This is a new program that lets you monitor Intel's "Core", "Core 2" and all AMD K8 chips' die temperature. The temperature readings are very accurate as the data is collected from a Digital Thermal Sensor (or DTS) which is located in each individual processing core, near the hottest part.
The way this program works is as follows: Intel defines a certain Tjunction/TCaseMax temperature for the processor. In the case of Yonah it is 85C° or 100C°. First of all the program reads from an MSR, detects the Tjunction/TCaseMax temperature. A different MSR contains the temperature data, the data is represented as Delta in C° between current temperature and Tjunction/TCaseMax.
So the actual temperature is calculated like this 'Core Temp = Tjunction/TCaseMax - Delta'
The size of the data field is 7 bits. This means a Delta of 0 - 127C° can be reported in theory. But from preliminary tests, the reported temperature doesn't go below 0C°, no matter what kind of cooling was used.
For AMD the value the CPU reports is read and converted into an actual temperature. AMD chips can report temperatures between -49C and 206C
Pa, ako cita prakticno direktno iz jezgra, onda je to sasvim normalna stvar... nebitno da je opterecenje trajalo sekund, dva, nekoliko sekundi ili pak nekoliko minuta.Falcon je napisao(la):Kao sto neko rece, program je truba 😛arty: Dok sam otvarao Photoshop da snimim SS, temp je skakala i do 48 stepeni, kao da program procenjuje temperaturu na osnovu opterecenja sistema, makar ono bilo svega par sekundi.
nTune je ljabu program (recimo na AM2 platformi po njemu uvek memorija radi na 400 (DDR2-800) iako to realno nije tako.Ji 4Tze je napisao(la):laze kucka garant 😀
Za se izvinjavam taktovi su bili 2640Mhz i 1056Mhz, tako da je to jos vise porazavajuce. Poleteo je sa HDD-a samo tako! ,)GoranM je napisao(la):Program je teska truba, laze samo tako. Isto i na 2.64Ghz i na 1.56Ghz, to ne da ne moze biti isto, nego... ma pod prstom se oseti, sto bi rekli "taktilnom metodom".
CAR je napisao(la):Pa, ako cita prakticno direktno iz jezgra, onda je to sasvim normalna stvar... nebitno da je opterecenje trajalo sekund, dva, nekoliko sekundi ili pak nekoliko minuta.
Don't forget: "The temperature readings are very accurate as the data is collected from a Digital Thermal Sensor (or DTS) which is located in each individual processing core, near the hottest part."
Falcon je napisao(la):Mislim, cemu onda kilo bakra na procesoru??? :d
Nedjo je napisao(la):http://www.xtremesystems.org/forums/showthread.php?t=103639
Sjajan program za ocitavanje temperature procesora!
Misko je napisao(la):Mozda je problem u tome sto je na jezgru, a ne mikron od senzora koji meri.
A jesi li ti siguran da je bilo koja od te dve temperature CPU temp?Falcon je napisao(la):Menjao sam fajl smart.ini, da mi ispisuje druge nazive. Na kraju sam skapirao da sam obrnuo CPU i CASE, ali me tako mrzelo da ispravljam pa sam ostavio :d
Recimo, sa senzora *ispod* procesora? (seti se samo NF7-ice, recimo... i mnogih drugih ploca koje su tako koncipirane).Falcon je napisao(la):Odakle onda citaju ostali programi za merenje temperature?? :trust:
Ne mere bakar da isprati to tako brzo... 😉Falcon je napisao(la):Nemoze da bude normalna stvar da temperatura skoci 8 stepeni za sekund i da se vrati na istu temperaturu 2 sekunde kasnije. Mislim, cemu onda kilo bakra na procesoru??? :d
smarac je napisao(la):hm hm ponovo da prokomentarisem
Jadni intel procesori, vama ljudi netreba nikakav program za nadgledanje temperatura treba vam klima uredjaj, i to preporucljivo da bije u otvoreno kuciste 🙂
Ja na mom AMD-u nemoram ni da nadgledam temperaturu ona nece predi 55 ni kad je klokovan, i sve to sa onim jadnim alu BOX kulerom (setimo se svi Northwood celeron kulera).
cccc jadni intel procesori 🙂 brzina = vrelina = smrt usled toplotnog udara.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari