Šta je novo?

Oblaganje kucista

Zoran037

Slavan
Učlanjen(a)
11.10.2006
Poena
320
Cime je najbolje obloziti velike ravne povrsinena na stranicama kucista kako bi se ublazili zvukovi iz unutrasnjosti sistema, a da materijal moze da se nadje kod nas.
Evo neceg na tu temu:
http://www.nexustek.nl/damptek.htm
U obzir dolaze i razne improvizacije od raznih materijala koji mogu da se nadju na nasem trzistu a da pri tome nisu mnogo skupi.

Ja sam koristio onaj sundjer sto dolazi u kutijama maticnih ploca. Ubija visoke, ali moras da resis vibracije samog lima. Mozda bi dodatno seckanje jednog sundjera (kockice) i lepljenje na drugi (ploca) poboljsalo upijanje, ali nisam imao toliko vremena.

U principu me interesuje neka vrsta samolepljive gume ili sundjera cak mogu i neke trake znaci ne iz jednog dela. Ali je pitanje gde naci takav materijal?

najvece vibracije, a bogami i buku proizvodi HDD... bar kod mene.

U principu me interesuje neka vrsta samolepljive gume ili sundjera cak mogu i neke trake znaci ne iz jednog dela. Ali je pitanje gde naci takav materijal?

To sto te interesuje sam video u NS za 660 dinara i zove se SoundPad i pravi ga Spire a mislim da i CoolerMaster pravi nesto slicno:

http://www.dvhardware.net/review62_spiresoundpad.html

Nisam bash siguran koliko je ovo efikasno ali ti procitaj review pa proceni sam.

BTW evo sta kaze prodavac:

> Zvucni izolator kucista
> Znacajno ublazava nivo buke svih internih kulera
> Smanjuje vibracije samog kucista
> Dimenzije: 2 kom. 40 x 35cm, 2 kom. 40 x 18cm
> Debljina: 4mm
> Izradjen od meke celularne pene, otporan za toplotu (do +80 °C)
> Boja: crna
> Postavlja se unutar kucista
> Garantni rok
> 7 Dana

Poslednja izmena:
ja sam uzeo doticni u Multicomu za 780 din...

necu ga jos postavljati jer cekam chipset cooler...

Ovo je prilicno interesanno samo je pitanje dali nece posle izvesnog vremena da se odlepi zbog toplote i vibracija.
Ako je neko probao neka iznese iskustva

U slucaju da trazis neko profi resenje onda je ovo za svaku preporuku : AKASA AK-PAX1 PAX MATE (2 pcs 400 x 350mm & 2 pcs 400 x 180mm) ili AKASA AK-PAX2 PAX MATE FOR FULL TOWER (2 pcs 500 x 450mm & 2 pcs 500 x 200mm).

Prilozi

• 1.jpg
    1.jpg
    11.4 KB · Pregleda: 124
  • 2.jpg
    2.jpg
    11.4 KB · Pregleda: 104
@ Djolez i koliko to koshta...?

djolez daj par detalja pa da nas bacis u razmisljanja.... Mislim koliko bi kostalo i koliko bi ti trebalo da to dodje itd.

najvece vibracije, a bogami i buku proizvodi HDD... bar kod mene.

Ovo se da lako srediti tako što ćeš između diska i lima na kućištu staviti malo i tanko parče gume, mada vidjao sam i da sama izolir traka zalepljena u par slojeva dosta pomaže. Dovoljno je da se zalepi samo oko rupa za šarafe u recimo 2 sloja i lepo nekim šilom probuši i onda se zašarafi.

Viđao sam i da ljudi koriste podloge za miša, one deblje nalepljene na stranice kućišta. Uopšte nije naivno i glupo kako na prvi pogled može da se učini.

gde ima da se pazari neki od ovih materijala ... (pakom ? ... )

A u cemu je razlika izmedju ovog AKASA kit-a i Spire-ovog SoundPad-a koji moze da se kupi u Pakomu ?

Da budem iskreno oba mi deluju isto ... tj. nedovoljno za neko ozbiljnije utisavanje Kompa ... a i imaju samo po jedan lagani Penasti sloj ... ali bez onog donjeg noseceg sloja koji ubija preostli zvuk ... bas kao na ovom linku

http://www.acoustiproducts.com/en/acoustipack_dx.asp#techspec

mozda nebi bilo lose dodati im neku plutu ili gumu ili nesto slicno sto bi izigravalo taj donji gušći sloj koji totalno ubija zvuk ... a na strani kućišta koja se otvara mozda nebi bilo loše dodati preko svega toga neki sundjer 5mm ili 10mm na kome bi se zumbom uradile rupe kao neka perforacija i tako pokušao postići efekat povećanja površine materijala ali i veća reljefnost ...

Dali neko zna gde se moze kupiti u Bg neki malo tvrdji sundjer 0.5cm ili 1cm? za ove obicne znam da ih ima po radnjma koje prodaju opemu i materijal za tapaciranje ...

