Šta je novo?

OC 3600+ X2 Brisbane

Vec je pisano o Brisbane procesorima, o 3600 tacnije, i da skoro svi lupe u zid na nekih 250-260. Koliko sam ja video a i probao na mojoj masini memorija je glavni krivac za to, ni ploca ni cpu vec memorija. Moje dve kingston memorije od po 1GB 667 ne mogu preko 270, sa 270 se digne ali puca u orthos-u, isto je i sa 265, tako da ga drzim za sada na 260. Moze on daleko vise od 2.7 kako neko rece, ali mora mnogo toga da se poklopi verovatno da bi to sve lepo sljakalo.

@Zigic, ti bas nemas srece sa tim upgrade-ima :d, prvo ti dodatna memorija nije znacila nista, a sada ni procesor :). Jesi instalirao driver-e sa AMD-ovog site-a, i onaj dual core optimizer. Ja sam presao sa 3000 Orleans-a na 3600 Brisbane, i vidi se boljitak...

zbunio sam se brate, "neko" me je jednom zapravo zbunio, a iskreno nisam puno ni razmisljao o tome. Bilo mi je logicno nekako da ako single core ima TDP od 80W (npr), isti taj dual-core trosi duplo vise, recimo 90nm X2 1.8ghz mi je logicno da trosi ko dva Venice-a na 1.8ghz...Nisam kontao da potrosnja procesora na full load-u nije vrednost ili priblizna vrednost po TDP-u...

PS. uzmi neki sa tdp-om od tih 125W stavi na plocu sa integracijom i stavi 512mb rama i reci mi koliko napajanje ce biti potrebno da gura to
:)

Pa sad znas da je TDP od 45(da ima i takvih Brisbane procesora)65,89 ili 125W max. TDP nekog(celog) procesora za koji je jedan kuler dizajniran.Znaci sa oba jezgra pri full load-u.Pri prelasku sa 90 na 65nm(i sa 65 na 45nm),idealan shrink bi bio oko 2x u povrsini jezgra,ali to iz mnogo razloga nije slucaj(RevF Windsor 241mm2,RevG Brisbane ~140 mm2).Ovo takodje utice na dosta manju potrosnju.Oba jezgra Brisbane-a u najnovijoj BE izvedbi imaju TDP manji ili jednak 45W.Takodje postoji i Brisbane na 2.7Ghz(5200+ oznaka) koji ima TDP od 65W i 76W(dve izvedbe u zavisnosti od Vcore-a).

Da rezimiramo,3600+ ima TDP od max 65W u najgorem slucaju(oba jezgra pod necim sto bi bio TAT za AMD procesore kada bi postojao takav program).Na primer AMD ce uskoro izbaciti 6000+(3GHz,2x1MB L2,90nm,240mm2) sa TDP-om od 89W !Ovaj procesor je primer kako je i koliko dobar 90nm proces kod AMD-a i kakav ce biti 65nm.
Pri OCu,potrosnja procesora se ne menja linearno(zbog napona) vec sa kvadratom napona(mada ovo naravno nije najbolji nacin da se to "izracuna")

@Zigic, ti bas nemas srece sa tim upgrade-ima :d, prvo ti dodatna memorija nije znacila nista, a sada ni procesor :). Jesi instalirao driver-e sa AMD-ovog site-a, i onaj dual core optimizer. Ja sam presao sa 3000 Orleans-a na 3600 Brisbane, i vidi se boljitak...

kakav sam ja pajser!!!:wall: uopste nisam razmisljao o tim drajverima! gledao sam pre kupovine i sad se nisam setio. upravo skidam pa cemo videti.

Sta nije tacno, da se ljudi zale da ne mogu preko 256-260, il' sta...?

Jesi li pogledao FSB kod mene ?

PS: nisam mislio da si ti rekao nešto loše, nego prosto sam stavio tvoj komentar, da se vidi da 3600+ može da ide mnogo više i da nema nikakvog wall-a na 260-270. A znam ja da ljudi ne uspevaju više i da to što si ti napisao stoji (mislim za iskustva ljudi).
Pozdrav !

Jesi li pogledao FSB kod mene ?

PS: nisam mislio da si ti rekao nešto loše, nego prosto sam stavio tvoj komentar, da se vidi da 3600+ može da ide mnogo više i da nema nikakvog wall-a na 260-270. A znam ja da ljudi ne uspevaju više i da to što si ti napisao stoji (mislim za iskustva ljudi).
Pozdrav !

Znam da moze i vise i jace, to sam i napisao, ali se dosta ljudi "zali" da nece preko 250-260, i najverovatnije je memorija glavni uzrok tome. Sa dve razlicite memorije imam razlicit klok cpu-a. Videcu opet da uzmem taj mem modul od drugara pa da postujem oba skora :)...

...a oce taj 250-260 limit i sa MSI plocama ;) (barem bi ja trebalo ovo da znam, imao sam ih dosta :p )

@ivanbo2003:

Hvala na razjasnjenju, ja sam istripovao da je to max potrosnja po core-u...(mada kao sto rekoh, nisam ni sam bas bio siguran). Inace, veoma je interesatnan onaj podatak za 6000 x2 sa 89W TDP...

