Šta je novo?

Objektivi za 20D

Nebojsa, nisam tebi replicirao, pogledaj.

Ali si u pravu, ukazao si na jos jednu rasirenu predrasudu - da je svetlije staklo obavezno i kvalitetnije. Dobar primer je Canon 24-85/3.5-4.5 USM, vrlo dobar i skroz otvoren.
Na tu kartu, svetliji mora da je bolji, su cesto igrali nezavisni proizvodjaci. Ja sam zato dao primere nekih proverenih modela.

Izvinjavam se sto skrecem sa svoje teme :)
Uzeo sam 20D kit (18-55), pa me zanimaju vasi predlozi (link?) kako da testiram aparat. Uzeo sam ga od jednog tipa koji uvozi DSLR i objektive (nisam mogao da cekam po 3 meseca da ga uzmem po skupljoj ceni u prodavnici), pa Imam nedelju dana da ga vratim nazad, ukoliko nesto nije uredu. Ja za ovih par sati ne primecujem nikakve "greske", ali nemam toliko iskustva/znanja kao neki od vas pa me zanima kakvi testovi postoje da se otkriju greske.

Firmware za 20D moze da se kopira na karticu samo koristeci "card reader"? (nemam ga) Windows ne prepoznaje .fir fajl. Firmware za Pro1 je bio mnogo laksi za ugradjivanje.

Mnogo mi se svidja sam dizajn aparata, mnogo lakse se koristi od Pro1. Vecinom je sve onako kako mi krecu prstici, odnosno dugmici su tamo gde bi ih ja postavio, i nacin na koji finkcionisu mi se svidja. Jedino me nervira sto je "delete" dugme malo, pa moram noktom da ga kvrckam. I ostali dugmici sa strane su iste velicine, ali imaju odsecen deo oko njih sa strane tako da ih ja lako pritisnuti. Ali ovo dugme za brisanje slika mi stvarno zadaje probleme. Takodje "tockic" sa glavnim mod-ovima se tesko okrece (znak da nije polovan, ili mozda nije?) tako da nema sanse da se okrece palcem, kao sto sam u nekom "review" procitao.
To je utisak posle par sati, napisacu opsirnije kad ga posteno proucim.

Kad sam ga uzimao, lepo sam pregledao, i krenem ka auto, ostavim ga na sediste, kad tip trci prema meni sav se zacrvenio, reko zaboravio nesto da mi da. Kad ono ja mu nisam platio, svasta. Jos malo (slucajno) pa sam ga dobio za Dzabaka.

Moze li se videti koliko je slika ispucano sa njim? Sem rednog broja slika, koji lako moze biti ponisten?

P.S Naravo potrazicu i sam testove na netu, ali sad odoh da odspavam, pa ako neko od vas, dobre volje, ima predlog...

Poslednja izmena:
Pitao je neko za 10-22mm objektiv - utisci su tako tako, slike nismo mogli da gledamo, ali sam ja odstampao jednu A4 formata. Da li je do stampaca ili do aparata, te ivice nisu bile idealno ostre. Posle sam odstampao jednu sa kit 18-55 i bila je sasvim druga prica (savrseno ostre ivice). Bane je bio tamo, zezao se malo vise sa 20D, ne znam kakve su njegove impresije.

Ono sto mi se svidelo kod 10-22 je taj wide ugao koji je zaista wide, totalno drugi aspekt slikanja :).

Moja impresija je da je DSLR mnogo skup sport :).

Jes vala :).

Igrao sam se neko vreme sa 20d i sa oba nova EF-S objektiva (10-22 i, koji beše onaj, 17-85), ali praktično ne znam šta bi trebao da kažem :)?

Ne stižem da pratim tu tematiku toliko, a u isto vreme mi ne pada na pamet da bilo šta napamet pričam jer, 1) nemam svoj dSLR i ne žongliram objektivima, 2) na benchu ne stižem(o) ni koliko-toliko da pokrijem(o) ove aparate koje se kod nas najviše traže, a kamoli da uzmem i da radim neke dSLR, a objektivima je tek nerealno pričati.

Opet, nadam se da bi mogao nešto da vam pomognem, ali jednostavno ne znam šta da kažem, vi pitajte, a ja ako budem koristan, eto... :)

Cestitam na novom aparatu i da te uzdravlje sluzi.

