Šta je novo?

o/c KX7333

Alexandar

Čuven
VIP član
Učlanjen(a)
17.01.2001
Poena
709
Nabavio sam drugog Samsunga ddr333 (i dalje nije original Samsung, vec samo cipovi) i uspeo sam da butujem sistem na 219FSB, dalje od toga ni makac. U WinXP ide do 215MHz medjutim tada slika izgleda kao da je 4-bitna paleta. Ova pojava prestaje na 210FSB, medjutim ono sto me najvise nervira je sto na preko 200FSB slika u dos-u i bios-u totalno pobrljavi, fontovi se deformisu i izbacuje neke bezvezne karaktere. Cim se ucita Win slika postaje normalna, masina cak provrti i 3dMark.

Ima li neko slicna iskustva?

Inace masina sada radi stabilno na 195FSB 2-3-5-3-2-2 Fast na 2.75v 1.65Ghz

Moze li se nekako podici voltaza agp slota, mislim da bi ovo resilo probleme?

Inace da ne zaboravim kod mene ne radi 1/6 delilac (bar ja tako mislim - mada sam na stranim forumima procitao da Realtek klok generator na ovoj ploci ga podrzava pa cak i 1/7 ali potrebno je i da chipset podrzava ovaj delilac sto kod KT333 navodno ne postoji). Ovo sam iskusio u cinjenici da je ceo XP pukao prilikom butovanja, jer sam zaboravio da iskljucim UDMA pristup HDD-u u bios-u.

Alexandar je napisao(la):
Nabavio sam drugog Samsunga ddr333 (i dalje nije original Samsung, vec samo cipovi) i uspeo sam da butujem sistem na 219FSB, dalje od toga ni makac. U WinXP ide do 215MHz medjutim tada slika izgleda kao da je 4-bitna paleta. Ova pojava prestaje na 210FSB, medjutim ono sto me najvise nervira je sto na preko 200FSB slika u dos-u i bios-u totalno pobrljavi, fontovi se deformisu i izbacuje neke bezvezne karaktere. Cim se ucita Win slika postaje normalna, masina cak provrti i 3dMark.

Ima li neko slicna iskustva?

Inace masina sada radi stabilno na 195FSB 2-3-5-3-2-2 Fast na 2.75v 1.65Ghz

Moze li se nekako podici voltaza agp slota, mislim da bi ovo resilo probleme?

Abit sa dizanjem voltaze na DDR-u dize voltazu i na AGP-u zato sto su ta dva kola povezana, mozes da jos dodas i 30k potenciometar izmedju sedme nozice kola omah uz DDR slot i mase, pa onda dizi polako nemoj naglo jer ces spaliti AGP kontroler nego mili do nekih 3 volta pa se posle zezaj kroz CPU meni.

Probaj da stavis AGP na 2X, moze lako da se desi da ti puca chipset. Takodje mozes da resis problem dizanjem napona na cipsetu na 3.65v.
Probaj da poboljsas hladjenje northbridge-a, skini cooler ocisti ga i namazi novu pastu, fabricki je to jako bezveze odradjeno.
Cipset nema direktne veze sa klok generatorom, moze da bude bilo koji cipset i ako klok generator jednostavno radi na vecem radnom taktu, sam prebacuje delilac na 1/6 iako nije podrzan u BIOS-u. To vazi samo ako je u BIOS-u delilac podesen na maksimalnu vrednost - 1/5 odnosno 5:2:1

drfedja je napisao(la):
Probaj da stavis AGP na 2X, moze lako da se desi da ti puca chipset. Takodje mozes da resis problem dizanjem napona na cipsetu na 3.65v.
Probaj da poboljsas hladjenje northbridge-a, skini cooler ocisti ga i namazi novu pastu, fabricki je to jako bezveze odradjeno.
Cipset nema direktne veze sa klok generatorom, moze da bude bilo koji cipset i ako klok generator jednostavno radi na vecem radnom taktu, sam prebacuje delilac na 1/6 iako nije podrzan u BIOS-u. To vazi samo ako je u BIOS-u delilac podesen na maksimalnu vrednost - 1/5 odnosno 5:2:1

Kuler chipset-a je ispoliran i namazan titan silver pastom. Agp 2x mi ne pomaze a takodje i voltaza na chipset-u. Bice da to ima veze sto je misko rekao kada se dize voltaza na ddr-u raste i voltaza agp-a.
Koja je realna razlika izmedju performansi na npr 166 i 200FSB na istom taktu procesora? (ne mislim na SiSoft Sandru)

Koja je realna razlika izmedju performansi na npr 166 i 200FSB na istom taktu procesora? (ne mislim na SiSoft Sandru)

Mizerna. A i kakva bi bila ?? Pustite Sandru koja samo sinteticki testira memorisjki kontroler...ona izbacuje iste rezultate bez obzira sta neko ima u masini...recimo na 133 fsb-a iste rezultate sa istim memorijskim tajminzima ima i ortak na duronu i ja na P4 i 2. ortak na XP-u, sa odstupanjima od 2-3%...tako da to sto Sandra ispise nema veze sa zivotom...kao i vecina toga sto ispise.

