Šta je novo?

O/C Asus R9550 problem

robikica

Čuven
Učlanjen(a)
25.02.2003
Poena
630
Poz svima

Neko ce me verovatno zbog pokretanja ovog topica :smash: ali ja nisam nasao (ili sam jednostavno glup pa nisam valjano pratio fabulu :d ) odgovor na moj problem pa ga zato pokrecem.
Od pre neki dan sam vlasnik pomenute kartice i citajuci tu po forumu vidim da moze da se O/C pa reko ajde da i ja malo poguram svoju (iako mi to nije preko potrebno al ajde kad moze...). Znaci radio sam sve onako kako je opisano u topiku "kako O/C...". Sa Ati tool sam testirao i izvukao svoj org bios, i sa RaBiT-om podigao GPU na 400 a mem na 250, i samo prebacio TV init sa NTSC na PAL, i kad sam fleshovao bios (znaci prepravio sam samo svoj originalni bios ) sa flashrom-om, XP ne prepoznaje graficku tj no ATI adapter.
E sad ono sto mene interesuje jel ja radim nesto pogresno ili radim nesto sto ne moze?Nisam video nigde da se spominje (osim u "kako O/C..." ali se tamo ne spominje moj problem) samo promena default vrednosti u org bios-u nego promena bios-a u 9600 i sl... :trust:

Poz

Zaboravio sam da dodam da se radio o 9550 GE /256mb 128bit.

U medjuvremenu sam procitao na techpowerup da Asus 256mb ne moze da se flesuje...jel neko probao? 🙁 ...ne znam da li misle da ne moze drugi bios ili uopste da ne moze bilo sta da se radi sa bios-om...

Poz

Ispravite me ako gresim.
Bios je software koji se pravi da bi neki hardver imao elementarno "uputstvo za rukovanje".Tj. konkretno on govori GPU na koji nacin moze da komunicira sa memorijom, pri kojim brzinama moze da radi i kako da komunicira sa AGP slotom.
Driver je software koji kovori OS kako da komunicara sa uredjajem.

Pa posto ti je kartica sa RV360 cipom koji je samo biosom ogranicen na odredjene clockove, nadji istu 9600 VIVO karticu sa memorijom iste brzine i kolicine i sa programom Flashrom flashuj bios http://www.techpowerup.com/bios/ sa te kartice na tvoju i instaliraj nove drajvere sa http://www.techpowerup.com i sve ce da radi OK.Imas drajvere i za VIVO kartice.

Obrati paznju na brzinu i kolicinu memorije kartice ciji bios uzimas, i pre toga udari search na techpowerup forumu i nadji sve sto kazu za tvoju karticu!

Mislim da ti je lakse da ga flashujes.Mnogo znanja treba da bi ga modifikovao sam.
Imas sigurno na techpowerup bios za neki radeon 9600 sa 256mb i memorijom na 4ns.Uopste ne mora da bude memorija istog proizvodjaca jer je komunikacija GPU sa memorijom standardizovana.Stavi neki bios i skini drivere za vivo, trebalo bi da radi.
P.S. ja sam na mojoj 9550 3.3ns 128MB probao razne biose cak i one sa 5ns i radilo je!Kartici nece biti nista samo nece raditi ako pogresis i treba ce ti neka stara PCI graficka da bi sve vratio na staro.Pricam iz iskustva!

Obavezno backapuj tvoj BIOS!

Poslednja izmena:
...

Sve sto treba to je da sastavite! :d

Ne znam odakle da se ogrebem za staru PCI karticu.To za podizanje fabrickih vrednosti kazu na comkill:
>> • Overklokovanje putem BIOS-a

Naslov baš i nije tačan, jer se putem BIOS-a brzina overklokovane kartice postavlja umesto fabričke. Drugačije rečeno - overklokovana brzina postaje fabrička.

Za ovaj zahvat vam je potreban BIOS editor i originalni BIOS vaše grafičke. Ati Tray Tools ima mogućnost da "izbaci" (eng. dumping) BIOS vaše kartice iz Windows-a (to možete uraditi iz "Tools & Options" menija) kako biste mogli da ga izmenite. Kada odradite taj korak potrebno je da nabavite RaBiT i pomoću njega otvorite prethodno pomenuti BIOS. <<

E to sam ja hteo da uradim, ne bog zna sta da mod na svom biosU.
A zasto ti stalno spominjes VIVO??? :trust: ...moja kartica nije VIVO

Jesi siguran da moze BIOS sa drugom memorijom?
Nasao sam ABIT 9600 NP 256 hynix 4.0

Poslednja izmena:
Pa skonto sam da je VIVO posto si prebacivao NTSC na PAL.
Ali jos bolje ako nije, onda je sigurno modujes sa tim biosom u 9600. Ionako se VIVO lose oc!
Probaj sa tim biosom da je modujes ali budi spreman ! Spremi jos dva tri biosa uz tvoj backup za svaki slucaj! PCI kartica ti treba jer ako tvoja nece da primi bios ne mozes da podignes sistem.U tom slucaju podignes sistem preko PCI katice pa onda opet vratis tvoj bios ili neki drugi! PCI nadji negde od preprodavaca, kosta oko 500 kinti!
Bios flashuj uz pomoc flashrom-a a ne pomocu ATI flash-a, jer moze da se desi da nece da ga primi!
Uz nove drivere trebalo bi da bude O.K.!

Dobro procitaj sta pise u help-u za flashrom da ne bi zeznuo stvar!

Nazad
Vrh Dno