Šta je novo?

nVidijine novotarije

illidan

- Bike Camper -
Učlanjen(a)
02.02.2005
Poena
2,605
Moja oprema  
CPU & Cooler
amd 5800x3d, cm atmos 240 - phanteks t30
Matična ploča
asus rog strix b550-i gaming
RAM
g.skill trident z neo 32gb cl16 3600
GPU
nvidia rtx 4070super founders edition
Storage
samsung 980 pro 1tb, wd black sn770 2tb
Zvuk
ifi zen dac v2 - fosi audio za3 - kef q350, fiio ft1, all balanced
PSU
corsair sf750 platinum
Kućište
lian li a4 h2o
Monitor
gigabyte mo27q28g
Miš & tastatura
mchose l7 pro, kbd.fans tofu65 raw alu - cream soda switches - gmk serika 2 keycaps
Pristup internetu
  1. Optički internet
Taj 7800GT koji dodje tamo kod njih 450 dolara ce kod nas biti 450E + PDV tako da vecina ljudi ce samo moci da ga sanja...
Zanimljive ce biti ove 6600LE u SLI modu valjda cemo dobiti nesto dobro i imati nekih vajdi od tih kartica + mozda neki klok 🙂

7800GT ce imati 20 pipea.

VR-Zone has learned that the upcoming GeForce 7800 GT will be 20 pipes instead of 24 pipes as intially reported. The vertex shader could probably stay at 8 and ROP at 16. The core clock for 7800GT is 400MHz instead of 335MHz initially thought. It will be interesting to see if the 4 hidden pipes can unlocked on the 7800 GT to become GTX. The 7800GT is slated for launch on 11th Aug at Quakecon 2005 and MRSP for this card is US$449. Also NVIDIA won't release their 7800 Standard yet until their 6800 inventory are cleared.

G71

Nvidia ima tajno oruzje.

http://www.vr-zone.com/?i=2445

At first, we thought that G71 is for mid range segment to replace 6600 series but it turned out otherwise. The secret weapon for NVIDIA against ATi's R520 is actually G71, the successor to the current G70. VR-Zone has learned that G71 is based on a finer 90nm process technology at TSMC like the R520. NVIDIA is likely to make a switch when the process technology is more mature like towards end of the year. No doubt, the core frequency can be clocked higher on finer process. However, we can't rule out the possibility of releasing 7800Ultra on the 90nm G71 core when R520 launched since volume production are not expected for such a high-end GPU. Of course it could be based on 110nm process initially as INQ has suggested. 32-pipes or not, it is still unknown.

nemoguce je da najbrza kartica jedne kompanije ima 24 cevi, a druge 32. onda bi ova druga bila u velikoj prednosti. nvidia ce morati da se potrudi da napravi kartu sa 32 pixel pipelines, ako misli da ima konkurentan proizvod. kako ce da krste cip, to je vec njihova stvar.

http://www.theinquirer.net/?article=24661

The "Faster G70", which is how the G71 is being called internally now, targets almost insane clock speeds. We have learned that several boards achieved a clock speed of 800MHz, which just goes to prove that tweaks being done in 110nm G71 core will make R520 tremble, and force ATI to respond with its 32-pipe R580 as soon as possible. However, we have to warn you that we haven't been able to find out in what environment this clockspeed was achieved. But it was achieved using new and improved two-slot cooling, not water or phase-change cooling.

ATI ce stvarno morati zapeti ako se ovo pokaze istinitim.
800Mhz?

Ali Inquirer kaze i sledece za R520:Chip will be clocked incredible high and our sources implies that will end up much higher than 600MHz plus than we suggested before.
Dam glavu da nVidia nece da da fabricki clockuje G71 preko 700Mhz.
Uglavnom, bice gusto, skroz gusto.

Poslednja izmena:
Neka neka sto bolja konkurencija to je bolje po nas 😉

Ja sam cuo da ima josh novije tajno oruzije G84, u slucaju da Ati preskoci R520 i izbaci odmah R750-R(rally edition) 😛 :d . Koji je ovo Nvidia marketing....tj. smaranje. Ako, kad , mozda i sl., a da ne pricam o smaranju sa ovakvim (dez)informacijama. Manje je pompe bilo u vreme r300, iako je bukvalno sahranio Nvidia-u.

topuz je napisao(la):
Ali Inquirer kaze i sledece za R520:Chip will be clocked incredible high and our sources implies that will end up much higher than 600MHz plus than we suggested before.
Dam glavu da nVidia nece da da fabricki clockuje G71 preko 700Mhz.
Uglavnom, bice gusto, skroz gusto.

Nadam se da je Inquirer u pravu.
Nebi volio da ATI nesto zabrlja,a skloni su tome.

Milan je napisao(la):
Ja sam cuo da ima josh novije tajno oruzije G84, u slucaju da Ati preskoci R520 i izbaci odmah R750-R(rally edition) 😛 :d . Koji je ovo Nvidia marketing....tj. smaranje. Ako, kad , mozda i sl., a da ne pricam o smaranju sa ovakvim (dez)informacijama. Manje je pompe bilo u vreme r300, iako je bukvalno sahranio Nvidia-u.

Kvaris thread covjece 😉

Nije ovo Nvidia marketing,nego cisto prenosenje informacija u ovom slucaju potencijalnih glasina o necemu sto ljude ljude zanima.Da ih kojim slucajem ne zanima niko nebi pisao o tome,pa ni jedan Inquirer.

U istoj sobi imas thread u kom se prica i nagadja o R520,i gdje si postovao.
Koliko mogu vidjeti tamo nigdje nisi pomenuo marketing,smaranje,dezinformacije...
Nisu problem ovdje glasine,nego ti jednostavno previse favorizujes ATI,pa ti ovo mozda smeta.
Meni se cini da R300 nije sahranio Nvidiju niti joj je ozbiljnije naskodio,on ju je samo probudio.

Poslednja izmena:
starac je napisao(la):
Kvaris thread covjece 😉

Nije ovo Nvidia marketing,nego cisto prenosenje informacija u ovom slucaju potencijalnih glasina o necemu sto ljude ljude zanima.Da ih kojim slucajem ne zanima niko nebi pisao o tome,pa ni jedan Inquirer.

U istoj sobi imas thread u kom se prica i nagadja o R520,i gdje si postovao.
Koliko mogu vidjeti tamo nigdje nisi pomenuo marketing,smaranje,dezinformacije...
Nisu problem ovdje glasine,nego ti jednostavno previse favorizujes ATI,pa ti ovo mozda smeta.
Meni se cini da R300 nije sahranio Nvidiju niti joj je ozbiljnije naskodio,on ju je samo probudio.

Ja se izvinjavam za thread :smash: Poredjenje thread-a gde se prica o 99% poznatom proizvodu (a gde sam ja postovao iz zezanja BTW) i o mozda-nesto -od-ovoga-bude-threadu stvarno nije uporedivo. E sad
starac je napisao(la):
jel ih nezno probudio ili.......
starac je napisao(la):
Nadam se da je Inquirer u pravu. Nebi volio da ATI nesto zabrlja,a skloni su tome.
i ako bi mi ovo pojasnio...

Ovo za specifikacije G71 je toliko nagadjanje, ljudi. Mislim, oni imaju spreman novi GPU koji bi imao 32 pipelinea i tu se prica zavrsava. Ne može on raditi na 200 MHz više nego R520, već tu negde, a tada će već biti spreman i R580 koji je otprilike na istom nivou. Chipove rade TSMC i IBM, niko nema neku vanzemaljsku tehnologiju, sta vam je...

Milan je napisao(la):
Ja se izvinjavam za thread :smash: Poredjenje thread-a gde se prica o 99% poznatom proizvodu (a gde sam ja postovao iz zezanja BTW) i o mozda-nesto -od-ovoga-bude-threadu stvarno nije uporedivo. E sad jel ih nezno probudio ili.......
i ako bi mi ovo pojasnio...

Koliko ja znam ATI nije nigdje govorio o R520 specifikacijama,tako da su to sve nagadjanja i pretpostavke.Oni to u stvari kriju sto je razumljivo,jer isto radi i Nvidija.
Na zahtijev Nvidije vr-zone je morao povuci clanak o G71 upravo iz tih razloga.

R300 nije naskodio Nvidiji u tolikoj mjeri da se ova nasla u nekoj financijskoj krizi i sl.sto bi se moglo lako desiti ATI-ju.

U trzisnom segmentu koji donosi najvecu lovu i koji je najbitniji za svaku kompaniju,a to je mainstream,ATI je napravio veliki promasaj sa svojom X700pro i XT serijom koja je zbog problema sa pregrijavanjem povucena.
Migracijom iz 130nm u 110nm proiz.proces u TSMC-u ATI je izgubio prednost Low-K dielektrika(tehn.koju su koristili svi ATI-jevi mainstream cipovi).Poslijedica toga je daleko vece zagrijavanje RV410 cipa...

Na 6800LE/NU,6600GT,6200,ATI nema jednostavno nema odgovor.

Poslednja izmena:
byMaX je napisao(la):
Ovo za specifikacije G71 je toliko nagadjanje, ljudi. Mislim, oni imaju spreman novi GPU koji bi imao 32 pipelinea i tu se prica zavrsava. Ne može on raditi na 200 MHz više nego R520, već tu negde, a tada će već biti spreman i R580 koji je otprilike na istom nivou. Chipove rade TSMC i IBM, niko nema neku vanzemaljsku tehnologiju, sta vam je...

Niko nije rekao da tu ima istine.
Samo su prenesene informacije,glasine i sl.

Zasto G71 nebi mogao biti brzi od R520 za 200Mhz?
Pa X850XT radi na 520Mhz,a 6800 Ultra na 400Mhz,znaci razlika 120Mhz.

Ej, drugari, smorili ste sa vise tredova koji se bave jednom jedinom temom: nagadjanja u vezi buducih 'vidijih GPU-ova. Ovog puta sam spoio dva treda u jedan i prebacio ga u sobu koja se i bavi najavama. 'Ajd da u buduce malo vise paznjeposvetimo citanju postojecih tredova kako se ne bi ponavljale ovake situacije. Iduci put necu spajati, nego brisati.
By starac:
R300 nije naskodio Nvidiji u tolikoj mjeri da se ova nasla u nekoj financijskoj krizi i sl.sto bi se moglo lako desiti ATI-ju.

Delimicono si u pravu! 'vidiji je najvise naskodio NV30, a to sto je R300 bio fenomenalan GPU i mnogostruko bolji od NV30 je bio samo dodatni udarac koji je, veruj, 'vidiju znacajno poljuljao. Ne vidim na osnovu koje cinjneice mozes da baziras tvrdnju sa kraja svoje recenice???
By 1200:
Imali kakve shanse da 7800GT izadje i za AGP platformu ?
Teoretski shansa postoji, ali je prakticno jako malo verovatno da ce se to desiti!

Na kraju jos jedan apel da se drzite otvorenih tredova!

To Nedjo:

ATI financijski nije dobar kao sto je bio,a prognoze kazu da ce se stanje pogorsati.
Mainstream su zeznuli,a ovo kasnjenje i odugovlacenje im nikako ne ide u prilog.
Sve bi to bilo u redu da Nvidija nije izbacila 7800GTX koji se ne "razlikuje" puno od 6800Ultre i cak koristi istu memoriju,a daleko je brzi i od nje i od X850XT PE.

Ako ne bude daljnih odgadjanja ATI bi trebao za neka 3 mjeseca izbaciti R520 na trziste,pretpostavljam da ce to biti neki high-end proizvod a mainstream ce opet kasniti jer cisto sumnjam da su u stanju pokriti sve segmente istovremeno.Tu je konkurencija opet u prednosti.

7800GTX je dokaz koliko dobru arhitekturu ima Nvidija i koliko snage krije u sebi jer su uz mozemo slobodno reci male izmjene drasticno poboljsali performanse,i jos mnogo toga.Da CPU nije usko grlo performanse bi bile jos bolje.
ATI osim sto se mora pozuriti mora imati i dobar proizvod.

Poslednja izmena:
to kasnjenje ih nece toliko skupo kostati zato sto preko leta malo ko kupuje hardver, vreme je godisnjih odmora...

byMaX je napisao(la):
to kasnjenje ih nece toliko skupo kostati zato sto preko leta malo ko kupuje hardver, vreme je godisnjih odmora...
to ti se samo cini i jako je bitno biti najbrzi iz prostog razloga sto imas brdo ljudi koji ako cuju da je ATI ili nV bolji oni kupuju bilo koju kartu tog proizvodjaca za pare koje planiraju da daju bez obzira dal je to bestbuy ili totalni promasaj u klasi 😉

a sto se tice nagadjanja pa i ovaj R520 postoji samo u masti za sada, a kakav ce biti kad izadje to cemo da vidimo....

:wave:

postoji i u obliku real-life samplova. zato su i njihove XT PE kartice zvali XT Press Edition 😀

Pa ne znam sto su "pipeline"-ovi sada, odjednom,, kod GPU-ova, ne znam kakva prednost, kada je kod Intel-a doslo do "zagusenja" upravo zbog isih, zbog algoritama predikcije...bla, bla...

Mislim da nas jos uvek (ali uspesno) "zavlacce". Ne vrede ni pipes ni GHz, moraju da se "otresu" bajatog i preistorijskog kako open GL-a tako i Direct X-a.

Poz.

Poslednja izmena:
Da ali funkcionisanje GPU-a se dosta razlikuje od CPU-a. Broj pajpova kod GPU-a pokazuje koliko textura i vertexa se moze obraditi i nije rec o tome na koliko elemenata se neka instrukcija deli kao sto je slucaj kod procesora. Uprosceno, sto je veci broj GPU pajpova, GPU je efikasniji za razliku od CPU-a kod koga je efikasnost obrnuto proporcionalna broju pajplanova, jer osim u nazivu CPU pajpovi i nemaju previse veze sa GPU pajpovima, jer GPU uglavnom barata sa native instrukcijama koje se ne dele na manje delove kao kod CPU-a...Postoje situacije koje pokazuju drugacije, ali su redje. Uglavnom, pajplanovi kod GPU-a znace paralelizam u izvrsavanju istih radnji, a ne razlaganje jedne instrukcije zarad paralelnog izvrsavanja njenih delova kao sto je to slucaj kod centralnog procesora.

Samim tim i nema mnogo veze sa predikcijom grananja i slicnim munjama koje su Pentium 4 uspesno srozale iza Athlon-a po pitanju IPC broja.

Poslednja izmena:
Vladd je napisao(la):
Mislim da nas jos uvek (ali uspesno) "zavlacce". Ne vrede ni pipes ni GHz, moraju da se "otresu" bajatog i preistorijskog kako open GL-a tako i Direct X-a.
Poz.
OK, loopio si za Ginisa i ostao zziv!
life goes on...

Nazad
Vrh Dno