Šta je novo?

OC 4400+x2

delija1984

Slavan
Učlanjen(a)
26.04.2007
Poena
304
Na koliko moze da gura ovaj procesor.
Ploca Biostar TA690G
Mem.2*1GB GEIL ULTRA CL4 (4-4-4-12)
Zanima me posto treba da kupim konf. i dali ima neka bolja ploca ili memorija za OC.
HVALA

Na koliko moze da gura ovaj procesor.
Ploca Biostar TA690G
Mem.2*1GB GEIL ULTRA CL4 (4-4-4-12)
Zanima me posto treba da kupim konf. i dali ima neka bolja ploca ili memorija za OC.
HVALA

Kod mene trenutno radi na 2875 (HTT 250).

Ubacio procesor, podigao HTT na 250, voltazu na 1.4 i sve je proradilo iz prve. Kuler je HyperTX, temperatura je max 40 tokom Orthosa. Uz malo vise podesavanja bi verovatno prebacio i 3GHz, ali me iskreno mrzi da se zezam.

Ploca i memorija kod mene su GA M55Plus-S3G i Kingston ValueRam 667 (radi trenutno na 820 sa 4-4-4-12).

Ubacio procesor, podigao HTT na 250, voltazu na 1.4 i sve je proradilo iz prve. Kuler je HyperTX, temperatura je max 40 tokom Orthosa. Uz malo vise podesavanja bi verovatno prebacio i 3GHz, ali me iskreno mrzi da se zezam.

Ploca i memorija kod mene su GA M55Plus-S3G i Kingston ValueRam 667 (radi trenutno na 820 sa 4-4-4-12).
Slicno i kod mene, s tim sto je bio stabilan na 2.8GHz uz def. napon iz BIOS-a (1.32V),box.
Evo slike...

Prilozi

• Clip_2.webp
    Clip_2.webp
    119.8 KB · Pregleda: 128
Poslednja izmena:
slicno radi i moj samo moram da mu dam malo vatre.
vdr1981 daj pokazi napon u everestu zato sto cpuz ume da lazira.
ovaj klok je sa corsair memorijama,sa transcendom je plafon 2950-3025.da imam nesto boje mem ko zna mozda i 3.4GHz

Prilozi

• cachemem5.webp
    cachemem5.webp
    28.3 KB · Pregleda: 97
ovo vec malo teze..3GHz jos i moze to se slazem ali ga pretera za 3.4GHz kakav god primerak bio za to ti treba ili ekstra vazdushni kuler ili voda..

pa na corsairu sam ga nagurao na 3.2GHz.kada bih imao kingstona hiperx na 1000 ili 1200MHz,otisao bi na 3.4
magistralu sam dizao do 320 na corsairu,medjutim ne moze da digne sistem restartuje se pri dizanju sistema

Poslednja izmena:
3.2GHz ? Pri kojoj voltazi za cpu i koja voltaza za ram?

slicno radi i moj samo moram da mu dam malo vatre.
vdr1981 daj pokazi napon u everestu zato sto cpuz ume da lazira.

Kod mene su ocitavanja napona otprilike ista kod sva tri programa koja koristim (speedfan,cpu-z,everesth) i podudaraju se sa podesavanjima koja su zadata u BIOS-u.U trenutku kada sam napravio ovaj screeshot ,napon u BIOS-u sam spustio sa 1.32V(def) na 1.27V.
Tesko da ces zamenom memorije uspeti u tome sto si nameracio (3.4GHz) ,mada ako zabelezis makar priblizne rezultate obavezno postuj...I nemoj da mislish da ako uspesno boot-uje win da je sistem stabilan.Veruj mi,Orthos na prioritetu 10 brzo razbija "iluziju" stabilnosti.

Prilozi

• Clip.webp
    Clip.webp
    113.7 KB · Pregleda: 96
@vdr1981.....Jeli bre jel ti ovaj tvoj CPU drzis u frizideru.... "14 C"?????:d

Prilozi

• sshot-2.webp
    sshot-2.webp
    5.2 KB · Pregleda: 83
pa na corsairu sam ga nagurao na 3.2GHz.kada bih imao kingstona hiperx na 1000 ili 1200MHz,otisao bi na 3.4
magistralu sam dizao do 320 na corsairu,medjutim ne moze da digne sistem restartuje se pri dizanju sistema

A sto ne bi probao da smanjis delilac? Cisto da eliminises memoriju kao moguci uzrok nestabilnosti i vidis maksimum za sam procesor.

Izgleda da je neki opsti zakljucak da ce vecina ovih procesora raditi na 2.9-3.0 sa minimalnim povecanjem napona (neki mozda cak i bez toga). Po meni nema nekog velikog razloga jurenje vecih brzina, jer za 200-300MHz treba dodati neproporcionalno mnogo napona.

Mozete li mi reci, ako overklokam ovaj 4400 primjerak, trebam imati bolje hladjenje ili obicno od 7-8 eura?
I koju memoriju da ganjam, da bih ga izvukao na 2.8-2.9?

Vec oko 6 meseci moj radi stabilno na 3.0ghz na 1.32v memorija je na 798mhz cl5 na 1.9v. Max temperatura na kuleru od 800kinti mi je 57 kad ga sprzi orthos,inace u igrama ne dostize toliku temperaturu..

Mozete li mi reci, ako overklokam ovaj 4400 primjerak, trebam imati bolje hladjenje ili obicno od 7-8 eura?
I koju memoriju da ganjam, da bih ga izvukao na 2.8-2.9?

Ako ne zelis neki ekstremni OC(a verovatno ne) box kuler ce biti sasvim dovoljan za napone bar do 1.4V.Naravno ,temperatura procesora je presudna i treba da varira u granicama normale.Za hrcaze koje si naveo trebalo bi da bude dosta oko 1.32-1.35V zavisno od ploce, napajanja itd.Evo sad sam ga vratio na 2.3GHz(def) i radi stabilno sa naponom od 1.25V.
Ova moja PQI memorija nije pravila probleme prilikom OC-a,naravno uz spusten divider.Ne preporucujem ti skupe memorije,sem ako nisi ekstremni overkloker.Poz...:wave:

@Pajam24 Koliko vidim ti imas C2D.

Poslednja izmena:
ne znam, to planiram za blizu buducnost, pa cu se raspitati ovdje sta se preporucuje za kombinaciju ram/ploca/proc 🙂

A sto ne bi probao da smanjis delilac? Cisto da eliminises memoriju kao moguci uzrok nestabilnosti i vidis maksimum za sam procesor.

Izgleda da je neki opsti zakljucak da ce vecina ovih procesora raditi na 2.9-3.0 sa minimalnim povecanjem napona (neki mozda cak i bez toga). Po meni nema nekog velikog razloga jurenje vecih brzina, jer za 200-300MHz treba dodati neproporcionalno mnogo napona.

ma probao sam da smanjim na transcendu i nece,a corsair vise ne posedujem.3.2GHz sampostigao na naponu od 1.48v a to je ustvari 1.54v,probao sam da ga dignem ina 1.55 tj 1.62 ali nema razlike.

Nema sanse da ti je max temperatura tokom orthosa 40 i to uz 1.4 v.

Ima šanse, veruj, meni je ZALMAN iz potpisa držao Semprona @ 2600, 1.55V do nekih 40-41°C u najgorim S&M FPU testovima.
Sa najobičnijom Tt pastom i HS-om.
Sa Titan pastom i skinutim HS-om temp. su bile za 2°C manje.

Nema sanse da ti je max temperatura tokom orthosa 40 i to uz 1.4 v.

Pazi, moguce je da je ocitavanje pogresno. Ipak, ista temperatura (38-40) je i u BIOSu, SpeedFan-u i Everestu, dok CoreTemp ocitava cudne vrednosti (mada se i navodi da ne radi dobro sa G1 revizijom).

Kako god, racunar je stabilan, a kuler je mlak na dodir. Da trazim digitalne termometre nemam nameru 🙂.

SuperStarr je napisao(la):
Ima šanse, veruj, meni je ZALMAN iz potpisa držao Semprona @ 2600, 1.55V do nekih 40-41°C u najgorim S&M FPU testovima.
Sa najobičnijom Tt pastom i HS-om.
Sa Titan pastom i skinutim HS-om temp. su bile za 2°C manje.
Sempron mozda da, jos uz zamlana..., on moze i pasivno da se hladi ali x2 tesko da ima tu full load temperaturu, mada sve je moguce.

Pazi, moguce je da je ocitavanje pogresno. Ipak, ista temperatura (38-40) je i u BIOSu, SpeedFan-u i Everestu, dok CoreTemp ocitava cudne vrednosti (mada se i navodi da ne radi dobro sa G1 revizijom).

Kako god, racunar je stabilan, a kuler je mlak na dodir. Da trazim digitalne termometre nemam nameru 🙂.
Ma kakvi digitalni termometri, ne kazem ja da tebi ne verujem, nego i ja imam isti cpu sa istim qulerom i temperature su vise u odnosu na tvoje a cpu je na def. naponu. Doduse Tx radi na nekih 70% i ceo sistem mi je veoma utisan, svi ventovi "usporeni" i graficka je pasivna ali je totalno hladna. Kuciste naravno zatvoreno. Mozda su kod tebe drugaciji uslovi.

Sry za off
A sada malo on
Evo da da ti i ja kazem da moj cpu 4000+ radi na 2.6Ghz(tacnije na 2.58) na def. naponu fsb 246. Mislim, tj siguran sam, da me ploca a i memorija oganicava za jos veci clock. Sve je naravno testirano nekih 14-15 sati. Temperature na slici dole su sa otvorenim kucistem, Tx na max. To su bile test faze i kuciste na stolu(moguce da je i prozor bio otvoren ali nije bilo mnogo hladno, negde u maju sam ovo testirao). Meni je chipset dosta topao mozda je on uzrocnik "povisenih" temperatura.

Prilozi

Nazad
Vrh Dno