Nije mizerna. Trazi da ti recimo Aca odradi test koji te zanima pa ces i sam videti. Naravno nije lako naci memoriju koju ces na 200Mhz nasvirati isto kao sto je mozes nasvirati na 166Mhz tj. maximalno. Od toga zavisi razlika u performansama, a sasvim je evidentno da je nezanemarljiva.

Paradigma je napisao(la):
Nije mizerna. Trazi da ti recimo Aca odradi test koji te zanima pa ces i sam videti. Naravno nije lako naci memoriju koju ces na 200Mhz nasvirati isto kao sto je mozes nasvirati na 166Mhz tj. maximalno. Od toga zavisi razlika u performansama, a sasvim je evidentno da je nezanemarljiva.

Izvini, ali o kojim testovima govorimo ? I o razlikama u kojim realnim programima govorimo ? Mene ne interesuje sta ce sinteticki test da mi kaze, bitno mi je da mi rezultat bude samo tu negde...uostalom, ja imam 155 fsb...
Da li imam 15 ili 50 poena vise u 3d marku apsolutno me ne interesuje...ja imam isti broj fpsa u igrama i kad sam prilikom 1. testiranja u marku na sveze instaliranom sistemu pre 2 meseca imao 10100 i danas kad imam 9600 poena...to je ono sto mene interesuje.

Ako u bilo kom programu, za rendering, rad sa slikama, modeling, igre, itd. ta razlika predje u realnom smislu 2-3% odlicno. Ali vrlo vrlo tesko...

I bas me zanima, posto 99% ljudi nema otkljucane procesore pa kad se kaze 166 mhza mogu i da prihvatim da se misli na fsb a kad se kaze 200 i vise to je zasigurno asinhroni rad memorije. I koliko prednosti imaju, ali realno, van sandre, u odnosu na 166 sinhrono, bas me zanima ?? Ponavljam, realno...

Meni se cini da su ove teme vestacki naduvane silovanjem overklok foruma od strane izvesnog Italijana 😛 Ne znam da li je neko primetio, ali samo se vrte mark i sandra...non-stop.

Dakle, da ne duzim vise. Stojim iza svoje tvrdnje da nema gotovo nikakve razlike...tako je bilo kad sam imao Atlona, tako je sad kad imam P4...oba se isto ponasaju, tj. dobije se, i to u samo specificnim situacijama, 2-3% i to je maksimum...

E sad ako je neko imao drugacija iskustva neka ih navede ali neka kaze koji je program u pitanju...a ne samo "dobije se", na osnovu 120 dodatnih poena u sandri...

I nemojte ovaj post shvatiti kao da se ja ljutim na nekoga
Pozdrav, Brutalni

Da ne sirimo temu previse ja sam govorio nacelno o razlici izmedju 166Mhz FSB & MEM i 200Mhz FSB & MEM i konstatovao sam da nije mizerna. Ne zelim sa tobom da polemisem kako i gde ces to proveriti.
Dakle ako smo svi svesni cinjenice na ovaj ili onaj nacin da su se performanse popravile ako istu frekvenciju procesora postignemo sa 166Mhz umesto 133Mhz, onda tvrdim da nista manje nije bitan skok sa 166Mhz na 200Mhz. Podrazumevam SINHRONI rad FSB & MEM.

P.S. S obzirom da insistiras na argumentaciji u vidu primera, predlazem ti da pogledas sledeci test:

AMD Athlon XP and 166MHz FSB: Why Not?
http://www.xbitlabs.com/cpu/athlonxp-166/

Rad sa memorijom koja je brža od PC2100 standarda na Athlon-u ima smisla samo sinhrono, tj. kada se i CPU setuje da radi na istom taktu (otključavanjem) kao i memorija. Ne kažem da je besmisleno stavljati DDR333 memoriju na 266 MHz FSB-a, ali efekat nije ni približno takav kakav je sa FSB333+DDR333 (ili čak FSB400+DDR400 😉 )

Brutalan Zlica je napisao(la):
....Meni se cini da su ove teme vestacki naduvane silovanjem overklok foruma od strane izvesnog Italijana 😛 Ne znam da li je neko primetio, ali samo se vrte mark i sandra...non-stop....

Filipenko, pozdravio te Italijan.

Ne znam koliko je realan test PC MArk 2002 ali ubrzanje sa 133FSB na 200FSB (sinhrono cpu memorija) pri istom taktu procesora se itekako oseti. Takodje i 3D mark dobija dodatne poene.

P.S Ne dirajte italijana da posle ne bude "Spavaces sa ribama!" 😀

Kuler chipset-a je ispoliran i namazan titan silver pastom. Agp 2x mi ne pomaze a takodje i voltaza na chipset-u. Bice da to ima veze sto je misko rekao kada se dize voltaza na ddr-u raste i voltaza agp-a.

Ako nekome treba vmem modifikovanje sajt www.xtremesystems.org tamo je opisano i gde i kako ploca dize voltazu.

Aca je napisao(la):
Filipenko, pozdravio te Italijan.

Kakav Filipenko ? Ako nekoga bas zanima, zovem se Dejan, malo si se z...😛
Pozdrav

Nazad
Vrh Dno