Šta je novo?

nVidia Tegra 4 (Codename: Wayne)

• Začetnik teme Začetnik teme ABET
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

ABET

Banned
Banovan
Učlanjen(a)
26.03.2007
Poena
720
wayne.jpg

NVIDIA's next superhero-themed mobile chipset has possibly made an early appearance in a leaked side in China, and it looks like it wants to go toe-to-toe with the latest processors from Samsung and Qualcomm. The Tegra 4 (codenamed Wayne) will apparently offer the same power-efficient 28nm process found on its Snapdragon rival and according to the slide from Chip Hell, there's a dizzying 72-core graphics setup. That's six times as many GPU cores as Tegra 3 -- the processor found in the Nexus 7, for example -- and the increase is claimed to result in six times the overall visual performance. Those graphics cores will be able to feed displays of up to 2,560 x 1600, with 1080p output at 120Hz, while the leak also mentions 4K -- if only in passing. There's no increase in CPU cores this time, with the same 4-plus-1 setup , but we are seeing its move to ARM's latest design, the Cortex-A15. Tegra 4 will apparently also catch up with USB 3.0, being NVIDIA's first mobile chip to do so, alongside dual-channel DDR3L memory. We've reached out to chipmaker and we'll let you know when we hear more, but it's highly likely we'll be welcoming this next-generation processor early next year -- say, at a certain mobile trade show.

Izvor

Koliko puta je A6X brzi od Tegra 3 u GLBenchmark-u?

Nisam siguran za A7 posto ne znamo sta ce to biti ali od A6X bi trebao biti brzi. U suprotnom bice bruka, jer ce to pokazati da nV ne ume da napravi bolji mobilni GPU od PowerVR.

Samo napomena, da bi ovo trebao biti prelazak sa stare GPU arhitekture sa pixel i vertex shaderima (Tegra 3) na unified arhitekturu kakva je u Kepleru. Valjda vam je jasno koliki je to napredak.

Mislim da PowerVR cipovi nece moci da se nose sa novim GPU jezgrima iz nV.

Edit: Nadam se da ce nekim cudom Tegra 4 zavrsiti u finalnoj verziji konzole Ouya.

Edit2: Tegra 4 bi trebala da dodje sa podrskom za specifikaciju OpenGL ES 3.0, stize i novi GLBenchmark 3.0 sa podrskom za tu specifikaciju. Evo jedan video za one koji nisu do sada videli kako bi trebala izgledati grafika na nadolazecim Android i iOS tabletima:

A evo ga preview nove verzije GLBenchmarka (2.7) za OpenGL ES 2.0 uredjaje:

Poslednja izmena:
Kako da dodje sa Tegra 4 kad taj SoC jos nije ni predstavljen, a gde je jos i pocetak proizvodnje. Ouya sample primerci su na putu ka dev timovima, a za par meseci krecu isporuke. Nema tu vremena da se bilo sta od HW menja, za ovu verziju je kasno ali za neku tamo narednu sigurno ce ici nova Tegra.

Da, sve ukazuje na to da će Tegra 4 biti prava revolucija. Mnogo mnogo brži čip i dosta manja potrošnja energije. Taman da sačekamo prve tablete sa USB 3.0 podrškom i Tegra 4 procesorom unutra. 🙂

Savet: oni koji planiraju da sada kupuju tablet, bolje nek se strpe još koji mesec, dok se pojave prvi Tegra 4 tableti.

Potrosnja nece biti manja, ostace ista ili malo veca od Tegre3.

Koliko puta je A6X brzi od Tegra 3 u GLBenchmark-u?

Nisam siguran za A7 posto ne znamo sta ce to biti ali od A6X bi trebao biti brzi. U suprotnom bice bruka, jer ce to pokazati da nV ne ume da napravi bolji mobilni GPU od PowerVR.

Pa ne znam da li bi to moglo da se nazove brukom posto PowerVR suvereno vlada u mobile GPU svetu 🙂
To bi bilo kao kad bi Imagination Technologies ponovo najavio GPU za diskretnu grafiku i kad bi rekao ako ne bude bila brza od GK110 bice bruka za PowerVR.

A6x koristi PowerVR SGX 554MP4 koji je nekoliko puta brzi od Tegre 3:

51760.png

i raspolaze sa 76,8 GFLOPSa. A poznato je da je Imagination pre pola godine najavio Rogue seriju, koja ce takodje biti modularna i ici ce od 100 GFLOPSa do cak 1 TFLOPS (ovo verovatno nece ici u telefone, eventualno u tablete i mozda neke konzole).

Mislim da PowerVR cipovi nece moci da se nose sa novim GPU jezgrima iz nV.

Tesko. Tegra 4 moze da sustigne PowerVR SGX 554MP4 i to ako ispadne bas dobar ali tesko da ce nesto mnogo preko toga..

Poslednja izmena:
Covek, Tegra 3 se bazira na tehnologiji sa odvojenim pixel i vertex jedinicama od pre 6 i vise godina. Ova nova jezgra su radjena na bazi Keplera.

Ne vidim kakve veze ima to sto je Imagination Technologies trenutni lider, kada je nVidia za njih uvek bila i ostala pojam kada je GPU u pitanju.

Prva Tegra je vise bio prototip, ulaz nVidije u celu pricu dok je vec tada PowerVR bio lider. Druga generacija je ispravljanje bagova i vise manje na silu izbacen cip. Treca Tegra je prva prava da tako kazemo ali i tu je koriscena stara tehnologija. Ovo mi deluje kao odluka nVidije da im pokaze kako se to radi, vade tesku artiljeriju.

Odlican CPU deo i razocaravajuc GPU deo Tegra 4 SOC-a...

- NEW: the shaders aren't unified, the majority are 20-bit pixel shader cores though. No idea on the ratio yet.

- dual-channel memory interface, LP-DDR3 is supported

Dakle nista od unifikovanih shader-a a samim tim i nista od OpenCL-a... verovatno i performanse nisu na obecanom nivou pa zbog toga nije prikazan nijedan test GPU-a. neverovatno je da nVidia 4 generaciju za redom kaska za konkurencijom u GPU delu...

Nerealno je bilo ocekivati sve to.
Ja mislim da je GPU za jedan telefon/tablet ok.

Imate demonstraciju Dead Trigger 2 na YT... Nvidia uvek lepo doradi i optimizuje igre koje su THD.

Ne vidim zasto je nerealno kada se pogleda sta PowerVR planira da uradi sa sledecom generacijom mobilnih GPU-ova cije je izbacivanje planirano u slicno vreme kao i Tegra 4. a i vrati se stranu u nazad po pogledaj sta se ocekivalo da ce nVidia uraditi sa GPU-om u Tegri 4.

Sta se ocekivalo? Ove informacije koje su procurele su se ispostavile kao tacne manje vise.
Ko je sta licno ocekivao ja ne znam.
6x brzi GPU od Tegre 3 je po meni dobra stvar.

A sta PowerVR planira nisam bas pratio i nisam upoznat pa ako moze info.

ljudi ovako smo hvalili i terga 3. Ispada da je A6 jaci od njega koji radi sa dva jezgra. Nemoj da ocekujemo previse od njih. Najavili su manju potrosnju baterije i sta ja znam i nista od toga nije bilo. Ako ce da se to koristi kao sto i hoce za android sisteme, morace prvo da srede sam android kako bi se sa svim tim lepo uklopio. Necemo da preterujemo, jeste dobar ali mislim da je malo nedovrsen. Ceo taj android sistem mi deluje kao nedovrseni apple. Apple je bezobrazno skup, ali su jako azurni i sve resavaju u tili cas. Terga 4 jeste interesantna, reklamiraju svasta, samo da vidimo koliko ce se to dobro pokazati, bice bum u samom pocetku i posle nista.

Sta se ocekivalo? Ove informacije koje su procurele su se ispostavile kao tacne manje vise.
Ko je sta licno ocekivao ja ne znam.
6x brzi GPU od Tegre 3 je po meni dobra stvar.

A sta PowerVR planira nisam bas pratio i nisam upoznat pa ako moze info.

Kazem ti, pogledaj sta se na prethodnoj strani pisalo i ocekivalo od Tegre 4 (Unified Shader-i, OpenCL kompatibilnost) i penjanje na tron mobilnih GPU-ova. ono sto je razocaravajuce da jedna nVidia vec 4. generaciju za redom izbacuje SOC ciji je GPU deo slabiji od onoga sto konkurencija nudi. licno sam dosta vise ocekivao od njih sa ovom generacijom SOC-a, cak i kada se pojavi najverovatnije ce biti u rangu, ako ne cak i ispod, trenutnih mobilnih GPU-ova.

Kazem ti, pogledaj sta se na prethodnoj strani pisalo i ocekivalo od Tegre 4 (Unified Shader-i, OpenCL kompatibilnost) i penjanje na tron mobilnih GPU-ova. ono sto je razocaravajuce da jedna nVidia vec 4. generaciju za redom izbacuje SOC ciji je GPU deo slabiji od onoga sto konkurencija nudi. licno sam dosta vise ocekivao od njih sa ovom generacijom SOC-a, cak i kada se pojavi najverovatnije ce biti u rangu, ako ne cak i ispod, trenutnih mobilnih GPU-ova.

Ali oni po mom misljenju to sto imaju znaju jako dobro da iskoriste i "oznoje" sto je po meni mnogo bitnije.

Moje pitanje je da li ce i sta iskoristiti bar polovinu snage tih novih GPU-ova koje ocekujes, kada su telefoni i tableti u pitanju? Do sada to nije bio slucaj.

sto se tice 4k podrske i tegra2 se reklamirala da ima hw podrsku za hd video pa se ispostavilo da postoje silna ogranicenja ( maltene neupotrebljivo)

Moje pitanje je da li ce i sta iskoristiti bar polovinu snage tih novih GPU-ova koje ocekujes, kada su telefoni i tableti u pitanju? Do sada to nije bio slucaj.

Ne znam odakle ti ideja da to do sada nije bio slucaj? trenutni GPU-evi na mobilnim uredjajima se koriste do svog maksimuma i u dosta slucajeva nisu dovoljno jaki kako bi pogurali ludacke rezolucije koje se trenutno koriste i upravo su GPU-evi glavni bottleneck (za operacije koje se obavljaju na mobilnim uredjajima trenutna generacija CPU-ova je i vise nego dovoljna, A15 i Swift jezgra u realnom radu ne dostizu svoj maksimum jer za njim ne postoji potreba, pogotovo kada se u uzme u obzir na koji nacin se task management obavlja i na Android-u i na iOS-u) .

Poslednja izmena:
Drug je skoro kupi SIII, a drugarica Iphone4. On je sa svojim telefonom prezadovoljan, a i drugarica isto. Sta od tehnologije ima unutra oboje nemaju pojma. Njima to radi. Oboje kazu da im sve aplikacije lete i da su prezadovoljni. Sada da li je terga, merga, A6, 10 ili sta znam nije ustvari ni bitno. Ti procesori se koriste za tablet racunare i moblne uredjaje. Sta oni toliko graciozno nude, neke osnovne aplikacije i da li ce ovaj biti 2 ili 10 sec brzi. Svi zovu, salju sms, pustaju klipove i muziku i sve je bazirano na istom principu. Ios, android, WP imaju istu funkciju iste rezultate. Stvar ukusa je kos ta voli. Pa ni fulhd nije zaziveo kako treba mi govorimo o 4K. Ili kupujemo uredjaj da koristimo ili da se hvalimo kako radi? Ja imam sony arc s koji ima jedano jezgro i malo memorije i radi, mozda ne onako kako bi ja ocekivao, ali radi sve. Koristio sam i LG2x koj je imao terga 2 i nisam nesto primetio da sada sve leti. Obecavaju oni svasta. Terga je mene jako razocarala, ali opet nije tako los, mozda da je android ispeglan to bi radilo mnogo brze.

Drug je skoro kupi SIII, a drugarica Iphone4. On je sa svojim telefonom prezadovoljan, a i drugarica isto. Sta od tehnologije ima unutra oboje nemaju pojma. Njima to radi. Oboje kazu da im sve aplikacije lete i da su prezadovoljni. Sada da li je terga, merga, A6, 10 ili sta znam nije ustvari ni bitno. Ti procesori se koriste za tablet racunare i moblne uredjaje. Sta oni toliko graciozno nude, neke osnovne aplikacije i da li ce ovaj biti 2 ili 10 sec brzi. Svi zovu, salju sms, pustaju klipove i muziku i sve je bazirano na istom principu. Ios, android, WP imaju istu funkciju iste rezultate. Stvar ukusa je kos ta voli. Pa ni fulhd nije zaziveo kako treba mi govorimo o 4K. Ili kupujemo uredjaj da koristimo ili da se hvalimo kako radi? Ja imam sony arc s koji ima jedano jezgro i malo memorije i radi, mozda ne onako kako bi ja ocekivao, ali radi sve. Koristio sam i LG2x koj je imao terga 2 i nisam nesto primetio da sada sve leti. Obecavaju oni svasta. Terga je mene jako razocarala, ali opet nije tako los, mozda da je android ispeglan to bi radilo mnogo brze.

Mozda za druga i drugaricu nije bitno...

nisam ni ja bas neki frik koj ce se hvaliti time sto moj telefon podrzava 4K rezoluciju i da merim za koliko ce se sekundi upaliti telefon i koliko ce brzo izvrsiti neku funkciju. Terga ako zeli da opstane neka prorade na iskoriscavanje baterije i tu ako se pokazu super mogu da idu dalje. Mozda za druga i drugaricu nije to bitno, ali ima vise onih kojima to nije bitno. Mi koj gledamo sta je od arhitekture i da li se procesor zove ovako ili onako ima u manjem broju. Sta ce terga 4 postici time sto je brza 6x od terga tri kad nemas na cemu to da primenis i da radi u punoj snazi kako treba. Mozda bi terga sa ios radila mnogo bolje, ali ko zna mozda.

nisam ni ja bas neki frik koj ce se hvaliti time sto moj telefon podrzava 4K rezoluciju i da merim za koliko ce se sekundi upaliti telefon i koliko ce brzo izvrsiti neku funkciju. Terga ako zeli da opstane neka prorade na iskoriscavanje baterije i tu ako se pokazu super mogu da idu dalje. Mozda za druga i drugaricu nije to bitno, ali ima vise onih kojima to nije bitno. Mi koj gledamo sta je od arhitekture i da li se procesor zove ovako ili onako ima u manjem broju. Sta ce terga 4 postici time sto je brza 6x od terga tri kad nemas na cemu to da primenis i da radi u punoj snazi kako treba. Mozda bi terga sa ios radila mnogo bolje, ali ko zna mozda.

Mislim da si promasio totalno.

Nazad
Vrh Dno