Šta je novo?

OC 3600+ X2 Brisbane

Maximuss #27

Banned
Banovan
Učlanjen(a)
22.04.2005
Poena
319
Brisbane x2 3600+, Biostar 690g, 2xGeil Ultra @800, 380 Antec EarthWatts, Asus Silent 8600GT i sve to u Xpider II sa dovoljno ventilatora i FSB jednostavno neće na 250 i više, a puno ljudi priča da ga teraju do 290....
Sve sam probao, od novog BIOSa, preko olabavljenih(max) kašnjenja za memoriju, spuštanje memorije na 400!?!, HT na 2x....i jednostavno ili neće da podigne system (pišti speaker) ili kaže da smanjim CPU FSB pri paljenju.....:wall:

Jer si isprobao da memoriju setujes na 667 ili na 533? Meni npr. moj Orleans 3200+ nece da ide vise od 260FSB kada mi je memorija na 667mhz, (samo pisti i nece da bootuje) ali kada je stavim na 533 sve proradi i na vise od 280FSB. Druga stvar je koliko si podizao voltaze za proc?

I trece, da bi bio siguran da nije do ploce, spusti mnozioc procesoru na 7 ili 8 (ne znam koliko moze) pa dizi onda FSB.

Jer si isprobao da memoriju setujes na 667 ili na 533? Meni npr. moj Orleans 3200+ nece da ide vise od 260FSB kada mi je memorija na 667mhz, (samo pisti i nece da bootuje) ali kada je stavim na 533 sve proradi i na vise od 280FSB. Druga stvar je koliko si podizao voltaze za proc?

I trece, da bi bio siguran da nije do ploce, spusti mnozioc procesoru na 7 ili 8 (ne znam koliko moze) pa dizi onda FSB.

množilac na procesoru ne može da se spusti, a memorija mi radi na 400 kad je fsb na 240 i onda to nema svrhe jer mem umesto na 800 radi na 480MHz, a probao sam i sa voltažom, tj išao sam u koracima od +0.05V do +0.2V i sa voltažom memorije, i sa voltažom HT-a i NIŠTA :wall: :crash:

el si spustio htt na 3?

množilac na procesoru ne može da se spusti, a memorija mi radi na 400 kad je fsb na 240 i onda to nema svrhe jer mem umesto na 800 radi na 480MHz, a probao sam i sa voltažom, tj išao sam u koracima od +0.05V do +0.2V i sa voltažom memorije, i sa voltažom HT-a i NIŠTA :wall: :crash:
joj 400mhz, efektivno 800

480 = 960!

pa nije ni cudo sto nece !

joj 400mhz, efektivno 800

480 = 960!

pa nije ni cudo sto nece !

ne, nego efektivno 456 !(odnosno 228x2), jer kad za memoriju odaberes 400 u BIOSu onda je to 2x200 a ne 2x400 :wall:

Anyway, na kraju sam uspeo da je OCujem, ali tek kad sam smanjio HT na 2x, odnosno FSB išao do 283, memorija na 384x2 na 2.45V, i CPU na 2.7GHz na +0.125V za napon, i sve preko toga nije htelo da digne system. E, sad HT je ostao na 2x, pa je rezultovao sa efektivnih 566, pri ovom taktu procesora...zanima me koliko to utiče na performanse sistema?

@Ace Rimmer

Nema te opcije u BIOSu, bar je ja nisam video

ili je taj Biostar puška ( a vidim da je nahvaljen ) , ili se ne slaže sa tom memorijom . . .

ne, nego efektivno 456 !(odnosno 228x2), jer kad za memoriju odaberes 400 u BIOSu onda je to 2x200 a ne 2x400 :wall:

Anyway, na kraju sam uspeo da je OCujem, ali tek kad sam smanjio HT na 2x, odnosno FSB išao do 283, memorija na 384x2 na 2.45V, i CPU na 2.7GHz na +0.125V za napon, i sve preko toga nije htelo da digne system. E, sad HT je ostao na 2x, pa je rezultovao sa efektivnih 566, pri ovom taktu procesora...zanima me koliko to utiče na performanse sistema?

@Ace Rimmer

:/ jesi iskljucio spread spectrum i cool&quiet?

@Ace Rimmer

jesi li flashnuo onaj Bios iz aprila 427 (cini mi se)?
za memaru koja radi na 765MHz 2.45V je preeeevise. Reci nanm sta ti CPU-z kaze za takt memorije? HTT definitivno ne bi smeo da ti na taj nacin utice na overklok sistema. Sta vise, ATI-jevi chipsetovi su poznati po tome da mogu da izdrze visok HTT. probaj da dizes taj mnozilac korak po korak!

