Šta je novo?

NZXT iznajmljuje računare, ali na jako loš način

RazbojNick

Čuven
Učlanjen(a)
05.02.2004
Poena
815
Gamers Nexus otkriva sve strane nepoštene i zlonamerne prakse NZXT u vezi sa njihovom uslugom ("uslugom") iznajmljivanja računara i pokazuje vrlo loše osobine koje iznamljivanje i pretplata, a ne kupovina i posedovanje poseduju, a što su prakse uzimaju sve više maha. Umesto "NZXT" i "računara", može da se napiše bilo koja druga marka i predmet iznajljivanja.

To nas bas dotice :)

Pa realno treba biti ovca, pa iznajmljivati PC. Al tamo kod njih ima vune, pa nek šišaju.

I za "tamo kod njih" je baš preterano, čista zakukuljena prevara i još plaćaju influnsere da je propagiraju. Ja sam se jednom u Torontu opekao na mnogo blažu variantu, "Rent to own" za TV ali sam bio nov tamo i nisam ni čuo za tako nešto. Nudili su svašta na isti način, od bele tehnike preko automobila do aviona ali posle izgubljenih 1000 dolara samo na televizoru i saveta poznanika uvideo sam njihovu računicu. Ispadne da platiš više nego duplo nego za keš i skoro toliko da uzmeš zajam, čak i kada se sve završi povoljno. Od tada je sve "Neka hvala, ako nemam para za nešto, onda mi ne treba".

20k je imao ugovor sa NZXT-om za marketing, raskinuo ga je posle ovoga i nije naplatio te pare. Stvarno jedan od rijetkih likova na čije mišljenje stvarno možeš da se osloniš i za kojeg znaš da ako on nešto pohvali da to stvarno vrijedi jer je inače prilično kritički nastrojen... :)

To nas bas dotice :)

Sve jedno, ovo je dobra tema.

Pa realno treba biti ovca, pa iznajmljivati PC. Al tamo kod njih ima vune, pa nek šišaju.

Po čemu biti ovca ? U vreme kada su malo bolje grafike kod nas koštalo oko 1.500€ ja sam iznajmljivao GeForce NOW za 4-5€ mesečno. Za tri godine sam dao manje od 200€ a igrao sa sve na maksimum. Ovo je slična priča. Dobar računar košta minimum 2.500,00 € Zašto kupovati nešto što će da zastari za 3-4 godine a uz to može i da se pokvari ? To što NZXT ne iznajmljuje svoje to je već druga priča. Ja govorim samo o ideji.

@CountMike , izvini nisam ispratio ovu priču. Da li možeš još jednom da je objasniš ?

"Rent to own" je iznajmljivanje nečega, uređaja, automobila, nameštaja itd. gde plaćaš mesečne rate/najam dok se ne isplati dogovorena cena i posle toga je tvoje. Nešto kao kredit ali ne keš i nema posebne kamate već je uračunata i cenu. Pogodno za one sa lošim ili nikakvim kredit rejtingu. To što kupiš je pravno vlasništvo i na ime iznajmljivača. Tek pošto je isplaćeno sve do poslednjeg centa može da se prenese na tvoje ime. Tako da to ne potpada pod bankarske usluge i zakone.
Prvi problem je da je cena daleko viša nego retail (valjda da kompenzuju za kamate i troškove). Drugi problem je ugovor koji ne može da se raskine ili otplati pre vremena kao što je slučaj sa kreditima i tako te obavezuju na duže staze a njma kontinualni biznis.
Pošto rental ne potpada pod bankarske zakone, mogu da uvedu i redovno uvode jako stroge zahteve za datume uplata rata pa naj manje zakašnjenje računaju kao tvoj prekid ugovora, oduzimaju predmet(e) koje sada računaju po vrlo niskoj ceni koju oni određuju jer su sada polovni. Pošto je sve to pravno njihovo do pune otplate, ako ne mogu da povrate pedmet mogu da te optuže za krađu i tako ucenjuju. Predmeti moraju da imaju osiguranje preko njih ili nekog drugog na tvoj trošak, ako to propustiš uzimaju sve.
U mom slučaju, ja sam (mojom glupom greškom) uzeo neki fensi console TV set u boji koji su oni cenili na 1000 dolara (obični su u radnji koštali 100-300 dolara). Imao sam ga nekih 2-3 meseca i preselio se pa hteo da kupim neki manji i uštedim pare. Nisam pročitao sve uslove pa sam mislio da prekinem iznajmljivanje kako to može sa običnim iznajmljivamjem kad ono trt. ne mođe tek tako. Uzeše TV, plaćene rate se ne računaju i zadužili me za tih 1000 dolara pod pretnjom suda i gubitka credit rejitnga. Tako me je to iskustvo koštalo i nešto više od 1000 dolara zbog osiguranja i drugih troškova kao prvoz i nešto što su oni nataknuli, ne sećam se šta. Dva-tri meseca gledanja televizije za oko 1200 dolara. Duplo višene gošto sam u to vreme platio polovan, 5 godina star Mustang Mach1.🍸

