Šta je novo?

Objasnjenje kupovine/prodaje bitcoina?

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.

todor

Čuven
Učlanjen(a)
17.05.2005
Poena
604
Da li bi neko mogao detaljno da objasni kako se kupuje/prodaje bitcoin?

...ili pitas nekog s foruma da ti proda... ili odes na http://www.ecd.rs/ , pa vidis dal' ti odgovara provizija.

Slobodno ti pitaj ali nemoj da se nadas da ce neko da sedne da ti sazvace sve ( u VISE OD 1 recenice) kada je o tome SVE receno na gazilion mesta....
Moooozda nekom i bude dosadno pa sedne da ti kuca ....mada ne verujem.....

A sa tim stavom nisam nasao....sta se sme a sta ne i ne odgovarajte mi sa 1 recenicom neces skoro ni dobiti odgovor cak i ako je nekome dosadno....

http://lmgtfy.com/?q=bitcoin+trgovina
a zatim na prvoj strani:
http://cenazlata.org/sta-je-bitcoin-kriptovaluta-cena-zarada-upotreba-i-prebacivanje/
http://ba.ekapija.com/news/1703550/kako-mozete-kupovati-i-prodavati-bitcoin
http://okno.rs/kako-kupiti-bitcoin/

Eto, mene nije malo mrzelo , a tebe ako mrzi..... j b g

Ja sam pre mjesec dana kupio prve bitcoine! :)
Tako da neznam puno, ali evo ti moj komentar o onome što znam ;)
Znači; mene ne zanima rudarenje, mining, i ostale radnje kako da dodješ do "besplatnog" bitcoina BTC.
Ušao sam u ovo čisto da kupim i da prodam, znači možeš držat samo bitcoin
I čekat da ti cijena naraste bitcoina, možes za te bitcoine kupit alternativne coine (altcoin), tu sad moraš malo pratit i informirat se koji su altcoini "dobri za trgovanje, znači nadji par stranica web koje se bave sa vjestima o bitcoinu i altcoinima,
Prati vjesti, i sam moraš donosit odluke kada kupi za tebe povoljno i kada misliš prodat, neki tj: svaki coin raste i pada i na dnevnoj bazi i dugoročno,
A to možeš znati PRIBLIŽNO ako pratiš taj altcoin koji te zanima, pratiš vjesti o njemu, čime se bavi, kakav ima projekt, itd itd :)
To je to za sad od mene ;)
Lp.

Edit:sad dali si uopce kupio bitcoin?
Da bi ga kupio moraš na neku mjenjačnicu položit eure ili dolare,
I onda za to dobiješ bitcoin, sa tim bitcoinom ideš na sajt (ja sam na bittrexu) i tu kupuješ altcoine koji te zanimaju.
Ps:imas na youtube par filmica i objašnjena na domacem jeziku, pa malo pogledaj sam proces kupovine i prodaje, prebacivanja sa mjenjacnice na bittrex di kupuješ altcoine itd.

**#Znači najvažnije, sam moraš donet procijenu kada kupit i kada prodat#**

Poslano sa mog T98 4G八核(C6R3) koristeći Tapatalk

Poslednja izmena:
OK. Hajde malo da razlozimo pitanje.
1. Koji sve nacini postoje za kupovinu/prodaju kriptovaluta?
2. Kako prebaciti novac u online menjacnicu i nazad i koje su provizije?
3. Koliko menjacnice uzimaju za kupovinu/prodaju kriptovaluta?
4. Kad kupis kriptovalutu, sta tacno dobijes i koliko taj proces traje? (Ovaj odgovor posebno dobro obrazloziti!) Znaci sigurno ne dobijes kesicu sa novcicima.
5. Gde to sto se dobije moze da se cuva i na koje nacine?

Nadam se da je sad jasnije :)

Poslednja izmena:
pazi sad ovo, mada mislim da je los pokusaj trolovanja.

1. Koji sve nacini postoje za kupovinu/prodaju kriptovaluta?
odgovori
...ili pitas nekog s foruma da ti proda... ili odes na http://www.ecd.rs/ , pa vidis dal' ti odgovara provizija.

3. Koliko menjacnice uzimaju za kupovinu/prodaju kriptovaluta?
pogledaj odgovor gore

5. Gde to sto se dobije moze da se cuva i na koje nacine?
odgovori

4. Kad kupis kriptovalutu, sta tacno dobijes i koliko taj proces traje? (Ovaj odgovor posebno dobro obrazloziti!) Znaci sigurno ne dobijes kesicu sa novcicima.
https://forum.benchmark.rs/showthread.php?408227-Hardware-vs-Paper-wallet
https://forum.benchmark.rs/forumdisplay.php?153-Kriptovalute

ukratko, kada kupis bitcoin neki mali zeleni irac ti donese cup zlata, ti onda taj cup odneses da pokazes dedi pa te on pita ste ce ti taj strani irski cup kad imas nas zakopan negde u dvoristu. Ti tad krenes da kopas taj domaci cup jer je onaj strani izgubio vrednost i taj proces se zove kopanje novcica.

Poslednja izmena:
Ja bih takodje zamolio da se obrise CEO thread :)

Lepo je Marko objasnio....ali nema kome :)

Ako obrisem, dobices isti odgovore i opet ces zamoliti moderatore da brisu ?
Hajde reci mi, molim te, koga ovde treba opomenuti? Mene koji sam postavio pitanje i ocekujem odgovor na njega ili ove sto ostavljaju bezvezne komentare? Da su se malo potrudili mogli su do sad da daju odgovor. Ali izgleda da je to previse tesko. Lakse je da se zezaju.
Likovi kao ovaj boki019 se jos i vracaju da udare jos koji put. Pa, druze cime sam te to uvredio. Ako te tema ne interesuje zar nije lakse da je samo zaobidjes. U prvom postu si rekao da niko nema vremena da mi odgovori opsirno na pitanje, a ti ovde visis i imas vremena da citas sve ovo i jos pises bezvezne komentare, a nemas vremena da odgovoris na pitanje ili bar da napises svoje iskustvo u kupovanju/prodaji kriptovaluta.

Mislio sam da Benchmark forum mesto gde se okupljaju ljudi koji nesto znaju, a to znanje hoce i da podele. Pogotovo kad im to kao u ovom slucaju ide u korist.
Ali izgleda da je mera necijeg znanja i rejtinga na forumu broj ostavljenih komentara, a ne njihov kvalitet.
Sto se tice brisanja bezveznih postova, to bi moderatori trebali sami da rade, a ne da im neko sugerise. Ovu temu treba da cita i neko osim mene. Sta ce oni da pomisle kad vide naslov teme koji ih interesuje, a kad je otvore ono gomila djubreta.
Ako su vam i ostale teme ovakve, a jesu, nije ni cudo sto neko postavi ovakvo pitanje.
Ali kako hocete. Ako je moderatorima tesko da odrzavaju teme i pustaju da svako pise sta hoce onda je bolje da kompletnu temu obrisete. Nisam ja ovde dosao da ispravljam krive Drine.

Poslednja izmena:
Ocigledno te mrzi da citas, pa bi sve da dobijes na tacni. Boki ti je ostavio linkove na kojima bi se neko ko nikada nije cuo za bitcoin, prilicno dobro informisao. Ti si prvo napisao da je komentar bezvezan, pa si ga sad editovao sa pitanjima (koja su inace odgovorena na tim istim linkovima). Svako ko ti odgovori nakon tvojih postova i stava u njima, je blago receno ****** koja ne ceni sebe i svoje vreme. Procitaj lepo linkove koji su ti dati, nakon toga pocni da citas ovde i bices prilicno upoznat.

A možda je Todoru dosadno, pa vas loži, što implicira na pitanje koje se samo nameće: da li je Todor ložač?

Zanima me samo da je ovu temu postavio neki utra mega clan sa milion postova, sta bi ste onda uradili? Svi bi mu klicali kako se super setio i hvalili njegovu ideju do nebesa. Ali posto pored mog nicka stoji "New" onda se odmah postavljaju etikete tipa lenj, nece da cita, lozi itd.

Daj ti nama reci, jesi li ti šta poduzeo po tim pitanjima koji te zanimaju?
Imaš ovde dosta odgovora na ta pitanja! Dokle si stiga?

Daj ti nama reci, jesi li ti šta poduzeo po tim pitanjima koji te zanimaju?
Imaš ovde dosta odgovora na ta pitanja! Dokle si stiga?

Druze, kompletno si promasio poentu. Nisam ovde bitan ja nego to sto ce nasi odgovori tu stajati godinama i ko god proba da procita nesto sresce se sa gomilom djubreta i polovicnim odgovorima.
Umesto da postoji jedno kvalitetno i prakticno objasnjenje pa onda da odatle krene diskusija sa razlicitim iskustvima obicno se krece iz sredine i brzo razvodni kojekavim komentarima. I pri tome ne mislim samo na ovu temu i samo ovaj forum, ali to je vec druga prica.

Pa zar se na forumu moze naci jasan odgovor na pitanje, preko koje banke, na koji nacin, sa kolikom provizijom, na koju menjacnicu, kupiti bitcoin recimo?
I kako nazad?
Ali najpovoljnije.

Uglavnom ide odgovor, necemo javno jer ce zabraniti, a od javnog, imas ecd, koji te odere od provizije i loseg kursa coina, ili kontaktiraj zmaja, koji i ne mora imati da ti proda kad ti hoces da kupis, a i tu je provizija.
Novootvorena tema u kojoj clanovi prodaju je od pomoci, ali opet, ne moraju imati prodati kad ti hoces da kupis.

da covek pomisli da si ozbiljan, a ne da trolujes :)

kao prvo
Ako su vam i ostale teme ovakve
to znaci da ti nijedan post nisi procitao, ni jednu temu otvorio, a ima ih citav podforum. Pa samo jednu da si otvorio na 50% tvojih pitanja (lazna ili ne) bi imao odgovor. Ne znam koje si godiste ali shvatam nove generacije i sve na tacni. Ta pitanja na zalost niko ne moze odgovoriti u jednoj recenici, a tebe ako ne mrzi saznaces sve sto te zanima za dan dva. I ne niko ovde posle 10god npr (nadam se) nece doci da pita sta je to bitcoin i kako se kupuje/prodaje. Pogotovo sto sve odgovore na pitanja imas u nazivima tema. Inace bitcoin je izasao pre vise godina tako da je tema sta je to bitcoin prezvakana, a kamoli kako kazes "pa onda da odatle krene diskusija" evo ti npr jedna tema https://forum.benchmark.rs/showthread.php?405834-Predviđanja-i-opklade-kada-će-kripto-balon-pući. Cak sta vise ti je odgovoreno u postovima ali ti si i dalje postavljao ista pitanja jer verovatno nijednu temu nisi otvorio vec si bio nabedjen sa stavom pisete glupe postove i linkove ja hocu odgovor u jednoj recenici.

@rade
naravno da moze, prelistaj temu npr menjacnice, tu ima odgovora na sva pitanja. A to sto se dalje ne prica javno ima razlog u koji mozete, a i ne mora da verujete. A sam si sebi odgovorio na pitanje, ako neko nema da ti proda bitcoin bez provizije onda plati proviziju ako hoces sad i odmah ili cekaj da neko ponudi. Menjacnica ima puno pa odaberi gde je najmanja provizija.

Poslednja izmena:
Zanima me samo da je ovu temu postavio neki utra mega clan sa milion postova, sta bi ste onda uradili? Svi bi mu klicali kako se super setio i hvalili njegovu ideju do nebesa. Ali posto pored mog nicka stoji "New" onda se odmah postavljaju etikete tipa lenj, nece da cita, lozi itd.
Evo ja sam newcomer, pa sam sve sto znam naucio trazeci na netu (ako nema ovde, onda za 5 min nadjem na Google, Bitcointalk, Youtube). I smatram da sam za ova 2 meseca naucio toliko da znam vise od nekih koji su mnogo duze u ovome. Bukvalno sve vec postoji negde napisano. Ne ocekujem licnog coach-a da mi objasnjava, a jos manje ocekujem da mi se neko klanja dok to radi.

E hebaigaa! Dobio si brdo web adresa di, šta, kako, da te zanima otišao bi i čitao.
Gle, nemožeš ništa napravit u par sati ili dana!, ili ćeš odvojit većinu svog vremena i upoznat se sa cryipto scenom i svim tim, ili ćeš potonuti prije nego si išta započeo.
Ovde na forumu ima brdo tema otvorenih za razno razne teme i probleme (iskustva itd)
Čitaj i samo čitaj, i di zapne, uleti u neku temu (koja je vezana uz tvoje pitanje) i netko ce pomoć sa savjetom, predlogom itd. Nemože te nitko u par postova naučit sve.
Živio
:)

Problem je sto je pvo pitanje sta je to bitcoin i kako se kupuje kao da je prvi put cuo za to i stvarno ne zna kako, a sledeca pitanja su koje online menjacnice i koje su provizije. Znaci zna za menjacnice i za provizije sam sebi uskace u stomak, znaci zna kako se kupuje i sta je to. Takodje niko ne zna kolike su provizije na svim menjacnicama pa da mu kaze koja je najbolja sam vidis pa odaberes. Drugo odgovori su napisani samo je odlucio da ih ignorise. S toga se moze zakljuciti da ili ga uopste ne zanima sta je pitao ili troluje. Da bi sve to neko detaljno objasnio i napisao bilo bi potrebno vise sati pisanja tj isto onoliko vremena koliko moze sam da nauci osnove. Bilo je i ranije clanova koji su dolazili i pitali isto ali su vecina bili trolovi. I treba tema da ostane da se vidi da svako ko dodje na foru sto da se ja mucim kad moze drugi, a da mu je uz to i odgovoreno dobice iste odgovore.

"Prvo pitanje" je jedno jedino pitanje koje je postavljeno, a to je kako se kupuje/prodaje bitkoin. Znam da je tema siroka, ali sigurno ne tolika da treba nekoliko sati pisanja. I ne, ne treba mi sve od toga jer dosta toga znam ili bar mislim da znam. Ali mislim da bi nekim buducim citaocima veoma pomoglo da bar te osnove i pri tome mislim na stvarno prakticne osnove imaju na jednom mestu. I stvarno ne shvatam kako je trolovanje postavljanje jednog pitanja i cekanje odgovora na isto? Imam svega 9 postova od 2005. godine i svi su u ovoj temi kao odgovor na kojekakve prozivke. Ovo ovde sto pisem je odgovor na vase pisanje koje je potpuno promasilo temu, a i postalo je u najmanju ruku nepristojno.
Zato bih ponovo zamolio moderatore da obrisu sve ove postove, pa da krenemo ispocetka. Neka oni koji znaju, a mogu i hoce napisu odgovor, a oni koji misle drukcije neka ovu temu zaobidju.

Kratko objašnjenje:
1. Odeš na ecd.rs - domaća menjačnica (naravno ima i drugih, ali ne podržavaju sve kupovinu iz Srbije)
- tamo ti sve piše i kako se plaća i koje su provizije...
2. Treba ti neki digitalni novčanik koji može da primi novčiće koje želiš da kupiš. Obrati pažnju da dobro moraš da se raspitaš koji novčanik da odabereš jer ima dosta prevara i lako možeš da ostaneš bez novca!
3. Sada kada si odabrao novčanik, taj novčanik ima adresu na koju se uplaćuje i tu adresu ćeš morati da daš menjačnici koja će izvršiti uplatu novčića po tvojoj uplati...
4. Ukoliko si sve dobro odradio u svom digitalnom novčaniku ćeš imati kupljene novčiće.

Ovo je najkraće moguće.
Vodi računa da lako možeš izgubiti novac ukoliko pogrešiš negde i nema povratka sredstava! Nećeš imati kome da se žališ!
Ovo objašnjenje je u informativne svrhe i ukoliko ga budeš koristio time preuzimaš sav rizik na sebe. Neću dalje odgovarati ni pojašnjavati ovu temu.

Mislim da imaš i previše informacija za početak. Potrebno je samo da dobro istražiš sve. Srećno.

@petar.sv Hvala na odgovoru, ali to treba detaljnije da se objasni. Korak po korak. Zar stvarno mislite da ce neko ko procita ono sa linkova na pocetku teme i jos par sturih objasnjenja imati i najblazu predstavu kako se kupuje/prodaje bitkon? Dajte to nekom svom da procita pa ga onda pitajte kako se kupuje/prodaje pa cete da vidite koliko treba da se objasnjava. I sta ima veze ako se nesto i ponovi sto puta mozda ce i oni koji misle da znaju kad vide sve to znanje skupljeno na jednom mestu saznati nesto novo ili videti ovo iz drugog ugla?