Za upgrade na novi firmware 1.1.0 http://www.canon.co.jp/Imaging/eos20d/eos20d_firmware-e.html je najlakse da kupis citac kartica jer ces ga inace neprekindno koristiti (obavezna alatka) za prebacivanje slika iz aparata u racunar a on inace ne kosta mnogo tj. bas je sica.
Baterija mora da ti bude puna (sigurnosti radi) jer za vreme fleshovanja novim firmware-om, displej na ledjima aparata prikazije sliku tj. procenat izvrsenja sve vreme pa bi sa nedovoljno punom baterijom mogao da izazove gasenje aparata pre zavrsenog fleshovanja.

Postupak za flesh verovatno znas ali vodi racuna o ovome:
Please remove the lens from your camera before performing this update.
After completing the update, turn the camera off and remove the battery for at least two seconds.
This will cause the camera to recognize the new firmware

Imas i novi software za Canona (instaliraj pre toga tvoj originalni):
Canon Digital Photo Professional (DPP) 1.5, EOS Viewer Utility (EVU) 1.2.1 and EOS Capture 1.2 are available now to download from Canon's website. Previous versions of EVU and DPP are required to install the new versions. The three new software updates are available for both Mac and Windows platforms.
http://consumer.usa.canon.com/ir/controller?act=DownloadIndexAct

Sto se tice objektiva, stvarno mislim da je taj kit objektiv 18-55 samo za "po kuci" jer daje osetno meksu sliku u odnosu na neki bolji objektiv (u mom slucaju: Tamron SP AF28-75 2.8 XR Di, inace imam Canon 300D) .

Ja sam posle dugog premisljanja i gledanja gooomile slika na net-u dosao do zakljucka da bi uz 20D najpametnije bilo imati EF-S 17-85mm f/4-5.6 IS USM jer ces ga objektivno 90% vremena drzati na aparatu a za ono 10% nabavi sta god ti treba od tele-zum ili ultra wide objektiva.
Zasto ovaj objektiv ? Pa jednostavno jer je univerzalan (na tvom Canon-u je njegov opseg 27-136mm) tj. pokriva ti opseg svega sto bi pozeleo da snimis, osim dalekih scena, uz stabilizaciju slike (napr. pozelis da u pozoristu snimis glumce bez blica i pri tome ladno iz ruke slikas sa ISO 800 ili 1600 a dobijes profi fotku) i brz fokus zbog USM motora.
Ima tu jos nesto - bar u mom slucaju, kolorit koji se dobije sa Canon objektivima je ipak "tacniji" nego sa objektivom drugog proizvodjaca. Logicno je da Canon objektiv tacnije komunicira sa telom nego "tudji" objektivi jer uvek ostane neka "tajna" u toj komunikaciji telo-objektiv, da bi se pokvario posao konkurenciji. Takodje sam primetio da flesh bolje odredi snagu svetla sa kit objektivom nego sa Tamronom.

Sta ti mogu reci za ovog Tamron-a ... pa kao portretni objektiv je naprosto fenomenalan. Ako hoces mogu ti poslati jednu sliku na mail da se uveris i sam. Za pejzazno slikanje mi se nije dopao ... nekako ima pogresan kolorit (ono sto sam vec spomenuo), sto bi tu tacno bio problem - ne znam ni sam ali nije to,To.
Sve u svemu pomenuti EF-S 17-85mm f/4-5.6 IS USM je naprosto nezamenljiv u svojoj upotrebnoj ulozi. Sigurno da postoje ostriji objektivi od njega ali kada dodje na scenu USM i IS, lako se pomiris sa tim sto nemas neki bolji objektiv.

Mislim da si se zeznuo sa kupovinom 18-55 "kit" objektiva, jer ga posle nabavke nekog boljeg vise uopste neces koristiti. Mnogo je bilo pametnije da si odmah tih 100$ ulozio za 600$ EF-S 17-85mm i da o narednom objektivu ne razmisljas dok ne zaradis dovoljno da mozes (ako hoces) da ga kupis.
:wave:

maxer.. ovo u poslednjoj recenici sam polako vec shvatio. Sad kad sam dao toliku lovu za 20D, nekako je lakse razmisljati da treba skupiti 600e za EF-S17-85. Isti tip od koga sam uzeo 20D prodaje ga za nesto jeftiniju cenu, kao i 50mm 1.4. Ima i EF75-300 daje ga jeftino, a i sam govori da je ******, kao da ne zeli da ga proda.

Sto se tice firmware, sve sam ja to procitao, mislio sam da ima neki drugi nacin, sem koriscenjem reader-a. Nema veze, sacekacu ponedeljak pa cu to na poslu odraditi.

Ok, vidim svidja ti se EF-S 17-85, slazem se sa tobom. Sta mislis o 50mm F/1.4? I I kakve preporuke imas za neko solidan zoom? Nemoj mo preterivati u cenama, preko $800 eura za jedan, stvarno ne mogu/ne zelim vise. Pitanje je i da li mogu i toliko.

Hvala za info o novim programima, poceo sam da skidam.

Probavao sam 18-55, sta ja znam, nije toliko los bar kad ga poredim sa Pro1 :) Doduse probavao sam u kuci, pa sam morao stalno na ISO800 odnosno ISO1600. Ne mogu puno toga da kazem kad nisam probao jos ni jedan drugi objektiv, ali lepo zamuti pozadinu odnosno stvara bokeh(?).

Poslednja izmena:
CeDo je napisao(la):
... Sta mislis o 50mm F/1.4? I I kakve preporuke imas za neko solidan zoom?
Canon 50mm f/1.4 ako si na njega mislio je oooosssstar do bola. Nema sta, ni jedan pokretni (zoom) objektiv mu ne moze prici ali brate to kosta a i pitanje je da li ti treba.
Sto se tice zoom objektiva, nemam licnog iskustva ali posle procitanih testova i tudjih iskustava uzeo bih: Sigma APO 100-300mm f4 EX IF HSM.
Procitaj ovo: http://www.fredmiranda.com/reviews/showproduct.php?product=103&sort=7&thecat=29
Obrati paznju da je po njima vrlo upotrebljiv sa tele konvertorom (Sigma 1.4x EX APO TC).
Ovaj objektiv nije bas "taze" ali je stvarno dobar.

Ovaj momak ima 20D i ovu Sigmu a ima i slika: http://www.fredmiranda.com/forum/topic/157903

CeDo je napisao(la):
...Probavao sam 18-55, sta ja znam, nije toliko los bar kad ga poredim sa Pro1 :) ... ali lepo zamuti pozadinu odnosno stvara bokeh(?).
Ma nije on djubre ali videces da je ipak klasu ispod, kada budes uzeo neki solidan objektiv.
Tacno je za bokeh, stvarno lepo zamuti ali to mu je jedina stvarno dobra tacka. Inace to je takodje jedna od prvih stvari koju sam primetio kada sam uzeo 300D i kit objektiv.

CeDo je napisao(la):
maxer.. ovo u poslednjoj recenici sam polako vec shvatio
Znas kako bih ja opisao EF-S 17-85mm f/4-5.6 IS USM: to ti je "šljakatorski" objektiv ... nista "umetnost" i sl.
Taj je tu da radi svoj posao u svim svetlosnim uslovima i bez blica (gde ostali aparati ne mogu tamo 20D + IS samo škljocaju uz zavist kolega).

A ako ti zatreba "umetnicki" objektiv ... e to je druga priča (koja se inače retko priča) ... naćićeš ti i takav ako ti baš zatreba.

Nego zaboravih da te pitam: jel ti ne smeta malo buka :D :,,: ... mislim, nije bas aparat za spominjano pozorište :-devil-:

Buka? Sigurno ne mislis na zvuk kad fokusira, jer se to moze ugasiti, naravno. A to i volim da cujem... lakse reagujem.

A ako mislis na pokretanje samog objektiva pri fokusiranju, pa neznam, meni za sad ne smeta, i nisam obracao paznju na to. Jedino kad bi mi smetalo je kad bih slikao neke pticice, ali tad ako bas treba mogu da koristim i manuelni fokus.