U svakom slucaju, moj savet ti je da olabavis tu memaru na 5-5-5-15, pa da vidis koliko jos mozes ici gore (dodaj i CPU-u jos napona, pa dizi).

jesi li flashnuo onaj Bios iz aprila 427 (cini mi se)?
za memaru koja radi na 765MHz 2.45V je preeeevise. Reci nanm sta ti CPU-z kaze za takt memorije? HTT definitivno ne bi smeo da ti na taj nacin utice na overklok sistema. Sta vise, ATI-jevi chipsetovi su poznati po tome da mogu da izdrze visok HTT. probaj da dizes taj mnozilac korak po korak!

U svakom slucaju, moj savet ti je da olabavis tu memaru na 5-5-5-15, pa da vidis koliko jos mozes ici gore (dodaj i CPU-u jos napona, pa dizi).

BIOS je 427
e,sad memorija je maximalno olabavljena, i radila je na default naponu do nekih 270 za FSB, onda su počeli da iskaču plavi ekrani, i ja sam dizao napon za memoriju, bar mi tako deluje logično, i sa tim naponom je radi stabilno na FSB 283...
....do koje onda vrednosti mogu da teram napon za memoriju, a do koje za CPU?

Ovo sve sam vam očitao iz CPU-Z

@Prodigy

Isključeni i jedan i drugi

Poslednja izmena:
a da pozajmis od nekog neko jace napajanje pa probas onda, mislim da tih 380w mozda pravi problem.

2.7 GHz za taj cpu je nekako maksimum. Kako i koje kombinacije si izveo da dodjes dotle, nije toliko ni vazno. Memorija radi na priblizno 800 Mhy, jel? Ako je tako, izmeri default vrednosti sa ht magistralom 1000 mhz i izmeri sada i uporedi. Mislim da si sa 2.7 ghz na dobitku u svakom slucaju :)

Antec 380W, teško da on pravi probleme, probao sam i bez 8600Gt tj sa integrušom i isto je

Bogami, sve i da sad nije problem, ako ubacis jacu graficku raspasce se sve :D Ja sam usepo svom Taganu da nadjem limit, konfa iz potpisa i opteron 170 umesto Venice-a. NA Toughpower 650W opti ide na 2.4 pri 1.4V, sa taganom 380W nece windows da se digne cim mu dignem voltazu na 1.4V, bez klokovanja :eyebrows: :)

PS. Stvar je u tome sto ATI cupa 70+ W u idle-u :d

Poslednja izmena:
Da ne otvaram novu temu u pitanju je isti cpu i ploca, kad stavim na automatski oc v12 radi stabilno medjutim kad pokusam rucno da podesim nece da ide vise od 250 fsb. Smanjivao sam mu ht labavio memoriju medjutim kao da je zakucan na 250 u cemu je fazon...
http://valid.x86-secret.com/show_oc.php?id=217492

ovo je moja najstabilnija kombinacija. dizao sam ga i radio je na 5000+(2.6GHz) ali se restartuje. inace, cini mi se da je ovaj cpu slabiji ili isti kao 3000+ Orleans? SuperPi radi sporije za 2-4 sec. zavisi od kloka. orleans 32.5! O cemu se radi? mislio sam da reinstaliram sistem mada sve brije kako radi pa mi zao. Za igrice je izgleda, bio dovoljan i 3000+ jer mi u CMR Dirt nije doneo bas nista. pogledajte i koliko je sporiji L2 cache na Brisbane-u.

Prilozi

• 1 na 1 orleans-brisbane512.JPG
    1 na 1 orleans-brisbane512.JPG
    90.7 KB · Pregleda: 77
  • 4800+.JPG
    4800+.JPG
    52.6 KB · Pregleda: 66
  • 4800+ht.JPG
    4800+ht.JPG
    42 KB · Pregleda: 57
resetuje ti se zbog napajanja. Na 2.6ghz samo CPU vugli 200W...pa onda ploca sa 2gb rama jos oko 100W, pa graficka oko 70W, to je vec 370W...

ovo je moja najstabilnija kombinacija. dizao sam ga i radio je na 5000+(2.6GHz) ali se restartuje. inace, cini mi se da je ovaj cpu slabiji ili isti kao 3000+ Orleans? SuperPi radi sporije za 2-4 sec. zavisi od kloka. orleans 32.5! O cemu se radi? mislio sam da reinstaliram sistem mada sve brije kako radi pa mi zao. Za igrice je izgleda, bio dovoljan i 3000+ jer mi u CMR Dirt nije doneo bas nista. pogledajte i koliko je sporiji L2 cache na Brisbane-u.

Sinteticki testovi su jedno,realan rad je drugo.
Recimo da 2.6Ghz Windsor i Brisbane sa istom kolicinom L2(512KB) daju sve pa identicne rezultate u aplikacijama i igrama,a cak je Brisbane tu i tamo nesto brzi.SuperPi je bio i ostao jedan neozbiljan test,tako da ne moras da obracas paznju na njega.
Jeste tacno da L2 kod Brisbane-a ima vecu latenciju ali je i tacno da je to na neki drugi nacin u samom jezgru kompenzovano pa se ne ispoljava u realnim testovima.Sinteticki testovi imaju tu "pokaznu" vrednost,da nam eto pokazu koliko je L2 "usporen".

resetuje ti se zbog napajanja. Na 2.6ghz samo CPU vugli 200W...pa onda ploca sa 2gb rama jos oko 100W, pa graficka oko 70W, to je vec 370W...

ne bi trebao ovaj cpu da vuce toliko jer je 65nm(1.23v). izmenio sam MOJA MASINA, pa se vidi da je 1GB ddr single. i napajanje je serversko sa 9 molexa.
da li sam obavio losu kupovinu(nepotrebnu)? mislim da je ovaj CPU ok za nekog ko je imao sempron ili celeron ali za prethodni 3000+ am2 je los upgrade. pricam o igricama....?

P.S. - kakva je fora za temperature? core1-23C, a core2-10C. jel to lose? kakav odnos treba biti izmedju jezgara?

Poslednja izmena:
ako se resetuje - napjanje (ili nestabilan overklok). To je 410W (mada nisam jos video to), oko 18A, pre je uporedivo sa nekim malo boljim 360W (enermax) napajanjem. Taj tvoj proc bi trebalo da ide na 2.6ghz bez problema, a tada potrosnja nije 2x65W vec ~2x100< W, sto je MNOGO vise, jer i voltaza mora na bar 1.4V...

ako se resetuje - napjanje (ili nestabilan overklok). To je 410W (mada nisam jos video to), oko 18A, pre je uporedivo sa nekim malo boljim 360W (enermax) napajanjem. Taj tvoj proc bi trebalo da ide na 2.6ghz bez problema, a tada potrosnja nije 2x65W vec ~2x100< W, sto je MNOGO vise, jer i voltaza mora na bar 1.4V...

2x65W??
Mozes li molim te da pojasnis sta si ovime hteo da kazes? :trust:
Nadam se da ne mislis da svako jezgro unutar Brisbane-a trosi po 65W,a cini mi se da je to jedino na sta si mogao da mislis.Ako je tako.. :bottle:

:zgran:
gx-x, stvarno, toliko postova, a takva greska...

Ode ovo u off jel moze neko da kaze tacno sta treba da se radi u biosu (posto ima previse opcija) da bi se izvuklo sto vise iz ovog procesora...

2x65W??
Mozes li molim te da pojasnis sta si ovime hteo da kazes? :trust:
Nadam se da ne mislis da svako jezgro unutar Brisbane-a trosi po 65W,a cini mi se da je to jedino na sta si mogao da mislis.Ako je tako.. :bottle:

oces da kazes da su prelaskom sa 90nm na 65nm DUPLO smanjili potrosnju, pa sad DVA core-a na x2 trose isto kolko JEDAN venice 3000+ ??? E to nisam znao, izvinjavam se na dezinformaciji...

edit: kolko vidim ima "power efficent model" (65W) i klasican 89W, prvi ce ga na 2600mhz dovesti na oko 140W i vise, a drugi na 160W i vise, tako da i nisam puno pogresio. ;) (cifre sam dao odokativnom metodom na osnovu ranijih racunanja TDP-a)

Poslednja izmena:
oces da kazes da su prelaskom sa 90nm na 65nm DUPLO smanjili potrosnju, pa sad DVA core-a na x2 trose isto kolko JEDAN venice 3000+ ??? E to nisam znao, izvinjavam se na dezinformaciji...

Auh bre..Pa TDP je zato i uveden.65 W za jedan (recimo) Brisbane 4000+ znaci da je to max. TDP za taj CPU!Oba jezgra naravno!Idi na neki review(recimo Lost Circuits) i vidi sta su oni dobili kad opterete procesore sa dual prime-om(za dual core)
Otidji na AMD compare(www.amdcompare.com) pa proveri i sam.
Malo je reci da sam se razocarao ovim sto sam procitao :p.Nisam ocekivao ovako elementarnu stvar da zaobidjes u sirem luku(ima cirka 4 godine kako AMD koristi ove oznake za TDP,jos od prvog Opterona za 940 podnozje,pa sve do Barcelone).
I na kraju ,po ovoj tvojoj logici,jedna Barcelona(ili Kenstfield) sa TDP-om od 125W("po jezgru" ako racunamo na tvoj nacin :d) disipira oko 4*125W=500W zgran: :zgran: :zgran: :S:

Vrh Dno