Dali neko zna gde mogu da se nadju LEXAN-i tipa TermoClear, Exell, Margard ... a pogledajte link da vidite o cemu pricam ...

http://www.termoglas.co.yu/lexan.html

Samo kod njih se to nemoze nabaviti ... jer oni to uvoze za svoje potrebe i sve ugradjuju ... jedino mi je jedna ljubazna devojka rekla da mozda posle 15. jan. kada pocnu da rade moze nesto eventualno da se nadje od nekih restlova :)

Inace svidja mi se ovaj Lexan #3mm ... tanko. a ****tacno ... :)

Poslednja izmena:
Gde u ns ima soundpad?

Uticu li ova oblaganja na temperaturu u kucistu ???
Mislim da su osim sto su zvucni izolatori isto tako i termoizolatori.

Utiču. temeratira se povećava. Ja sam danas radio jedan nemacki atlon na 650 Mhz, 256 rama, 40 giga HDD. Na njemu je fabricki kuciste oblozeno. Za nepoverovati. Skroz je necujan. Reko sam tipu da ako nekad resi da promeni kuciste da cu da kupim njegovo staro!

Uticu li ova oblaganja na temperaturu u kucistu ???
Mislim da su osim sto su zvucni izolatori isto tako i termoizolatori.

Definitivno da i negde sam video skoro da je obavezno da se ima dva fana , jedan napred i jedan pozadi koji ce da obezbede protok svezeg vazduha ... i da su kablovi lepo spakovani kako bi sto manje ometali strujanje

@ NEMAČKI ATHLON
a jel si malo bolje zagledao kako je to kućište obloženo? ... ako jesi ili ako to još uvek možeš da vidiš daj napiši koju ... sva iskustva su dobrodosla

Danas sam u Kardjordjevoj 23 pazario TermoSilent materijal koji je veoma slican onom sto dolazi u pakovanjima od Ploča samo sto je malo gušći i čvršći i ovako vizuelno mi se veoma dopao ... boja je neka pepeljast i ima ga 5mm i 10mm debljine i moze se kupiti onoliko koliko vam treba Cena #5 je 177dim/m2 a #10 je duplo naravno ... širina rolne #5 je 155cm ...
u istoj radnji ima i veliki izbor plute i svega i svacega od plute ... i tip se kune da je i pluta odličan zvučni izolator ... #4 pluta kosta oko ~650din/m2 i rolna je širine 1m ...

Rade do 16h. Ja ću prvo probati sa ovim sto sam uzeo da vidim kakve efekte ću dobiti, pa tek onda eventualno razmisliti da u igru uključim i plutu ...

Bolje je da razmisljate o kupovini pasivnih hladnjaka za graficku, procesor ili cak napajanje bez ventilatora (samo pasivni hladnjak). To je apsolutna tisina sto se ventilatora tice. Jedini problem ostaje hard disk, a zalman ima i za to resenje. Pogledajte na zalman-ovom sajtu sta se nudi od takvih stvari, pa uz to to oblaganje kucista je nepotrebno.

Bolje je da razmisljate o kupovini pasivnih hladnjaka za graficku, procesor ili cak napajanje bez ventilatora (samo pasivni hladnjak). To je apsolutna tisina sto se ventilatora tice. Jedini problem ostaje hard disk, a zalman ima i za to resenje. Pogledajte na zalman-ovom sajtu sta se nudi od takvih stvari, pa uz to to oblaganje kucista je nepotrebno.
Prvo to je sve nemogucje bez bar 2 ventilatora,drugo to vazi za ne O/Covane masine(da ne spominjem da neke procesore nema sanse pasivnim sistemom da hladis,kao i graficke,a napajanje sa pasivnim hladjenjem kosta jako mnogo)

Prvo to je sve nemogucje bez bar 2 ventilatora,drugo to vazi za ne O/Covane masine(da ne spominjem da neke procesore nema sanse pasivnim sistemom da hladis,kao i graficke,a napajanje sa pasivnim hladjenjem kosta jako mnogo)

U pravu si da to kosta i da ne sme da bude overklokovano, ali ne moze sve odjednom. Treba se odluciti overklok ili tisina. Ja sam izabrao tisinu :) U mojoj masini se vrti samo jedan jedini ventilator i to 12 cm koji ima 1500 obrtaja tako da je besuman. Citava masina je besumna bez ikakvog oblaganja kucista... sta vise drzim levu stranu kucista otvorenu radi boljeg hladjenja zbog pasivnih hladnjaka i opet se nista ne cuje :) Inace moguce je i jake graficke gladini pasivnim hladnjacima kakve proizvodi zalman, koristeci takozvanu 'healing pipe' tehnologiju koja povezuje dva hladna tela sa obe strane graficke kartice...

Poslednja izmena:
Napajanje bez ventilatora ti je bas biser. ;)

verovatno si mislio na "heatpipe" a ne "healing pipe";)

Svako moze da utisa svoj komp za 1000+e,lako je pametovati tipa "....onda uzmi (npr.)Zalman TNN500A"-koji kosta "samo" 1000+$,to nije problem ,ali poenta ovog treda je da se za sto manje para(logicno)smanji zvuk koji pravi racunar-mislim retko ko od nas moze da da 200-300$/E za passive PSU;)a kamoli 1000+$/E

Poslednja izmena:
Lepo uzmete samolepivi "Armaflex" 10 mm debljine, samo ce mozda biti HOT :d jer je termoizolaciono svojstvo iste fantasticno tj primena istog jeste kao termoizolacija, metar kvadratni je oko 1000 dinara.

Nazad
Vrh Dno