Jel moze malo uputstvo od nekog ko ima doticni procesor i plocu ne zanima me koliko trosi struje nego kako da ga zategnem sto vise hvala...

Jel moze malo uputstvo od nekog ko ima doticni procesor i plocu ne zanima me koliko trosi struje nego kako da ga zategnem sto vise hvala...

Mislim da je razlika od konfe do konfe, da ti neko kaze kako da kloknes cpu sto vise, i da sve to sto ti taj neko kaze sljaka moras da imas identicnu konfu kao i taj neko. Dobro da ne preteram, ali kao sto vidis taj cpu ima vec dosta ljudi i dok kod jednih leti i ide do 300 na default voltazi kod drugih je to mrcvarenje po BIOS-u. Udri pretragu ovde na benchu, imas vec dosta tema sa iskustvima ljudi i klokovanja pomenutog cpu-a.

pa ja sam ga naterao na 5000+, to jest fsb 273MHz ali nije stabilno. na ocajnom MSI-u koji daje voltazu samo za ddr. sto ne bi mogao i vise od 273 na boljoj ploci. sad mi stoji na 4600+(252fsb - 2.4GHz) jer mi memorija radi na 800MHz i to mi je ok.

a brate, ti si uzeo najjeftiniji MSI...uzmi platinum i imaces da menjas napon za CPU :) Mada, nije mi uopste jasno zasto su toliko bas osakatili taj k9n Neo-F, ja imam k8n i imam sve opcije, sve moguce voltaze da menjam itd...a i ovo je najjeftinija ploca iz serije...Jedino na cega mogu da se zalim je naponska sekcija koja nije bas za neki vrh overklok jer mnogo varira napon, ali nije ni 2700mhz lose...

@Zigic

Uzmi ovu plocu koju imam ja, TA690G Biostar, zaebana mala integrusa, sa tim kingmax-om ima da ga poteras daleko :)

sta tek sa tim da radi ? MSI lepo flashne i sve mu radi,a ne da kupuje ploce sa integracijama i AMD chipsetima...jos je i miniATX faktor...2 PCI slota...

a brate, ti si uzeo najjeftiniji MSI...uzmi platinum i imaces da menjas napon za CPU :) Mada, nije mi uopste jasno zasto su toliko bas osakatili taj k9n Neo-F, ja imam k8n i imam sve opcije, sve moguce voltaze da menjam itd...a i ovo je najjeftinija ploca iz serije...Jedino na cega mogu da se zalim je naponska sekcija koja nije bas za neki vrh overklok jer mnogo varira napon, ali nije ni 2700mhz lose...

:) POENTA JESTE BILA DA UZMEM NAJJEFTINIJE.:p

sta tek sa tim da radi ? MSI lepo flashne i sve mu radi,a ne da kupuje ploce sa integracijama i AMD chipsetima...jos je i miniATX faktor...2 PCI slota...

Aj' ti lepo navedi sta fali ovoj ploci :), sem sto kazes da je integrusa, a i kakve to veze ima. Pa imas onoliko ATX ploca sa svega dva, tri PCI slota, ko jos trpa toliko kartica u plocu? Pitao si sta da radi sa tom plocom, pa da klokne na istoj sa memorijom koju ima na 2.7 bez problema a verovatno i jace...ploca je vise nego odlicna, kvalitetna i jeftina kupovina, i ima brdo podesavanja i za memoriju i za cpu...

To je odlična ploča i nema bolje kupovine trenutno za AMD, a to što je integisana, stvarno nema veze ni sa klokovanjem ni sa bilo čim drugim.

Evo ja isto imam integrušu, pa mi daje stabilan FSB 360Mhz, a procesor mi ide (za slikanje doduše) 333*9.5=3163Mhz i ne bih je menjao ni za jednu drugu (osim možda baš za taj Biostar)

http://valid.x86-secret.com/show_oc.php?id=221518

Uspeo sam da nateram CnQ da radi na mojoj MSI ploci sa OCovanim Brisbaneom :D.Koristio sam rightmark CPU utility,promene se vrse bez problema (100ms) i postoji mogucnost definisanja custom VID i FID.Namestio sam 1.6Ghz i 1.15V za low power stanje i to super radi sa mojim OCom,znaci mem. divider se spusta na /5 bez problema(iako Vdimm ostaje na 2.2V,***a).
Malo je reci da se potrosnja energije smanjila,pri OCu sam racunao da se TDP uvecao barem 1.35x,a ovako je sigurno manji od 65W,negde u domenu 45W :) jer moj komp stalno nesto skida sa neta i povremeno se koristi za nesto zahtevno.Usteda je jasna,manja potrosnja energije od strane CPU-a,manje zagrevanje pwm jedinice na ploci,manje zagrevanje procesora,memorija radi na nizem taktu pa i tu imamo manju potrosnju itd.

Moja preporuka svima ,RightMark CPU Utility (version 2.25 kod mene).

