Šta je novo?

Obrada VHS-a

Serbianboss

Slavan
Učlanjen(a)
07.01.2005
Poena
360
Ovako...

Preko win dvr 3 prebacio sam film sa VHS trake.Slika nije nista narocito jer je ipak malo starija kaseta.

E sad ja bih taj film hteo malo da obradim u programu za video obradu.
Imam vegas 5.Sad me interesuje:Znaci film sam prebacio u mpeg2 format na desktop sa bitrate oko 7.Kad bih ga recimo obradio u vegasu ili nekom drugom programu da li bi doslo do gubitka kvaliteta.To pitam jer film je prebacen u mpeg2 format pa ga ubacim u program za video obradu, i onda ga program ponovo renderuje kao mpeg2.Konkretno da li je ovo jedini nacin.
Da li i vi imate gubitak u kvalitetu kada film ubacite u program za video obradu.

pozdrav

Dobro rezonujes. MPEG2 je kodek za transport i arhiviranje videa, ali ne i za njegovu obradu, osim ukoliko nije u pitanju sekvenca I frejmova, što sudeći po bitrate-u kod tebe nije slučaj. Ponovi kepčer, ali ovaj put sa MJPEG kodekom. Onda ga možeš montirati, ubacivati grafiku i raditi šta ti je volja, pa posle rekompresovati u MPEG2 ili DivX.

Recimi samo odakle ja mogu da skinem taj MPJEG kodek.Mislim jer je to dobar kodek.I jos jedna stvar,da li taj kodek moze da se ubaci u win dvr 3,
Mislim kad skinem taj kodek kako da vrsim capture preko kog kodeka

pozdrav

Ispravka teo sam da kazem preko kog programa se vrsi capture.

pozdrav

U izboru su ti dva najpopularnija kodeka: Morgan i PICVideo. Oba kodeka su odlična i prilično su fleksibilni u pogledu podešavanja stepena kompresije, odnosno kvaliteta kepčera. MJPEG je karakterističan po tome da nije mnogo zahtevan po pitanju procesorskog vremena, ali će ti pojesti znatno više prostora na disku pošto stream može biti i preko 5MB/s (u zavisnosti od rezolucije i definisanog kvaliteta/stepena kompresije).

Sa pomenutim programom nemam iskustva, ali to verovatno neće biti problem ukoliko se oslanja na DirectShow. Svaki kodek instaliran na sistemu bi trebalo da bude dostupan iz VfW ili WMD drajvera.

Win DVR radi sa internom Mpeg2 kompres. i nema podrshku za pomenute codec-e. Naravno da je bolje sa nekim Mjpeg codec-om, a josh bolje sa huffyuv, koji je lossless codec (i treba puno GB), ali onda treba i adekvatan program za AVI capture. Virtual Dub (VCR) je najkompletniji, ali ima manu da je mator, tj. radi sa VFW capture systemom, dok novije verz. Windowsa podrzavaju WDM capture. To moze rezultovati smanjenom max. rez. kod capt.

Ima josh programa za AVI capture (znaci za Mjpeg), ali nisu bez mana. Najcesci pproblem je slaba sinkronizacija slike i tona, i to upravo kod VHS-a. Imao sam dosta muka sa Virtual VCR-om u tom pogledu, dok je na istom sistemu Virtul Dub, sa istim materijalom grebovao bez problema.

Sto se tiche obrade, ona se uglavnom svodi na smanjivanje shuma. Gubici u kvalitetu su neprimetni ako se radi pametno. O grebovanju je pisano i ovde mnogo puta, te bi bilo nakpametnije da se bacish na search.

Hvala na objasnjenjima,sada bih vas pitao samo jos nesto.

Znaci vi preporucujete virtual dub vcr za grebovanje sa vhs-a.Da li je po vama to jedno od boljih resenja.Evo nasao sam verziju virtual dub vcr 1.4.9.3.

I znaci kada se materijal sa vhs prebaci,onda da ga ubacim u neki program za video obradu da od njega napravio mpeg da bi isao na dvd

pozdrav

Ja sam dugo godina nalazio AVI_IO kao jedino pouzdano rešenje za kepčer, upravo iz pomenutih razloga sinhronizacije, međutim mislim da taj program ima izvesna ograničenja po pitanju hardvera sa kojim radi. Svakako da je Virtual Dub jedna od najkompletnijih freeware aplikacija, sa kojom možeš vršiti i raznorazne tipove obrade.

Ako se ne snalaziš najbolje sa V. dubom uradi makar samo kepčer sa njim, a edituj pomoću vindousovog muvi mejker (Vuče legendo :d), mada mislim da ćeš se vrlo brzo navići na njegov interfejs.

Što se tiče prženja na DVD... ako hoćeš da disk bude čitljiv i na stand alone plejerima, onda ćeš morati da sve malo više iscimaš. Treba tu ispoštovati više stvari: kolor prostor, rezolucija, bitrejt... na kraju krajeva konvertovati u vob itd. Pošto sam ja to sve radim ručno (pomoću više specijalizovanih alata) nisam ti od neke pomoći, ali trebalo bi da ima programa koji ti sve to mogu odraditi sa par klikova. Možda čak i sam Nero...

Poslednja izmena:
Vrh Dno