Šta je novo?

NVidia thinking about acquiring VIA

Srky

Čuven
Učlanjen(a)
30.11.2003
Poena
650
www.engadget.com/2008/03/18/nvidia-thinking-about-acquiring-via

Cenim da bi im ovo bio pametan potez, pametniji nego kupovina AMD-a i stavljanje sebe
u polozaj da im lupi na vrata anti-monopolska komisija. Interesantno ce biti da postoji josh
jedan igrach na CPU+GPU polju pored jakog INTELA i trenutno oslabljenog AMD-a.

Imam utisak da menadzment NVidie zna shta radi i da se spremaju za rat koji ochigledno je
na pomolu (ovim mislim na kombinaciju Larabee grafike i Core procesora, kao i AMD-ovog
Phenom+Radeon projekta) iako je ovo mozda samo rumor, meni se lichno chini kao dobra ideja.

Meni to vishe izgleda kao prozdiranje konkurencije.
Shta je uopshte bilo sa SIS-om?
Hm, ovo zadnje zvuchi zanimljivo:p

Sto svi samo ocekuju i misle da nvidia mora bilo sta da kupi ? Nemaju x86 licencu, ne treba im nista. Partnere imaju dobre, imaju svoj chipset, imaju svoje graficke, imaju para. Sta ce im VIA ? Pa nju su zgazili pre 6 godina, sta VIA ima sto oni vec nemaju bolje ? (Pitam, mozda sam nesto propustio).

edit: Ako se misli da ce to da se desi zbog Isaiah, pa opet ne vidim sta ce im to. Kolko znam x86 licence nisu prenosivo vlasnistvo tako da im VIA nista ne vredi ?!

Poslednja izmena:
Sto svi samo ocekuju i misle da nvidia mora bilo sta da kupi ? Nemaju x86 licencu, ne treba im nista. Partnere imaju dobre, imaju svoj chipset, imaju svoje graficke, imaju para. Sta ce im VIA ? Pa nju su zgazili pre 6 godina, sta VIA ima sto oni vec nemaju bolje ? (Pitam, mozda sam nesto propustio).

edit: Ako se misli da ce to da se desi zbog Isaiah, pa opet ne vidim sta ce im to. Kolko znam x86 licence nisu prenosivo vlasnistvo tako da im VIA nista ne vredi ?!

Pa ne bih rekao da im ne treba,intel ih muci za quickPath interconnect licencu za nehalem tako da sa buducim chipset-ovima mogu da brisu patos ako ih otkaci intel a isto moze da uradi i amd. Pa VIA moze da ostane da zivi pod istim imenom a da je u vlasnistvu nvidie, cenim nisam siguran ne poznajem pravo.

P.S. Ovo bi bilo super za nas krajnje korisnike veca konkurencija nize cene.

Poslednja izmena:
kako veca konkurencija kad izbacujes jednog igraca i pripajas ga drugom ? :trust: VIA proizvodi chipset, nvidia takodje. nVidia ima bolji chipset (ali kao sto kazes zavisi od intel licence, a ista ce im svejedno trebati kupili VIA-u ili ne), VIA se okrenula nekom sasvim drugom trzistu.

E sad, jedino da nVidia samo slije neku lovu u viu pa da ovi naprave neki valjan cpu, ali za to su potrebne godine (za hi-end kompetetni cpu), nesto sumnjam da ce to da rade, a da pri tom cpu jos bude u vlasnistvu vie...hmmm....

ma nema nista od toga bre :D Kad se ovo izduva kao i ono sa AMD-om, pitam se sta ce biti sledece ? nvidia kupuje frikom ? :D:p

Ne mogu da se otmem utisku da ovi iz NVidije vuku sve bolje i bolje poteze. AMD se zaleteo za ATI i bogami bilo je cupavo. OK ovde graficka kompanije kupuje onu koja pravi cipsete i one cirkus procesore i to je kupuje za relativno smesne pare. Nije ovde sustina u tome da li VIA trenutno ima vrhunski proizvod, vec je sustina:

1. Kupiti strucnu radnu snagu (VIA je nekad imala odlicne cipsete)
2. Ukloniti i poslednju konkurenciju sa scene, ostaje samo AMD-ATI alijansa
3. Pokupiti sve tehnologije koje je VIA do sada razvila i one na kojima radi
4. Dobiti kakvu-takvu tehnologiju za procesore, makar i nekonkurentnu. Malo ce da porade na tome i da je prilagode mobilnom trzistu, za razne PDA uredjaje i ko zna, mozda jednog dana i telefone, dzepne konzole, male ASUS like Eee PC uredjaje.

Pametno, pametno!

Poslednja izmena:
tako je. procesori njih "svrbe". makar bili i totalni ofsajderi - opet rade procesore, a nevidija izgleda da je uvidela da je trziste mobilnih tehnologija u najvecem zamahu od svih informacionih tehnologija, a oni nemaju PROCESOR. bilo kakav. u isto vreme su sredili i konkurenciju na polju cip setova. mozda nesto i nauce - ko zna.
ali kupovina je 100% dobra i odmerena nema sumnje. i sumnjam da se AMD pokajao sto je pazario ATI-a. sada ima u svojoj "avliji" zaokruzen ciklus - CPU + MB + GPU. nema tu niceg loseg.

Do kraja ove godine imacemo traceva da NV kupuje pola IT industrije....

...to je sve jos u pelenama... uporedi ti to sa jednim AMD-om (koji ima procesor)
:p

I velike gubitke!

dada,... ja sam cuo da ce cak i da stave katanac na fabrike i bace kljuc u Dunav

I ja isto... Nisam mislio na gubitak u totalu, vec na gubitak od kad je ATi kupljen.

Taj 'gubitak' novca a 'dobitak' ATI-ja je okoncan sa Q407 i ne vidim potrebu za stalnim ponavljanjem iste price osim u sluzbi dobronamernog navijackog pljuvanja. Pogotovo sto ne vidim da AMD tabor svaki cas podseca na 8000 OTPUSTENIH radnika Intela ;).

Jel ovu novu kupovinu NV preneo jos neki sajt ili je to jos jedna analiza nekog superinformisanog analizatora?

Nas humor prsti na sve strane. 8000 otpustenih, pa to se intel zeza na racun AMD-a, AMD nema toliko zaposlenih :d

"but the reality is likely much more complex than that although it can be summarized in a single word: Montalvo."

mene samo interesuje koji su M$ planovi za WindowsMobile kad nam sad svi obecavaju x86 CPU za palm uredjaje koji ce moci da teraju Vistu!...

Windows Vista Mobile/Tablet?!

A Windows Mobile? ...moze u penziju?!?

[off]
@kovacm
WM može da ostane tamo gde već jeste, na smartphone uređajima.

BTW To što procesor u teoriji može da tera Vistu, ili nešto slično ne znači da će tako nešto zaista i stavljati na njih. Takav OS jednostavno nije predviđen za takav tip uređaja pre svega imajući u vidu optimizaciju potrošnje baterije.
[/off]

Što se ovakvog poteza NVidije tiče, ovo je sasvim očekivano. I Intel i AMD imaju svoje zaokružene platforme koje će sve više forsirati, pogotovo u mobilnom segmentu koji lagano postaje dominantan. NVidiji s druge strane nedostaje samo CPU da bi kreirala sopstvenu platformu, a imaju na raspolaganju sredstva koja bi mogla da im obezbede da se u dogledno vreme kao ravnopravni uključe u trku. Sve u svemu, ovakva akvizicija od strane NVidije je zapravo prva kojoj bih se radovao. :)

1. Vista je superiornija od WM-a u svakom pogledu? zar ne?

2. Kakva je to optimizacija sistema da trosi manje baterije??

3. kakva ce biti razlika izmedju smartphonea i MID-a, odnosno ko ce hteti da koristi SmartPhone pored MID-a ???

..Glavno pitanje je da li ce x86 uspeti da istisne ARM koji danas ima 90% trzista palm uredjaja... kako se svi ponasaju izgleda da je ovo vec reseno pitanje ... :D

Poslednja izmena:
1. Vista je superiornija od WM-a u svakom pogledu? zar ne?

2. Kakva je to optimizacija sistema da trosi manje baterije??

3. kakva ce biti razlika izmedju smartphonea i MID-a, odnosno ko ce hteti da koristi SmartPhone pored MID-a ???

[žestok off]
1. Naravno, da ne. Ono u čemu je superiorna je hardverska zahtevnost (kamo lepe sreće da je gladna samo procesorske snage), što je odmah diskvalifikuje kao OS za ultra-portabilne uređaje.

2. Pa sigurno da postoje, kako bi drugačije objasnio da mi je baterija na Motoroli MPX200 nešto duže trajala pošto sam WM2002 zamenio sa WM2003?
Evo prve stvari koja mi je pala na pamet. Recimo Windows XP, pa i Vista popunjavaju page file i onda kada postoji slobodan prostor u operativnoj memoriji. Taj njihov memory management mi nije nikad bio jasan zašto tako radi, ali je sigurno da upis na HDD (ili SSD) troši dodatnu energiju. To bi se moglo izbeći ako se ništa ne bi swapovalo sve dok ima slobodnog prostora u RAM memoriji (kao što to recimo Linux radi).
Generalno gledano postoje različiti raspoloživi algoritmi za razne poslove koje obavlja OS, a oni koji su najefikasniji nisu nužno i oni koji su najmanje zahtevni u pogledu potrošnje. Čisto sumnjam da je MS pri izboru algoritama koji će biti implementirani u serverski kernel (na kome je Vista zasnovana) davao prednost uštedi energije naspram performansi.

3. Ja ću pre izabrati smartphone nego MID, sve dok težina MID uređaja bude prelazila 120g, i dok ne budu mogli da stanu u džep od košulje.
[/žestok off]

1. upravo se o tome radi - Silverthorne i svi ovi najavljeni procesori za "MID" (naziv koji je intel izmislio) se reklamiraju kao platforma koja tera Vistu i zato pitam zasto bi onda koristili WM - kad vec prave x86 palm CPU waljda je onda idealno da se spoje Desktop, Mobile, Tablet... Windows OS. ionako je pre par godina M$ objedinio sve svoje mobilne verzije OS-a u Windows Mobile 6.

2. nema HDD-a u "MID" ;) smanjena potrosnja moze da bude samo ako CPU pola svog vremena radi na 100MHz i ako se ekran gasi posle 30sec. neaktivnosti. mislim da manja potrosnja baterije na moze da bude argument koji ce doneti prevagu u korist WindowsMobile-a.

3. uzmi iPhone :p

imam jedno glupo pitanje:
U sluchaju da dodje do kupovine VIA-e, da li ce NVidia steci pravo da naplacuje/licencira drugima S3 Texture Compression algoritam? Mislim ne znam da li je to opshte prihvaceni standard ili ga VIA licencira?

Mislim da ce steci, ali ga nece koristiti. Nista nece dobiti time!

Vrh Dno