Šta je novo?

Obrazac za fakture u Excelu, pomoc?

HAL

Čuven
Učlanjen(a)
13.04.2002
Poena
649
Kada se napravi obrazac, konkretno za fakturu u Excelu, da li postoji nacin, kada se izracuna odredjeni iznos (kroz formule) automatski ispise koliko je to slovima.
Npr. iznos bude 234, a da se automatski u dnu stranice napise iznos: dvestotinetridesetcetiridinara.

Teoretski je izvodljivo uz pomoc visual basic-a, ili cak i if funkcije u excelu, ali prekticno se ne isplati. (tj. mnogo truda, ni za sta...)
Trebao bi prvo da racunas koliko cifara ima, pa onda koja je prva cifra, onda sledeca, i sledeca i sve tako, a posto je srpska gramatika slozena onda ce ici malo teze.

Poz.

OK, Hvala tako sam i pretpostavljao.

xexexe, na takvo resenje sam i mislio, samo sto se nekad vise isplati googlati, nego razmisljati o resenju...

VIA, good work, 10x cheers

Poz.

Jel uspeo neko da namesti taj makro da radi? Priznajem - nisam pametan. Unosio sam onaj txt u Visual Basic editor i kao kreirao neki makro, al dzaba kad ne radi.

medans je napisao(la):
Jel uspeo neko da namesti taj makro da radi? Priznajem - nisam pametan. Unosio sam onaj txt u Visual Basic editor i kao kreirao neki makro, al dzaba kad ne radi.
Za tebe je pisan ceo navedeni sajt, konkretno http://www.praktikum.co.yu/pitanja/office.htm
"Office programi podrazumevano blokiraju rad makroa, osim ako su oni na poseban način sertifikovani. Da bi vam makroi proradili, otvirite meni Tools / Macro / Security u željenom programu, pa podešavanje High promenite na Medium."

OK, uspeo ali slovo (č) mi se ne vidi kako treba, (š) je u redu.
Da li je potrebno da rucno ispravim na par mesta u kodu taj simbol.
Cirilica je OK.

Poslednja izmena:
Kako da namestim da Macro bude prisutan u svim novootvorenim dokumentima, u samom startu prilikom kreiranja nisam mogao da podesim da bude prisutan u svim dokumentima, nego samo u tom koji sam kreirao.

Mada i to se moze resiti otvaranjem postojeceg dokumenta i opcijom Save As.

Poslednja izmena:
VIA je napisao(la):
Za tebe je pisan ceo navedeni sajt, konkretno http://www.praktikum.co.yu/pitanja/office.htm
"Office programi podrazumevano blokiraju rad makroa, osim ako su oni na poseban način sertifikovani. Da bi vam makroi proradili, otvirite meni Tools / Macro / Security u željenom programu, pa podešavanje High promenite na Medium."

Dobro, toliko znam, nego mi stalno prijavljuje gresku u kodu koji importujem u onaj makro iz txt fajla koji sam skinuo sa navedenog sajta. Nije mi bas jasan postupak kreiranja makro-a putem Visual Basic-a.

Raspakuj ovo negde pa iz Tools, Add-ins..., Browse... dijaloga kaži Excel-u gde je addin Slovima.xla.
Funkcije pozivaš sa Slovima(broj) ili SlovimaCir(broj)

Prilozi

• slovima.zip
    10 KB · Pregleda: 404
Hvala VIA odlicno funkcionise.

Sad videh da je attachovan add-in "zaštićen" sa teško provaljivim passom - 'VIA' (ukoliko neko zaželi da vrši promene).
Evo, ako nekome treba slična stvar za Word, iste funkcije koje može pozvati i priloženi makro 'oslovi'. Selektovani tekst, ako je broj, postaje "oslovljen" dok se u slučaju nepostojanja valjane selekcije pojavljuje inputbox u koji korisnik unosi željene cifre.
Za one koji žele da menjaju makroe, pass je 'Kaća'.
P.S. Instalirajte sertifikat kako bi mu Word uvek "verovao".

Prilozi

• BrojSlovima.zip
    18.5 KB · Pregleda: 331
Nazad
Vrh Dno