Šta je novo?

Obrisan HDD - pomoc

Bad Habbit

Slavan
Učlanjen(a)
23.07.2005
Poena
390
Imao sam dve pariticije na sekundarnom hdd-u (imam ssd + hdd). Hteo sam da obrisem tu jednu particiju kako bih drugu prosirio, tacnije napraivo da taj ceo hdd bude jedna particija. Pokusao sam to da uradim iz disk management-a win7. Medjutim kada sam obrisao jednu, on je automatski obrisao i drugu, gde su mi bili podaci i sada imam samo prazan prostor na celom hdd-u. Nisam posle toga formatirao, ili bilo sta drugo radio. Gledao sam nesto malo po netu i predlazu da pokrenem neki recovery program. Pokrenuo sam sada EASEUS Data recovery, koji kaze da mu treba jos nekih 7 sati da zavrsi posao. U medjuvremenu me interesuje da li je to to sto treba da uradim, ili postoji jos neko bolje resenje, kako bih povratio podatke?

mislim da bi to bolje resio sa besplatnim 'testdisk' programom.
inace, verovatno su bile extended particije?

Da, Testdisk će uraditi undelete particija.
Bolje i brže nego data recovery, koji je nepotreban/spor u ovome slučaju pošto su particije samo izbrisane a osim toga netaknute.
Prouči uputstva za testdisk trebaće ti ako ćeš raditi sa njim.
http://www.cgsecurity.org/wiki/TestDisk

Uradio sam kako mislim da treba, medjutim rezultat nije taj koji sam ocekivao. Dakle imao sam na tom disku dve partiicje. Jednu sistemsku (koja to vise nije i nebitna je) i jednu koja mi je sluzila za backup i koja mi je bitna. Posle ovoga, vratio mi je obe particije, s'tim sto ovoj sistemskoj mogu da pristupim i ona je ok, ali ovoj koja mi je bitna ne mogu, iako ju je prepoznao. Predlaze mi format, sto nisam naravno radio. Snimio sam da vidite kako sam is ta radio. Nisu mi jasne dve stvair. Prvo kaze da prepoznaje da disk ima 110 cilindara, a da on misli da bi trebalo da ima 255. Sad ne znam da li tu treba nesto da menjam i kako to da proverim (bios?)? Drugo, kada prepozna particije ovu pvu prepozna kao jednom, a ovu drugu dva puta, sto mi nije bas jasno.

Sta sada da radim?

[youtube]2JaOvyIRTd4[/youtube]

Poslednja izmena:
Ima li ovde neke pomoci, ili da batalim? Probao sam i da menjam ove cilindre, glave, sektore, ali ne vredi. Menjao sam i tip particije na logical (etended nije moglo), ne vredi.

Uspeo sam nekako. Ne znam ni sam kako. Nisam uspeo da povratims adrzaj ove bitne particije, ali sam uspeo nekako da sa nje uz pomoc testdiska iscitam obrisane fajlove i iskopiram ih i testdisk je to savrsen oodradio, odnosno SVE ih je lepo vratio, tako da sam uspeo da sacuvam sve sto je bilo na disku.

Ovaj testdisk je odlican program!

Vrh Dno