Šta je novo?

nVidia Maxwell GeForce 800

PCBeast

OC Guru
Učlanjen(a)
30.11.2006
Poena
585
Moja oprema  
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
Maxwell arhitekturu smo usputno pominjali ali verujem da mnogi znaju o cemu je ovde rec.

I ako je serija GeForce GTX8xx daleko,odredjena za 2014-tu godinu mozda nije lose ni sad reci po koju rec o tome
sta nas ceka u bliskoj buducnosti.

Obzirom da ce serija GTX7xx ostati u 28nm ,nVidia u saradnji sa TSMC izradjivace chipove u 20nm procesu.

Nesto vise o tome mozete procitati ovde :

http://videocardz.com/38693/nvidia-...-maxwell-geforce-800-series#comment-732961218

Poredjenje :

NVIDIA-Roadmap-Maxwell-2014.jpg

Na papiru, deluje opasno, no videćemo.

Mislim da ce biti malo vece performanse od keplera ali dosta manja potrosnja sto posteno mene a i vecinu korisnika uopste i ne interesuje. Nikad nisam kupovao proizvod na osnovu potrosnje tako da prelazim na 8xx seriju samo ako bude veci skok u performansama u sta cisto sumnjam

Iskreno da kazem, performanse su vec sada na visokom nivou - GTX680 moze vecinu stvari da gura na maximumu u 2560x1600, pri tom je hladan chip (za razliku od Fermija, naprimer). Ako ovo chudo bude 2 puta brze od GTX680 (shto ce skoro sigurno biti), a pri tom josh hladnije, to ce biti realna revolucija u dizajnu grafichkih chipova.

Očekujem da će Maxwell biti shader type homogen GPU. 2 FLOPS/clock DP&SP, 5000 shadera, 1GHz = 10 TFLOPS GPU. GK110 ima 2880 SP shadera plus 960 DP.

nVidija je uradila odličan posao sa keplerom u performance per GB/s, za flagship Maxwell očekujem ili 512bit GDDR5@1750+MHz ili 256bit GDDR6. 4GB za GeForce.

480/512 TMU, 48ROP.

Možda ćemo morati da čekamo GTX900 seriju za takve specifikacije, kao i sa Keplerom/GK110.

Poslednja izmena:
Zerbah/_V_ zanimljov zapazanje..Rekao bih da ste obojica u pravu..

Pa ako samo pogledamo i ovaj grafikon po CUDA jezgrima shvatamo da je Kepler zapravo opravdao vise nego sto
je ocekivano ako govorimo o napretku u performansama.
Pravi potencijal jos nismo videli,on se ocekuje u obliku serije GTX7xx!
Po meni tek tad mozemo da podvucemo crtu i da se osvrnemo na pravi napredak.
GTX780 naspram GTX580!
GK104 u odnosu na GF114 je brzi u proseku od oko 70-80% u igrama zasebno taj skok se oseti jos vise.
Konkretno za primer i u GTX 680 odnosu na GTX560 T!

Ranije smo scenu posmatrali drugacije i to ocekivali kroz ovakav pristup.
Single GPU nove generacije = Dual GPU prosle.Od dolaska Fermi-ja taj balans se promenio.
GTX580 u odnosu na GTX295.

Stoga smatram da ce Maxwell doneti izuzetno veliki skok i napredak u odnosu na Kepler,pitanje je samo da li cemo
dobiti full verziju chipa,da li ce nam ponuditi potencijal ili ce nam dati nesto na kasicicu poput scenarija sa GTX6xx serijom jer
u ovoj prici nije nVidia sama,a opet biznis je samo biznis..
Tako da i za ovo cekanje sto kaze _V_ nebih se iznenadio.

Nebi me cudilo da nam od Maxwell generacije "uvale" jos nizu klasu chipa po ceni hi end karte ukoliko konkurencija ne bude mogla da uhvati korak!

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno