Šta je novo?

oBaVeZaN pRoGrAm!

• Začetnik teme Začetnik teme Nedjo
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Program je teska truba, laze samo tako. Isto i na 2.64Ghz i na 1.56Ghz, to ne da ne moze biti isto, nego... ma pod prstom se oseti, sto bi rekli "taktilnom metodom".

Poslednja izmena:
Pa dobro jel iko procitao text sa linka koji je Nedjo postovao?
Pa kaze:

This is a new program that lets you monitor Intel's "Core", "Core 2" and all AMD K8 chips' die temperature. The temperature readings are very accurate as the data is collected from a Digital Thermal Sensor (or DTS) which is located in each individual processing core, near the hottest part.
The way this program works is as follows: Intel defines a certain Tjunction/TCaseMax temperature for the processor. In the case of Yonah it is 85C° or 100C°. First of all the program reads from an MSR, detects the Tjunction/TCaseMax temperature. A different MSR contains the temperature data, the data is represented as Delta in C° between current temperature and Tjunction/TCaseMax.
So the actual temperature is calculated like this 'Core Temp = Tjunction/TCaseMax - Delta'
The size of the data field is 7 bits. This means a Delta of 0 - 127C° can be reported in theory. But from preliminary tests, the reported temperature doesn't go below 0C°, no matter what kind of cooling was used.

For AMD the value the CPU reports is read and converted into an actual temperature. AMD chips can report temperatures between -49C and 206C

Isti izvestaj za core T daje i novi Everest 😉
http://www.benchmark.co.yu/forum/showpost.php?p=871651&postcount=22
pozz :wave:

Dva manje 😀

Dekara je napisao(la):
I meni, nego ajd baci shoot i jel ti ocitava VID?

Evo...

Kao sto neko rece, program je truba 😛arty: Dok sam otvarao Photoshop da snimim SS, temp je skakala i do 48 stepeni, kao da program procenjuje temperaturu na osnovu opterecenja sistema, makar ono bilo svega par sekundi.

Falcon je napisao(la):
Kao sto neko rece, program je truba 😛arty: Dok sam otvarao Photoshop da snimim SS, temp je skakala i do 48 stepeni, kao da program procenjuje temperaturu na osnovu opterecenja sistema, makar ono bilo svega par sekundi.
Pa, ako cita prakticno direktno iz jezgra, onda je to sasvim normalna stvar... nebitno da je opterecenje trajalo sekund, dva, nekoliko sekundi ili pak nekoliko minuta.

Don't forget: "The temperature readings are very accurate as the data is collected from a Digital Thermal Sensor (or DTS) which is located in each individual processing core, near the hottest part."

Ji 4Tze je napisao(la):
laze kucka garant 😀
nTune je ljabu program (recimo na AM2 platformi po njemu uvek memorija radi na 400 (DDR2-800) iako to realno nije tako.
LM, sasvim su ti realne ove temperature od 60+ stepeni.
Zanimljivo, kod mene je drugo jezgro vrelije od prvog 🙂

Poslednja izmena:
GoranM je napisao(la):
Program je teska truba, laze samo tako. Isto i na 2.64Ghz i na 1.56Ghz, to ne da ne moze biti isto, nego... ma pod prstom se oseti, sto bi rekli "taktilnom metodom".
Za se izvinjavam taktovi su bili 2640Mhz i 1056Mhz, tako da je to jos vise porazavajuce. Poleteo je sa HDD-a samo tako! ,)

Kakav je to program kad skace svaki cas temp za cela 3 stepena u idle-u?!? Cas 40, cas 43... Sonda lepo kaze 33.1 ili 33.2 dok SmartG drzi na 31c. Samo sondi verujem i nikakav software ne dolazi u obzir!!! :trust:

Krsh program. U idle pokazuje ~8c vise od ploce, a u loadu su tu negde :trust: Kad upalim OCCT, temperatura je -49c.

@Falcon: koja ti je to verzija SmartGuardiana?

CAR je napisao(la):
Pa, ako cita prakticno direktno iz jezgra, onda je to sasvim normalna stvar... nebitno da je opterecenje trajalo sekund, dva, nekoliko sekundi ili pak nekoliko minuta.

Don't forget: "The temperature readings are very accurate as the data is collected from a Digital Thermal Sensor (or DTS) which is located in each individual processing core, near the hottest part."

Odakle onda citaju ostali programi za merenje temperature?? :trust:

Nemoze da bude normalna stvar da temperatura skoci 8 stepeni za sekund i da se vrati na istu temperaturu 2 sekunde kasnije. Mislim, cemu onda kilo bakra na procesoru??? :d

Anyway, biatch got the boot :-devil-:

@Vojkan
Neka moja, modovana. Sto?

Poslednja izmena:
Pazi, vrlo je moguce to sto CAR prica. Sve zavisi od intervala u kojima program cita temperaturu. Isto i meni prikazuje SpeedFan, kad pustim npr S&M u trenutku skoci sa 35 na 45 i onda raste dalje.

