon kod K8 CPU
probaj pa vidi ali nemoze da bude veca razlika od 10%

predlazes 2.5-4-4-11 ?

Interesuje me da li da experimentisem sa latencijama memorije i koliko latencije pri ovakvim postavkama uticu na performanse tj. da li ostrija setovanja mogu nadoknaditi 200MHz razlike ili da ipak idem na 2.6 GHz ???

Za većinu programa je bolje da poteraš procesor na što veću frekvenciju, latencije memorije u svakodnevnom radu imaju skoro zanemarljiv uticaj, jedini izuzetak je možda Winrar, koji tu i tamo reaguje na latencije. Naravno, ovde izuzimam sintetičke testove (SiSoft Sandra, Everest itd.), ali od njih u praksi nemaš koristi, osim što rezultat lepše izgleda. :D

Ako nisi namestio TREF, stavi 1560 ciklusa i dobicesh znacajno ubrzanje. Kada se koristi custom mnozioc bios nece lepo da prepozna tref pa mora rucno da se setuje.

@Dule13
moze malo pojasnjenje sta je TREF i gde se podesava ?

(Ploca ASUS K8N-E Deluxe)

Tref je broj ciklusa koji mora da prodje da bi memorijski kontroler poslao naredbu za osvezenje celija koje drze informacije. Ako je TREF interval predugacak informacije se gube, ako je prekratak samo se bezveze trosi vreme na bespotrebno osvezavanje.

tref mi je 1296.
da ga promenim na 1560 ?

Najbolja ti je varijanta za test da pustis SuperPi 1M test pa uporedis brzine(manje je bolje) ja sam tako radio kada sam se zezao sa latencijama kod ortaka na kompu, znaci probao sam varijante da memara i proc rade brze al sa labavijim latencijama i sporije ali za zategnutijim i skoro isti rezultat bude...
Tako da je po meni bolje da ga drzis i na malo manje al sa zategnutim latencijama, posebno jer ide leto i temperature rastu...
Tako da drzi na 2.4 na manjoj voltazi sa 2.5-3-3-7 1T i to je to, a sto se tice cpu-z probaj da skines noviju verziju.
A za TREF eksperimentisi, promenis jedno pa u everestu stavi memory bench, pa drugo pa opet probaj, mada ne verujem da ce biti neke razlike velike, K8 vise voli zategnute latencije nego veci klok...

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno