Šta je novo?

OBLIVION 20 min. Actual game play

Twi$teR je napisao(la):
Za PS3 ce postojati tastatura i mis (i brdo dobrih igri). A zasto neko ne pocne da pravi dobre igre za PC? :beat:
Ček, postoje dobre igre za PS???? :D

@Driver - Ma jok, bolje je imati Mazdu i hraniti se u McDonaldsu :p ;)
PC nije samo Mercedes, PC bi pre pripadao voznom parku od fiće do Majbaha dok će PS uvek biti Mazda ma šta mu radio :p :D

Šalim se naravno, ali je stvar u tome da su konzole dobra platforma za sada samo za neke sportske igre, tabačine i platforme. Nema tu kvalitetnih moždano zahtevnijih igara, a ono što kao postoji (neki RPG i sl) je banalizovano do krajnjih granica kako bi svi mogli da igraju. Popularnost konzola u svetu raste zbog dve stvari - zbog ove koje sam naveo (banalnost igara) i zbog druge - teže je doći do piratskih igara za te platforme jer većina ljudi koji kupuju konzole nemaju i PC sa strane pa da mogu da režu diskove i sl. Ne popularizujem pirateriju i sl, ali je ovo realnost na svetskom nivou. Upravo zbog toga se sve manje igara pravi za PC jer je neisplativo. Lakše je programerima da naprave Tekken i zgrnu brdo para sigurno, nego da se nešto tripuju sa scenarijima, izmišljaju nove stvari i pokušaju da naprave neku revolucionarno novu igru koja se možda i neće svideti nekima. Zato više uglavnom u poslednje vreme nema dobrih igara ni za konzole ni za PC - sve se štancuju po šablonu i skoro sve su banalizovane. Postale su industrijski proizvod (kao McDonalds) i odavno su prestale da budu igre kakve bi i trebalo da budu.

Evo da sumiram:

Konzole - jeftina platforma, isplativo za programere, banalne igre zbog tehničkih karakteristika, ustaljenog konzolaškog interfejsa i zbog pristupačnosti najširoj populaciji koja te konzole koristi (deca)
PC - skupa platforma, uglavnom neispativa za programere, potencijal za odlične igre.

Jel se seća neko Wing Commander serijala? Jel se sećate koliko je to bila dobra igra? Jel znate zašto se više ne prave takve igre? Zato što su tržišno neisplative :mad:

Ako Oblivion u PC okruženju bude bio sa konzolaškim izvođenjem i krajnje banalizovan, biće to signal da ćemo definitivno moći da zaboravimo na dobre igre koje su pravljene kao nekad - sa idejom.

Poslednja izmena:
ne zelim nikoga da uvredim
sto se mene tice, kada se pomene konzole, obicno mislim na malu decu...kako sede ispred televizora i od istog do konzole je jedan scart kabal; i deca se igraju neke voznje :)
mislim da za konzole nisu igre tipa RPG !!!

p.s.
mislim da radi sebe nikada necu kupiti konzolu, jer ulozeni novac nikako nebih mogao da opravdam kod zene, ali zato prvo musko dete i kupujem mu konzolu iz dva razloga:
1 - da i ja vidim to cudo na sta lici
2 - da imam slobodan racunar za sebe :D

Jel t to kazes da mercedes nije dobar danas (ne branim mercedes ja cak i ne volim nemacka kola) ali ne mozes reci da je pre 100 godina bio dobar a sad nije. Necu imati nista protiv konzola ako se na njima pojavi igra tipa Fallout, Baldur's gate ( ali ne one tupave verzije koje sad postoje pod tim imenima za konzole, vec igre sa gameplayem kakav je bio na pc-ju). Kada se igre takvog tipa pojave na konzoli mozda razmislim da uzmem jednu od njih mada ne verujem da ce se tako nesto desiti. Druga stvar je nepostojanje misa i tastature. Trece na PC-ju mogu i da zaradim nesto osim sto se igram. I cetvrto ne znam da li na konzolama mogu da igram MMORPG-ove. Kad ove 4 stvari budu bile dostupne na konzolama onda cu jednu kupiti, ali tada to vise nece biti konzola vec PC, pa cemu onda kupovina konzole.

kalky je napisao(la):
a nisi izdrzao, a? :d
pazi, brojao sam kol'ko ces izdrzati, i, mogu ti reci, prijatno si me iznenadio, al' kontam da si pogrickao i nokte na nogama :p :d

A bre preozbiljno shvatate ovaj forum :)

Evo sedim na poslu, rezem gomilu nekih diskova i shta drugo da radim nego da lupam new posts na benchu ;) Vecina postova je tu samo zato shto mi je dosadno, a onda josh kad josh ima da se odgovori, pa ne zovu me sensei bez veze :)

Ukoliko se ovaj topik nastavi u ovom smeru, bice zatvoren.

Otvorite sebi jedan novi topik "konzole vs pc" i nastavite tamo.

DSS pu, pu daleko bilo.
Elem da ne bi zatvorili forum, a i onako nema smisla nastaviti vise sa ovim vracm se na Oblivion, i na ovaj novi "nemacki video". Da li je neko primetio da gusteri i macke NPC-ovi imaju potpuno ljudske ruke. Meni je to delovalo previse jezivo. Nadam se da nece ostati tako.

Poslednja izmena:
Obrisao sam neke postove, nastavljamo u Konzole vs PC :)

@driver: kad si brisao mogao si ostaviti deo mog posta koji se odnosio na temu... no verovatno ti bilo lakse da djuture...

No da se ponovim: Jako mi je privo sto su developeri morali da odustanu od dela svojih zamisli i naprave igru manje zahtevnom (ko je spominjao vecu prodaju?). No u svakom slucaju mislim da ce igra biti izuzetna.

Ljudi, imam jednu molbu! Mene ovo cudo apsolutno ne interesuje, ali me moli ortak da mu skinem taj video, demo ili sta god da je...to od oko sto mega...pa ako moze neki link.

P.S. nisam citao celu temu, on je cak izvlacio neke linkove odavde, a nalazio je jos negde, ali su serveri bili ograniceni sa brzinom downloada i na pet megabitnom netu...skidalo mi je kao da skidam sa dialup-a. Dakle, ako nekom ima proveren i brz link da mi da, bio bih zahvalan, covek ovo juri poduze vreme, a ja nemam blage odakle da to skinem.

H V A L A !

Kao sto kaze jorgovan glupavo je to sto su morali da izbacuju odredjene efekte,ako sam dobro shvatio,da bi igra "radila" na danasnjim masinama.Ako to znaci da na "full" setovanjima (kako su je i zamislili) nemoze niko danas da je pokrene onda o cemu se tu radi?Neke ranije slike su stvarno delovale veoma mocno

Ja sam nesto gledao na netu i developeri nisu dali ni jednu izjavu o smanjivanju tih grafickih efekata ali su dali potrebnu konfiguraciju i recomended konfiguracije je prilicno jaka tako da za nju cisto sumnjam da ce lose izgledati. Drugo, sve te price o izbacivanju senki su potekle posle pojavljivanja onog zadnjeg "nemackog" trejlera, tj. trejlera iz nekog nemackog casopisa. Na njemu se vidi da su delovi skupljeni iz razlicitih trejlera, znaci niko nije igrao igru i neko to snimio, jednostavno kolaz razlicitih videa, od koji sumnjam da su neki uzeti iz ranije faze izrade igre, zato sto na nekim mestima ima senki a negde ne, a tu su jos i one jezive ruke koje sam pomenuo ranije. Kada sam pogledao ponovo te delove, veoma mi lici da su developeri tu jednostavno prikacili gusteske i macije glave na ljudska tela veovatno zbog testiranja. Na kraju videcemo za manje od dva meseca kako ce sve to izgledati.

Poslednja izmena:
ne da je izgledala mocno, nego..... :zgran:
i dan danas se secam one slike sa jelenom u sumi..... izgledala mi je kao fotografija :)
ali izgleda da je hardware jos uvek nemocan za tako nesto.... sve u svemu ili grafika ili gameplay (AI, storyline....) :)

Hmm, baš sad gledam i kontam da mi je brat u UK i da laaadno može da naruči Oblivion :D Samo mi još pare trebaju :) Možda ako neko hoće da kupi može preko mene(tj.preko mog brata) evo ćale mi večeras putuje za UK pa ako bi se naručilo uskoro stiglo bi na vreme da on to ponese kući :) Vraća se za 2-3 nedelje, nisam siguran... 25 GBP STVARNO nije mnogo... I to još besplatna pošiljka... Možda se može nešto srediti. Ja sam kod NSa!
Poz

Hajde jednom da zavrsimo sa senkama: nece ih biti onakvih kao u E3 najavi, igra ce graficki biti ista i na PC i na XboX360. Evo nekih komentara developera sa oficijalnog foruma:
They are a form of shadow maps, though the technique we are using currently differs from the one we showed at E3. Our initial shadow tests were done using cube maps on every surface, but after extensive testing we found them to be too slow overall to use as a general solution. We have switched to doing single shadow maps directed at characters. The system supports full self-shadowing and we do multiple samples and depth comparisons to provide a soft-shadowing effect. The net effect we have achieved is a system general enough to handle Oblivion's diverse environments while still providing great visuals and good performance.

Shadows are something that have to be tested throughout the entire world to make sure the system handles every area possible. The system we're using now differs 100% from the one we were using. If we wanted to maintain two completely distinct shadow systems, we'd effectively double our workload as far as testing and bug-fixing goes.

The shadow rendering has changed. It is not the same system used in the E3 demo. It is not possible to leave options in the .ini for a system that doesn't exist.

Characters cast shadows on everything. Objects don't cast, they just receive shadows from characters.The exception is the trees - tree canopies cast shadows down on everything like you see in the screenshots.

No screenshots should show the old shadowing system unless they're grabs from the trailer or e3 vids.

Sto ce reci sledece: nista od onih finih mekih senki lanaca i ostalih objekata u tamnici na pocetku, stolica, oruzja ma policama,... Suma ce izgledati kao na videu sto ce reci fantasticno.

Za kraj evo komentara srecnika koji su imali cast da malo isprobaju TES IV na prizor koji se pojavljuje nakon izlaska iz tamnice: " you take your first steps outside (a gorgeous, HDTV-melting moment to end all HDTV-melting moments). With the imperial city in the distance ahead, a lake in front of you, tree and foliage topped hillsides at every turn, the setting sun glistening off of the water and bathing evening sky in a sea of purple, red and orange..."

Aman zaman, bice senki!!!

Jedino sto cemo morati da sacekamo prvi neoficijelni patch da ih otkljuca.

Ne sme po iszlasku igre PC verzija nikako biti naprednija. Samo to je u pitanju.

To ionako nije bitno, biće to igra koja će se igrati godinama... biće tu mnooogo pečeva, što zvaničnih što nezvaničnih :)

ToxiC je napisao(la):
ajmo sada stvarno da prekinemo svaku raspravu na temu driver vs. all ili pc vs. ps3
nije uredu jer nas je lepo silverglider zamolio a usto je otvoren i novi topic za tu temu :)

@ZeeGerman
ako sam te dobro razumeo oces trailer !!!
http://www.elderscrolls.com/downloads/media_movies.htm
:wave:

Da...ali ovaj sam probao i server im je vecito preopterecen ili ogranicen po pitanju brzine, tako da mi za skidanje ovoga treba vremena KAO da ga skidam sa dialup-om, a ne pet megabitnim netom.

Anyway, hvala za link, pokusacu sutra ponovo, ali nekako nisam optimista...

...inace, nasao sam nekoliko linkova, ali svugde isti problem. Samo sam na jednom mestu nasao kao "ubrzani link za download", ali on se placa!? :smash:

pa naravno sta si ti mislio ? Da ides unaokolo sa 5mbit linkom i gusis servere za dzabe ? :d

PS. kolko sam ja izvalio, oblivion trailer , tj svi demoi sa E3, su terani u 640x80 i kolko ste primetili - seckaju do bola ! Tako da recommended konfiguraciju gledajte kao uslov za 640x480 bez mnogo seckanja... :(

I meni je krajnje sumnjiva minimalna a i optimalna konfiguracija.

Auuuuu. Odgledah filmic i izbalavih po monitoru i tastarturi koliko je grafika extra.

Samo neka oni ubace najbolju mogucu grafiku, bice ta grafika dostizna i za nas smrtnike za nekoliko meseci, a ova igra siguran sam zasluzuje da se kupi kao original!

Izaslo requirements za Oblivion!!!! Moci cu da pokrenem igricu!!!!! Hvala nebesima!!!!! Jeeeeeee!!!!!!!
E, pa... Evo:
What are the PC system requirements? New!

Recommended:

* 3 Ghz Intel Pentium 4 or equivalent processor
* 1 GB System RAM
* ATI X800 series, NVIDIA GeForce 6800 series, or higher video card

Minimum System Requirements:

* Windows XP
* 512MB System RAM
* 2 Ghz Intel Pentium 4 or equivalent processor
* 128MB Direct3D compatible video card
* and DirectX 9.0 compatible driver;
* 8x DVD-ROM drive
* 4.6 GB free hard disk space
* DirectX 9.0c (included)
* DirectX 8.1 compatible sound card
* Keyboard, Mouse

Supported Video Card Chipsets:

* ATI X1900 series
* ATI X1800 series
* ATI X1600 series
* ATI X1300 series
* ATI X850 series
* ATI x800 series
* ATI x700 series
* ATI x600 series
* ATI Radeon 9800 series
* ATI Radeon 9700 series
* ATI Radeon 9600 series
* ATI Radeon 9500 series
* NVIDIA GeForce 7800 series
* NVIDIA GeForce 6800 series
* NVIDIA GeForce 6600 series
* NVIDIA GeForce 6200 series
* NVIDIA GeForce FX series
Sve je na Elder Scrollsovom sajtu, u FAQ-u.

ja vam kazem da ce na recommended konfi to da radi u 800x600 na medium/full u najboljem slucaju...vreme ce pokazati da li sam u pravu.

Poslednja izmena:
gx-x je napisao(la):
ja vam kazem da ce na recommended konfi to da radi u 800x600 na medium/full u najboljem slucaju...vreme ce pokazati da li sam u pravu.
Pa sta ima lose ako bude radila full na toj rezoluciji

Pa lose je to sto na LCD ekranu to nije ni za k*** , a kazem, na video klipovima (koje imate u dve varijante jedan ceo film sa svim klipovima i odvojene klipove koji su u boljem kvalitetu (svaki je ~25mb)) njima to secka i cini mi se da je u 640x480 (neka je i 800x600), a ne verujem da to nije prikazivano na najboljoj mogucoj konfi .

Oni rekoše da su za testiranje koristili i mašinu na kojoj je razvijan Bloodmoon (XP1700+ valjda)...

Pa to za razvijanje je sirok pojam, pretpostavljam da su na toj masini pravili low polly modele :D
Salim se, ali evo mogu da se kladim da ce na toj konfi igra biti neigriva, pa makar i na 800x600. To zato sto uz takvu konfu obicno ide samo 512MB, i neka Ti4200, u najboljem slucaju neki Fx

Ali, to sve nije bitno, vazno je da cu napokon imati na sta da utrosim dane i dane svog mladalackog zivota :D

bice igriva ali ce izgledati kao elderscrols 3 morrowind i losije raditi.

OFF TOPIC:
BLIND GUARDIAN u Beogradu, 16.10.2006.
Extra, ovo je super info! Ne smem da propustim!

TOPIC:
Drago mi je da imam mašinu koja će moći da pokrene ovu igru. I onako se malo vrednih pojavilo, pa bi bilo šteta da baš VREDNU da ne mogu da igram.

Poslednja izmena:
Vrh Dno