Šta je novo?

Obrada flash-a

• Začetnik teme Začetnik teme RamOne
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

RamOne

Čuven
VIP član
Učlanjen(a)
28.11.2000
Poena
650
Treba mi preporuka za najjednostavniji program kojim se moze obraditi postojeci flash fajl, fla ili swf. Nikad nisam radio sa tim i otvorio sam fla fajl sa Macromedioa Flash MX-om, i ... nista mi nije jasno 😀

Ramone, to bi najbolje i bilo bas pomocu Flash-a (mislim na fla fajlove). Ni jedna druga alternativa ne nudi to sto on nudi.
Swf je malo drugacija situacija. To ti je vec da kazem kompajliran fla fajl, pa ti treba neki software za njegov povratak u izvorni fla fajl. Ima toga na netu ali nesto kljakavo rade svi koje sam video.
Jedini koji me je odusevio je Sothink SWF decompiler.
Na kraju se opet vracamo na koriscenje Flash MX-a.

A za totalno neupucene u rad sa flash fajlovima kao sto sam ja na primer 🙂 ima li nesto sto bi me "brzo" uputilo kratku obradu postojecih fajlova, otvorio sam fajl koji mi treba u mx-u, jednostavno nije za pocetnike, tj. totalno neupucene 🙂

Za pocetnike nije, a nisam mislio da ti tu spadas 😉
Flash dokument (fla) sastoji se iz layera (nalik photoshopovim). Svaki layer ima niz slika na vremenskoj osi. Svaki pocetak i kraj animacije na bilo kojem layeru sastoji se iz pocetne i krajnje "kljucne slike" izmedju kojih moze biti odredjena tranzicija (promena oblika ili kretanje slicice na prostoru "pozornice" - prostora na kome se odvija animacija). Slika koju si uradio u nekom od programa za crtanje moze biti importovana u flash-ovu library - biblioteku simbola, i kasnije koriscena u animaciji.
Sama izmena fla dokumenta pocetniku nije ni malo jednostavna jer su mnoge stvari uradjene u ActionScript jeziku, pa to moze dodatno zbuniti. Taj script jezik je jako mocan u ovom programu i omogucava lepe stvari, ali je tezak za provaljivanje i eventualne izmene.
Library se prikazuje na ekranu sa CTRL-L. Tu mozes videti sta je sve od elemenata ubaceno u animaciju. Ali stvar nije jednostavna, pa srecno i ako ti ne krene nemoj da :wall: :crash: vec :bottle: , mozda pomogne.

Uf pa ne moze covek sve da zna 😉
Zezanje sa flash-om mi nikad nije trebalo, do sad :wall:
Ja sam se ponadao da ce biti slicno bar html-u, al'... treba mi samo par slika da zamenim i jedan tekst, nisam ocekivao da cu vec u prvom koradu da lupim "glavom u zid".

RamOne je napisao(la):
Uf pa ne moze covek sve da zna 😉
Zezanje sa flash-om mi nikad nije trebalo, do sad :wall:
Ja sam se ponadao da ce biti slicno bar html-u, al'... treba mi samo par slika da zamenim i jedan tekst, nisam ocekivao da cu vec u prvom koradu da lupim "glavom u zid".

Nista slicno HTML-u 🙁
I slike i tekst ako su animirane, to je moralo ici tako sto su konvertovane u simbole, znaci da tekst ne mozes menjati (lako) a ni sliku ne mozes tek tako zameniti. Ipak mislim da se na tom poslu moras malo duze zadrzati.
Ja sam se neko vreme zamajavao ucenjem flash-a i mislju da cu raditi prezentacije u njemu. Posle sam ipak video da taj trud nema ko da plati pa sam se vratio HTML-u i staticnim slikama, eventualno nesto u animiranim gifovima. Ajde, ponekad pokrenem flash za neke sitnice, ali samo sitnice.
Ako ti treba nekakav baner sa tekstom koji ima odredjen efekat animacije imas i gotovih besplatnih programcica na netu koji odrade te efekte za cas, dok ce ti u flashu m*da otpasti dok ih napravis.

Flash je zaista žešće zaeban, ali čovek ne bi poverovao koliko toga nudi. Da kojim slučajem opet imam vremena, ponovo bih se dohvatio učenja Flash-a jer njim možeš da napraviš neke neverovatno dobre animacije.
Ukoliko nemaš gomilu vremena, nemoj ni pokušavati nešto sa njim da radiš jer su i najjednostavnije stvari često problem. Meni je trebalo četiri meseca da provalim kako da jedan oblik morfujem u drugi! Takođe, kada sam pravio svoj avatar, nisam znao kako da izvedem alfa bending, tako da mi slova izblede. Sada znam, ali me mrzi da iznova prčkam.

Flash nije samo za animacije, sagledati fla file ne mozes samo gledajuci prvi frame ili scenu tvog file-a. Kada otvoris Flash idi na ALT+F3 i otvorice ti se Movie Explorer i tu ces videti sve delove fla file-a. Ako je nesto osnovno mozes se odatle uputiti u deo filma gde to treba da izmenis, a ako je nesto komplikovanije moras malo vise da naucis, da naucis Flash.

Sa dvoklikom ces moci da editujes izabrani objekat, mislim da samo trebas da pokusas, jednostavne operacije su i ovde "jednostavne" kao i u drugim aplikacijama 😉
Samo proveri da li je neki layer zakljucan, jedino to moze da te zezne da ti ne da da editujes.....ako trebas da izmenis slicicu, proveri da li ona nije deo nekog tween-a, tj da li je staticna slika ili ucestvuje u animaciji, isto vazi i za text. Ako su deo neke animacije, onda je postupak malo tezi, ali to ne znaci i da je tesko, u stvari sve zavisi sta hoces da uradis i koliko je ozbiljno to sto menjas.
Srecno 😀

P.S. Imas gomilu tutorijala na netu

Nazad
Vrh Dno