Šta je novo?

Nvidias kepler(gf6xx) comes in to focus.

Tacno + sto sto se jos ne zna koliko GK110 nudi i u kojoj ce sad varijanti da izadje (512/384 bit)
Sve u svemu i tih 1300 Mhz tesko da ce dosegnuti obzirom da je sam potencijal arhitekture gusi tj udara u wall.
Verujem da ce to biti 1200 Mhz uz mogucnost nekog minimalnog OC ,nesto poput 6870 pa ce bolji primerci ici 100 Mhz od defaulta itd..

Poslednja izmena od urednika:
Taj lik naravno preteruje ali nije ni potrebno 40% da bi se opravdao izlazak naklokovane verzije.
Dovoljno je 25% jer razlika izmedju nekih klasa je cak i manje pa sto da ne.
Mada to se nece desiti, pre ici ce osvezena verzija gpu-a sa visim klokovima nego postojeca.

CMfSR.jpg

ORB-Hardware, a source of many leaks, has posted alleged specifications of GK110 GPU. It is expected in Q3 2012 and is the fastest single-gpu card prepared by NVIDIA so far.

According to ORB, GK110 will be 20-25% faster than actual flagship model GTX 680 based on GK104 GPU. It will feature twice as much memory as GTX 680, making 4GB in total. Previous leaks suggested it may be equipped with 384-bit memory interface, but ORB sources say it will have 512-bit interface instead. A die size is estimated around the size of GF110, but it will be slightly smaller. It is known for some time, that this card will be equipped with 2304 CUDA cores (33% more than GK104). Other specs are not yet revealed. But this overview suggest that it will be surely faster by 25% than GTX 680.

Naming of GK110 is not yet confirmed, but it may be called GeForce GTX 685. NVIDIA is preparing dual-gpu card GTX 690 (based on two GK104) to be released right after AMD releases their Radeon HD 7990. We are awaiting first mid-range cards from NVIDIA GTX 670 Ti and non-Ti to be released in May. Release date of GK110 is expected around Q3 (September – October).

2s7jh8k.png

Ako je ovo tacno to samo potvrdjuje da je ovo onaj prvobitni chip koji sam ranije pominjao i o kome sam dobio inffo!
GTX 680 je trebao da se pojavi 2 meseca nakon GTX 660 (GK104) stim sto je i GTX 680 (GK104) trebao da startuje u februaru ali su izlazak pomerili jer su se dizale frekvencije da bi se karta prebacila u hi end preko performansi konkurencije.

I dalje cenim da ce GK110 da se pojavi u avgustu iz nekih meni znanih razloga ali opet ne radim ja u nvidia niti uticem na njihove odluke i promene tako da i ovaj inffo o izlasku ne treba iskljuciti obzirom
da je sve ovo zapravo nagovestaj,spekulacija kako god.
Takodje ocekujem skok up to 30% + u odnosu na GK104.

Poslednja izmena:
Mislim da je za nas bitnije kad ce mid-range nego jos jedan mostrum od 500 evrica :D

Sobzirom na specifikacije ovih 20-25% baš i ne deluju puno, po meni bi to trebalo da bude malo više, očekivao sam barem 35-40%.

Ma to su oni proizvoljno iskalkulisali.
Ici ce sigurno 30+ % !
Ovo je pravi naslednik GF110 pa ce odredjene osobine da poprimi tako
da mozda malo izgubi na gaming performansama mada nije iskljuceno da ga dobro izbalansiraju kao i
GTX 580.

@najj
Da si ti meni ziv i zdrav neces ti tu kartu i ako se skoro pojavi videti ispod 600 eur!
Nazalost svima nam je jasno kakva je situacija i ko je gde pozicioniran a koliko moramo
da platimo za odredjen proizvod.
Nadao sam se iskreno da konkurencija nece izaci sa tako jakim cenama ali sta sad da se radi.
Mogli smo imati GTX680 za bar 300 - 350 eur-a,sad je 450-500 eur!

Poslednja izmena:
I ja ocekujem manji dobitak, recimo 20% bas zbog gpgpu. 680 su bas osakatili po tom pitanju, a ne verujem da ce profesionalno tržište prepustiti AMDu.

Mozda su shvatili da se sa jednim chipom ne mogu pokriti oba trzista.