Poslednja izmena:
Prvo nama todor da objasni proceduru učlanjenja na forum, ali korak po korak, email, koji internet, koji provajder, kako je sve to krenulo od dial up-a.

Ali korak po korak molim te, kako je sve to teklo od.m kada si kupio sk 1984 i kako si se osećao u tom trenutku.

Red je, da svi nauče kako se registruje na forum, onako kako dolikuje. :)

Kakva trolčina.

Imaš li ti život?

Poslednja izmena:
Ja ne znam zasto se ovde ovoliko razglaba o glupostima. Evo vec 2. strana, a sve je moglo biti objasnjeno u 2-3 posta.

Licno sam proveo mnogo sati u trazenju odgovora kako i gde da kupim btc, jer ovde ne postoji tema u kojoj ce pisati, "ako zelite da kupite, idite tu i tu, tu je najmanja provizija, treba to i to da se uradi". I onda svi ***** kada pitas nesto zato sto nisi iscitao 1000 stranica u nekoj temi, gde je 50% spama.
Svi spominju ecd, na koji sam se i ja zaleteo dok nisam skapirao da deru sa provizijama, ali bas deru. I nikome ga nebi preporucio.

Ono sto bi ti preporucio je cex.io. Registruj se, verifikuj se, povezi karticu, verifikuj karticu, odradi depozit, kupi btc kada budes hteo. Sve radis u okviru cex-a, prodaja/kupovina/menjanje/slanje.
Dok nisam otkrio cex, zaredjao sam bar jedno 10 menjacnica. Ili je problem bio u verifikaciji, ili je problem bio u depozitu, cex je jedini gde sam sve zavrsio u rekordnom roku.

Verovatno da postoje neke bolje opcije, ali posto sam usao u sve ovo pre nesto manje od mesec dana, to je najbolje sto znam.

Sto se tice provizija na cex-u, sve ce ti pisati sta je i koliko kada budes radio depozit, ili kada budes kupovao.

Eto ovo je kompletan odgovor na tvoje pitanje kako se kupuje/prodaje. I jos jednom da napomenem, u celu ovu pricu sam usao pre nekih mesec dana. Ovo ti pisem iz najbolje namere, ako sam negde pogresio ili ako postoji jednostavniji nacin, neka me neko ispravi.

@Ilion Pa zar je ovakav post krajnji domet nekoga sa preko 3000 postova na forumu. Cemu takav nacin obracanja? Zar ne mozete da se suzdrzite na ne napisete nesto sto nema veze s vezom? Nije ni cudo kad moderatori pustaju da pise ko sta hoce. Mada ih sad potpuno shvatam. Meni je vec dosta ove jedne teme, a oni moraju ceo forum da odrzavaju. Mnogo je lakse da se pusti tako kako je, a ako se i pojavi neko ko trazi nesto vise od caskanja izvredjacemo ga i zatrpati gomilom djubreta i jos cemo se takmiciti ko ce u tome biti originalniji. Eto zabave za narod.

@Hentor Konacno neko ko shvata i ko je prosao ono sto svi koji hoce da nauce izgleda moraju da prodju i ne dao bog da im se to olaksa ni na koji nacin. Da i ja sam bio na cex-u i sve to odradio. Ali kao sto sam vec ranije napisao nisam ovde bitan samo ja nego i svi ostali koje ta tema interesuje i koji ce jednog dana doci na forum u potrazi za tim ako vec i nisu tu i prevrcu gomiletine spama (e da je 50%) trazeci odgovore.

Poslednja izmena:
A što ti nisi onda napisao detaljno uputstvo šta kako?

@Vojkan Zato sto sam nov u ovome i ne smatram da imam dovoljno iskustva i znanja da mogu o tome da pisem. Voleo bih da to uradi neko mnogo iskusniji, a ja cu ako mi nesto ne bude jasno postaviti pitanje da se nesto razjasni ako treba. Hebo te, ko da trazim da se napise Rat i Mir.

Pa tražiš, tražio si detaljna uputstva. Odgovore kakvi se daju na forumu si dobio, onda kreneš u razradu pa dalja (pot)pitanja postavljaš kada se na nekom koraku zaglaviš, a ne uspeš da pronađeš odgovor u postojećem materijalu na forumu.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno