Šta je novo?

nVidia Pascal

Do 10℅ sporija od Titana, cena izmedju 750-850$. 1080 nece pojeftiniti, nVidia ce nastaviti da sisa ovce, sve po redu. Ako Vega bas fejluje (bude ista ili sporija od 1080) e onda ce 1080-Ti biti jos skuplja.

Kakve ovce? Ovce nemaju para za ovakav hardver.

Sposobni koji zarade i mogu sebi da priušte takvu kartu(ili dve), svakako nisu ovce. ;)

Ta glupost "šišanje ovaca" stvarno mora da prestane.
Osoba koja ne ume da prepozna vrednost i preplacuje nesto - ovca. A kupovina nVidie ove sezone je svakako preplacivanje.

A šta ako neko hoće da preplati nešto jer mu se sviđa i u mogućnosti je?

Osoba koja ne ume da prepozna vrednost i preplacuje nesto - ovca.

Možda iz tvog ugla, ali to ne menja činjenicu da ima, može i da to radi svojom voljom. ;)

Zašto bi to meni smetalo? Hoće li izaći sunce ako ne kupim 1080Ti? Hoće.

Da li mrzim onog ko može da je kupi? Ne, svaka mu čast!

Da li bih je kupio da sam u mogućnosti? Da, kupio bih je. ;)

Ceni i budi zadovoljan onim što imaš i budi svestan gde ti je mesto u ovom surovom svetu, a slobodno vreme troši na unapređenje kvaliteta života, a ne na ljubomoru/preziranje/pljuvanje onih koji su sposobniji/imaju više od tebe i život će ti biti mnogo lepši. :wave:

Poslednja izmena:
Do 10℅ sporija od Titana, cena izmedju 750-850$. 1080 nece pojeftiniti, nVidia ce nastaviti da sisa ovce, sve po redu. Ako Vega bas fejluje (bude ista ili sporija od 1080) e onda ce 1080-Ti biti jos skuplja.

Da je to tačno ne bi imali rekordnu prodaju Pascal karti. Ili su po tebi svi ovce ?

Možda iz tvog ugla, ali to ne menja činjenicu da ima, može i da to radi svojom voljom. ;)

Da li bi je kupio da sam u mogućnosti? Da, kupio bi je. ;)

Ceni i budi zadovoljan onim što imaš i budi svestan gde ti je mesto u ovom surovom svetu, a slobodno vreme troši na unapređenje kvaliteta života, a ne na ljubomoru/preziranje/pljuvanje onih koji su sposobniji/imaju više od tebe i život će ti biti mnogo lepši. :wave:

+1

Poslednja izmena:

Da li bi je kupio da sam u mogućnosti? Da, kupio bi je. ;)

Pa meni to ne smeta, neka svako radi sta hoce, nikoga ne mrzim itd. Da li je kupovina hi-end ponude nVidie dobra? Nije.

Ali poznato je da su fanboys Intela, Applea i nVidie posvadjani sa stvarnoscu. Ja jos nikada ovde nisam procitao da je neko rekao "moze mi se" vec sam citao redove i redove o tome kako se to isplati i kako je ko dobro prosao

Jos niko nije napisao "Mogao sam i bolje da prodjem, nije mi neka kupovina ali imam para pa me bas briga, zivela nVidija".

Imaju rekordnu zaradu, ne prodaju. A zaradu imaju jer su podigli cene, svesni da imaju potrosace ovce za sisanje.

Glupost. Imaju i prodaju i zaradu. Baci pogled na steam anketu kao i na tromesečne izveštaje o udelu tržišta da bi stvorio neku sliku.

Ja jos nikada ovde nisam procitao da je neko rekao "moze mi se" vec sam citao redove i redove o tome kako se to isplati i kako je ko dobro prosao

Jos niko nije napisao "Mogao sam i bolje da prodjem, nije mi neka kupovina ali imam para pa me bas briga, zivela nVidija".

Naravno da im se može i samim tim i nisi mogao da prođeš bolje jer nema alternative.

Ali i pored toga 1070 je dobra kupovina (ako nisi preplatio neki model koji si hteo po svaku cenu da kupiš).
200+ evra manje za performance 10% bolje of prošlogodišnjih high end karti (GTX 980Ti/Fury X).

GTX 1070 je bolja kupovina i od GTX 1060/RX 480 ako gledamo odnos cena/performanse.

@DAS - vec godinama se smanjuje broj prodatih karta (po komadu, za sta su zasluzne i integrisane), i to je cinjenica, kao sto raste prodaja u $300+ segmentu, gde je sada sve od 1060 pa na gore u dobrom delu sveta.

@Kolos - pa ni 1060 ni 1070 nisu dobre kupovine, cela serija je za izbegavanje.

Da je hardver svake godine skuplji to je tacno. Nije tu samo problem kod grafickih kartica, ja sam ranije top maticne ploce placao 250 evra danas top ploca iz premium platforme kosta 450 evra recimo.
Isti brend, Asus. Da ne nabrajam dalje i dajem primere.

Ne moze se osporiti cinjenica da nVidia koristi situaciju na trzistu ali i vendori takodje. Svi zajedno profitiraju poprilicno.
1070 jeste dobra kupovina mada i 1080 moze da se nadje povoljno u Americi. U Evropi neki prosek je oko 650 evra za tu karticu dok 1070 sada vec ima ispod 450 evra da se uzme.
Da je serija za izbegavanje to su gluposti. Sa GTX 10 su napravili ogroman skok u performansama.

Sto se tice ove teme, moze samo da se pretpostavi kakav ce biti GTX 1080 Ti.
To zavisi koliko ce da osakate taj chip. Moze recimo da se desi da uglave performanse taman toliko da razlika bude 20% prednosti u odnosu na GTX 1080 i da je cenovno plasiraju na 700$ kao sto DAS rece.
Samim tim ce zadrzati poziciju Titan X i ostaviti za vanzemaljce koji kupuju tu kartu a ovu ce prilagoditi vecem opsegu kupaca. Kod nVidia su ti sve opcije ukljucene, nikad ne znas za koju ce se opredeliti.

Ja se lično nadam da će preporučena cena biti za 50-100$ jača od preporučene cene za GTX 1080, a performanse 5-10% slabije od titana. Ako bude tako ozbiljno bih razmislio.

Tržišna cena bi se svakako dovela u red posle mesec-dva. Što se tile SLI-a, takvim egzibicijama se više nikada neću baviti. Pogotovo što mi je kućište "tapacirano", ventilatori na minimumu, a ja volim da uživam u tišini. :)

Kao sto se cena normalizovala i za GTX 1080 pa je trebalo jedno 6 meseci da dodje sa 800 evra na 650 a i sada je blize 700 evra za pojedine malo bolje modele.

Ne znam kojom logikom mislis da ces moci da kupis GTX 1080 Ti za jedno 700 evra?!
U najboljem slucaju ta karta ce biti 800 evra non referentna, u najboljem slucaju ;)

Sto se tice SLI u to necu da zalazim ali ja licno nisam nailazio nikad na nikakve probleme.
Sve radi smooth :)

Pa i nije baš tako, već krajem avgusta se mogla naći 1080 za 660-670e. Što se tiče Ti, ja sam izneo isključivo svoje želje, koje ne moraju biti realne.

Ne bih ja dao 900 evra na graficku za igranje pa da gledam kako mi neka igra popase 12 giga video memorije za dva sata igranja zbog greske indijanaca koji su pravili tu igru. Na PC platformi ima mali broj video igara koje su krsteno napravljene a svega par su nesto narocito zahtevne (Witcher 3, GTAV kada se odvrnu podesavanja na max i sta jos?). Placati velike svote novca za igranje ostalog tresha sto ga sio mali Djurica je ekvivalent unamljivanja najskupljeg apartmana za noc sa jeftinom prostitutkom iz obliznjeg parka. Nije zabranjeno ali nema puno smisla.

nVidia su toga svesni ali im dobro dodje da prodaju sve mocniji i skuplji hardver ljudima koji ne razumeju zasto im igre lose rade. Nisu optimizovane, kazete? Mozda i jesu ali i optimizacija zna biti mac sa dve ostrice, zavisno od toga ko i kako optimizuje. Trud da se nesto optimizuje se lako moze zavrsiti kao stvaranje memory leaka ili otvaranje nove konzerve buva. Pogotovo ako u jednacinu ubacimo tim ljudi koji nije dobro vodjen pa svako tera na svoju stranu i prepisuje i tumaci tudji kod kako mu volja. Epilog, igra se raspada i treba joj sest meseci patchovanja, ako je ikad uspeju zakrpiti. Nekada je bolje ne pametovati puno i drzati se odredjenih pravila pa i po cenu losije optimizacije, bar cemo biti sigurniji da nece biti neprijatnih iznenadjenja koja se tesko uocavaju i krpe (memory leak, rusenje igre, zamrzavanje igre, zamrzavanje operativnog sistema, rusenje drajvera itd.)

Ali poznato je da su fanboys Intela, Applea i nVidie posvadjani sa stvarnoscu. Ja jos nikada ovde nisam procitao da je neko rekao "moze mi se" vec sam citao redove i redove o tome kako se to isplati i kako je ko dobro prosao

fox.gif

Za one koji ozbiljno čitaju ovakve "argumente" osoba koje "nisu fanboji" (osim što verovatno kupuju AMD godinama) - naravno da će različite osobe različitih kriterijuma i statusa imati drugačije stavove o tome šta im se isplati i koliko je ko dobro prošao. Eto iznad, G@W kaže da nikada ne bi dao 900 evra na grafičku, pa onda nabroji par igara koje su zahtevne, ali to važi samo iz perspektive onoga ko ne može da plati toliko ili igra ko zna koliko igara. Ukoliko neko ima novca, i/ili želi da upuca 200+ sati u Witchera (to je 10-ak dana, btw), i mesecima igra GTA V, što single, što multiplej, pa onda na to dobaci još nekoliko igara, pa ima 144 Hz monitor...što se njemu ne "isplati"? On ne želi da igra gomilu indy krša, sa Kanterom i Dotom je završio još pre nekoliko godina, ***, njegov izbor.

Ili da se spustimo par klasa ispod. Zašto je 1070 neisplativ? To je najisplativija karta trenutno ako gledamo performanse. Naravno, i košta dosta, ali možemo onda da odemo još niže i da kažemo da 470 nije isplativ jer je sumanuto skup, dok je 460/1050 najviše što bi "racionalni" ljudi dali za grafičku, iz čega onda proizilazi zaključak da je 460 mnogo bolja karta jer eto jeftinija je a dovoljna za Kanter, Dotu i Tenkiće.

Razumem potrebu za kalkulisanjem "isplativosti", ali mrzim tu tendenciju na forumu da se odredi neka zlatna sredina i proizvod koji je zadovoljava, i onda su oni koji daju više od toga neke "ovce za šišanje", a oni koji kupe nešto jeftinije od toga "bacaju pare". Ne treba ti laptop preko 40k dinara, ko kupi išta skuplje od nekog Transformera je lud, dovoljan ti je najjeftiniji i5, idealna je 470 samo joj smanji napon i deklokuj je, nema svrhe ići preko 8 GB memorije...Šta će ti biftek kad ima grilovano pileće belo i kome treba bolje od toga, taj fazon.

Poslednja izmena:
U ovoj temi ja sam ispao najveca ovca posto sam uzeo dva GTX 1080 koji su totalno neisplativi. :d

Nevezano za temu.

Imam jedno pitanje za sve vas. Primetio sam da mnogi ako ne 99% vas pa cak i pismeni hardverasi sa znanjem iz tog sveta kao i sa dobrim poznavanjem engleskog jezika za Counter kazu - Kanter.
Meni iskreno to para usi pa ako neko moze da mi objasni odakle to potice osim ako nije iz igraonica pa se sirilo dalje?

Kanterica :). Naravno da je iz igraonica.

Haha, najbolji su mi ovi sto se prepoznaju, pa se uvrede :)

dU najboljim vremenima, top modeli su kostali oko 350€, to su da idealne cene u poslednjih 15 dgodina. Po meni, i istorijskom aspektu price, do 450 € za takav model je prihvatljivo, sve ostalo je manje ili vise neukusno,pogotovo ovo sto nVidia radi sa Pascalom.

Ponavljam, zasto ovde niko ne napise - jeste, ali meni se moze?

Evo, kaze Filipenko "Igras GTA u 144hz". Ako ti je to zadovoljstvo, onda i treba da platis ovo sto nVidia trazi.

Jednostavno nije trebalo kupiti nista pa nek se nVidia cese po glavi i neka spusta cene. To su radili nekoliko puta (GTX 280 fijasko npr) ali sada su uspeli da svoje ovce dovuku do tora i propisno ih osisaju.

U najboljim vremenima, top modeli su kostali oko 350€, to su da idealne cene u poslednjih 15 dgodina. Po meni, i istorijskom aspektu price, do 450 € za takav model je prihvatljivo, sve ostalo je manje ili vise neukusno,pogotovo ovo sto nVidia radi sa Pascalom.

cene su skocile pa su skocile, tu nema rasprave.

medjutim, malo zaboravljate da postoji inflacija. posle 10 godina nesto sto je kostalo 400$ ce kostati oko 500$, bez da proizvodjac uopste dize cenu zbog drugih razloga (iliti moze im se)

Tek će da skaču cene kako se popularizuje 4K gaming i VR i kako dolaze zahtevnije igre. Trebaće još više skupe v memorije, još mnogo snažniji gpu. A tržište nezasito samo traži više fps i pixela i hdr i vr čuda. A za CES, nikako dočekati da se vidi demo šta su to spremili.

Nazad
Vrh Dno