Kod mene je CnQ radio sa oc. procesorom. Dok sam imao F6 bios, napon 1.35v za 2.4GHz redovno je spustao na 5x i 1.1v.
Sad sa novim biosom nece nesto CnQ, ali uopste. :(

Ovo sto sam ja uradio je nesto kao Custom CnQ :),pa mozes da probas.Znaci sam definises klok na koji ce se CPU spustiti,da li ce se vracati na max. frekv. u "koracima" ili direktno na max klok,koji napon(VID) pri kojoj frekv.(FID) ces da koristis pri tome itd.

Ovo sto sam ja uradio je nesto kao Custom CnQ :),pa mozes da probas.Znaci sam definises klok na koji ce se CPU spustiti,da li ce se vracati na max. frekv. u "koracima" ili direktno na max klok,koji napon(VID) pri kojoj frekv.(FID) ces da koristis pri tome itd.

Izvinjavam se, nisam odmah skontao poentu. Naravno ce da probamo. ;)

Meni isto nece preko 2.5ghz (fsb 270) bez obzira kako namestam memoriju i HT i napon.
Inace imam chieftec 300w. Probao sam sa 550W Eurocase i potpuno ista prica -
ni megaherc vise. Eh da ploca je Biostar TForce 550, memorija RC 2x1gb 800mhz - ide do 1ghz. Doduse nisam siguran da sam iskljucio spred spektrume, ako posle toga uspem vise javljam!

eurocase 550W je verovatno slabije napajanje od chieftec-a 300W, a chieftec 300W je verovatno vreo kolko se muci sa tom masinom koju mora da gura...Bukvalno mi zao napajanja :(

OCovani Athlon, 2x1Gb ram, 7600GS(nadam se da nije OCovan), DVA hard diska, optika, Live!...još ako imaš neki ventilator u kućištu......ajoooj big time, posebno jer sam imao to napajanje do skoro...

Nije ni čudo što ne gura preko 270, još sa podignutim naponom na CPU, eventualno na RAM, nabavi KVALITETNO napajanje, ili bar neko jače pa probaj da se igraš...

Ne verujem da mu cela masina u full loadu vuce vise 270W sa OCom.Pitanje je koliko je taj Chieftec efikasno napajanje.Ali problem sa naglim "wall-om" pri OCu moze da ima vise veze sa necim na relaciji HTT-mem.divider-IMC (problem koji su okusili mnogi) ,a ne sa nedovoljnim napajanjem.

imao sam tog chief-a, kvalitetno je to napajanje, medjutim granicu sam mu nasao jos sa athlonom XP 2000+ , NF2 plocom i 512 mb rama... Nije poenta kolko on moze da izbaci W ukupno, vec kolko moze A na 12V grani, a ne moze puno, ako se secam dobro, negde oko 12-13A i ~140W, a komp najvise vuce 12V. Da je to 300W za 12V pa ok, ali nije, a od tih 270W u loadu, bar 60% je sa 12V grane...Pa zaboga, ja sam Tagan 380W uspeo da nateram do kraja, nisam mogao vise da dizem napon za CPU, odma pocne restart... Dual Core Opteron nije hteo ni na 2400mhz... (jer je trebalo dici napon).

Nije bilo do napajanja. Memoriju sam morao da namestim na Max 533 umesto 400mhz da bih presao fsb 270. Podigao sam napon za CPU, MEM i Chipset pri cemu je dizanje napona za memoriju najvise pomoglo da doguram do FSB 300 (2850Mhz). Nije stabilno doduse (U Lost Coastu se posle 10 sekundi komp zamrzao i poceo je stampac da stampa gluposti :) E sad, sa boljim napajanjem bi to trebalo verovatno bolje da radi. Inace pored svega ostalog u kompu imam i jos TV kartu i Firewire karticu :) . Ne greje se chieftec, zao mi je da ga zamenim jer je skoro necujan a i vrlo retko klokujem, samo me je zanimalo sta ga sprecava da ide dalje...

Nije bilo do napajanja. Memoriju sam morao da namestim na Max 533 umesto 400mhz da bih presao fsb 270. Podigao sam napon za CPU, MEM i Chipset pri cemu je dizanje napona za memoriju najvise pomoglo da doguram do FSB 300 (2850Mhz). Nije stabilno doduse (U Lost Coastu se posle 10 sekundi komp zamrzao i poceo je stampac da stampa gluposti :) E sad, sa boljim napajanjem bi to trebalo verovatno bolje da radi. Inace pored svega ostalog u kompu imam i jos TV kartu i Firewire karticu :) . Ne greje se chieftec, zao mi je da ga zamenim jer je skoro necujan a i vrlo retko klokujem, samo me je zanimalo sta ga sprecava da ide dalje...

Sam si odgovorio, menjaj napajanje, i prži cpu na 300

Recite mi sad ozbiljno koliko je max. domet iz vasih iskustava za Brisbane x3600 procesorom? Da li ima neko kome taj proc savrseno stabilno radi na 3000+ mhz?

Nazad
Vrh Dno