Sad vidim da mislis bas na aparat, nisam nista primetio sto bi mi smetalo, pa ni u pozoristu, kad je u pitanju aparat. O objektivu ne mogu da pricam, kad nisam probao jos ni jedan do sada (na 20D). Moracu da ga uporedim sa Nikon D100 na poslu.

Razmisljam na sta si mislio... reci pa cu probati ponovo da odgovorim.
Kako se 300D ponasa(o)? kad je u pitanju buka.

Zovu me da slikam na jednom nasem kosarkaskom turniru, gde igraju nasi timovi sirom Australije. Znaci manje hale, slabije osvetljenje, trebace nesto bolje od objektiva (verovatno cu morati da iznajmim). Kako bi EF-S 17-85 odradio posao ovde?
Nije nista veliko, nece trebati veliki zoom, bukvalno cu setati oko aut linije odnosno pored klupe sa igracima.

Poslednja izmena:
Za tako slikanje neces uraditi nista bez svetlog objektiva (F2.8) i ISO 1600. Ne zaboravi da treba da imas pristojnu ekspoziciju, da uhvatis pokret.
Pokusaj da pozajmis neki jaci blic pa ga koristi na max flash sync brzini (manuelni mod). Sa blicem osnovn jacine 40, blendom npr. F4 i ako dignes ISO na 400, moci ces da pokrijes ceo teren. Nece biti ravnomerno osvetljenje sa sire planove, ali je odlicno kad zamrzavas akciju - momenat suta, skoka, kosa i slicno.

CeDo je napisao(la):
Buka? Sigurno ne mislis na zvuk kad fokusira, jer se to moze ugasiti, naravno. A to i volim da cujem... lakse reagujem.

A ako mislis na pokretanje samog objektiva pri fokusiranju, pa neznam, meni za sad ne smeta, i nisam obracao paznju na to. Jedino kad bi mi smetalo je kad bih slikao neke pticice, ali tad ako bas treba mogu da koristim i manuelni fokus.

Sad vidim da mislis bas na aparat, nisam nista primetio sto bi mi smetalo, pa ni u pozoristu, kad je u pitanju aparat. O objektivu ne mogu da pricam, kad nisam probao jos ni jedan do sada (na 20D). Moracu da ga uporedim sa Nikon D100 na poslu.

Razmisljam na sta si mislio... reci pa cu probati ponovo da odgovorim.
Kako se 300D ponasa(o)? kad je u pitanju buka.

Zovu me da slikam na jednom nasem kosarkaskom turniru, gde igraju nasi timovi sirom Australije. Znaci manje hale, slabije osvetljenje, trebace nesto bolje od objektiva (verovatno cu morati da iznajmim). Kako bi EF-S 17-85 odradio posao ovde?
Nije nista veliko, nece trebati veliki zoom, bukvalno cu setati oko aut linije odnosno pored klupe sa igracima.
Gledao sam neke fotografije slikane sa 10D i 50mm F1.8, jes't da nema zuma ali fotke su bile odlicne, sve bez blica naravno, iso mislim 800 i 1600. Mislim da bi taj objektiv sigurno odradio odlican posao, a i nije "preterano" skup.

Imas neki pristojan predlog za tu situaciju Alexandre?
Evo ovih par sati citam svasta, boli me glava, dal zbog cjena, ili kolicine teksta kojeg sam procitao :)

Gledam ovaj EF 70-200 F/4.0 L nekih 900-950e. Pa razmisljam da li je F/4.0 dovoljan, da ne dajem pare dzabe. Ako uzmemo u obzir da bi pored njega imao 17-85 i ovaj 18-55 sto imam.
Hvale ga u revju-u, uz to da napominju da nije bas namenjen za zaustavljanje akcije, odnosno slikanje sportova unutra.

17-85 isti slucaj, znaci trebao bi jos nesto da uzmem, kako bih mogao da odradim ovakve slucajeve. A to je vec previse.

"Nisam pametan".