Majk hvala na objašnjenu. Da li si doterao nekog Mustanga kada si se vratio ?

Sve jedno, ovo je dobra tema.

Po čemu biti ovca ? U vreme kada su malo bolje grafike kod nas koštalo oko 1.500€ ja sam iznajmljivao GeForce NOW za 4-5€ mesečno. Za tri godine sam dao manje od 200€ a igrao sa sve na maksimum. Ovo je slična priča. Dobar računar košta minimum 2.500,00 € Zašto kupovati nešto što će da zastari za 3-4 godine a uz to može i da se pokvari ? To što NZXT ne iznajmljuje svoje to je već druga priča. Ja govorim samo o ideji.

@CountMike , izvini nisam ispratio ovu priču. Da li možeš još jednom da je objasniš ?
Ne znam jesi li pogledao uopšte okačeni video i cene najma, kao i ono što se najmi za te pare. Ne bih rekao da to proporcionalno ispada 4-5e za npr GPU...

20k je imao ugovor sa NZXT-om za marketing, raskinuo ga je posle ovoga i nije naplatio te pare. Stvarno jedan od rijetkih likova na čije mišljenje stvarno možeš da se osloniš i za kojeg znaš da ako on nešto pohvali da to stvarno vrijedi jer je inače prilično kritički nastrojen... :)

Bukvalno, jedan od retkih koji (jos uvek?) nije poceo da kaci videa u fazonu "uzeo sam novi lambo, ili pogledajte moju novu vilu sa vodopad bazenom".
Vecina njih koji dodju do vece publike na YT, na kraju zavrsi tako.. domaci, strani, nebitno..

Ne znam jesi li pogledao uopšte okačeni video i cene najma, kao i ono što se najmi za te pare. Ne bih rekao da to proporcionalno ispada 4-5e za npr GPU...

ja sam više pisao o ideji. Slično rade sa veš mašinama po Beogradu.

Nista nije rekao, realno.

Ne znam sta je problem rentaju komp za napisanu cenu, ako odgovara iznajmis ako ne ne moras. I auto da rentas godinama normalno da se ne isplati

Sad gledam nesto koliko je iznajmljivanje PS5 konzole, na par sajtova oko 2800 din dnevno, puta 30 dana, oko 700e lol. Mislim ovo je jos i top ponuda sto NZXT ima.. mislio sam da skocim na vagon da ih isprozivam, ali sad kad pogledam ovako, ne kapiram cemu cela fama..

Realno cista glupost, a posto ima lozana od ljudi za sve i svasta i ova vrsta prevare prolazi samo tako.
Tu lovu koju bi davao za mesecnu rentu, stekujes nekoliko meseci do vrednosti takvog kompa (sastavni delovi u maloprodaji) ili malo vise od toga (jos koji mesec vise) i u tom trenutku sebi kupis novi komp, koji ima bolje komponente, a koji ce te sluziti neko dobro vreme. U sledecih 3-4-5 godina promenis graficku, opet stekujuci lovu. Pa za jedno 10+- godina, promenis ceo komp na istu foru.

a dok skupljas lovu prvih godinu dana igraj se na mobilnom :)

Šta da ne i na telefonu ;) A izgleda da nije ni godinu dana, već za 7 meseci možeš naći takav PC.

Odgledao sam klip - neverovatno kakvi su prevaranti. A ni ovo poređenje sa konzolom ne stoji baš. To se iznajmljuje na dan, dva, jasno je šta je cilj. Ovi namerno guraju periode od više godina, a marketing im je izgleda bio dovoljno dobar, da klinci ozbiljno razmišljaju o tome

Postoje i drgi koji iznajmljuju PC i svašta drugo.

Nerealne cene. Mada kod ovih posle određenog perioda postaješ vlasnik. Ali iznajmljivanje računara za igranje na ovaj način je strašno. Potrošiš $4000 za kantu koja vredi $1000 (još je oni prodaju za $2600, ako kupuješ odmah)? U pravu je Steva, bolje od mafije da zajmiš novac. Dok s druge strane Apple prodaje svoje računare na rate bez kamate. 12 meseci po 50 dolara i za godinu dana imaš računar koji posle možeš da prodaš za malo manje para. A striming servisi su $10-$20 mesečno. I drugi (HP, Dell, Lenovo...) isto imaju neke opcije kupovine na rate, mada ne tako povoljne koliko sam video. Užasna praksa u svakom slučaju.

Pa za keš u nekoj diskont prodavnici je uvek jeftinije, da ne mogu dobro da naplate i zarade, ne bi bilo ni biznisa za iznajmljivanje, to se podrazumeva. Ja sam recimo dosta iznajmljivao alate. "Rent-a-Tool" dok nisam napravio svoju kolekciju.

sjajno ovi i stolice imaju, moz napravish vikend lan party :)

Ne možeš da iznajmiš za vikend, tj. kratkotrajno, u tome i jeste problem, jedan od mnogih.

Pa za keš u nekoj diskont prodavnici je uvek jeftinije, da ne mogu dobro da naplate i zarade, ne bi bilo ni biznisa za iznajmljivanje, to se podrazumeva. Ja sam recimo dosta iznajmljivao alate. "Rent-a-Tool" dok nisam napravio svoju kolekciju.
Alati su druga stvar, i generalno kada firme to rade (računari, štampači, alati, mašine...) ima razloga zašto biraju tako nešto. Ako ništa drugo, to su ti sredstva koja koristiš da bi zaradio nešto. Ali ovde nude klincima ili neupućenima loš ugovor da im uvale kantu da igraju Fortnite. Mada što kaže onaj plaćenik - iznajmiš na mesec dana, osvojiš turnir i posle kupiš nov PC od nagrade.

Isto je i za alate ili druges tvari ali njima se isplati da iznajmljuju dobar kvalitet jer duže traju i manje popravki i održavanja ali ako ne vratiš ili izgubiš naplaćuju kao novo, tolika je i kaucija možda i viša.

Ljudi su se masovno uhvatili za cenu, a to je za mene najmanji problem. Diskusija cenovnog ranga je totalno nerealna. Neke gaming periferije kostaju 4-5x vise od realne vrednosti i od podjednako dobrih alternativa. Isto vidimo i za npr maticne ploce. Ja nikada ne bih kupio ROG, ali postoje i prodaju se.
Sve u svemu, to sto neki proizvod nema optimalnu vrednost za vecinu korisnika, ne znaci da taj proizvod nece naci kupca i da za njega ne postoji trziste.
Jedan od primera je i rent a car. Mislim da se vecina automobila samo otplati za oko godinu dana.

Ugovor je prica za sebe. Tu smo mi korisnici krivi zbog godina cutanja na gluposti pa su se kompanije osilile. Skoro sve igre danas zahtevaju koriscenje neke od platformi poput steama gde se jasno kaze da nismo vlasnici i da mozemo da izgubimo pristup necemu sto smo posteno platili. Ali i to smo progutali i navikli se i pokusavamo da letimo ispod radara tih kompanija da nas ne bi banovali za neku glupost.
Iako je ugovor los i namerno napisan nedovoljno detaljno, to je opste stanje pravilnika u svetu i svi to rade. Daju sebi za pravo da te zakinu negde ako im se prohte.

Glavni problem je totalni dzumbus od naziva, modela, tipova... U nexus klipu lepo kazu da su toliko izmena napravili u kratkom periodu da ni sami nisu uspeli da isprate sve promene na sajtu. Neintuitivni i neuredni sajtovi su anti potrosacki, da li sa namerom ili iy gluposti, to ne znamo.

Ne branim nzxt, drago mi je da vidim otpor prema glupostima koje kompanije prave. Treba ih drzati odgovornim za stvari koje rade umesto da ih pustimo da se izivljavaju.

Lepo je da je Steva jos uvek zadrzao integritet, kao i donekle HWUnboxed...
Sto se ne moze reci za techfluensere poput Linusa i Jayz2c

Kod nas nije niko... 😥

Nazad
Vrh Dno