Nije realno da sa ovolikim čipom ubrzanje bude samo 20 %, ja tipujem na makar 30 % u odnosu na GTX 680.

Ja tipujem da ce se zvati gtx780...

Doduše svi mi zabopravljamo koliko bi 512-bitni memorijski interfejs još doprineo povećanju FPS-a u igrama i time naravno sveukupno doprineo performansama. Nadam se da će, na kraju, kako i kaže gospodin Obrovsky, GK110 imati 512-bitnu memoriju u količini od 4 GB.

Da memorija ostane na 384 bita razlika bi verovatno bila oko 25 % u korist GK110, a ako se obistini ova glasina da če Nvidia staviti 512-bitni interfejs, onda bi razlika mogla biti ladno čak i do 40 % u korist GK110.

Komentari za ove moje misli, da li dobro prognoziram ?

Doduše svi mi zabopravljamo koliko bi 512-bitni memorijski interfejs još doprineo povećanju FPS-a u igrama i time naravno sveukupno doprineo performansama. Nadam se da će, na kraju, kako i kaže gospodin Obrovsky, GK110 imati 512-bitnu memoriju u količini od 4 GB.

Da memorija ostane na 384 bita razlika bi verovatno bila oko 25 % u korist GK110, a ako se obistini ova glasina da če Nvidia staviti 512-bitni interfejs, onda bi razlika mogla biti ladno čak i do 40 % u korist GK110.

Komentari za ove moje misli, da li dobro prognoziram ?

Ne :)

@kosta, ne idu sva budzenja na gaming performanse, a kod GK110 ce, ja verujem, cak glavnina ici na GPGPU, kod 680GTX je taj segment potpuno odstranjen da bi se dobile gaming performanse na ustrb direct computing power-a. Kod GK110 ce se ici na balans ipak.

Ne mozes samo da sabiras tranzistore i bite, kad bi to bilo tako onda bi HD7970 bila brza od GTX680 za tacno onoliko koliko procentualno vise tranzistora, memorije i sirine magistrale ima. ;)

Realno je nekih 20-25% u gamingu vise kao sto se i ocekuje, zato ce u GPGPU biti daleko vise.

Aha, dobro, razumeo sam sada. Nadam se samo da dobici neće biti manji od tih 25 %, jer ionako će GK110 biti skup do nebesa.

I ja ocekujem manji dobitak, recimo 20% bas zbog gpgpu. 680 su bas osakatili po tom pitanju, a ne verujem da ce profesionalno tržište prepustiti AMDu.

GTX680 ima posebne blokove (8 CUDA FP64 cores) za DP FP, a ovih 1536 rade isključivo SP FP. Ako GK110 bude imao 2304 performanse bi mogle da porastu i do 50% u idealnim uslovima. Spekuliše se da bi broj blokova za DP FP trebao da bude uvećan najmanje 3 puta (24 CUDA FP64 cores), a ja očekujem još drastičnije povećanje broja blokova za DP FP.

Poslednja izmena:
@kosta, ne idu sva budzenja na gaming performanse, a kod GK110 ce, ja verujem, cak glavnina ici na GPGPU, kod 680GTX je taj segment potpuno odstranjen da bi se dobile gaming performanse na ustrb direct computing power-a. Kod GK110 ce se ici na balans ipak.

Ne mozes samo da sabiras tranzistore i bite, kad bi to bilo tako onda bi HD7970 bila brza od GTX680 za tacno onoliko koliko procentualno vise tranzistora, memorije i sirine magistrale ima. ;)

Realno je nekih 20-25% u gamingu vise kao sto se i ocekuje, zato ce u GPGPU biti daleko vise.

Po nekim informacijama oni žele još više da razdvoje gaming deo i computing deo. Tj. da im je cilj da computing power bude rezervisan isključivo za Tesle. Ako im je to zaista cilj, sigurno GK110 neće bilo šta raditi na uštrb gaming performansi. :)

Pa GTX 580 bezi GTX 560 Ti nekih 25% a u ovom slucaju GK110 ima dosta mocnije spec i vecu memorijsku magistralu od GK104.
Nek ga izbalansiraju kao Fermi opet moze lagano da se dobije na 30-40% performansi u odnosu na GK104!

Kao shto rAMA reche, ne verujem da ce budziti GPGPU na GK110 - jednostavno se ne isplati. Takve karte kupuju uglavnom gameri koji imaju neke mega setup-e (nekoliko monitora ili veliki monitor, kao ja :p), da bi mogli da se igraju glatko na ultra detaljima u ultra rezolucijama.

Iako se bavim grafikom vec dvadesetak godina, ne koristim toliko prednosti GPGPU-a, da ne pricham shto ne koristim OpenCL - nemam potrebu za tim... Kada mi treba neshto da izrenderujem u 3ds max-u, mayi, After Effects-u, to pustim na render farmu i zdravo. Jedino mesto gde sam osetio ubrzanje od Fermija je bio Premiere Pro, ali i to nije toliko ako se gleda ubrzanje koje daje dobar RAID 0.

Tesla je za one kojima treba computing power, Quadro je za ljude koji rade sa nenormalno velikim scenama u 3ds max-u i drugim 3D programima. Karta od $500, pa chak i $750 je tu da gura rezolucije od 2560x1600 i vishe sa maksimumom detalja i AA...

Pa i 3D gaming, ali i za profesionalne compute potrebe.

Njima prodaja tih kartica spada u statisticku gresku :d

A ide to ... instituti, labovi, razne državne "troslovčane" agencije, i na kraju likovi koji krekiraju telefone u podrumu.

@rAMA, Zerbah: Pa do sad je i u Teslama i u Geforce-ovima koriscen identican GPU, samo sto bi u Geforce verziji double precision bio znatno redukovan. Ostaje pitanje da li je to uradjeno i u slucaju Keplera tj. da li ce se Kepler koristiti u Tesla kartama ili ce za to ici "GK100".
Ako bude bilo GK100 uskoro, to ce biti upravo da bi pokrili GPGPU segment.

Poslednja izmena:
Softverski / hardverski (ili oba) ... ko zna?
Cip je isti i u teslama / quadro i geforce-vima...

Poslednja izmena:
Ta fora postoji vec godinama za quadro liniju ... nekad se moglo flesovati GeForce u Quadro, viewport u 3dsmax poleti... no vise to nije moguce.

Doduse sad se quadro i tesle vise razlikuju od geforce kartica nego nekad, imaju vise vrama, tesle imaju ECC vram, drugaciji video izlazi (neke tesle ih ni nemaju)...

Na primer, Tesla C2050 je bazirana na GTX470 ... iako je (po logici stvari) u tu karticu trebalo da ide cip kao u GTX480 (sa 480 SP), sto se naravno nije ostvarilo jer je tih "zdravijih" cipova bilo previse malo (iz dobro nam poznatih problema) da idu i za GF i Tesla/quadro linije.

Poslednja izmena:
Za ECC VRAM mi je jasno. Mod u Quadro nekad mogao raditi i softverski preko Riva Tunera. Znam da Quadro driver ima svoje optimizacije koje nemaju veze s igranjem. Al da bi išli tako daleko da "režu" DPFP u hardveru ili softveru , to mi je van pameti.

NVIDIA Prepares Cut-down GK104 Chip: GTX 670 Ti to Compete Against HD 7950

Getting back to NVIDIA - as expected, the GK104 chips which did not "pass the mustard" will be recycled and named GeForce GTX 670 and GTX 670 Ti. According to German publication 3DCenter.org, GK104 will take the GF100 (GeForce GTX 465/470/480) route: GK104 on the new cards will have one SMX less (7 in total), bringing a total of 1344 cores (should we still call them CUDA cores given the amount of GPGPU performance castration performed with Kepler?).

The remainder of the chip will remain the same, and we're looking at the following specs:

1344 Cores
4 Graphics Processing Clusters (GPC)
7 SMX Clusters (192 units per Cluster)
112 Texture Units (TU)
32 Raster Units (ROP)
256-bit Memory Controller
2 GB GDDR5 Memory
~900 MHz GPU Clock
~1 GHz QDR Memory Clock (5 effective GHz)
~160 GB/s video memory bandwidth

Read more: http://vr-zone.com/articles/nvidia-...pete-against-hd-7950/15440.html#ixzz1rA892xsG

Nazad
Vrh Dno