Šta je novo?

OC 2180? gde gresim?

dzonika

Slavan
Učlanjen(a)
04.12.2007
Poena
319
Gde gresim? Ili ne moze vise?
Imam gigabyte p31 ds3l, e2180,2x1Gb gail ultra cas4 800,termal take 420w,palit 8600gt sonic +....
Max koji sam ja mogao da izvucem iz ovog proca je 3,2Ghz i to sa naponom u biosu 1,46875v... WTF? I to je najnizi napon da bi radio na 3,2(orthos radio 11 sati)? Iskljucen c1e i eist,sve na default sem napona za ram +0,3 (da bih dobio 2,1v deklarisanih na ramu) i napona za proc (gore pomenuti)?
Da bi radio na 3ghz potrebno je negde oko 1,37v u biosu? Ne znam tacno u cifru (kod ortaka sam,ima dobar net).....
Moze li mi neko pomoci? Ima li iko neko slicno iskustvo?
Ili je proc krs serija...Da,M0 revizija je.....
'ELP........... ili nema 'ELP???? :(

Hvala svakome ko uopste i procita a kamo li pomogne.....
POZZ

Evo ja...slicno iskustvo :D .Mom E2180 takodje treba poprilicna voltaza (1.435...V) za tih 3.2GHz (najprostije postavljeno 8x400,1:1 odnos i sl.).Dosta njih ovde na bench-u ima nasviraniji cpu sa manjom voltazom ali eto izgleda da smo dobili losiji primerak (a svi su MO).Ako imas uslova tj. dobro hladjenje mozes mu dati jos voltaze ako ti je toliko bitno da ga nafuras za jos cca 400MHz.Ili se jednostavno opusti i uzivaj u bonusu od 1.2GHz ;).

Brate,nemoj da ga drzis na 8x400,stavi ga na 10x320,tako mu treba manji napon... Barem kod mene?
Izgleda da smo ja i ti jedini baksuzi ovde? :)

Pa i nije bitno toliko...hteo sam ram da nateram na 360 4-4-4-12,ali ovako ostade na 900.....

Brate, kupite 2.0GHz i izvučete celih 3.2GHz... uh, baš ste baksuzi... pa to je 60% overklok i nije vam dosta! Pa čak i da izgurate još 100-200MHz preko toga, to biste ionako samo u benchmarcima primetili... pa taj 8600GT+ je znatno veće usko grlo nego taj cpu na 3.2GHz...

Poslednja izmena:
Ma bre znam,ali mi bocka oko... :)
Tih 3.2 je za mene neupotrebljivo jer mu treba preveliki napon.... Sve sto u win-u u idle-u daje do 1.35v to mi je upotrebljivo jer je toliko deklarisano kao max na kutiji procesora....
A sa tim necu da se igram jer nemam ni priblizno dovoljno para za igranje...
Samo mi je krivo sto gomila njih izvuce 3.4 sa manjim naponom od mog 3.0. Nista vise,to mi je sto mi je,i iskreno prezadovoljan sam.... Samo ako moze jos,sto da ne....
A kad me vec podseti za grafiku,i tu si u pravu... I to bi trebali malo da klokujemo.... :)
Ali M M komentar ti je skroz na mestu....

Ma izvuku za slikanje, ne treba ti takav kompjuter. Mnogo je veći uspeh da sa nekim što nižim voltažama izvučeš dobar skor, čak ako uspeš sa difolt vrednostima, jer onda ne narušavaš menadžment temperature i potrošnje. Vrlo često je razlika od top overclocka i razumnog manja nego što živ čovek može da primeti.

Sad ja treba da se nerviram što moj 2140 radi na 2.84 (a 2,5 godine pre toga sam imao Semprona koga sam sa 1.6 držao na 2.7 svaki dan). Sve mi bre jedno, ovo je takođe ozbiljan overklok, ali najznačajnije u celoj priči je da nisam video temperaturu na jezgrima preko 70 stepeni, i to kad po 20 sati piče Prime (Orthos) ili OCCT, a sve na difolt voltažama. U Winu mašina radi na 2GHz i voltaža je 1.1v, a fan se vrti na 700rpm. Svi preostali fanovi se toliko sporo na vrte na 7v da ih gotovo možeš videti, a sve hladno ko špricer, i potpuno stabilno.

Spusti to malo, ko da ćeš osetiti razliku. Usko grlo ti je sve ostalo na računaru, izuzev tog CPU-a.

Brate, kupite 2.0GHz i izvučete celih 3.2GHz... uh, baš ste baksuzi... pa to je 60% overklok i nije vam dosta! Pa čak i da izgurate još 100-200MHz preko toga, to biste ionako samo u benchmarcima primetili... pa taj 8600GT+ je znatno veće usko grlo nego taj cpu na 3.2GHz...
Brate pisao si u mnozini.U postu #2 se vidi da sam zadovoljan i u principu smo napisali istu stvar.
I u pravu ste za te brzine samo za slikanje.Dosta ima foliranata ovde sa svojim brzinama.Otprilike 4+ sati pokaze pravo stanje stvari.Bar ja tako praktikujem.
Pozdrav :wave:.

Evo da i ja pripomognem :)

Kod mene je sledeca situacija:
3.4ghz @ 1.53v >Stabilan u win-u i igrama,desi se jednom u par dana da zakuca,dok orthos puca pri samom startu.

3.35ghz @1.51v>Stabilan[radio 6-7 dana,nijednom nije zakucao],orthos sam pustio 20min[znam da nije dovoljno...]

3.3ghz @ 1.49v,ultra stabilan,drzim ga vec 3nedelje tako,orthos prosao celu noc[6h+]

Uglavnom,i vise nego korektan proc za cca 65eu,tako da su dalje priche. . . . :wave:

Evo da i ja pripomognem :)

Kod mene je sledeca situacija:
3.4ghz @ 1.53v >Stabilan u win-u i igrama,desi se jednom u par dana da zakuca,dok orthos puca pri samom startu.

3.35ghz @1.51v>Stabilan[radio 6-7 dana,nijednom nije zakucao],orthos sam pustio 20min[znam da nije dovoljno...]

3.3ghz @ 1.49v,ultra stabilan,drzim ga vec 3nedelje tako,orthos prosao celu noc[6h+]

Uglavnom,i vise nego korektan proc za cca 65eu,tako da su dalje priche. . . . :wave:
I sta ce ti tih 50Mhz ako je nestabilan. Bolje ga drzi na 3.35Ghz na 1.53V da ne blokira i gotovo. Jbs 50Mhz ako se upuca kad ti je najpotrebnije da radi, a to se bas tada i dogodi. Marfijev zakon.

@GoranM: Procitaj zadnju stavku, ''3.3ghz,ultra stable,drzim ga tako vec 3 nedelje''.Tako ga drzim 24/7.
Ono iznad su neki max oc dometi konkretno mog primerka,a to sam izneo da bih mozda pomogao decku :)

ajd ljudi jos jedno pitanje? Da li je zaista tolika razlika izmedju tih 3ghz, 3.2ghz ili 3.3ghz?Mozda dobijete neto u brzini rama ili ne,ali da li zaista u radu,sta god radili osetite tu razliku? Ja moj proc drzim na 3.0 sa naponom u biosu 1.375v sto u win-u daje u idle 1.344,a u loadu 1.328.E sad,da li cu osetiti neku veliku razliku u igrama (crysis) ako dignem proc na 3.2 ili 3.3?

mada znam da je licna satisfakcija na 3.3 od proca koji radi na def. na 2.0 jako jakoo velika :)

Nije velika razlika,ja sam sa 3.2 u odnosu na 3Ghz dobio oko 300 poena u 3dmarku 06,u crysisu koliko sam primetio bas nista.

Vrh Dno