Za SG pitam jer moja verzija nije takva, ne prikazuje CPU temp, imam onu sa CD-a ploce + fajl koji si ako se ne varam ti postovao, za kontrolu obrtaja ventilatora. Sta si ti menjao?

Menjao sam fajl smart.ini, da mi ispisuje druge nazive. Na kraju sam skapirao da sam obrnuo CPU i CASE, ali me tako mrzelo da ispravljam pa sam ostavio :d

Falcon je napisao(la):
Mislim, cemu onda kilo bakra na procesoru??? :d

Mozda je problem u tome sto je na jezgru, a ne mikron od senzora koji meri.

Nedjo je napisao(la):

Programcic pokazuje totalno istu temperaturu kao i MB5 pri opterecenu samo u idle je kod MB5 za 3 stepena manja.

Sto MB5 u odnosu na ovaj program bolje odradjuje je ocitavanje napona!
tacan napon je u mom slucaju 1,36V dok ova alatka pokazuje 1,4V

Zato je moj izbor jos uvijek stari dobri MB5

Poslednja izmena:
Misko je napisao(la):
Mozda je problem u tome sto je na jezgru, a ne mikron od senzora koji meri.

Sve je to OK, ali zasto onda SmartGuardian, u mom slucaju, ili bilo koji drugi program ne pokazuju ni priblizno iste temperature, cak i u idle?? Sa kog senzora onda mere ti programi? Nemaju procesori nekoliko senzora za merenje rasporedjenih po jezgru nego jedan, sem dualcore procesora, naravno.

Zasto se bar idle temperature ne poklapaju kod svih programa za ocitavanje?

Poslednja izmena:
Falcon je napisao(la):
Menjao sam fajl smart.ini, da mi ispisuje druge nazive. Na kraju sam skapirao da sam obrnuo CPU i CASE, ali me tako mrzelo da ispravljam pa sam ostavio :d
A jesi li ti siguran da je bilo koja od te dve temperature CPU temp?
SpeedFan se slaze sa BIOS-om, ova dva nemaju veze sa zivotom. Tacnije Smart Guardian bar pokazuje neke senzore, a ovaj Nedjin "obavezan program" :d pitaj Boga sta pokazuje

Prilozi

• temp_1.webp
    temp_1.webp
    73.5 KB · Pregleda: 54
Poslednja izmena:
Najbitnije je ipak, da masina radi stabilno, bilo na 30 stepeni, bilo na 60. Da 'l ce da se krcka ili nece, zabole me. Bitno da nije bucno i da radi brzo i stabilno, kako i na koliko, meni je svejedno 🙂

Falcon je napisao(la):
Odakle onda citaju ostali programi za merenje temperature?? :trust:
Recimo, sa senzora *ispod* procesora? (seti se samo NF7-ice, recimo... i mnogih drugih ploca koje su tako koncipirane).

Ko ce to znati, ima mnogo razlicitih ploca i mnogo razlicitih senzora... svako ima svoj neki nacin.
Falcon je napisao(la):
Nemoze da bude normalna stvar da temperatura skoci 8 stepeni za sekund i da se vrati na istu temperaturu 2 sekunde kasnije. Mislim, cemu onda kilo bakra na procesoru??? :d
Ne mere bakar da isprati to tako brzo... 😉
A uostalom, on se stara da krajnja temperatura ne bude previsoka, seva mu paja kako skace u medjuvremenu 🙂

Iskreno... Seva i meni 😀 Nikada ovo krs programce necu pokrenuti 😉

Dobro je sto se temperatura koju ocitava "cere center" i i ovaj programcic poklapaju...razlika je 10 stepeni u korist ovog programcica 🙂

a dali bios laze kao i asus probe

bios i asus probe pokazuju mi istu temperaturu 51 c. u leru

speed fan mi prikazuje isto kao i everast 44 c.

kakav odgovor za ovo imatecheers

hm hm ponovo da prokomentarisem

Jadni intel procesori, vama ljudi netreba nikakav program za nadgledanje temperatura treba vam klima uredjaj, i to preporucljivo da bije u otvoreno kuciste 🙂

Ja na mom AMD-u nemoram ni da nadgledam temperaturu ona nece predi 55 ni kad je klokovan, i sve to sa onim jadnim alu BOX kulerom (setimo se svi Northwood celeron kulera).

cccc jadni intel procesori 🙂 brzina = vrelina = smrt usled toplotnog udara.

smarac je napisao(la):
hm hm ponovo da prokomentarisem

Jadni intel procesori, vama ljudi netreba nikakav program za nadgledanje temperatura treba vam klima uredjaj, i to preporucljivo da bije u otvoreno kuciste 🙂

Ja na mom AMD-u nemoram ni da nadgledam temperaturu ona nece predi 55 ni kad je klokovan, i sve to sa onim jadnim alu BOX kulerom (setimo se svi Northwood celeron kulera).

cccc jadni intel procesori 🙂 brzina = vrelina = smrt usled toplotnog udara.

A nekada je bilo obrnuto. Kolo sreće se okreće 🙂

Nazad
Vrh Dno