Šta je novo?

nVidia Volta

• Začetnik teme Začetnik teme nex999
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

nex999

Znamenit
Moderator
Učlanjen(a)
20.10.2004
Poena
1,005
Moja oprema  
CPU & Cooler
Core i9 14900KF*Noctua NH-D15
Matična ploča
MSI MAG Z790 Tomahawk WiFi
RAM
Corsair Vengeance DDR5 64GB 6400MHz
GPU
Asus TUF RTX4090
Storage
2x 2TB Samsung 990 PRO NVMe M.2
PSU
Corsair HX1500i
Kućište
NZXT H7 Flow
Monitor
LG Ultragear 27GS95QE-B, LG CX
...dakle posle Maxwella...

NVIDIA reveals Volta next-gen GPU platform

ZRpY1yW.jpg

Called Volta, it's scheduled to arrive after Maxwell, and will advance GPU technology with a ridiculous amount of memory bandwidth. Volta GPUs will have access to up to 1TB per second of bandwidth by stacking the DRAM on top of the GPU itself, with a silica substrate between them. Then, by cutting a hole through the silicon and connecting each layer it's possible to move, according to Huang "all of the data from a full Blu-Ray disc through the chip in 1/50th of a second."

Još je rano da se bilo šta kaže ali nekako sumnjam da će im yield biti na nivou, jel se očigledno radi o velikom pomaku u dizajnu GPU-a, a i pitanje je koliko će skup da bude takav GPU.

Fenomenalna slika 🙂

Kada se pogleda ona od prošle godine vidi se malo "štelovanje" sa brojkama.

gtc_roadmap1.jpg

Ali to smo navikli od svih proizvođača tokom bombastičnih najava 🙂

OT:
A ko je bio taj Fermi? 🙁

sve to lepo zvuci... ali ne verujem da ce biti toliki skok, nadam se da hoce.

Evo ti prost primer..

GTX580 (GF110) - > GTX Titan (GK110) = ??? Sracunaj sam..
GTX580 je radjena u 40nm a Titan u 28nm sa 14 SMX-a (nije u potpunosti iskoriscen chip) ..

Maxwell ce za sigurno pomeriti ove granice ka jos vecem skoku..Volta?
A sta cemo od toga u realnosti videti zavisi od stanja na trzistu,konkurencije i ostalih faktora jer kad smo
mogli da dobijemo GK104 kao GTX680 ko nam garantuje da u buducnosti necemo dobiti chip mozda i nizeg ranga po hijerarhiji,
jos slabiji derivat u odnosu na potencijal Maxwell-a a opet dovoljno jak da se drzi sa konkurencijom..
Oni mlate pare a mi opet dobijamo na "kasicicu" !

Za mene je pravi skok i prava nVidia ovo sad koliko pruza Titan (ono sto smo i trebali da dobijemo) ,ostalo je samo tu da vrsi posao ..
Postoji jos jedan veliki problem a to je cena jer kako je krenulo svaka novija generacija/serija je sve skuplja a oni se gadjaju kao po kalkulatoru sve po duplo!

Poslednja izmena:
Fenomenalna slika 🙂

Kada se pogleda ona od prošle godine vidi se malo "štelovanje" sa brojkama.

gtc_roadmap1.jpg

Ali to smo navikli od svih proizvođača tokom bombastičnih najava 🙂

Izgleda na prvi pogled ali ako pazljivije pogledas slajdove videces da je u stvari isto, samo sto na onom od pre par godina GFlopsi idu 4-6-8-10-12-14-16 a u ovom novom 4-8-16-32, dok je sam Maxwell pozicioniran oko vrednosti 16, isto kao i pre, isto vazi i za Fermi-Kepler, nista tu nV nije menjala. Posto je za Voltu predvidjeno cak 32GF jasno je da su morali ici s ovakvim grafikonom jer bi u protivnom za predstavljanje slajda trebala duplo veca povrsina 😉

Nazad
Vrh Dno