Šta je novo?

Periferni uređaji NVMe SSD 2t

Miševi, tastature, štampači, skeneri i sl.

Alexajlo

Čuven
Učlanjen(a)
25.08.2002
Poena
630
Pozdrav svima,
planiram da kupim NVMe SSD 2TB (format M.2 2280) koji ću koristiti u Orico 8-in-1 USB-C docku sa M.2 enclosure-om, u kombinaciji sa Mac Mini M4. SSD bih koristio kao eksterni disk za backup (Time Machine, CCC), čuvanje dokumenata, povremeni rad sa većim fajlovima (audio/video), kao i za sinhronizaciju sa cloud servisima.

Pošto je brzina ograničena USB-C vezom (~1.000 MB/s), svestan sam da neću iskoristiti puni potencijal PCIe 4.0 SSD-ova, ali mi je važno da disk bude:
  • pouzdan i termalno stabilan u pasivnom kućištu,
  • dugotrajan (što veći TBW),
  • sa DRAM kešom
  • i da ne košta kao Samsung 990 Pro 😅

Razmatram sledeće modele:
  • ADATA XPG SX8200 Pro 2TB
  • TeamGroup MP34 2TB
  • Crucial P3 Plus 2TB
  • KIOXIA 2TB Exceria

Da li imate iskustva sa nekim od ovih modela konkretno u M.2 enclosure-u (npr. Orico, Satechi, Ugreen...) i kakva su iskustva što se tiče grejanja, performansi i pouzdanosti?

Svaki savet ili iskustvo (pozitivno/negativno) mi mnogo znači pre nego što donesem odluku.

Hvala unapred!

Ama isto ti je sve to, PCIe v3 se manje greju, samo stavi u metalni enclosure, oni doolaze sa padovima za transfer toplote. Kao i svi SSD, što veći kapacitet to su dugotrajniji.

Ja imam iskustva, i razbio sam par mitova. Kao prvo:

kakva su iskustva što se tiče grejanja, performansi i pouzdanosti?

To je toliko stara tehnologija, da su manje više svi dobri. Kod Satechi i Ugreen a je zvršna obrada bolja. Enclosure ne usporava, osim super brze diskove. Što nije priča kod tebe. Tebe ograničava tip C

Pošto je brzina ograničena USB-C vezom

nije ni to strašno. Crucial P3 Plus je standardno dobar, mada što se pozdanosti tiče to je sve lutrija. Meni Kun Fu od 15€ radi i dan danas.

Da ne bude sve prazna priča, a imam vreme. Link o adapteru, može da se prevede i na enclosure.

Ovo je priča iz 2021 godine

sada sve to može samo bolje

Da sam na tom mestu gledao bih cenu - kvalitet. Za dugotrajost samog diska više nko ne može da ti garantuje.

Vrh Dno