Šta je novo?

Nvidia sve vise zabrinjava...

byMaX

Znamenit
VIP član
Učlanjen(a)
10.01.2001
Poena
1,019
Naravno, ako je ovo tacno... :"GeForceFX 5800 Ultra No More - According to HardOCP, the GeForceFX 5800 Ultra will never make it to retail. Those of you that PreBuy the cards will still get an Ultra model with the FX Flow cooling unit. Those who don't will have the opportunity to get the non-Ultra version (400/800) off the retail shelves for a price of US$300.00. This information is unconfirmed at this time, but has been what we have been told repeatedly by different sources since Tuesday of this week. "

GFFX5800Ultra nece izaci???? Da li vam sada ovo lici na late days of 3dfx or what? Najave za Voodoo 5 6000 koji nikada nije izasao (tj. izaslo ih je par :)). Komentar: auuuuuuuuuuu

PS. Bogdin tred je ranije implicirao na ovo - tako da tu ima mnogo istine... http://www.benchmark.co.yu/forum/showthread.php?s=&threadid=22309

Ako smo osudjeni na monopol, kupujte Radeone 9500Pro dok su "jevtini" :)

Mislim da stvari ne idu u dobrom pravcu! Ako nVidia nastavi sa slicnim kiksevima, moze da je zadesi sudbina 3dfx jer iako su jaki, nemaju oni snagu jednog Intela da izdrze dva ovakva kiksa zaredom.

Ja predlazem da mi lepo zapalimo po svecu za zdravlje Nvidia cipova! :) Cisto da ATi ne ostane bez konkurencije ;)

Pozdrav

GFX 400/800Mhz ne moze compete Radeon 9700Pro. Ati izbacuje r350 i polako i bezbolno prelazi na 0.13 tech. Nvidia me nikad nije impresionirala sa grafickim i nikad ih nisam ni koristio. Voodoo --> Ati.
U svakom slucaju i ako Nvidia ponovi 3Dfx pricu, pojavice se neko drugi ko ce biti konkurencija Ati nikad se ne zna :)

Iskreno, Nvidia nije imala konkurenciju sve do izlaska Radeon 8500 kartice. To je jedini razlog zasto su dominirali na trzistu, a ne zbog kvaliteta grafickih kartica. Nvidia chipovi su smece sve do serije Geforce 3, kada je napravljen veliki step naprijed, ali IQ slike je ostao i dalje los.
NV35 nece donjeti nista novo. To ce u principu biti nv30 chip sa visim clockom, bez vacuum cleaner, implementirana 256bit magistrala, malo tweakovan GPU i to je to. Ne bi me cudilo da Ati sa r400 chipom ode na 512bit magistralu :) Bas bi bilo knock out.

tja ne kapiram zashto ljudi toliko pljuju po nvidi.. uvek si imao za iole skromne pare priliku da si izigrash....

drajveri? pa ne znam imao sam problema sa detonatorima samo kad sam skidao neke nezvanichne procurele beta verzije...

2d? ako se ne bavish dizajnom na kom zaradjujesh grdne pare ne vidim kako mozesh da primetish razliku...

tj nikako ne bi valjalo da zapadnu u probleme... a situacija zaista previshe podseca na propast 3dfxa :(

Izgleda da ce ulta biti dostupna u ogranicenim kolicinama. NV je narucila tacno 100000 ovih cipova od TSMC-a sto ce podmiriti potraznju do maja. Da li ce narucivati nove kolicine za sada je neizvesno. Inace ovo je zvanicna izjava:

The high end only makes up for 2% of our sold products and at launch GeForce FX will only be available in limited numbers, for those who want the latest and greatest the GeForce FX will be the product to go for.

Ne znam da li je to dobro cak i za nas koji smo Atijevci, jer bi bilo monopola definitivno, a i Ati bi se ulenjio i sto bi izbacivao nove graficke kada nema ko da mu parira. To ne valja nikako za obe strane.

Ne brinite se toliko...
Nvidia nije unistila dfx boljim kvalitetom vec sistematski.
A i Intel i ATI su bili u "problemima". A vid sad!

Ma to sve stoji, ja iako volim Atija ne bih zeleo da propadne Nvidia, jer ako nema konkurencije onda.... Zna se sta onda (isto kao i microsoft)

Jel uspeo ATI najzad da napravi drajvere koji rade sa svim igricama? :d:d

U koje vreme bi izasao NV35 da nije kasnio nv30?

Uobicajeno vreme je sredina aprila promocija, pocetak juna ili kraj maja pocetak prodaje... tako da vrlo je moguce da su paralelno (uspesno) radili i zavrsili i nV35.

...

Inace NV30 je toliko skup za proizvodnju da NV gotovo i ne profitira na ovim karticama... cak je dozvoljna marza mnogo manja nego na jeftinijim modelima a razni popusti su zabranjeni za sada... inace informacija od radinka (e-butique-a ili tako nesto) sa stranog foruma...

Aca je napisao(la):
Jel uspeo ATI najzad da napravi drajvere koji rade sa svim igricama? :d:d

Ne, ali su na dobrom putu da to urade. A jel windows nekada radio kako treba???? Same question and same answer:beat:

Mare je napisao(la):
U koje vreme bi izasao NV35 da nije kasnio nv30?

Uobicajeno vreme je sredina aprila promocija, pocetak juna ili kraj maja pocetak prodaje... tako da vrlo je moguce da su paralelno (uspesno) radili i zavrsili i nV35.

Inace NV30 je toliko skup za proizvodnju da NV gotovo i ne profitira na ovim karticama... cak je dozvoljna marza mnogo manja nego na jeftinijim modelima a razni popusti su zabranjeni za sada... inace informacija od radinka (e-butique-a ili tako nesto) sa stranog foruma...

Ovo mi izgleda kao samoohrabrivanje choveka koji se krece prema giljotini.
Teshko da je bash tako. Mozda su radili paralelno NV35, ali sigurno je daleko od toga da je dovrshen i upotrebljiv, s obzirom kako je NV30 ispao. Cajtnot. Ako taj NV35 bitno ne izmene i poboljshaju u sledecih 3-5 meseci, teshko ce se provuci.
Rachunica je jednostavna. Firma zivi od main stream proizvoda.
Za ATI u ovom trenutku to su 9000, 9000Pro, 9500. Ostala tri modela 9500Pro, 9700 i 9700Pro su za sada skupi za vecinu korisnika. Dve stvari su bitne. Prvo, te kartice su vec bolje za kolicinu para, nego N'Vidia main stream, a to su MX440-460 i Ti4200. Narocito u USA, koje je najvece trziste, i gde je cena za ATI kartice mnogo povoljnija u odnosu na N'Vidia, nego kod nas.
To ce reci da N'Vidia nema sledeci main stream proizvod kada 9500Pro i 9700 postanu najprodavanije kartice. Ako N'Vidia u sledecih 3-5 meseci ne izbaci NV35 kao konkurentan chip ATI-ju R350, i neku rashcherupanu verziju NV35 koja bi bila za mase, za drugu polovinu ove godine, nastupaja jezivi finansijski problemi, jer ce prodaja sadashnjih karti naglo pasti, zbog zastarevanja. Posle toga mogu da se koprcaju jos nekoliko meseci, a to je max. februar-mart sledece godine.
S ozirom na to kakav su NV30 izbacili, mnogo smeshan, zar ne? teshko da ce izbaciti NV35 koji ce biti ludilo. Male su shanse, osim ako se nekoliko inzinjera istovremeno oklizne u WC-u, udari glavom u sholju i dobije genijalnu ideju. Dajem im 60% za krah, i 40% da ce se provuci.
Da rade samo grafiku, dao bih im i manji procenat za provlachenje, ali posto rade jos nekoliko stvarchica, to moze malo da im produzi zivot, i eventualno ih spasi.

notax je napisao(la):
Ovo mi izgleda kao samoohrabrivanje choveka koji se krece prema giljotini.
Teshko da je bash tako. Mozda su radili paralelno NV35, ali sigurno je daleko od toga da je dovrshen i upotrebljiv, s obzirom kako je NV30 ispao. Cajtnot. Ako taj NV35 bitno ne izmene i poboljshaju u sledecih 3-5 meseci, teshko ce se provuci.
Rachunica je jednostavna. Firma zivi od main stream proizvoda.
Za ATI u ovom trenutku to su 9000, 9000Pro, 9500. Ostala tri modela 9500Pro, 9700 i 9700Pro su za sada skupi za vecinu korisnika. Dve stvari su bitne. Prvo, te kartice su vec bolje za kolicinu para, nego N'Vidia main stream, a to su MX440-460 i Ti4200. Narocito u USA, koje je najvece trziste, i gde je cena za ATI kartice mnogo povoljnija u odnosu na N'Vidia, nego kod nas.
To ce reci da N'Vidia nema sledeci main stream proizvod kada 9500Pro i 9700 postanu najprodavanije kartice. Ako N'Vidia u sledecih 3-5 meseci ne izbaci NV35 kao konkurentan chip ATI-ju R350, i neku rashcherupanu verziju NV35 koja bi bila za mase, za drugu polovinu ove godine, nastupaja jezivi finansijski problemi, jer ce prodaja sadashnjih karti naglo pasti, zbog zastarevanja. Posle toga mogu da se koprcaju jos nekoliko meseci, a to je max. februar-mart sledece godine.
S ozirom na to kakav su NV30 izbacili, mnogo smeshan, zar ne? teshko da ce izbaciti NV35 koji ce biti ludilo. Male su shanse, osim ako se nekoliko inzinjera istovremeno oklizne u WC-u, udari glavom u sholju i dobije genijalnu ideju. Dajem im 60% za krah, i 40% da ce se provuci.
Da rade samo grafiku, dao bih im i manji procenat za provlachenje, ali posto rade jos nekoliko stvarchica, to moze malo da im produzi zivot, i eventualno ih spasi.

Odlicno napisano Notax svaka ti cast. Pitanje je samo vremena.

E al ste se zapricali, ko pravi analiticari :D.

Kakva bre propadanja i ostale nesrece? Najgore sto ce se desiti nVidia-i je da ce pretrpeti poveci finansiski udar i to je to. Primirice se malkice i vratiti u trku sa novim proizvodom.
E sad ostaje na ATi-a u da izadje napokon sa doborm softwerskom podrskom pa mozda i bude nesto od njih.

Evo posle Gainwarda, i Chantek je sredio bolje/tise hladjenje za FX-a tako, ceka se i LeadTEk, tako da je samo pitanje vremena kad ce i po kojoj (konacnoj) ceni da izadje na trziste, pokupi sta moze (bice ljudi koji znaju sta hoce i nezele da se kockaju sa proizvodom dal ce ili nece da radi), i ide dalje.

NV dosad bila u fantasticnom polozaju i dovoljno je jaka da ovo izdrzi. Sad cemo se malo vise osvrtati ATi-a u i to je to.

Neznam kako je NV ispala nesposobna u celoj situaciji kad su oni svoj posao odradili jako dobro ali je TSMC zaj...o stvar i nije u stanju da proizvede upotrebljive cipove uz pomoc 0.13-low-k dielctric tehnologije, otud i onaj FX fan na FX karticama jer cipovi nisu proizvedeni kako valja pa se greju, low-k smanjuje sum za 20-25 posto sto omogucava dostizanje viseg takta uz manju voltazu (veci odnos signal sum), manju potrosnju, a samim tim i manje zagrevanje.

Realno NV30 i R300 su slicnih performansi sto i ne bi bilo tako lose da su izasli u isto vreme a nisu zbog pomenutih problema... obzirom na to nevidim sta bi ih sprecilo da dok su cekali da se TSMC osposobi za kakvu takvu proizvodnju u 0.13 nastave rad na ostalim projetima. Realno ako je TSMC osposobio svoje pogone za low-k 0.13 mikronski proces mozemo vec oko juna videti NV35 u prodaji.

Po onome sto sam procitao R350 ce biti radjen 0.15-low-k sto ce omoguciti frekvencije oko 375-400 MHz...

Mare je napisao(la):
Neznam kako je NV ispala nesposobna u celoj situaciji kad su oni svoj posao odradili jako dobro ali je TSMC zaj...o stvar i nije u stanju da proizvede upotrebljive cipove uz pomoc 0.13-low-k dielctric tehnologije, otud i onaj FX fan na FX karticama jer cipovi nisu proizvedeni kako valja pa se greju, low-k smanjuje sum za 20-25 posto sto omogucava dostizanje viseg takta uz manju voltazu (veci odnos signal sum), manju potrosnju, a samim tim i manje zagrevanje.

Realno NV30 i R300 su slicnih performansi sto i ne bi bilo tako lose da su izasli u isto vreme a nisu zbog pomenutih problema... obzirom na to nevidim sta bi ih sprecilo da dok su cekali da se TSMC osposobi za kakvu takvu proizvodnju u 0.13 nastave rad na ostalim projetima. Realno ako je TSMC osposobio svoje pogone za low-k 0.13 mikronski proces mozemo vec oko juna videti NV35 u prodaji.

Po onome sto sam procitao R350 ce biti radjen 0.15-low-k sto ce omoguciti frekvencije oko 375-400 MHz...

Tacno je to da su FX i R350 slicnih performansi i to je sve ali to znaci samo jedno a to je “Bruka” za N-Vidiu jer: kao prvo kasni punih 6 meseci u industriji gde je i 6 dana zakasnjenja mnogo (uostalom svi vi svakodnevno proveravate na netu sta je novo), ima performanse kao cip koji radi na svega 325mhz / 620mh (sta bi bilo da FX radi na ovom kloku?), pitaj boga koja ce mu cena biti kada se nadje u prodaji (mozda jednog dana?) I tako dalje da ne nabrajam… U svetu je sve ekonomija a ovo je potpuno nerentabilni cip koji nikada nece doneti zaradu jer ako je prava zarada na main stream proizvodima onda takvog proizvoda N-Vidia nema a pitanje je kada ce ga biti. Hteli mi da priznamo ili ne Ati u ovom trenutku ima daleko bolju arhitekturu pa samim tim i mnogo bolji cip, uostalom ako je ovo doba micro cipova valjda bi se isti trebali smanjivati a ne povecavati do “smesnih” razmera. Po meni “FX cudo” nikada nece zaziveti jer smatram da kada bi mu spustili takt na nivo jednog Ti4600, neznam ko bi izasao kao pobednik a iskreno sumnjam i da nekakav NV35 moze bilo sta promeniti. Moja prognoza je da ce se N-Vidia morati preorjentisati na proizvodnju cipsetova i integrisanig grafickih resenja a da ce prodati postrojenja za proizvodnju grafickih cipova.

MAD_MUzzY je napisao(la):
E al ste se zapricali, ko pravi analiticari :D.

Kakva bre propadanja i ostale nesrece? Najgore sto ce se desiti nVidia-i je da ce pretrpeti poveci finansiski udar i to je to. Primirice se malkice i vratiti u trku sa novim proizvodom.
E sad ostaje na ATi-a u da izadje napokon sa doborm softwerskom podrskom pa mozda i bude nesto od njih.

Evo posle Gainwarda, i Chantek je sredio bolje/tise hladjenje za FX-a tako, ceka se i LeadTEk, tako da je samo pitanje vremena kad ce i po kojoj (konacnoj) ceni da izadje na trziste, pokupi sta moze (bice ljudi koji znaju sta hoce i nezele da se kockaju sa proizvodom dal ce ili nece da radi), i ide dalje.

NV dosad bila u fantasticnom polozaju i dovoljno je jaka da ovo izdrzi. Sad cemo se malo vise osvrtati ATi-a u i to je to.

Hej Muzzy stvarno me zanima kakvi su to ljudi koje “znaju sta hoce” kada u svojoj masini zele da ugrade “motornu testeru”. Lepo je to sto kazes da su Gainward i Chantek sredili da bude tisi, samo jos da mogu da mu smanje velicinu i srede ga da bude i brzi ….

Moja prognoza je da ce se N-Vidia morati preorjentisati na proizvodnju cipsetova i integrisanig grafickih resenja a da ce prodati postrojenja za proizvodnju grafickih cipova.

Odakle njima ova postrojenja kad cipove narucuju od TSMC-a?

q402release.gif

Total graphics market share in Q4’02

Moso je napisao(la):
Hej Muzzy stvarno me zanima kakvi su to ljudi koje “znaju sta hoce” kada u svojoj masini zele da ugrade “motornu testeru”. Lepo je to sto kazes da su Gainward i Chantek sredili da bude tisi, samo jos da mogu da mu smanje velicinu i srede ga da bude i brzi ….

Mazi je upravo pricao o proizvodjacima koji su obezbedili kartice sopstvenim hladjenjem... Inace, nVFlowFX hladjenje omogucuje nekim primercima da rade bez problema na 570-580MHz!

Moso je napisao(la):

FX je veliki ko 4800 tako da nema problema oko velicne. Rade je samo nesto kraci. Brzim cemo ga nacinti mi korisnici :D. Nije to ATi pa da ga klokujem za 30mhz :) ...
Aj navedi mi jednog proizvodjaca koji je predstavio FX-a sa onim referentnim hladnjenjem?
Ako si pogledao test QuadroFX2000/1000 (sto je apsolutno ista karta ko "obican" FX), mogao si da primetis novi hldnjak koji nije glomazan niti prozivodi buku.
A takodje po ovim izvestajima nesto nevidim da se nVidia-i nesto ugrozile pozicije :D.

Stvari moraju malo da se primire, verovatno su i ostali proizvodjaci odlucili da sacekaju nove drajvere i jos po koji tweek i to je to.

MAD_MUzzY je napisao(la):
FX je veliki ko 4800 tako da nema problema oko velicne. Rade je samo nesto kraci.
Aj navedi mi jednog proizvodjaca koji je predstavio FX-a sa onim referentnim hladnjenjem?
Ako si pogledao test QuadroFX2000/1000 (sto je apsolutno ista karta ko "obican" FX), mogao si da primetis novi hldnjak koji nije glomazan niti prozivodi buku.
A takodje po ovim izvestajima nesto nevidim da se nVidia-i nesto ugrozile pozicije :D.

Stvari moraju malo da se primire, verovatno su i ostali proizvodjaci odlucili da sacekaju nove drajvere i jos po koji tweek i to je to.

Proizvodjac koji je predstavio FX sa referentnim hladjenjem je MSI :), a bice ih jos. E sada, Quadro je druga prica, to su birani cipovi... A ostatak tvog posta... podseca me na mene kada sam branio Voodoo 5 na exx3d forumu... pre nego sto sam ga testirao. Usput, imao sam i godina kao ti sada...

Proizvodjac koji je predstavio FX sa referentnim hladjenjem je MSI , a bice ih jos. E sada, Quadro je druga prica, to su birani cipovi... A ostatak tvog posta... podseca me na mene kada sam branio Voodoo 5 na exx3d forumu... pre nego sto sam ga testirao. Usput, imao sam i godina kao ti sada...

....

The guys over at Amazon International have written up a review of the Quadro FX 2000. Note: the core clock speed of the FX 2000 has been reduced from 400MHz (what it was clocked at during the preview) to 324MHz.

Jel ima jos neki quadro fx sem 2000?

Chaintech GeForce FX

Super Conducting Heatpipe Technology

Dual Gas Turbine Technology Fans

Cyclone TSC

Sapphire Lighting

Obratite paznju na Dual Gas Turbine Technology Fans

Iako sam ATI-jevac, nadam se da nVidia nece propasti, iz svima znanih razloga, medjutim, mislim da se pri uporedjivanju propadanja 3dFX-a i nVidia-e previdja jedna po meni bitna stvar, a mozda i gresim, a to je forsiranje Glide-a od strane 3dFX-a, i pojavljivanje sve veceg broja igara koje su radile u D3d-u i Gl-u. Ponavljam, mozda i gresim ( da ne uvredim nekoga:D ), ali mislim da je tu nVidia debelo uplela prste, a ja, posto sam u to vreme imamo "cuvenu" BX-cell plocu, nisanio sam neku PCI karticu i taman se nameracio da je uzmem (voodoo 3), kad ono medjutim.... Sahrani se 3dFX, i ja ostah bez graficke... Ipak se nadam da ce se izvuci.

BTW slazem se sa misljenjem da je nVidia prva donela jeftine 3d kartice za siroke narodne mase, sto je za svaku pohvalu, jer ipak je najvaznije da mi za svoju lovu dobijemo najvise...

Santa je napisao(la):
Iako sam ATI-jevac, nadam se da nVidia nece propasti, iz svima znanih razloga, medjutim, mislim da se pri uporedjivanju propadanja 3dFX-a i nVidia-e previdja jedna po meni bitna stvar, a mozda i gresim, a to je forsiranje Glide-a od strane 3dFX-a, i pojavljivanje sve veceg broja igara koje su radile u D3d-u i Gl-u. Ponavljam, mozda i gresim ( da ne uvredim nekoga

Mislim da greshish. Godinu dana pre propasti nekih kompanija (od kojih je najpoznatija bila 3dfx), moglo je da se predvidi da ce propasti svi oni koji ne proizvedu 256-bitni graficki procesor. ATI je jedva izvukao, iz nekoliko razloga. Muchili su se dugo posle GF256 da naprave 256-bitni procesor (Radeon), a izdrzali su jer su bili finansijski jachi od ostalih kompanija koje su se muchile, dalje, jer su imali reputaciju proizvodjaca karti za ozbiljan rad (za firme, 2D, TV, DVD itd.), i poslednje, mozda i najvaznije, imaju veoma mnogo ugovora sa velikim kompanijama za sklapanje rachunara, koji su ugradjivali ATI kartice u konfiguracije.

notax je napisao(la):
Mislim da greshish. Godinu dana pre propasti nekih kompanija (od kojih je najpoznatija bila 3dfx), moglo je da se predvidi da ce propasti svi oni koji ne proizvedu 256-bitni graficki procesor. ATI je jedva izvukao, iz nekoliko razloga. Muchili su se dugo posle GF256 da naprave 256-bitni procesor (Radeon), a izdrzali su jer su bili finansijski jachi od ostalih kompanija koje su se muchile, dalje, jer su imali reputaciju proizvodjaca karti za ozbiljan rad (za firme, 2D, TV, DVD itd.), i poslednje, mozda i najvaznije, imaju veoma mnogo ugovora sa velikim kompanijama za sklapanje rachunara, koji su ugradjivali ATI kartice u konfiguracije.

Slazem se, ali hteo sam sa kazem (nisam se bas najjasnije izrazio posto vec danima i nocima ne spavam, sta ces ispiti, pa mi mozak malo tiltuje :beat: ) da je mnogo manje verovatno da ce nVidia propasti, kao 3dFX, jer su sada bar postavljeni neki standardi u engine-ima... Bar se nadam da ATI ili nVidia nece izbaciti neki novi Glide

Santa je napisao(la):
Slazem se, ali hteo sam sa kazem (nisam se bas najjasnije izrazio posto vec danima i nocima ne spavam, sta ces ispiti, pa mi mozak malo tiltuje :beat: ) da je mnogo manje verovatno da ce nVidia propasti, kao 3dFX, jer su sada bar postavljeni neki standardi u engine-ima... Bar se nadam da ATI ili nVidia nece izbaciti neki novi Glide

U toj grani kompjuterske industrije, ciklus izbacivanja novih procesora je oko 5 meseci. Ko dva puta zaredom trokira, taj ga je ugasio. Ako i prezivi 10-12 meseci zato sto jos radi i chipsete, 2-3 meseca preko toga je max. i dovidjenja. N'Vidia je vec potrosila pola tog vremena. Ostaje da sachekamo jos 6+3=9 meseci, pa da vidimo sta ce da se izrodi.

Nazad
Vrh Dno