Šta je novo?

Nvidia Nforce2 WHQL 3.13 driveri > bezite od ovoga !!!

driver

Znamenit
VIP član
Učlanjen(a)
30.06.2000
Poena
1,170
Poshto sam imao svemirske probleme sa ovim, reko da drugi ne gube vreme....Konfa je sledeca : Epox RDA+, 2x120Gb Maxtor (primary), DVDR Pioneer i LG 8520 CDR (secondary)...Tu ulece Pioneer 105s DVD-rom po potrebi, i uvek su isti problemi...Mashina je komplet po defaltu, chak i memorija stoji na 133 :D

Ono shto se deshava je sledece:

- Brzina chitanja CD/DVDa je neverovatno niska, oko 1Mbs...nekad poleti kako bi trebalo, ali 95% vremena radi tako....Ovo pogotovo vazi za DVD-R na kojima chesto prijavljuje i read error iako su diskovi ispravni...Ovo se delimichno sredjuje tako shto DVD-rom stoji kao master sam na kablu, i samo tako....Opet pola podataka chita 'sporom brzinom'...

- DVD-R u vecini sluchajeva ne vidi ubacheni DVD, dok CD vidi bez problema, DVD-rom nema tih problema, ali brzina chitanja ostaje losha kako okrenesh...

- Pri snimanju diskova (CD/DVD, bilo koji rezach), win se jednostavno ukochi kao da je mashina nestabilna zbog OCa, samo dugme pomaze....Ovo se moze desiti za svaki deseti disk, ili na 4 od 5, nema pravila...ali u 10 komada, uvek mora da pukne bar jednom....Nema veze sa li je rezach sam na kablu, nishta mu ne pomaze...

- Brzina hardova je takodje chudna...Zna da padne i na 5Mb/s....Sumnjao sam na memoriju, pa sam probao sa jednim 256 modulom i nisam mogao da verujem....hard je skoro sve vreme neshto radio chak i da ga pustim pola sata....pri sveze bootovanom winu, da bi otvorio obichan IE prozor, trebalo mu je po par minuta, a jednostavno spushtanje prozora u taskbar je kao da renderujem desktop sa mnogo poligona :)

Shto je najsmeshnije, ovo sam reshio chachkanjem po device manageru i sluchajnim stiskom na roll back driver za IDE :) Posle toga sve se sredilo ko da sam uzeo novi komp :)

Eto, mozda ce nekome pomoci da se ne zeza :D

Pa do sad je bilo bar 'iljadu postova da Nvidia IDE SW drajveri nista ne valjaju :?

99% ljudi kuka na njih.

Ma rade ostali ispod 3 verzije, ovaj je chudo :D

Cool, u 1% sam ušao ja :mrgreen: Imam isti Epox 8RDA+, povremeno 2 HDD-a, DVD-RW i CD-RW i sve radi najnormalnije sa 3.13 driverima (za IDE kaže: Date 2.9.2003., Version 5.10.2600.366).

Driveru, jesi uključivao Enable Write Cache za HDD-ove? To kada je isključeno transfer ide na max 5-6 MB/s :) DMA se podrazumeva :)

Heinz je napisao(la):
Cool, u 1% sam ušao ja :mrgreen: Imam isti Epox 8RDA+, povremeno 2 HDD-a, DVD-RW i CD-RW i sve radi najnormalnije sa 3.13 driverima (za IDE kaže: Date 2.9.2003., Version 5.10.2600.366).

Driveru, jesi uključivao Enable Write Cache za HDD-ove? To kada je isključeno transfer ide na max 5-6 MB/s :) DMA se podrazumeva :)

Imam i ja instalirane nForce 3.13 drivere bez SW drivera jer WinXP nije uopste hteo da se digne :mrgreen:
Ali je nesto drugo cudno, meni za IDE drivere kaze da su date: 13.5.2002
i Version 6.1.2600.0
Po datumu se vidi da su moji driveri stariji, ali po verziji bi se reklo da su noviji (zbog prve 6-ce) :confused:

POZ cheers

I ja sam imao slične probleme sa SW IDE drajverom iz tog paketa, sa MSovim sve lepo radi.

Vi ste jos dobro prosli, osim problema sa rezanjem diskova gde mi je svako malo pucalo snimanje na masini koja je babaroga sa neunistivim Teac CD-W540E (kasnije sam dosao do zakljucka da je tome kumovao i IDE Bus Master koji nije bio enable-ovan u BIOS-u), imao sam sablasne iznenadne restarte pri inicijalizaciji capture-a ili cak i prilikom prekidanja procesa capture-a. Sve u svemu nisam sumnjao na software, dok nisam dobro pretresao hardware i na kraju analizom dosao do zakljucka da je nelogicno da hardver izaziva ova nasumicna restartovanja. Dosta je vremena proslo dok nisam dosao na ideju da ne instaliram SW IDE. Od tada uzivam u rock stable masini na kakvu sam u ostalom navikao od kada se druzim sa Abitom ali i kvalitetnim komponentama, napajanjem i dobrim hladjenjem.

Upravu ste! Ista prica i kod mene samo probleme stvara taj SW IDE.
Za nedelju dana sam instalirao Win-XP 3 puta zbog njega.

Gidra85 je napisao(la):
...

Imam i ja instalirane nForce 3.13 drivere bez SW drivera jer WinXP nije uopste hteo da se digne :mrgreen:
Ali je nesto drugo cudno, meni za IDE drivere kaze da su date: 13.5.2002
i Version 6.1.2600.0
Po datumu se vidi da su moji driveri stariji, ali po verziji bi se reklo da su noviji (zbog prve 6-ce) :confused:

POZ cheers
Pa tebi su to izgleda standardni Win drajveri, Microsoft Corporation, probaj rucno da mu "sugerises" koje da koristi.
Jedini problem koji sam ja imao je sa onim prvim ( 2.01 ili tako nesto), jednostavno nije hteo u Nero da reze. Svi drugi su radili bez greske.
Trenutno kod mene stoji:
Driver Provider: NVIDIA Corporation
Driver Date: 9/2/2003
Driver Version: 5.10.2600.366

driveri...

Ti drajveri su jos od pocetka novembra 2003 godine, tako da je bilo krajnje vreme nekoj raspravi....

Za Nvidijine SW IDE drajvere jos od pocetka se zna da nisu korisni (ali u nekim slucajevima znaju da skode) ctp;
Kod reseta npr. da iskljuce struju na diskovima i slicne gluposti da rade i svi koji su analizirali drajvere i dugo ih koristili su dosli do zakljucka da bilo koji nativni majkrosoftov IDE drajver radi bolje i sigurnije od Nvidijinih...

Nadajmo se da ce izaci novi paket drajvera, sa novim audio mixerom i konacno upotrebljivim IDE drajverima....

Ali sumnjam da ce se to desiti uskoro....

P.S: u medjuvremenu je od tada (mislim od pojavljivanja 3.13 paketa) dostupno nekoliko verzija novih audio drajvera, poslednji su 4.09, ali zbog nekih opet bagova se koristi u nekoj sasavoj kombinaciji 4.08 i 4.09 za drajver i kontrol panel....

Ja sam ih skinuo i za sada ne prave probleme,jel trea nesto sumnjivo da bude?

Meni takodje radi najnormalnije sa 3.13(5.10.2600.366), ploca je rda+ v1.1 ultra 400, imam hdd i rezac. Brzina citanja sa cd-a je valjda 3-6Mb/s.

E ******,posle duzeg koriscenja poceo je da baguje.Pokusam da izbrisem neki folder sa kompa on zaglavi,ili kada hocu da otvorim start on zablokira pa pusti posle nekog vremena,nisam probao sa citacem nista.Aj ako neko moze da baci neki link od predhodnih drivera?

Isto 3.13 samo bez SW IDE drajvera.

Ja imam dobra iskustva sa 3.75...

ako ces da koristis 3.13 bez SW drivera moras imati prethodne drivere sa instaliranim SW driverima,jer ce ti AGP biti iskljucen.

Uh, malo smo pobrkali loncice. Nece mu trebati prethodna verzija nforce-a jer SW IDE su kao sto im samo ime kaze softverska komponenta koja predstavlja vezu izmedju operativnog sistema i kontrolerske logike na ploci. Njenim izbegavanjem nista se nece promeniti narocito drugim podsistemima medju kojima je i graficki podsistem.

E da, zaboravih da dodam za SW IDE (iz ovih 3.13 drajvera).

Konkretno kod mene ne prave bas nikakav problem, s tim sto koristim S-ATA Raid i povremeno jedan HDD na drugoj IDE grani. Na prvoj su Pioneer DVD-RW i Sony CD-RW koji se nista ne bune zadnjih 2 meseca od kad su drajveri stavljeni.

Interesantno je da je Sony (CRX 210E, 48/12/48 ) presao iz UDMA2 u UDMA4 rezim, iako rezac fizicki ne podrzava tu opciju, ali se i stvarno ubrzao i pri citanju i pri rezanju.
Nije mi jasno sas' koji mozak on sad misli da je UDMA4 al' nema veze :mrgreen: bar lepo zvuci.

Nazad
Vrh Dno