CeDo je napisao(la):
Mislim na buku koju pravi ogledalo prilikom okidanja. Onakav "klap" se ne cuje svaki dan a u pozoristu gde je najcesce tisina to se stvarno cuje (po malo je neprijatno koliko to "lupi", ono: pogledaju te i ... "tise tamo" :S: ).
Mislim da je skoro duplo jaci nego na 300D.
CeDo je napisao(la):
Zovu me da slikam na jednom nasem kosarkaskom turniru ... Znaci manje hale, slabije osvetljenje, trebace nesto bolje od objektiva (verovatno cu morati da iznajmim). Kako bi EF-S 17-85 odradio posao ovde?
Da je Srbija pa da razumem ono "manje hale, slabije osvetljenje" ali jesi li siguran da je to bas "slabije osvetljenje" :d
Mislim da ce osvetljenje biti OK ali tu je problem, kao sto ti rece Aleksandar, sa pokretom tj. potrebnom ekspozicijom. Ako hoces da ih uhvatis u "letu" moraces da stavis najmanje napr. 1/250-600 (brze necu ni da spominjem) a kolika ti je svetlost onda potrebna - tu dolazi do izrazaja svetli objektiv (pominjanih f2.8 ili 1.8) ... ipak je sportska fotografija nesto sasvim drugo od obicne novinarske ili svadbarske fotke.
Naravno da prednost IS-a je tu manje vazna od svetlosne osetljivosti objektiva (osim ako ne slikas fudbalske utakmice gde ti treba i jedno i drugo).

U svakom slucaju moj savet ti je da poneses sta mozes (shodno gornjim navodima) ali da odes tamo jos na zagrevanju ili treningu i da uradis test fotografije tj. da utvrdis da li imas dovoljno svetlosti za slikanje na brzinama oko 1/400 do 1/600 sa ili bez blica. Stvarno niko ne moze znati koliko je sala ostvetljena dok se tamo ne budes nasao. Slobodno koristi ISO1600 ako je potreban, jer se "zrno" uopste ne primecuje osim na velikim jednobojnim povrsinama. Sve se to da doterati softverom kasnije a licno mislim da skoro i nema potrebe za time osim ako ne radis fotku za Playboy :D

P.S.
Sad gledam fotke, mocices uspesno da zamrznes solidno brz pokret i sa 1/250.

Poslednja izmena:
CeDo je napisao(la):
Gledam ovaj EF 70-200 F/4.0 L ... Hvale ga u revju-u, uz to da napominju da nije bas namenjen za zaustavljanje akcije, odnosno slikanje sportova unutra. ...
Vidi i sam ove "zaustavljene" fotke ali sa Canon 70-200 F2.8L non-IS:

420EX flash
Canon 70-200 F2.8L non-IS
1/250 f4.5 140mm
tn_IMG_1201_JPG.jpg
VELIKA FOTKA

ISO 1600, AI Focus
1/250 f2.8 160mm
tn_IMG_0746_JPG.jpg
VELIKA FOTKA

ISO 3200, AI Focus
1/1000 f4.0 200mm
tn_IMG_0973_JPG.jpg
VELIKA FOTKA

ili pogledaj i ostale OVDE

A evo kako IS (u ovom slucaju Minolte) i 1/640 uz ISO400, zamrzavaju uspesno sliku: LINK (slika srednje velicine)

Poslednja izmena:
Uzeo sam 50mm F/1.8 II, originalna verzija se ne prodaje (koliko sam ja upucen), a ni polovnih nema bas. Uradicu par testova, pa mozda okacim par slika, ako koga zanima.

Definitivno ne trosim vise para, dok ne skupim za 70-200 F/4 L

CeDo je napisao(la):
Uzeo sam 50mm F/1.8 II, originalna verzija se ne prodaje (koliko sam ja upucen), a ni polovnih nema bas. Uradicu par testova, pa mozda okacim par slika, ako koga zanima.

Definitivno ne trosim vise para, dok ne skupim za 70-200 F/4 L
Cool, taj za pod obavezno, pogotovo za portrete na kojima ces najvise kinte uzimati kapiram ;)
Koliko si ga platio i gde si uzeo, radnja ili online ?

Uzeo sam ga u jednoj vecoj/poznatijoj radnji ovde u Melburnu. Stavio sam bid za par njih na ebay-u, ali odlazili su za nekih 70Eura, to mi je bilo mnogo za polovan. Za ovaj sam dao nesto manje od 100Eura. Uzeo sam naravno i filter za njega, sto je jos jedno 20Eura.

Skljocao sam po malo u kuci, bokeh... ludnica. Bar meni, posto mi je ovo prvi (D)SRL. Sa A8, Pro1 i sranjima koja sam imao pre ova dva, sam se znojio da i malo zamutim pozadinu. Doduse, lakse je bilo sa Pro1. A uvek sam patio za tom zamucenom pozadinom...

Videcu kako ce se 50mm 1.8 ponasati za portrete, oprobacu ga verovatno i na ovom kosarkaskom turniru, verovatno na treningu. A razmisljam da iznajmim 70-200 F4L, jer bez zooma mnogo cu toga propustiti, a i korisno bi bilo da se upoznam sa objektivom pre nego sto ga kupim. Za 2.8 stvarno nemam para, tako o tom ni govora. A nacitao sam se revjua o ta dva objektiva i prica se da je podjednako ostar F4. Ali ipak treba proveriti kako ce da se ponasa za "indoor" sport.

Malopre sam slikao crnu liniju sa mnogo sarenih dugmica, i skroz beli zid/plafon sa svim mogucim ISO podesavanjima. Ne znam kako izgleda kaad se odstampa, ali nije lose. 3200 onako... 1600 moze da prodje, sve ostalo mi je ok, a ja se inace JEZIM kad vidim noise, izuzev slucajeva gde je to poenta.
Ali kao sto sam rekao, kad budem odstampao par primeraka znacu bolje, ovako na ekranu...

Takodje 50mm 1.8II je glasniji od 18-55, meni licno ne smeta, ali ima navedenih situacija...

Uglavnom, na kraju dosao sam do kombinacije 17-40F4L, i 70-200F4L. Sad koliko je to pametno, da li je F4 dovoljan kad su upitanju oba objektiva? Uglavnom to je jednako 27-320. sa malom "rupom" u sredini. koju bih mogao popuniti jednim 1.4 extend-erom. Ali to kad bih kupovao doslo bi posle svih objektiva, blica, extra kartice, baterry grip-a i slicnih stvarcica.

"Mnogo kume", pa i za ovakvu budalu kao sto sam ja.
Znas kad cu popijem pivo ko coe'k :)

Daleko sam ja otisao od moje pocetne zacrtane cifre za objektive.
Jos malo pa bih trebao da uzmem 70-200 F/2.8L bez IS. Uz njega kasnije bi (kada dodje na red) uzeo 2X converter. Mislim da bi mi to bilo dovoljno kad je u pitanju zoom, ako se uzme da je 20D 1.6 crop.

E sad zanima me sta moze da parira 17-40 F/2.8 i 24-70 F/2.8? Sigma? Tamron?...
Kupio sam nekoliko casopisa o fotografiji tokom par meseci, i sve i jedan pise najvise od Tamronovim objektivima, i svuda se nalazi novi 28-200 kojeg hvale. Nisam nasao review za njega, a poredeci cene Canon L objektiva, Tamron 28-200 je sitnica.

milsim da bi za takve odgovore treba da odes na forum DPreviewa i da postavis pitanje.
tamo takve objektive imaju domacice da valjaju gibanice. tj. mnogo ljudi ima iskustva sa istim.

Posecujem ja taj sajt/forum i par drugih, ali reko' mozda ima i ovde neko sa iskustvom (a ima, pise na prvoj stranici), ili jednostavno prati sve to.
Uvek volim da cujem predloge, pogotovo nakon gomile procitanih textova :)

Calibra 4WD je napisao(la):
Inace skoro 90% kupaca Canon 20D trazi iskljucivo Canon objektive,kada im ponudim sigmu i Tamrona,samo odmahuju rukom,totalno mi je nejasno zasto?!?!

Ja spadam u tu grupu, evo zašto..

Sad imam Sigmu 17-35 kojoj ne radi AF motor... Okrenuo sam gomilu servisa i nijedan neće uopšte da čuje za Sigmu. Da je u pitanju Canon-ovo staklo rešio bih ga za 2 dana.
Sad znam da je Sigma u klasi 70-200 izuzetno konkurentna Canon (non IS) modelu, razlika u ceni je oko 400e.. Da živim bilo gde, a ne u ovom našem lepom kavezu od zemlje, ne bih uopšte razmišljao.. Ovako šta da se radi ili Canon ili ništa..

Nazad
Vrh Dno