Šta je novo?

O/C Thortona na KT400A ploci?

• Začetnik teme Začetnik teme Ostoja
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Ostoja

Čuven
Učlanjen(a)
27.07.2004
Poena
815
Moja oprema  
CPU & Cooler
Ryzen 5600 + Scythe Mugen 5 B
Matična ploča
Gigabyte B550 Aorus Pro AC (AX210 mod)
RAM
2x16GB Kingston Fury Beast 3200
GPU
Sapphire Pulse RX 6650 XT
Storage
Hynix PC711 512GB NVMe + WD Purple 4TB
Zvuk
Denon PMA-260 + Canton Fonum 601
PSU
EVGA Supernova P6 650W
Kućište
Black Widow + 3x Arctic P12 Silent
Monitor
MSI 325QF E18V
Mobilni telefon
Motorola G72
Pristup internetu
  1. Optički internet
Ovako, imam sledecu konfiguraciju:
Gigabyte GA-7VA rev2.0 (VIA KT400A cipset)
AMD Thorton 2000+ (12,5*133=1666)
512 MB DDR400 (Cas3) Elixir
ASUS V9280 (GF Ti4200 AGP 8x) 128Mb
CD-RW, DVD-ROM, 2xHDD
SB Live! 5.1
Lucent 56k
I sve to na shugavom JNC-u od "400W"

E sad, u vezi klokovanja:
Procesor je o/c na 1900MHz (152*12,5; PCI@38; AGP@76 ), memorija je sinhrono na 152MHz (Cas2 i ostalo na najagresivnijem podesavanju) i tako radi BEZ IKAKVIH problema. Kada prebacim preko 1900MHz racunar jako cesto prilikom paljenja ne daje sliku na monitor niti butuje OS :S: (prilikom restarta radi OK :trust: ), sve dok ne pritisnem reset taster, kada proradi "normalno" (inace svi naponi su na default-u, naponi napajanja su OK - provereno Unimerom, temp proc. oko 52C na full loadu, otvorena kanta). Najvise sto sam stigao bez cackanja napona je 2000MHz (FSB160, PCI@40, AGP@80), vec na 2012 se upucava prilikom kompresije DivX-a [ista stvar i kada pogorsam memorijske tajminge (Cas3, sve ostalo na najvecim vrednostima)], plus sto mi se jako cesto ispisuje poruka "Check sistem health!" na POST ekranu i kada ga "checkujem" pojavljuju se ludi parametri (tipa 65,535V Vcore !? :sceptic: , svi ostali naponi 0V, temp. -5C itd.), tako da mislim da prevelika PCI magistrala zakucava plocu (?), posto je ista sertifikovana da radi sa Bartonima (FSB166).
Posto moja ploca nema ni fiksiranje AGP-a i PCI-a niti promene mnozioca proc. 😡 , a vec sam dosegao max. da li bi vredelo da nekako prebudzim procesor da proradi na FSB166, posto je isti navodno proban na EPOX nForce2 ploci na 166FSB-u (sa 12,5*) i to na default naponu 1,5V (i radio je!) i da li bi to uopste poradilo kod mene? Druga stvar: kako da ga prebudzim da radi na 166 magistrali (probao sam sa L12 mosticima na gornjoj povrsini, ali bez efekta)?

Pokushaj u biosu da pritisnesh ctrl+f1 i trebalo bi da ti se otvori Advanced chipset features ili tako neshto i tu imash neke gluposti za chachkanje ili jednostavno zvekni 166 fsb i vidi shta tje da bude.

Ma znam ja za Ctrl+F1, nego meni ploca ne dozvoljava da odaberem FSB166. Dok sam imao Durona nudila mi je FSB100-132, a sada mi nudi 133-165, znaci fali mi 1MHz do sledeceg opsega. Zato bi trebao da hardverski prepravim FSB, ali k'o sto rekoh spajanje mostica mi nije uspelo.
Juce sam se malo igrao u BIOS-u i podigao napon na proc. i opet mi se isto dogadja kada prebacim magicnih 1900MHz, a kada dignem napon na memoriji PC nece uopste da radi pa moram da cupam bateriju (inace kada mi je FSB133, a memorija asinhrono na 200MHz sa Cas2,5 radi dobro, tako da sumnjam da je do memorije).

ma postavi dzampere na ploci da ti magistrala bude na 166Mhz. Ja imam isti procesor i plocu ali neki sugav primerak procesora koji radi stabilno najvise na 1850, na 1900 vec kuca masina, a to je sa naponima DO KRAJA 🙂
Imas u uputstvu za plocu kako se postavljaju dzamperi za koju ferkvenciju, pa ako si siguran da procesor moze da izdrzi 166, onda ROKAJ!!!!!!!

Nesto sam gledao po ploci i ne vidim dzampere. Ima samo jedan DIP prekidac kojim biram da li je magistrala 100 ili AUTO. Izgleda da ja imam neku Ultra lite plocu koja nema nista zivo.
Nabasao sam u jednom od thread-ova prespajanje kontakata u samom soketu pa cu i to da probam, ako to ne upali verovatno nista i nece. Koju zicu da koristim za to - jel moze jedna od licni iz UTP kabla?

Zabo sam zicu i radi. Malo sam se patio sa kombinacijama mnozioca i FSB-a (nece ploca preko 176MHz nikako), ali je na kraju proradilo!
Hvala na svim savetima.

P.S. Gde da zabodem zicu da bi omogucio svih 512Kb kesa na Thortonu?

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno